1.1. Voorstellen van de stageschool. Mijn naam is Sanne Crepain. In dit document wil ik graag mijn toelichting geven over de visie op onderwijs in mijn stageschool. Ik heb ervaringen kunnen ondervinden in een stedelijke basisschool. Namelijk: Dokter Eduard Moreaux school te Oostende. Ik heb veel bijgeleerd in verband met het functioneren in een schoolteam. Vorig jaar was het contact met de stageschool veel kleiner dan deze drie weken. Je voelt je beter in een schoolteam als je een lange periode in de school functioneert. 1.2. De poorten van de school.
De schooldag van elk kind begint bij de poort. In deze school zijn er drie verschillende poorten aanwezig. * Er is een grote poort aan de achterkant van de school. Die wordt meestal gebruikt voor de leerlingen van het lager onderwijs. * De grote poort aan de voorkant van de school. Kan zowel voor de kleuters als voor de lagere schoolkinderen zijn. Meestal is dit voor de lagere schoolkinderen. * De kleuter/ of kleine poort bevindt zich aan de voorkant van de school en ligt iets verder op dan de grote poort.
1.3 De ingangsdeuren van de school.
Er zijn niet alleen poorten die toegankelijk zijn voor leerlingen en ouders/ of verzorgers. Er zijn namelijk ook ingangsdeuren. De ingangsdeuren worden voornamelijk bij de kleuterklassen gebruikt. Er zijn twee mogelijke ingangsdeuren. De hoofdingang en de kleuteringang.
* De hoofdingang : Is de ingang naar het secretariaat en de bureau van de directeur. Eveneens is dit de afscheid en/ of ophaalplaats voor kinderen die naar de voorschoolse of naschoolse opvang moeten. * De kleuter ingangsdeur: Deze deur heeft onmiddellijk toegang tot de kleutergang. Deze deur wordt in de winter gebruikt om de kleuters snel naar binnen te laten gaan en zo de mogelijkheid te krijgen om binnen te spelen. Deze deur wordt niet alleen in de koude dagen gebruikt. Deze deur wordt elke dag na de schoolbel geopend. Zo kunnen de ouders over de middag en om vier uur de kleuters ophalen.
Het schoolteam doet vele inspanningen voor het welbevinden en de betrokkenheid op school zoveel mogelijk te ondersteunen. Ze richten zich zowel naar de kinderen als naar hun ouders. We bekijken volgende invalshoeken. * 2.1. De stimulans voor het welbevinden van de ouders * 2.2. De stimulans voor het welbevinden van de kleuters
* 2.1. De stimulans voor het welbevinden van de ouders
2.2.1 Het schoolteam als partner van ouders/ verzorgers
De schoolorganisatie en team bieden de ouders vele mogelijkheden om het naar school gaan zo vlot mogelijk te laten verlopen. Sommige ouders kunnen niet voldoende betrokken raken met het schoolgebeuren door externe factoren of elementen. Zo zijn er teams die gelinkt zijn aan de school om de kinderen en hun ouders zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden waar hulp gevraagd wordt.
A) De oudervereniging:
Een belangrijke factor in deze school is de oudervereniging. Ze hebben zelf op de site van de school een eigen onderdeel om andere ouders aan te zetten om mee te helpen in de oudervereniging. Hierbij leggen ze uit waarvoor ze zorgen en wie ze zijn.
Wat doen ze voor de school? * Zij organiseren verschillende activiteiten gedurende het schooljaar. * Vervolgens zorgen zij ervoor dat alle morootjes het bezoek krijgen van Sinterklaas en zwarte piet maar natuurlijk ook van de Kerstman. * Zij komen financieel tussen de leeruitstappen. * Zij staan het schoolteam met raad en daad bij. * Zij organiseren de voor- en naschoolse opvang.
Het belang van de vereiniging voor de school. Als je dit even overloopt dan merk je hoe belangrijk de oudervereniging is voor de school. Daarvoor is er een belangrijke waarde nodig. Namelijk wederzijds respect. Daar kan ik als buitenstaander zeker getuige van zijn. Zo functioneert de school niet alleen optimaal maar wordt er ook optimaal gewerkt aan het gelijke kansen onderwijs
B) Teams die gelinkt zijn aan de school voor het welbevinden van de ouders en hun kinderen te behouden: Niet alleen de oudervereniging is een belangrijk aspect in de school. Er zijn namelijk teams die klaar staan om kinderen opvoedkundig te onthalen. Die staan dag en nacht klaar om de kinderen opvang te bieden. Deze projecten staan direct in contact met de basisschool. De twee teams die aan de school gelinkt zijn: * Voor en naschoolse opvang. * Ma vie
* Voor en naschoolse opvang: De voor en naschoolse opvang is een mooi voorbeeld. Hierbij zie je de zorg vanuit het schoolteam naar de ouders/ verzorgers toe. Elke ochtend werd ik door de mevrouw van de opvang warm opgevangen en begeleid naar de juiste weg. Het contact tussen de opvang en mezelf werd met de dag groter. Ik merkte ook dat ze in haar eigen opvanglokaal goede zorg en begeleiding haf aan de kinderen in de opvang. De opvang is een belangrijk aspect in de schoolorganisatie. Het is de link tussen ouders- kinderen en school. Ouders die geen tijd hebben om de kleuters op het gewenste tijdstip te brengen of af te halen missen het contact met de leerkracht. De connectie tussen leerkracht- kind- ouders ontbreekt.
De opvang kan informatie doorgeven naar de ouders toe. Dit kan gaan van informatieve zaken naar positieve elementen. Ik vind de aanwezigheid van een opvang belangrijk in de basisschool. Het staat symbool voor de openheid, zorg en vertrouwen naar de ouders toe. Het toezicht wordt georganiseerd door de oudervereniging.
* Ma Vie:
Ma Vie is een kinderopvang voor niet schoolgaande kinderen.
Op weekdagen biedt 'Ma Vie' opvang vanaf 06.00 uur tot 17.30 uur.
Er is een uniek samenwerkingsproject tussen kinderopvang en onderwijs.
Schoolgaande peuters kunnen er in de namiddag terecht voor een dutje. Ma Vie is gelegen in de Voorhavenlaan 117, 8400 Oostende
Zoals de uitleg aanwijst is dit project sterk met de school gelinkt. Er is namelijk een doorgang zodat de kleuters en peuters niet naar buiten moeten. Het is eenvoudig naast de deur en beschikbaar voor iedereen. Er wordt wel gevraagd om de kinderen in te schrijven.
2.2.2 Het schoolteam als partner van externe
Niet alleen werkt het schoolteam met mensen die aan de school gelinkt staan. Ze staan ook open om samen te werken met externe. Zo zien we dat er twee mooie voorbeelden aanwezig zijn. * De rakker * Het CLB team
* De Rakker
De Rakker ligt niet ver van de school en is makkelijk te bereiken. De Rakker wordt door de ouders gecontacteerd over de opvangmomenten. Zo schrijven ze hun kinderen in. Na de schooluren worden de kleuters opgehaald. Daar kunnen ze naar hartelust spelen totdat de ouders hen kunnen ophalen.
* Het CLB team
Het centrum voor leerlingbegeleiding staat in deze school zeker klaar voor extra begeleiding. In de school is er een persoonlijkteam aanwezig die klaar staat voor de begeleiding van de leerlingen en ouders. De school vindt het belangrijk dat problemen proffesioneel op te lossen en te helpen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:2. Het onderwijskwaliteit van de school
10-01-2011
Het onderwijskwaliteit van de school
* 2.2. De stimulans voor het welbevinden van de kleuters
2.2.1 De inrichting van de kleuterklas
A) De kleuterblok:
De kleuterblok is zeer origineel ingericht en beschikt over alle nodige voorzieningen. Vervolgens zijn de lokalen van de kleuterklassen ruim en warm aangekleed. De kleuteronderwijzeressen staan samen in voor de algemene versieringen in de kleutergang. Zo zien ouders wat er in de klas gebeurdt.
B) Een kijkje in de eerste kleuterklas van Mevr. Frieda Schaut: Een krachtige leeromgeving
De ligging: De kleuters van de eerste kleuterklas zitten op een zeer geschikte plaats dichtbij de sanitaire voorzieningen. Hun lokaal ligt ook dichtbij de speelplaats en de turnzaal. Zo is het voor hen gemakkelijker om te verplaatsen. De peuters en de kleuters van de eerste kleuterklas zitten niet ver van elkaar en zo komen ze vaak in contact met elkaar.
Het aangeboden materiaal: In de klas hebben ze veel speel en leermaterialen ter beschikking. De dozen met materialen zijn zo gestapeld dat de differentiatie mooi zichtbaar is. De dozen die dichtbij de kleuters staan vertegenwoordigen hun niveau. De dozen waar de kleuters niet aan kunnen bevatten kleinere onderdelen en worden van plaats gewisseld als de kleuters er klaar voor zijn.
Vaste houten elementen in de klas: Vervolgens hebben ze mooie houten banken en tafels waaraan de kleuters met een correcte houding kunnen aanzitten. Ook de poppenhoek is mooi verzorgd in hout.
De onderscheiding van de hoeken: De hoeken zijn zeer duidelijk onderverdeeld. En aan de hand van de kettingen weten ze hoeveel kleuters er in de hoek aanwezig zijn. Vooraf worden afspraken nog even herhaald zodat de kleuters duidelijk weten wat kan en wat niet kan.
C) Het hoekenwerk:
Algemeen: De kleuters krijgen optimale speel en bewegingskansen tijdens het hoekenwerk. Dit komt door het aangeboden materiaal en de vrijheid dat ze krijgen tijdens het hoekenwerk. Zo kunnen de kleuters het zelfstandigheidgevoel creeëren.
De constructiehoek: Samen met de kleuteronderwijzeres bepalen de kleuters met welk materialen ze zaken willen bouwen. De kleuters vinden het geweldig om met die felgekleurde grote blokken te spelen. Voornamelijk spelen de jongens graag om het hoogste torens bouwen.
De poppenhoek: In de kleuterklas is dit de populairste hoek. De kleuters vinden deze hoek geweldig omdat ze veel kunnen bewegen en met de poppen en knuffels kunnen spelen. Tijdens de stage had ik verscheidene elementen toegevoegd. Ik ondervond al snel dat ze zich heel graag verkleden en zich kunnen inleven in een rol.
De zandtafel: De zandtafel is zeer kindvriendelijk. De kleuters kunnen er met drie aanstaan. Er zijn ook verscheidene elementen aanwezig die de wiskundige initiaties van de kleuters spontaan en leerrijk stimuleren.
De Manipulatie tafel: De tafel wordt vaak gebruikt voor meerdere functies. Zowel de opvoedende spelen als de manipulatie spelen vonden daar plaats tijdens de stage. Hierbij heb ik ondervonden dat de kleuters op motorisch gebied sterker staan dan ik dacht. Dit was een zeer positieve ervaring. De kleuters vonden het fijn om met doppen en plasticine te spelen en te hanteren.
De opvoedende spelen: Voor de kleuters was dit ook een beetje nieuw. Spelletjes zoals memorie en puzzels waren een beetje nieuw. Toch heb ik ondervonden dat de kleuters daar helemaal geen moeite mee hadden. Ze konden het goed en waren bereid om nieuwe zaken te leren kennen.
2.2.2 Het welbevinden van de kleuters in de kleuterklas
* A) Genieten De kleuters genieten gematigd van de momenten op school. Er zijn momenten waarop de kleuters samen goed functioneren. Er zijn jammer genoeg ook vaak dagen waarop het niet zo goed gaat. De kleuters kunnen hard voor elkaar zijn zonder daar echt over na te denken. Ook voor de leerkracht zijn dit onaangename momenten.
* B) Ontspanning en innerlijke rust Deze waarde is wel duidelijk aanwezig in de kleuterklas. Elk kind voelt zich tijdens het koek en drank momenten ontspannen en rustig. De klas is redelijk druk in hun omgang met elkaar. Daarom zijn de ontspanningsmomenten beperkt.
* C) Spontaniteit De kleuters zijn zeer nieuwsgierig. Ze komen graag aanbod bij elke activiteit. Soms zijn ze over spontaan terwijl ze niet kunnen antwoorden op de vragen. Door wat extra begeleiding kunnen ze ook gepast antwoorden. Ze tonen graag zaken die ze maken en hebben gevonden.
* D) Zichzelf durven zijn Zichzelf durven zijn is bij deze klas geen probleem. Ze leren voor zichzelf op te komen en hebben daarom geen probleem om zichzelf te zijn. Het is duidelijk zichtbaar dat ze in de poppenhoek zichzelf durven zijn. In de andere hoeken is het niet zo duidelijk.
* E) Assertiviteit De kleuters leren om onderling assertiviteit op te bouwen. Zelfs de zwakkere kleuters leren om op een gepaste manier 'neen' te zeggen. ze hebben een eigen menig en een eigen keuze. Ze hebben geen moeite om hun menig te uiten. De kleuters krijgen ook de ruimte om zich te verwoorden.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen) Categorie:2. Het onderwijskwaliteit van de school
Een dag in de eerste kleuterklas
3. Een dag in de eerste kleuterklas
* 3.1. Hoe ziet de dag eruit ?
3.1.1 De voormiddag in de kleuterklas:
De voormiddag van de kleuters vanuit de eerste kleuterklas ziet er als volgt uit:
Dagen van de weekè
Uren in de dag
ê
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag :
08u30-9.00 (25 min )
Onthaal
Onthaal
Onthaal
Onthaal
Onthaal
09.00-09.25
T/N of WIS of WO
Muzische vorming +Hoekenwerk
Toilet 09.15
T/N of WIS of WO
Hoekenwerk+muzische vorming Beeld
Toilet 09.15
Verhaal in decor : Piet is het speelgoed kwijt .
09.25-09.45
Hoekenwerk + muzische vorming Beeld
Lichamelijke opvoeding
Hoekenwerk +muzische vorming Beeld
Lichamelijke opvoeding
Hoekenwerk+muzische vorming Beeld
09.45-10.15
Koek, drank en Toilet
Koek
Koek, drank en Toilet
Koek
Koek, drank en Toilet
Speeltijd 15 min
10.30-10.55
Hoekenwerk +muzische vorming Beeld
Drank
Hoekenwerk +muzische vorming Beeld
Hoekenwerk +muzische vorming Beeld
Drank
Hoekenwerk +muzische vorming Beeld
Hoekenwerk + muzische vorming Beeld
10.55-11.30
gezamelijke act
gezamelijke act
gezamelijke act
gezamelijke act
gezamelijke act
11.30-11.45
Klaar maken voor de middag
Om 8u30: Onthaal: De kleuteronderwijzeres zorgt dat de kleuters in stilte de klas binnen komen. Vervolgens overloopt ze even welke dag ze dat moment zijn.
Om 9u00: Lessen: De kleuteronderwijzeres biedt lesjes aan die kort en krachtig zijn om zo de betrokkenheid en de concentratie van de kleuters niet te verliezen. De kleuteronderwijzeres selecteert doelstellingen aan de hand van de behoeftes van de kleuters.
Om 9u25: hoekenwerk: De kleuters hebben een tijdje stil gezeten nu is het tijd om de speel en leermaterialen te hanteren en ermee te experimenteren en exploreren.
Om 9u45 : koek en drank moment: Dit moment is voor de jongste kleuters zeer belangrijk. Dit staat voor hun behoeftes en hun noden. De kleuters worden één voor één naar voor geroepen. Dan kunnen ze hun drankje in ontvangst nemen. Alle kleuters krijgen hun drankje. In de voormidag krijgen de betalende melk drinkers hun melkje. Als alles op is of toch in een verder stadium is dan is het tijd voor de koekjes. Alle koekjes of fruit worden uitgedeeld. Dan is het tijd om de jassen aan te doen en naar buiten te gaan spelen.
Om 10u30 : hoekenwerk:
Om 11u30 : gezamelijke activiteit: Samen gaan ze nog even iets gezamelijks uitvoeren om dan klaar te maken voor de middag.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen) Categorie:3. Een dagje in de eerste kleuterklas
11-01-2011
Het intervieuw gesprek met de mentor
4. Het intervieuw gesprek met de mentor
* 4.1. De vragen met het ervaringsgericht onderwijs als invalshoek?
*Hebt u de hoekenindeling zelf gekozen ? * Sinds wanneer werkt u in deze school? * Bent u altijd al kleuteronderwijzeres van het eerste kleuterklas geweest? *Vind u het belangrijk dat er zorg in uw klas aanwezig is ? * Vond u dit niet moelijk om dit te combineren met uw eigen kleuterklas? *U bied ook G.O.K. uren wat houdt dat allemaal in ? * Welke activiteiten worden gegeven tijdens de G.O.K? * Wat is G.O.K Plus ? * Welke activiteiten worden gegeven tijdens de G.O.K Plus? *Vind u het belangrijk dat er meer gezamelijke lessjes aangeboden worden of verkiest u meer de vrije hoekenwerkuren?
* 4.2. Het intervieuw met het ervaringsgericht onderwijs als invalshoek?
*Hebt u de hoekenindeling zelf gekozen ?
De opstelling van de hoeken werden door mezelf gekozen en geplaatst. ondertussen zijn er zaken veranderdt. Hun oude keukentje werd vervangen door een nieuwe.
* Sinds wanneer werkt u in deze school ?
Ik ben hier in de Moreau school gestart in 1989. Dat is ondertussen al 22 jaar.
* Bent u altijd al kleuteronderwijzeres van het eerste kleuterklas geweest ?
Neen ik heb in verscheidene klassen al gestaan. Zo heb ik in 2008 en 2009 in een tweede kleuterklas gestaan. Maar doordat de tweede kleuterklas zo klein was. Heb ik ook nog extra G.O.K uren gekregen.
* Vond u het dan niet moeilijk om dit te combineren met je eigen klas?
Het was voor mij zeer ongemakkelijk. Omdat ik met de kinderen van de derde kleuterklas gescheiden zat van mijn eigen klas. Daarom moest ik mijn eigen kleuterklas splitsen onder de andere collega's. Ik kon ook moeilijk de kleuters observeren van de derde kleuterklas terwijl ik les stond de geven met mijn eigen klasgroep.
* Hoe isdit dan verder gegaan?
Na een goed jaar hebben we samen besloten dat G.O.K uren door hun eigen klasjuf gegeven moest worden. Zodat het welbevinden van het kind optimaal versterkt werd. Ik vond het zelf ook beter. Zo creërde ik een optimale band met mijn eigen kleuters. Want als je als juf van de tweede kleuterklas G.O.K uren moet geven aan kleuters van een derde kleuterklas. Merk je dat hun reacties en motivatie anders liggen dan de G.O.K uren dat ze van hun eigen klasjuf zouden krijgen.
Vervolgens is het ook voor de G.O.K leerkracht niet gemakkelijk om te weten hoe ver de kleuters al staan en waar ze moeilijkheden hebben. Terwijl hun eigen kleuterjuf door observatie gemakkelijker de moeilijkheden van de kleuters kan ondervinden en opsporen.
*Vind u het belangrijk dat er zorg in uw klas aanwezig is ?
Het is belangrijk dat er in de jongste klassen zorg aanwezig is. Zo hebben we een kinderverzorgster die klaar staat op dinsdag en donderdag voormiddag. Ze staat klaar voor alle behoeftes van de kleuters. Zo kan ik optimaal met de overige kleuters verder gaan. Ik biedt zelf ook wat G.O.K uren in de middag en af en toe eens G.O.K plus
*U bied ook G.O.K. uren wat houdt dat allemaal in ?
G.O.K is verschillend dan G.O.K plus. G.O.K dit jaar staat in het thema van de bewegingsmotoriek. Ik vind het belangrijk dat de kleuters van het eerst bewegen.
* Welke activiteiten worden gegeven tijdens G.O.K?
Gisteren heb ik bewogen met de kleuters met lintjes Soms bewegen we ook met stokjes. Allerlei materiaal die de bewegingen uit lokken zijn ideaal. Ook vind ik het fijn om met de kleuters even de fietsjes uit te halen. Dan zie je ook hoe plezierig de kleuters dit vinden. Ook hun schrijfmotoriek vind ik belangrijk om te stimuleren en optimaal te maken.
* Wat is G.O.K. Plus ?
G.O.K plus is meer op taal en wiskundig vlak erg sterk. Zodat alle kleuter optimaal meekunnen. Zo biedt in een onderwijs met gelijke kansen voor iedere kleuters.
* Welke activiteiten worden gegeven tijdens G.O.K. Plus?
Ik verzorg de G.O.K. Plus voor het leergebied Taal spreken , verwoorden en begrippen
Het doe verhaal. Dit houdt in dat de kleuters een boekje nemen naar keuze. Vervolgens bladderen de kleuters voorzichtig in het boekje. als ik stop zeg dan leggen ze de prent mooi open. Dan moeten ze me vertellen wat ze zien.
Zelf een voorleesverhaal aanbieden Hierbij lees ik een verhaal met prenten voor en zorg ik dat er interactie is tussen mij en de kleuters. Hierbij wordt het vermogen om zaken te verwoorden en antwoorden te formuleren gestimuleerd.
Praten bij platen: Pipo versierd de kerstboom. Daarop staat duidelijk wat er gebeurd. Met wat wordt de kerstboom versierd ? De kleuters moeten onderliggende elementen verwoorden die terug in de prent te zien zijn.
Ik verzorg de G.O.K. Plus voor het leergebied Taal spreken
De kleuterbibliotheek: Hierbij mogen ze zelf boekjes inkijken en vertellen wat ze waarnemen.
Versje aanleren: Ook versje aanleren helpt de kleuters om zaken te verwoorden en na te zeggen.
Spel met de tovertas: Dit is een plastieke zak waarbij een zichtbaar venstervlak aanwezig is. Hierin zitten er spulletjes. Ik neem iets uit de zak. Ze moeten verwoorden wat ik genomen zou hebben.
*Vind u het belangrijk dat er meer gezamelijke lessjes aangeboden worden of verkiest u meer de vrije hoekenwerkuren?
Het is belangrijk dat er zowel gezamelijke lessen als hoekenwerk aangeboden worden. Zodat er momenten zijn van inspanning als van ontspanning. De momenten tijdens het hoekenwerk moeten het welbevinden van de kleuters optimaal de kans krijgen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen) Categorie:4. Gesprek met de mentor
19-01-2011
Wat is Ervaringsgericht Onderwijs ?
5. Nog even inlichten wat eravringsgericht onderwijs inhoudt
5.1. Wat is ervaringsgericht onderwijs ?
Ervaringsgericht onderwijs is het richten op de inlevingen en beleving van de kinderen. Wat gaat er nu percies in de gedachten en gevoelens van een kind om ? Daarom zijn er drie richtpijlers die ons helpen het kind beter te begrijpen. * Het rijk milieu * Het vrij kleuterinitiatief * Het ervaringsgerichte dialoog Daar deze drie pijlers te volgen kunnen we zorgen voor een optimaal kwaliteitsvol onderwijs. Onder elke pijler gaan we kijken als de twee richtsnoeren optimaal aanwezig zijn.
Voorbeeld : Bij het rijk milieu: -Is er een positieve leer en- leef klimaat aanwezig? -Is er een rijk milieu die de kleuters prikkelen tot het onderzoeken en het handelen? -Zijn de hoeken goed ingericht ook volgens hun liging? -Bevatten de hoeken voldoende positieve didachtische materialen?
Voorbeeld : Bij het vrij kleuterinitiatief: - Krijgen de kleuters vaker begeleide activiteiten of meer vrijheid?
Voorbeeld: BIj het ervaringsgerichte dialoog: - Krijgen de kleuters voldoende de kans om zich te verwoorden ? - Wordt de inbreng van de kleuters voldoende toegepast tijdens de les ? - Is er ruimte voor onderlinge discussies en vergelijkingsmomenten ?
Deze vragen stimuleren optimaal het welbevinden en de betrokkenheid in de kleuterklas. De kleuters voelen zich goed en kunnen zo optimaal in hun ontwikkeling groeien.
5.2. Wat is ervaringsgericht onderwijs in deze school ?
Deze school behoort tot het officieel gesubsideerd onderwijs. In deze school is het lokaal bestuur stad Oostende. Deze school wordt door de stad ondersteund. De school staat woor een pluralistische en democratische, antiracistische maatschappijvisie met oog op de rechten van de Mens en van het Kind.
De waarden en normen van de school omtrent de ontwikkeling van het kind
De school hecht belang dat kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Maar ook dat ze opgevoed moeten worden tot een volwassen persoon die zijn verantwoordelijkheid in de samenleving draagt. Ze vinden het een waarde dat kinderen in staat zijn om hun persoonlijke en belangen van de gemeenschap te kunnen verdedigen. Zolang ze dit maar verdedigen op een verdraagzaam, medemenselijke en sociaal rechtvaardige manier.
Dit zijn de waarden die de basis vormen van een democratische samenleving.
Het kind moet zich op school gewaardeerd en geborgen voelen. De opvoeding vindt plaats in een geest van positief denken. Er zijn ook kinderen in de school aanwezig die extra aandacht nodig hebben.
Visie op de rechten van het kind
Het kind wordt in de school met volgende aspecten begeleid en geborgen om optimaal te groeien tot een jonge volwassene.
·Liefde
·Geborgenheid
·Begrip
·Acceptatie
·Genegenheid
Visie op het leer-en ontwikkelingsproces
Het kind leert uit eigen ervaringen en eigen fouten. De school zorgt ervoor dat elk domein in de school aanbod komt. Ze hebben eveneens oog voor leergebiedoverschrijdende eindtermen.
Ze hebben vervolgens ook nog oog voor:
·De ontwikkeling van zelfstandigheid
·De ontwikkeling van verantwoordelijkheidszin
·De ontwikkeling van kritische ingesteldheid
5.3. Wat is mijn visie hier op?
Ik vind het zeer positief dat de school werkt naar de gelijke onderwijskansen. Ze zorgen ervoor dat elk kind de kans krijgt om optimaal te ontplooien als individueel persoon. De school gaat samen werken met externe om tot een kwaliteitsvol onderwijs te komen. Zo krijgen de kansarmen en de anderstalige kleuters eveneens het gewenste geborgen gevoel. De school houdt rekening met de behoefte van de mensen in de omgeving.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen) Categorie:5. Wat is ervaringsgericht onderwijs
Namiddag
3.1.2 De namiddag in de kleuterklas:
Middag
13.15-13.40
G.O.K of muzische vorming
G.O.K. plus of muzische vorming
G.O.K. plus of muzische vorming
G.O.K of muzische vorming
13.40-13.55
Hoekenwerk
Hoekenwerk
Hoekenwerk
Hoekenwerk
14.05-14.35
14.35-14.55
Koek, drank en Toilet
Koek, drank en Toilet
Koek, drank en Toilet
Koek, drank en Toilet
Speeltijd 15 min
15.10-15.45
Vrije speelmomenten
Vrije speelmomenten
Vrije speelmomenten
Naar huis
15.45-16.00
Klaarmaken om naar huis te gaan
Om 13u15 G.O.K. Na de middag is het de bedoeling dat de kleuters meer gaan bewegen. Hiervoor zorgt de kleuteronderwijzer voor momenten waarbij leuke en actieve begeleidende speelactiviteiten aanbod. Zodat elk kind tijdens de lessen mee kan zonder moeite.
Om 13u40 Hoekenwerk Tijdens het hoekenwerk kunnen de kleuters terug verder doen met de activiteit waarmee ze bezig waren in de voormiddag. Door samen met de kleuteronderwijzeres te materialen te selecteren en uit te halen krijgen de kleuters optimale ontwikkelingskansen.
Om 14u35 Koek,drank en toilet moment Tijdens dit moment krijgen de kleuters meestal hun koekje. In de voormiddag was dit meestal hun fruit stukje. In de namiddag is het dan tijd voor hun gekozen koekje. Voor de betalende kleuters van de fruitsapjes krijgen nu hun fruitsapje in ontvangst.
Om 15.10 de vrije speelmomenten na de speeltijd is er niet veel tijd om nog een volledig les aan te bieden. Bij mooi weer is dit de ideale gelegenheid om met de kleuters naar buiten te gaan. Als het wat minder goed weer is komen soms de mentoren samen om leuke activiteiten binnen te houden. zo sluit elk kind de dag af met een leuke afsluiter. Tot morgen!