page counter 

E-mail mij

Blog als favoriet !
ICT-BLOG

01-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom dit blog?
Omdat ik zelf ervaar dat er de laatste jaren zoveel extra van ons gevraagd wordt, buiten het gewone lesgeven, vind ik het heel moeilijk om ook nog eens voor ICT de collega's lastig te vallen met extra opdrachten.
Daarom heb ik getracht een overzicht te maken van een aantal mogelijk bruikbare ICT-toepassingen.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe werken met dit blog?
Onder categorieën vind je twee soorten toepassingen:
* Toepassingen per klas (van het internet of zelfgemaakt materiaal)
* Links naar toepassingen van de verschillende onderdelen.

Zoek uit welke toepassingen bruikbaar zijn voor jouw klas, zodat je ze kan integreren in je jaarplanning.
Bedoeling is een leerlijn van jouw ICT-toepassingen op te stellen. (hiermee voorkomen we dat bepaalde toepassingen dubbel gebruikt worden)

Sommige toepassingen kan je kopiëren (deze zijn steeds toegankelijk). Voor andere toepassingen volg je de link (via het internet).


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfgemaakt materiaal
Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf interactief materiaal te maken. Dit heeft als grote voordeel dat het volledig aansluit bij de leerstof.
We zullen dit schooljaar de mogelijkheid bieden om kennis te maken met twee programma's waarmee je interactief materiaal kan maken.
* Exel
* HotPatatoes
De mogelijkheid bestaat om ook deze zelfgemaakte oefeningen op het blog te plaatsen (zodat er een uitwisseling kan zijn tussen de scholen van onze scholengemeenschap).

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taal

Taal

Nederlands oefenen met Juf Melis 
Deze website is bedoeld voor iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal. Er zijn verschillende soorten oefeningen: werkwoordspelling, spelling, woordenschat, woordsoorten, zinsontleding. Met deze site kunnen jullie eenvoudig en snel oefenen. Als je klaar bent, worden de opdrachten voor je nagekeken.Er wordt nog druk aan de site gewerkt, iedere dag kunnen er dus nieuwe opdrachten bijkomen.
Website: HUUUwww.jufmelis.nlUH 

Aap noot Mies
Met dit spelletje kun je op 2 manieren de letterkennis oefenen, meer bepaald de analyse van de beginklank. Je wisselt van spelvorm door op de ronde pijl onder de rups te klikken. In de eerste spelvorm klik je het plaatje aan van het voorwerp waarvan de naam met de getoonde letter begint, in de tweede spelvorm klik je de letter aan die bij het getoonde voorwerp hoort. In beide spellen kun je wisselen tussen kleine letters en drukletters.

Website: HUUwww.kedg.nl/mont/abc/index2.htmlUH

Lezen in beeld
Hier vind je informatie over het werken met pictogrammen ter ondersteuning van de mondelinge taalontwikkeling en beginnende geletterdheid: handleiding picto's, picto-activiteiten, picto-lezen, picto-schrijven, interactief taalonderwijs (uitvergrote teksten), woordweb (spin spienetje), handleiding dagritmekaarten. Je kunt picto's, werkblaadjes, praatplaten, dagritmekaarten en versjes gratis downloaden voor eigen gebruik.
Website: HUmembers.home.nl/maavink/frame.htmUH

Taalportaal
Dit  is een online community voor gebruikers van "Taalsignaaal" en "Taalsignaal Anders".  Op deze website kun je gratis materiaal downloaden: ICT-lessen (geordend per leerjaar zodat integratie van de ICT-eindtermen een feit wordt) en ondersteunend materiaal voor GOK en Zorg (beschikbaar vanaf oktober 2009). Heb je zelf ook dergelijke lessen of dergelijk materiaal, aarzel dan zeker niet om ook jouw materiaal in te sturen via "taalportaal.be". Iedereen kan gratis toegang aanvragen.
Website: www.taalportaal.be

Taalstad
Taalstad is een educatief spel waarmee je de Nederlandse taal kunt oefenen. Je kan alleen of samen met anderen spelen. Taalstad is ontwikkeld voor anderstaligen en bevat honderden oefenvragen op het gebied van woordenschat, vervoegen van werkwoorden, gebruik van voorzetsels. lidwoorden, cijfers, klokkijken. Zowel lees-, schrijf- als luistervaardigheid komt aan bod.
Website: www.taalstad.nl

Woordkasteel
Woordkasteel is een gratis taalprogramma voor op de computer voor kinderen vanaf 6 jaar, zowel thuis als op school te gebruiken. Het bevat mogelijkheden om met taal en spelling te oefenen in 14 verschillende spelvormen. Ook worden er 9 diagnostische toetsen meegeleverd. Dit biedt de mogelijkheid om een kind met een specifiek spellingprobleem te laten oefenen. Voor het nakijken van de toetsen wordt gebruik gemaakt van woordanalyse-algoritme. Woordkasteel werkt in een netwerk of stand-alone.
Website: http://www.woordkasteel.com

Synoniemenwoordenboek
Synoniemen.net is een online synoniemenwoordenboek. Het baseert zich op de officiële spelling met inbegrip van de bijbehorende leidraad, zoals die wordt gebruikt door de overheid en in het onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Het woordenboek bevat 33.287 verschillende woorden: 12.585 trefwoorden, met elk gemiddeld 2,11 betekenissen en met voor elke betekenis gemiddeld 3,27 synoniemen. Ook is er een antoniemenlijst met 4.179 antoniemenparen.
Website: HUhttp://synoniemen.net/index.phpUH  

Praatplaten
Op deze website staan een hele reeks mooie praatplaten. Deze platen behandelen verschillende thema’s en kunnen ideaal gebruikt worden tijdens gespreksrondes. Volgende thema’s komen aanbod: communicatie, feesten, gezondheid, wonen, toveren, tandarts, zolder, jonge dieren…
Website: http://www.digitijd.nl/bestandengroep1.htm

Wikiwoordenboek - Wiktionary
Wiktionary
is een project van Wikimedia (zie ook Wikipedia, Wikisource, Wikibooks, ...) met als een doel een open content woordenboek te creëren. Wiktionary kan zowel als verklarend als vertaalwoordenboek worden gebruikt. Het heeft op dit moment 42.860 artikelen, waarvan 17.460 in het Nederlands.
Website: http://nl.wiktionary.org/wiki/Hoofdpagina

Digitale Prentenboeken
Hoorleesboeken
: Laat je voorlezen! De Bibliotheek Breda heeft een aantal prentenboeken bewerkt tot digitale prentenboeken of “hoorleesboeken”. De verhalen zijn met toestemming van de uitgeverij bewerkt en op deze site gezet. Verder zijn er ook nog voorleestips, spelletjes en nuttige links te vinden.
Website: http://www.bibliotheekbreda.nl/pagina.php?pageId=652 

Krantenmaker
Met deze gratis bèta-versie van de KrantenMaker kunt u op een makkelijke en intuïtieve manier een klas- of schoolkrant maken die er net zo uitziet als een ‘echte’ krantenpublicatie. Je kunt de aangemaakte kranten bewaren, doormailen en afdrukken. Er is geen specifieke software nodig. De KrantenMaker draait zowel op pc als op Mac. Alles gebeurt online via uw browservenster.
Website: http://www.krantenmaker.be

Picozone
Leerlingen kunnen via deze website zelf gratis piepkleine tijdschriftjes maken van 16 pagina's (A7) - op internet en op papier.  Hoe je aan de slag moet gaan staat kort uitgelegd in een korte handleiding. Gebruik ze in de klas: als verslag, als werkstuk, als documentaire over de buurt of als voorbereiding op een schoolreis.  Verzend de picozine via internet en print-vouw-niet en snij ze voor wie je maar wilt.  Gewoon eventjes registeren en je kunt aan de slag.
Website: http://www.picozone.nl

Kweetal
"Kweetal" is freeware aan voor leerlingen van het 1e  en 2e leerjaar.  Er is een elektronisch leesplankje, aangevuld met een spelling- en rekenprogramma's, kleurplaten, puzzels, een dagboek, een bordspelletje, een keyboard en een spelprogramma.  Je kunt het pakket gratis downloaden en op je computer plaatsen.  Op de site worden de educatieve toepassingen ondersteund door screenshots.
Website: http://www.kweetal.info/index.html

Vos en Haas
De boeken van Vos en Haas zijn erg populair bij de beginnende lezers. De teksten zijn eenvoudig, maar toch heel visueel en humoristisch. De tekeningen ondersteunen deze teksten op een sublieme manier. Er bestaat nu ook een tijdschrift dat gebaseerd is op Vos en Haas.  De verhalen die in dit maandblad staan kan je online beluisteren op deze site.  De auditieve verhalen zijn bedoeld als ondersteuning bij het lezen, maar ook zonder tekst, kunnen kinderen zich amuseren met het beluisteren van de verhalen.
Website: http://www.vosenhaas.be/luisterverhalen/ 

Lettertype dyslexie
Kinderen met dyslexie hebben het moeilijk om geschreven taal te lezen. Nu is er een gratis lettertype dat het voor dyslectici makkelijker zou moeten maken om teksten te ontcijferen en te begrijpen. Alles in het lettertype is erop gericht om te zorgen dat het lezen minder energie kost en dat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt.
Website: www.studiostudio.nl (kies Project dyslexia)

Beter Spellen
De website is voor iedereen die problemen heeft bij het dagelijkse spellen. De meest gemaakte fouten komen aan de orde. De regeltjes zijn vaak best simpel, als je ze eenmaal weet. Doe mee met de dagelijkse test en verhoog je maandelijkse score.
Als je je aanmeldt voor de dagelijkse test, krijg je elke werkdag een mailtje met daarin de resultaten van de vorige testdag en een uitnodiging voor de nieuwe test.
Website: HUwww.beterspellen.nlUH

Filmpjes Veilig Leren Lezen
In het eerste leerjaar gaat er heel wat tijd naar het aanvankelijk lezen. Éen van de leesmethodes is Veilig Leren Lezen. Het is altijd leuk om bij de structureerwoorden passend beeldmateriaal te kunnen aanbieden. Hieronder vind je alle schooltv beeldbank filmpjes van de structureerwoorden van Veilig Leren Lezen op één pagina.
Website: HUwww.vandenhecke.yurls.netH


Avi-niveau bepalen
Website: http://users.skynet.be/aginfo/AVI-bepaling.htm




Categorie:Onderdeel Taal
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wiskunde

Getallenkennis

Breuken vergelijken
Met deze online toepassing kan je breuken vergelijken. Je hebt de keuze tussen verschillende voorstellingen. Je sleept de teller en de noemer naar de gewenste plaats en de gekozen breuk wordt gevisualiseerd. Is zeker een leuke toepassing op het digitale bord.
Website:
http://www.bbc.co.uk/skillswise/numbers/fractiondecimalpercentage e

Rekensommen splitsen
Splitsen is gratis en bedoeld om leerlingen te helpen met het splitsen van getallen tot 10. Het splitsen wordt visueel voorgesteld door de schaapjes, die zich springend verdelen over de verschillende weiden.
Website: http://www.dirtydogsdevelopment.be/games.htm

Canrinus
Een website met allerlei materiaal om de wiskundelessen te ondersteunen. Deze site is vooral voor 1e en 2e leerjaar bedoeld. Zeker een bezoekje waard.
Website: www.canrinus.nl

Bewerkingen

Rekenen met Waku Waku
Op rekenweb is een uitgebreide verzameling aan rekenspelletjes beschikbaar. Waku Waku is er eentje van, geschikt voor 1e tot 3e leerjaar. De normale setting van sommen is vaak dat de leerkracht (of het boek) een som geeft en de leerling moet het antwoord vinden. WakuWaku keert dit om en dat levert een mooie aanvulling op de methode en helpt veel leerlingen om de diverse getalcombinaties te oefenen.
Website:
www.fisme.uu.nl/toepassingen/03289/toepassing_rekenweb.html

Rekentest
Dit is een veelzijdig, gratis programma om het hoofdrekenen te oefenen. Het kan in de klas gebruikt worden, of thuis, als onderdeel van de les of voor extra oefening. Het zet de computer niet alleen in om domweg sommetjes op te geven, maar kan deze zelf op een slimme manier maken, afhankelijk van de prestaties van de leerling. U kunt vooraf opgeven hoe dat precies moet gebeuren. Het programma richt zich dus op de leerling, terwijl u controle houdt. Niet alleen maakt RekenTest zelf lesjes, het kijkt het gemaakte werk ook meteen na. Het programma maakt hier een rapportje van dat desgewenst meteen door de leerling uitgeprint kan worden.
Website:
www.4x4software.nl  

Maaltafels
Maaltafels.be is een Vlaamse website die allerlei materiaal biedt om de tafelsommetjes mee te oefenen. Zo staan er links op naar allerlei leuke gratis online tafelspelletjes en werkbladen (pdf) met bijbehorende antwoordbladen. Bij elk spelletje (link) staat een korte uitleg. Dat is handig, want sommige spelletjes zijn Engelstalig. Bij mijn 6de-groepers is momenteel het spelletje Carwash erg in trek.
Website:
http://www.maaltafels.be

Rekensommen
Rekensommen is een klein gratis kinderspelletje. De bedoeling is kinderen te helpen met hoofdrekenen. De leerkracht kan per leerling instellen welke oefeningen er gemaakt moeten worden. De leerling lost deze oefeningen op in een mooie, grafische omgeving, vergezeld van enkele leuke karakters.
Website: http://www.dirtydogsdevelopment.be/games.htm

Arcademic Skill Builders
Deze website is erg interessant en leuk om op een speelse wijze te leren rekenen. Er zijn spelletjes rond optellen en aftrekken (addition and substraction games), rond vermenigvuldigen en delen (multiplication and division games), rond breuken vergelijken en gelijkwaardige breuken (fraction and ratio games). En alles is gratis… Je zal wel vooraf even een woordje uitleg moeten geven bij elk spel (Engelstalig), maar eenmaal de leerlingen het spel begrijpen kunnen ze zelfstandig aan de slag.
Website: http://www.arcademicskillbuilders.com/

2+2 math for kids
Even op een speelse wijze eenvoudige rekenoefeningen inoefenen kan met  dit gratis programma.  Het programma is in het Engels, maar kinderen van het eerste en tweede leerjaar kunnen toch op eenvoudige wijze tellen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.  Alle oefenvormen zijn heel eenvoudig voorgesteld zodat de kinderen vlug weten hoe de oefeningen werken.  Kies "Download" in het menu en neem de Engelstalige setup.
Website: HUwww.funnymathforkids.comUH

 

Meten en metend rekenen

Klokrekenen
Op Klokrekenen.nl maakt u online aanvullende werkbladen voor kinderen die willen leren klokkijken. Voor thuis of op school. Maak uw keuze:
- Welke
klokken wilt u op uw werkblad wilt plaatsen
- Hoeveel klokken u wilt genereren
- Wilt u digitale of analoge klokken
- Wilt u klokken met of zonder wijzers

- Welke kleur krijgen de klokken
Website: http://www.klokrekenen.nl

Klokkijken leren
Dit online programma is een goede aanvulling bij de les kloklezen. Er kan naar hartenlust geoefend worden met een analoge- en een digitale klok. De oefeningen zijn opgedeeld in 8 niveaus. Twee kinderstemmen geven de opdrachten en zeggen of de vraag goed of fout is beantwoord. De acht niveaus zorgen voor een geleidelijke aanpak en maken het programma geschikt om gebruikt te worden in verschillende leerjaren.
Website: http://www.dadsproject.com/klokkijken/klokkijken.php

 

Meetkunde

BlockCAD
BlockCAD is een gratis constructieprogrammaatje waarin je met virtuele legoblokken kunt bouwen. Je hebt de keuze uit honderden blokken en vormen en je kunt tijdens het bouwen je creatie ronddraaien en vanuit alle hoeken bekijken. Met dit programma kun je de link leggen tussen de spel en wiskunde vooral in de context van bouwsels. Niet alleen de leerlingen zullen hier plezier aan beleven. 
Website: http://web.telia.com/~u16122508/proglego.htm

Ruimtelijk inzicht – Tel de blokken
Het doel van dit online spel is erg eenvoudig: de leerling moet het aantal blokken tellen. De leerling krijgt 10 opgaven, geordend van gemakkelijk naar moeilijk, deze moet hij zo snel mogelijk oplossen. Zijn antwoord tikt hij in door op de numerieke toetsen van het klavier te drukken of door de cijfers op het scherm aan te klikken. Een juiste poging levert minstens 1000 punten op. Bij elke foute poging krijgt de speler 1000 strafpunten. Alvast een leuke oefening op het ruimtelijk inzicht en het ruimtelijk voorstellingsvermogen.
Website: http://www.primarygames.com/math/countthecubes/index.htm

LEGO Digital Designer
LEGO Digital Designer is een gratis softwarepakket dat het bouwen van verschillende voorwerpen met de beroemde LEGO stukken in 3D simuleert. Je kunt je fantasie de vrije loop laten en alle soorten constructies maken: Huizen, gebouwen, auto’s, boten, vliegtuigen – wat je maar wilt! Er is een grote verzameling blokjes beschikbaar zodat verschillende soorten constructies kunnen gebouwd worden.
Website: ldd.lego.com/download/default.aspx

Cubetest
Een gratis programma dat leerlingen ondersteunt bij het verwerven van ruimtelijk inzicht. Men moet uit een reeks kubussen de juiste figuur identificeren die overeenkomt met een gegeven voorbeeldkubus. Het programma is bruikbaar als afwisseling bij begeleid zelfstandig leren of als extra oefening bij hoekenwerk, extra oefenmogelijkheid of als remediëring voor ruimtelijk inzicht.
Website: www.vandenoever.info/software/cubetest

Tangram-oefeningen en veel meer…
Enkele gratis tangramprogrammaatjes (zowel te downloaden als online te gebruiken) Op deze site kan je verder gaan snuisteren naar allerlei bruikbare toepassingen, software voor het basisonderwijs (zie de rubriek trefwoorden)
Website: HUhttp://softie-en-het-ware-meer.skynetblogs.be/tag/1/visuele%20voorstellingUH

Hoeken meten met een gradenboog
Op deze (Engelstalige) website kun je je leerlingen hoeken laten meten met een gradenboog. Na een korte instructie en een beetje hulp bij het vertalen kunnen de leerlingen zelfstandig aan het werk. Ideaal voor de leerling die zijn gradenboog vergeten is... Je kunt dit ook perfect gebruiken op een digitaal bord.
Website: http://www.amblesideprimary.com/ambleweb/mentalmaths/protractor.html

Toepassingen

Ratio: interactief en uitdagend wiskundeonderwijs
Bij Ratio ontwikkelt men een ICT-wiskundemethode voor het onderwijs. De Ratio-methode is interactief en uitdagend. Het wiskundig redeneren staat centraal. In de rubrieken 'Lesmateriaal' en ‘applets’ vind je zeker bruikbaar materiaal voor de derde graad van het basisonderwijs.
Website: http://www.ratio.ru.nl

Mix

Principles and Standards for School Mathematics
Een reeks van eenvoudige en minder eenvoudige oefeningen om wiskundige principes al spelend te verkennen. Zowel voor de allerjongsten als voor de iets oudere leerling.
Website:
http://standards.nctm.org/document/eexamples

Rekenweb
Het RekenWeb is een project van het Freudenthal instituut. Dit instituut heeft als doel de kwaliteit van het onderwijs in rekenen, wiskunde en natuurwetenschappen te verbeteren. Er staan meer dan 100 rekenspelletjes klaar voor de leerlingen uit het basisonderwijs. Dit alles makkelijk raadpleegbaar en goed geordend.
Website: http://www.rekenweb.nl

Sommenplaneet
Sommenplaneet is een rekenprogramma voor kinderen vanaf 6 jaar, voor thuis of op school. Alle onderdelen zijn opgebouwd als spelletjes (op vele niveaus) die je kunt winnen door goed te rekenen. Je kunt het gratis downloaden, installeren en kopiëren. Het werkt zowel stand-alone als in een netwerk. In het leerkrachtgedeelte kun je namen invoeren en (gedetailleerd) resultaten bekijken.
Website: http://www.woordkasteel.com/sommenwebsite/indexsp.htm


Categorie:Onderdeel Wiskunde
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W.O.

W.O. tijd

Middeleeuwse stad
Via deze website kan je op ontdekkingstocht door een middeleeuwse stad. Deze site is grafisch heel mooi uitgewerkt. De leerling krijgt allerlei opdrachten en leert zo heel wat zaken over het leven in een middeleeuwse stad. Klik HIER voor een bijhorend verwerkingsblad aangemaakt door Patrick Keysabyl. Zo zie je dat deze site vooral bruikbaar wordt door de bijdrage van de leerkracht.
Website: http://www.laverbe.nl/sites/middeleeuwsestad

Online wereldbibliotheek geopend
Een ware cultuurhistorische schatkist aan print-, audio- en videomateriaal van over de hele wereld is sinds kort gratis online beschikbaar. De Library is een openbare database met manuscripten, kaarten, zeldzame boeken, films, audiofragmenten en foto's, afkomstig uit bibliotheken en archieven van over de hele wereld. Het publiek heeft onbeperkt en gratis toegang tot het ingescande of gefotografeerde materiaal.
Website: http://www.wdl.org/en

 

W.O. techniek

Digitale elektra-bouwdoos
De digitale elektra-bouwdoos van crocodile clips is zeer geschikt voor het basisonderwijs en is Nederlandstalig. Gebruikers kunnen er zelf proeven in maken en opslaan. Diverse voorbeeldproeven worden meegeleverd: schakeling, zaklamp,deurbel, motoren, batterijen, dimmers, zekering, parallellschakeling, serieschakeling, quiz… Op deze manier leren leerlingen in het basisonderwijs omgaan met elektriciteit.  Het pakketje kan u gratis downloaden.

Website: http://www.eurofysica.nl/arachna.aspx?id=362&lng=3

Technika 10 Nederland
Technika 10 Nederland is expert op het gebied van
kinderen en techniek/ict. Op deze website vindt u een groot aanbod aan werkbladen voor aansprekende technieklessen. U kunt de werkbladen gratis downloaden. Daarnaast zijn er ook linken naar andere sites met bijkomende info.
Website: http://www.technika10.nl

Technologie in het basisonderwijs
Steeds meer leerkrachten willen aan de slag gaan met technologie in hun klas. Zij vinden op deze website een groot aantal lesfiches die hen daarbij kunnen helpen. De lesfiches zijn gesorteerd per graad en per deelthema (constructies, houtbewerking, elektriciteit, natuur en wetenschap,...). Via de site kan je ook informatie inwinnen over het ontlenen van technologieboxen, filmpjes bekijken waarin leerlingen met techniek bezig zijn,...

Website: http://www.ilovetechnologie.be

Gratis puzzels maken met Jigsaw Planet
Via deze website kun je online puzzels maken.  Je bladert naar een afbeelding (op uw harddisk) geeft de puzzel een naam bepaalt enkele instellingen en uw leerlingen kunnen aan de slag. Je bepaalt de moeilijkheidsgraad (het aantal stukken), de vorm van de puzzelstukken, het roteren van de puzzelstukken… Echt een leuk ideetje om eens in de klas uit te proberen met beeldmateriaal dat past bij het Wero-thema.
Website: http://www.jigsawplanet.com 

Techniek met Tech Ed
Deze gratis website (je moet je wel eerst registreren) heeft tot doel het imago van techniek te verbeteren. Het spel sluit aan op het curriculum van basisscholen en laat zien dat techniek leuk is en het dagelijks leven comfortabeler maakt. De leerlingen moeten Ed helpen om de knoppen van de elektromotoren te bedienen, de juiste tandwielencombinaties te kiezen en te bepalen welke katrollen gebruikt moeten worden om gewichten te verplaatsen enz… De technische componenten die in het spel worden ingezet zijn: tandwielen, katrollen, lier, lift, lopende band, timer, batterij, dynamo, elektromagneet, elektromotor, zaklamp, zonnecel, schakelaar, waterklep, waterpomp, cv-installatie, radiator
Website: http://www.tech-ed.nl

Kidslab
Hier ontdek je van alles over wetenschap. De Kidzlab website staat vol knutselopdrachten waarmee je van alles kunt ontdekken. Hoe krachten werken, hoe sterk lucht kan zijn en nog veel meer. Met een beetje wetenschap kun je zelf mooie dingen en goed werkend speelgoed maken. De meeste knutselopdrachten op de website zijn met eenvoudige spullen te maken en in de basis binnen een half uur klaar. Daarna is er tijd voor onderzoek en spelen met de resultaten.
Website: http://www.kidzlab.nl

Pivot stokfiguurtjes
Met de gratis Pivot software kun je makkelijk animaties maken met stokfiguurtjes. Je bouwt de animaties stap voor stap op, je bepaalt zelf de achtergrond, het decor. Uiteindelijk bewaar je de resultaten als animated gif-bestand. Deze animaties kunnen dan in een PowerPointvoorstelling of webpagina geïntegreerd worden. Deze software is erg eenvoudig en kan gebruikt worden door leerlingen van de basisschool. Klik HIER om enkele voorbeelden van leerlingen te bekijken.
Website: www.geocities.com/peter_bone_uk/pivot.html 

Phun als natuurkundige simulator
Phun is een gratis natuurkundige simulator, waar je kunt experimenteren met natuurkunde op een manier zoals nooit tevoren. Kinderen, leerlingen, ingenieurs, artiesten, universitaire professoren, en nog vele anderen, gebruiken Phun om hun verhaal te vertellen, te leren, fantastische creaties te maken, spellen te maken of gewoon omdat het leuk is! Op de site kun je de gratis software downloaden en ook voor de vertaling naar ’t Nederlands kun je daar terecht.
Website: www.phunland.com/wiki/Home/nl


W.O. ruimte


Europese landkaarten
Via deze site kun je makkelijk landkaarten en streekkaarten vinden. Het navigatiesysteem is eenvoudig en deze site kun je daardoor ook makkelijk gebruiken op een digitaal bord.

Website: Uwww.eurotourism.comUH

 

Ruimtelijk inzicht
Met deze oefening kun je het ruimtelijk inzicht te trainen. Rechts op het spelbord geef je aan hoeveel stappen het lieveheersbeestje moet zetten om zich onder het blad te kunnen verschuilen. Ook de draairichtingen moet je opgeven. Als je denkt dat het goed is laat je het filmpje afspelen door op de "play-knop" te duwen. Door op "Move leaf" te klikken kan je verder oefenen. Wil je helemaal opnieuw beginnen klik dan op “Clear all”

Website: http://standards.nctm.org/document/eexamples/chap4/4.3/standalone1.htm

Kaartwijzer
Dit digitale lespakket heeft als doel de leerlingen kaartvaardigheden bij te brengen en hun kaartinzicht te vergroten. Na afloop kunnen de leerlingen goed kaarten lezen, kaarten met elkaar vergelijken en interpreteren. Dit digitale lespakket bestaat uit verschillende componenten voor klassikale lessen en individuele en klassikale verwerkingsmaterialen en sluit aan bij aardrijkskundelessen uit verschillende methodes
.
Website: http://www.klassetv.nl/extra/lespakketten/kaartwijzer/site/index.html

 


Eureka Europa!
Met dit didactisch pakket over Europa voor het lager onderwijs is er een antwoord gegeven op de vraag naar direct bruikbaar pedagogisch materiaal om de leerlingen van het basisonderwijs op een informatieve, afwisselende en toegankelijke manier kennis te laten maken met Europa, hun « ruimere thuis » die hun dagelijks leven in aanzienlijke mate beïnvloedt. Er is een stripverhaal te downloaden, 5 modulair uitgewerkte opdrachten en bijhorende uitgebreide lerarenhandleiding.

Website: http://www.europarl.be/view/nl/jeunes/kit_didactique/primaire.html  


Google Earth
Met de gratis Google Earth 5 komt de virtuele wereldbol steeds dichterbij een professionele databank voor alles wat u over onze blauwe planeet wilt weten. Met de recentste update kunt u voortaan ook onder de oceaanbodem kijken en oude kaarten opvragen.
Wat opvalt is dat dit programma elke keer weer een stuk meer informatie bevat. Zo krijgt u bijvoorbeeld gegevens over aanwezige diersoorten, al dan niet aangevuld met links naar beeldfragmenten.
Website: http://earth.google.com

Werken met Google Earth
Google Earth is een prachtig programma… Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je dit programma ook optimaal gebruikt? Deze website heeft als doel om leerkrachten duidelijk te maken wat de mogelijkheden zijn van Google Earth in het onderwijs.  Je vindt er handleidingen, links, actueel, oefeningen, opdrachten,…
Website: www.werkenmetgoogleearth.nl


Panoramafoto’s… 360 graden rond
Even een verkenningstocht op onze aarde organiseren? Gratis alle bekende gebouwen, werelderfgoed gaan verkennen? Momenteel zijn er 2038 panoramische foto’s te ontdekken. We klikken met de muisaanwijzer op de foto en draaien 360 graden in het rond… net of we er zelf bij zijn! Bezoek even de piramiden in Egypte, ground zero in New-York, het atomium in Brussel, de tempels in Angkor Wat…

Website: http://www.world-heritage-tour.org/earth/map.html 

Kids in space
Kids in space is een educatief spel over sterrenkunde.  Leerlingen ontdekken al spelend heel veel leerrijke weetjes over het heelal. Het spel is opgebouwd uit drie levels: in level één staan de aarde, de zon en de maan centraal,in level twee reis je naar de maan en bestudeer je de planeten, in level drie kijk je naar de sterren. Aan het einde van een level krijg je een code voor het volgende level.  Heb je alle levels doorlopen dan krijg je het diploma Junior Ruimtevaarder.
Website: http://www.kidsinspace.nl  

Scheldelessen
Een interactieve website met beeld, geluid en google-maps blaast je Scheldelessen 'nieuw leven' in. Hier verkennen leerlingen met enkele muisklikken het 160 kilometer lange estuarium. De Schelde als bron voor werk, natuurgebied en verkeersader: het lesaanbod is even veelzijdig als de rivier zelf. Je vindt er kant-en-klare lessen over verschillende thema's met betrekking tot de Schelde.
Website: http://www.scheldelessen.nl

Topografie oefenen
De Belgische provincies en hun hoofdsteden inoefenen kan via deze site. Via deze site kun je ook de Europese landen, de werelddelen en veel meer inoefenen. Je kunt de moeilijkheidsgraad instellen. Je kunt kiezen voor “naam raden” of “plaats aanwijzen”. Je krijgt feedback tijdens het beantwoorden.
Website: http://www.brujon.net/topo/eu-belgie-provincies.htm

 

W.O. natuur

Interactieve Determinatietabel
Roger de Groene Ridder is een dapper riddertje dat, met zijn potlood in de hand, ten strijde trekt voor een meer ecologisch bewuste wereld. In de eerste plaats wil Roger graag iedereen informeren over het belang van bomen. Onder de rubriek Educatieve kids vind je verschillende lespakketjes met een infotekst en invulbladen over bomen. De lespakketten zijn onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën.
Website: HUwww.degroeneridder.be 

Interactieve Determinatietabel
Je leert op deze website alles over naald- en loofbomen, bladeren, naalden, vruchten, bloeiwijzen, bladranden, nervatuur en bladvormen. Je maakt kennis met de verschillende toepassingen en geneeskundige waarden van tientallen bomen. Deze site is de allereerste digitale determinatietabel waarmee je inheemse bomen kan determineren! Vroeger moest men dit namelijk in dikke boeken of ingewikkelde determinatietabellen doen. Dankzij deze webstek kan je dit nu op een visuele manier doen.
Website: HUhttp://www.koentimmers.be/faunafloraUH

Proefjes
Het doel van de website proefjes.nl is kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. De proefjes op de website zijn stap voor stap uitgeschreven en maken gebruik van eenvoudige materialen. Bij ieder proefje zijn er kant-en-klare werkbladen om uit te printen. Voor docenten zijn er handleidingen met suggesties voor lessen met een circuit van proefjes in de klas.
Website: http://www.proefjes.nl

Waterwizz
Het is een educatieve website over water waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen: het water-ABC, het riool (Hoe wordt het rioolwater gezuiverd?), informatie over water, proefjes, sprookje over koning Water, een spreekbeurt over water, een kleurplaat…
Website: http://www.waterwizz.nl/wizz.html

Lessenpakket over land- en tuinbouwproducten
Een team leerkrachten ontwikkelde in opdracht van VLAM lessenpakketten over de Vlaamse landbouw-, tuinbouw- en visserijproducten voor het kleuteronderwijs en het lager onderwijs. Voor elk leerjaar is een aparte lessenreeks voorzien. Die bestaat uit lesvoorbereidingen en werkblaadjes voor de leerlingen, die gekopieerd kunnen worden. Alles is gratis en kan op de site gedownload worden.
Website: www.lessenpakket.be/index.phtml

W.O. mens

 e-Bug
e-Bug is een gratis lessenpakket dat klasactiviteiten en lesplannen aanbiedt over microben, hygiëne, antibioticagebruik en vaccinaties. Elk hoofdstuk bevat een gedetailleerd lesplan voor de leerkrachten en werkbladen voor de leerlingen. Het e-Bug computerspel voor lagere scholen beoogt dezelfde leerdoelen als het lessenpakket en kan worden gebruikt om de lessen op een interactieve manier aan te vullen.
Website: http://www.e-bug.eu/

Trap het af
De meeste fietsongevallen gebeuren met tieners. De achterbankgeneratie let niet altijd even goed op. Daarom werd nu een hippe site gelanceerd om tieners te helpen als fietser te overleven in het verkeer. Er is onder meer een test, informatie over verkeersborden en ook een luik voor leerkrachten opgenomen. In dit laatste luik staan de vakoverschrijdende eindtermen die bereikt moeten worden. De site is een initiatief van de fietsersbond.
Website: http://www.traphetaf.be


Gezondheid: voeding, lichaam, geest
Via deze website kunnen leerlingen meer te weten komen over 3 aspecten van gezondheid: de voeding, het menselijk lichaam en de menselijke geest. Aan de hand van testjes, spelletjes en informatieve sites kunnen leerlingen zich in deze materie verdiepen.
Website: http://kennisnet.nl/cpb/po/kids/thema/gezondheid/lichaam_homepage.html

Verkeersland
Het VerkeersPedagogisch Instituut (VPI) heeft als belangrijkste werkterreinen: schoolverkeer (in de ruimste zin van het woord), verkeers- en mobiliteitseducatie, verkeersbeleid en verkeersveiligheid. Zij propageren een actieve en ervaringsgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie: beperkte theoretische uitleg in de klas, verkeersgedragingen zoveel mogelijk oefenen op de speelplaats en daarna toepassen op straat.
Website: HUhttp://www.verkeervpi.be/verkeersland/start.phpUH

Eetwijzer
Even een spelletje spelen? Informatie verzamelen over al dan niet gezonde eetgewoontes? Hoeveel Kcal bepaalde voedingsmiddelen bevatten? Welke activiteiten je moet doen om de calorieën weer kwijt te spelen… Leerkrachten met een didactisch creatieve geest kunnen aan de hand van deze site wel een leerrijke lesactiviteit wero en/of wiskunde uitwerken.
Website: http://www.ziekenfonds.net/eetwijzer/Flash/eetwijzerNL.html

Robotfoto
Een gezicht opbouwen: ogen, neus, haar, mond, kin, wenkbrauwen, bril… Een leuk spelletje en met een beetje handigheid slaag je erin om een robotfoto te maken van jouw klasgenootjes. En dit alles online en gratis beschikbaar. Past misschien wel is een WO-thema rond speurneuzen en detectives? Gewoon even surfen naar deze site en ja kan onmiddellijk aan de slag.
Website: http://flashface.ctapt.de

Ikvanbinnen
Een leuke website om in de 3e graad te gebruiken als je je leerlingen op een leuke manier kennis van het menselijk lichaam wilt bijbrengen. 'Ikvanbinnen' maakt in drie delen een reis door het menselijk lichaam: het skelet, zenuwen en organen. Bij deze drie delen horen drie films die je online kunt bekijken. Deze films vormen de basis van een door de leerkracht zelf samen te stellen lesprogramma met handleiding, leesopdrachten en werkbladen.
Website: http://www.ikvanbinnen.nl

Handige Hans
Handen wassen is belangrijk voor de gezondheid.  Handhygiëne helpt infectieziekten te voorkomen en zorgt er bovendien voor dat we minder vuile en ongezonde stoffen uit ons leefmilieu opnemen. De meeste kinderen wassen hun handen te weinig.  En als ze hun handen wassen, doen ze het vaak verkeerd.  Onder de rubrieken "handjes wassen op school" en "handjes wassen thuis" staan heel wat activiteiten en didactisch materiaal om kinderen bewust te maken van een goede handhygiëne.
Website: www.handigehans.be

Eggietalk
Lagere schoolkinderen kunnen voortaan e-mailen met leerlingen uit heel Europa zonder dat ze elkaars taal kennen. Twee Nederlanders hebben met Eggietalk een universele taal ontwikkeld die bestaat uit herkenbare iconen en woordbeelden. Eggietalk bestaat uit vijfhonderd woordbeelden die onderverdeeld zijn in zeven woordgroepen zoals school, thuis en hobby's. Met deze beelden stellen leerlingen hun e-mailbericht samen. Zo kunnen ze communiceren met kinderen over heel Europa zonder de taalbarrière
<SPAN style="FONT-FAMILY: 'Verdana','sans-serif';


Categorie:Onderdeel W.O.
04-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muzische

Muzische vorming

Photoscape 3.4
Er zijn veel gratis fotobewerkingsprogramma's, maar PhotoScape weet zich te onderscheiden met enkele unieke mogelijkheden.
Zo biedt het filters die geen enkel ander programma kent, je kunt groeps-verwerkingen op de plaatjes uitvoeren, je kunt animated gifs aanmaken, foto's samenvoegen en splitsen, fotocollages en fotoboeken…
Website: Uhttp://www.fan.tv

Kindersongs
Op deze website vind je kindermuziek en informatie over muziek, muziekinstrumenten (snaar-, blaas-instrumenten, slag-, toets- en elektronische-instrumenten. Daarnaast kun je ook online muziek maken, er zijn liedjes om te beluisteren en om mee te zingen.

Website: Uwww.kindersongs.nl

Warholizer
Er bestaan tegenwoordig leuke online tools om foto's te bewerken. Eén ervan is de Warholizer. Deze toepassing is één van de vele andere leuke toepassingen die te vinden zijn op de site Big Huge Labs. Hier kun je o.a. een foto omzetten/integreren in een puzzel, een filmposter, een badge, cd-hoesje, speelkaart… en nog zoveel meer.

Website: Uwww.bighugelabs.comUH

Google SketchUp
Google SketchUp 7.0 is een gratis en eenvoudig programma waar je eigen 3D tekening kunt maken.  Zelfs leerlingen uit de lagere school kunnen ermee aan de slag. Je kunt er bijvoorbeeld je eigen huis, je eigen school mee natekenen.
Het is ontworpen om mensen simpeler 3D dingen te laten tekenen dan de huidige 3D-programma's, welke vaak een zeer ingewikkelde cursus vereisen. Enkele van zijn functies zorgen ervoor dat ontwerpers met hun ontwerpen kunnen "spelen", iets wat onmogelijk is bij CAD-programma's.
Website: http://sketchup.google.com 

Oude kinderliedjes, muzikaal erfgoed
Meer dan honderd gratis kinderliedjes! Compleet met bladmuziek, gitaarakkoorden én tekst. Klik op 'Speel muziek' om een gezongen voorbeeld te horen als MP3 en bekijk de partituur door op 'Bladmuziek' te klikken.
Website: http://www.kennisnet.nl/po/leerkracht/vakken/muziek/kinderliedjes

Wordt artiest met… Artrage
Dit gratis (starter Edition) tekenprogramma wordt erg geapprecieerd door leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs. Het werkt erg eenvoudig en intuïtief. Je gaat als het ware aan de slag met echte verf, echte potloden, wasco’s, krijt… na een eerste periode van verkenning werkt het echt verslavend. Zelfs leerlingen uit de kleuterklas hebben dit programma reeds ontdekt. Binnen z’n soort echt wel de moeite waard.
Website: http://www.ambientdesign.com

Klara4kids
Klassieke muziek
duikt verrassend vaak op in speelgoed, tekenfilms en computerspelletjes. Terecht, want welke muziek weet de verbeelding zo sterk te prikkelen? Thema dit jaar is ‘Klassiek uit het toverbos’. Er zijn 19 educatieve fiches i.v.m. luisteren naar muziek beschikbaar. Elke fiche bevat achtergrondinformatie, didactische tips en leuke opdrachten voor de leerlingen. Zelfs de referentienummers voor de eindtermen en de leerplannen muzische vorming staan erbij.
Website: http://www.klara4kids.be

Kinderliedjes
De liedjes uit de oude doos doen het nog steeds prima bij kinderen. En de meeste zijn op deze website wel terug te vinden. Maar we kunnen natuurlijk niet in de oude doos blijven wroeten, we moeten met ons tijd mee. Want ook de huidige tijd kent heel veel leuke kinderliedjes. Daarom vind je op deze site ook een enorme verzameling nieuwe en populaire kinderliedjes. Sommige met muziek, met filmpje, met bladmuziek, met historie, met speluitleg
 
Website: http://www.kinderliedjes.info  

Creaza
Web 2.0
is niet meer weg te denken binnen de ICT-evolutie. Alles wordt online mogelijk, geen software installeren op eigen PC. Alles uitvoeren via een webapplicatie. Nu ook stripverhalen/cartoons online opbouwen, filmbewerking en mindmapping. Gewoon een gratis gebruikersaccount aanmaken, inloggen en aan de slag! Zeker de moeite om even van naderbij te gaan verkennen.
Website: http://www.creaza.com

300 liedjes in de Overtuin
Op deze website vind je ruim 300 kinderliedjes. De meeste teksten zijn compleet met alle strofen. Naast de verzameling teksten is van de meeste liedjes ook de muzieknotatie en/of muziek (mp3) op deze site te vinden.
Website: http://www.kinderliedjes.overtuin.net/index.html

Tony-B Machine
Even lekker spelen met muziek? Via deze website kun je aan de slag met een eenvoudige synthesizer. Je kiest voor azerty of qwerty en via het toetsenbord kun je leuke deuntjes uit de mouw schudden. Geen software nodig, geen installatie, gewoon starten en uitproberen. Wil je de eigen deuntjes ook opslaan dan moet je je wel registreren (gratis). De leerlingen van de basisschool zullen dit met veel plezier willen uitproberen als onderdeel van een gevarieerd contractwerk.
Website: http://www.tony-b.org

Photo Story
De eenvoudigste manier om meer te doen met uw digitale foto's is gebruik maken van Photo Story (gratis). Selecteer uw favoriete foto's op de computer, deze foto's worden dan op een storyboard geplaatst zodat u ze snel en eenvoudig kunt indelen in een verhalenboek. Aan opties geen gebrek zo zijn muziek, automatische bewegen of uw eigen dramatische effecten creëren door de pan en zoomopties naar wens aan te passen en U maakt het zeer uniek door aan een of meer foto's speciale effecten toe te voegen, zoals zwart wit, sepia of aquarel.
Website:
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/PhotoStory/default.mspx

Tux Paint
Tux Paint is een perfecte tekentool (gratis) voor leerlingen uit de basisschool waarmee een tiental hulpmiddelen worden samengebracht, waaronder teksttools en geometrische vormen zodat de allerkleinsten hun verbeelding kunnen gebruiken. In tegenstelling tot het bekende MS Paint is Tux Paint visueel aangenamer en zijn de mogelijkheden veel groter aangezien het penselen, stempels en andere 'magische' tools bevat waarmee heel wat effecten kunnen worden toegepast op de tekening.
Website: www.tuxpaint.org

Liedboek
Deze website is in de eerste plaats bedoeld als didactisch hulpmiddel, ondersteunend bij het leerproces van de student bij het verwerven van de competenties zingen, luisteren en creativiteit. De melodie van een uitgebreide reeks kinderliedjes wordt traag op piano gespeeld en in een apart venster verschijnt de tekst. Aangepaste software laat je toe om het tempo, toonhoogte en volume van de geluidsbestanden (midifiles) aanpassen. Ook de tekst kun je meevolgen met de melodielijn.
Website: http://docweb.khk.be/liedboek

 


Categorie:Onderdeel Muzische
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Correcte houding

Workrave
Workrave is een anti-RSI-programma waarmee je een muisarm kan proberen te voorkomen. Workrave zorgt ervoor dat je voldoende pauzes in acht neemt tijdens je werk en biedt ook voorbeeldoefeningen om je spieren te ontspannen. Je kan ook instellen dat tijdens deze pauzes de toetsenbordinvoer, muisbewegingen en het scherm geblokkeerd worden, zodat je niet stiekem doorwerkt. In de rustpauzes zie je animaties met oefeningen die je achter je bureau kan doen om RSI te voorkomen. 

Website: www.workrave.org

Werkt u dagelijks op uw laptop?

Slechts een maand verkeerd achter uw computer werken, kan u meer dan een half jaar RSI klachten bezorgen. Met goede voorlichting tracht RSI Alert het enorm groeiende aantal RSI meldingen terug te dringen. Ook voor scholen is het enorm belangrijk dat hun leerlingen, studenten de juiste werkhouding aannemen. Verwaarloos deze tips niet en wees je bewust van de eventuele consequenties op lange termijn. 

Website: HUwww.rsi-alert.nlUH


Categorie:Leerkrachten
05-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godsdienst

Godsdienst

Thomas (Theologie, Onderwijs en Multimedia: Actieve Samenwerking)
Deze website wil een actieve en interactieve samenwerking creëren tussen alle leerkrachten godsdienst van alle onderwijsnetten in Vlaanderen. Drie concepten staan centraal: informatie uitwisselen, communicatie bevorderen en vorming van leerkrachten permanent ondersteunen, naar aanleiding van de nieuwe leerplannen godsdienst.
Kies voor de rubriek basisonderwijs >>> in de kijker
Website: www.godsdienstonderwijs.be   

Nabbi
De Vlaamse bisschoppen zijn de initiatiefnemers van deze website. Nabbi.be werd gemaakt om kinderen van 8 tot 12 jaar een website aan te bieden waar onomwonden, respectvol, ongecompliceerd, hedendaags en jong over geloof en kerk gesproken wordt. Het is volkomen gratis en vrij van reclamebanners.
Elke maand een nieuw thema, mooie gedichten, bijbelverhalen, gebeden, spelletjes en quizzen…
Website: http://www.nabbi.be

Unicef: digitaal lesmateriaal
UNICEF biedt haar lesmateriaal digitaal aan waardoor het voor iedereen toegankelijk is.  Je vindt er de verschillende thema's die worden aangeboden.  Als u op een icoon klikt, verschijnt het lesmateriaal.  Per leerjaar is per thema een lespakket samengesteld.  Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen die als pdf-bestanden te downloaden zijn: een handleiding, een inleidend verhaal bij het thema, verschillende verwerkingsopdrachten, kleurplaat of een werkboekje, foto's, film, posters, PowerPoint presentaties…
Website: http://lesmateriaal-unicef.nl

Wereldgodsdiensten
Deze site belicht op heel overzichtelijke wijze de wereldgodsdiensten. Het doel is de kennis van leerlingen te vergroten ten aanzien van de hoofdpunten van deze godsdiensten, de kinderen vanuit respect en begrip naar elkaar en anderen te leren kijken, leren over de overeenkomsten en de verschillen tussen de godsdiensten. Bij elke godsdienst wordt in elk geval ingegaan op:
Waar in de wereld vind je de godsdienst? Enkele leerstellingen. Het belangrijkste verhaal? Wat zijn de belangrijkste feesten?
Website: www.samsam.net/wereldgodsdiensten


Categorie:Onderdeel Godsdienst


Nieuw: Leerkrachten Internet



Categorieën
  • 1ste leerjaar (7)
  • 2de leerjaar (7)
  • 3de leerjaar (5)
  • 4de leerjaar (14)
  • 5de leerjaar (4)
  • 6de leerjaar (6)
  • Berenklasje (1)
  • K 1 (1)
  • K 2 (1)
  • K 3 (1)
  • Kleuters (9)
  • Leerkrachten (5)
  • Onderdeel Frans (1)
  • Onderdeel Godsdienst (3)
  • Onderdeel L.O. (1)
  • Onderdeel Muzische (1)
  • Onderdeel Taal (1)
  • Onderdeel W.O. (1)
  • Onderdeel Wiskunde (1)
  • Zorg (1)

  • Nog extra oefeningen
  • Leerrijke spelletjes
  • Nog oefeningen per klas
  • Links per klas
  • Oefeningen
  • Schoolportaal
  • Hotpotatoes
  • Webquest
  • Gratis software
  • Edusoft

    Links naar educatieve sites
  • KlasCement
  • Taalportaal Taalsignaal
  • TV op het digibord
  • Octopusplan
  • MOS
  • Hoogbegaafd
  • Kidzz
  • VSKO
  • Pesten
  • Schoolreizen


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs