He was a wise man who invented
beer
---Plato---
Vrijdagavond 29 augustus 2007,
het is zover! Eindelijk kunnen we aan de eerste etappe van onze Tour de Flandre.
Om eerlijk te zijn begon de dag al direct met een domper. Dolf, de eeuwige
vierde man, had namelijk (waarschijnlijk onder lichte druk van externe
partijen) besloten een dagje zee te organiseren. Zo kon hij onmogelijk aanwezig
zijn om het startschot van onze campagne te geven. Al een geluk dat we niet allemaal
opgevers zijn dus om 10u30 werd er afgesproken in cafe de ploeg.
Vervolgens moest er beslist worden welk bier er als eerste voor de bijl
zou gaan. De eerste blijft toch iets speciaals, want iedereen onthoudt altijd
de eerste plaats in een wedstrijd, een eerste keer in de koffer of een eerste
biertje van de 750. Omdat er enkele knappe dames aanwezig waren en ons vlees
uitermate zwak is, hebben we deze belangrijke keuze uitbesteed aan Jasmine op
voorwaarde dat zij hem ging trakteren.
Het eerste bier dat voor onze neus kwam te staan was Kriek Lindemans. Dit is
een fruitbiertje op basis van lambiek die gebrouwen wordt in de brouwerij
Lindemans te Vlezenbeek. Om eerlijk te zijn vond ik deze keuze ECHT NIKS. Ik
houd al niet van zoet bier, laat staan Kriek. Gelukkig haalde Jasmine haar
betoverende glimlach boven want anders had ik het al na een kwartier afgetrapt. Zoals ik op voorhand verwachtte, lag dit biertje niet echt in mijn smaak. Het is echt wel iets voor zoetebekjes.
Een half uurtje later dacht ik dat we eindelijk konden we beginnen aan het
echte werk. Helaas waren we niet in het gezelschap van één meisje, maar van
twee. Nog voor ik er iets aan kon doen, werd zij lichtelijk gepusht om ons het
tweede biertje voor te schotelen. Helse taferelen gingen al door mijn
gedachten, maar gelukkig kon ik er nog een stokje voor steken. Liesbeth is dan
ook lekker beïnvloedbaar, maar ssst dit blijft tussen ons. Gezamenlijk hebben
we gekozen voor een Grimbergen, Cuvée de l'Ermitage. Dit is een abdijbier en
wordt gebrouwen in de brouwerij van Alken Maes te Alken. Helaas kon dit biertje
me niet helemaal bekoren. De bittere nasmaak ervan vond ik niet geweldig in
tegenstelling tot mijn twee kameraden. Nu ja smaken verschillen en ik ben er zeker
van dat we nog ergere dingen zullen tegenkomen op onze queeste.
Een klein half uur later was het dan eindelijk zover! Nu kon het voor mij echt
beginnen. Vlotjes gingen de heren uit het gezelschap voor het stevigste biertje
(10%) van de kaart. De Grimbergen Optimo Bruno, het tweede dus uit de
Grimbergen reeks, werd besteld en werd gesmaakt. Dit biertje was toch iets meer
mijn ding, zeker tijdens de eerste slokken. Iets steviger, maar tegelijkertijd
ook iets minder bitter dan de eerste Grimbergen. Geleidelijk aan begon te
alcohol wel iets door te wegen, waardoor ik ergens onderweg mijn nuchterheid ben
verloren. Al een geluk dat ik met de fiets naar huis kon zwalpen.
Om optimaal te kunnen proeven mag er natuurlijk geen sprake zijn van enige
dronkenschap. Dit gezegd zijnde nuttigden we even één spuitwater. Het vierde
bier dat we dronken was een pils, namelijk Maes pils. Dit was reeds het derde biertje
geproduceerd door Alken Maes! Je zou beginnen denken dat dit geen toeval meer
kan zijn, maar niets is minder waar. Anyway, het algemene oordeel was niet
slecht, maar toch geen toppils.
Dit tussendoortje leidde ons naar het volgende biertje van de avond. De Leffe
9°, ook bekent als de Leffe Blauw. Jan, de barman van De Ploeg, verblijde ons
al gauw met de leuze 'Beter Leffe Blauw..., dan je vrouw ontrouw'. En dit
gezegd zijnde lieten we het ons smaken! Leffe Blauw is een erkend abdijbier
dat gebrouwen wordt door Inbev in Leuven. We zijn alledrie eigenlijk wel
geboren Leffe-drinkers, dus dit was toch een van de topmomenten van deze avond.
De Leffe Blauw is iets straffer dan de modale Leffe Blond, maar het is best wel
een aanrader voor de bierliefhebbers onder jullie.
Het laatste biertje van de avond was Rodenbach. Dit bier wordt gebrouwen in de
Palm Breweries (site Rodenbach) te Roeselaere. Dit biertje is niet één van mijn
favorieten, maar toch kon het mij smaken. Na een kijk in het boek der bieren
vernamen we zelfs een aantal speciale dingen. Namelijk, het speciale aan dit
bier is dat het een mengeling is van 1/4 jong bier en 3/4 bier dat 24 maanden
rijpt in eikenhouten vaten. Deze vaten zijn te bewonderen in de brouwerij te
Roeselare. Dit moeten we onthouden voor als we eens zin hebben om een
brouwerij-tje te bezoeken!
Rond 02u30 vonden we dat het welletjes geweest was. We trokken allemaal
huiswaarts, waar een goede nachtrust ons te wachten stond.
Bij deze willen wij nog een dankwoord richten aan Danny & Jan van café De
Ploeg. Zij hebben ons met plezier en met een glimlach bediend van de nodige
geestrijke dranken.
Ook nogmaals een dankwoord aan Jasmine & Liesbeth omdat zij ons, in
tegenstelling tot DOLF wel bijstonden gedurende deze vermoeiende degustatie.
Tot het volgende verhaal, Uw verkenner der Belgische bieren, Tomas
03-09-2008, 00:00
Geschreven door Biervriend 
|