PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
29-04-2025
Martha Guilty Pleasure - 8%
Meegebracht uit Prik & Tik Roeselare. Sommige iets wulpse bierliefhebbende Marta’s gaan met een levenslustig status van natuurlijke wildheid door het leven. Een leven dat zoet- en/of zuur getint is en je soms verlangd naar een plezant moment zoals het genieten van deze fruitige aanrader. Eerst wordt een lekker fris kriekenbier met aanpassing door een minder diepgaande gist aangevuld met gemassacreerde Noorderkrieken die een tijdje hebben doorgebracht in liggende inox-vaten en het geheel een frisse zoet-zure belevenis brengt. Om het up zyn Heul’s te zeggen ‘al watauwe gèttèn ewegèt’.
Proefkotje:Robijnrood van kleur met een stevige roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma wordt volledig beheerst door de lichtzurigheid bij het gebruik van de noorderkrieken. Het verfrissend mondgevoel wordt bepaald door een mooi evenwicht van zoet en zuur veroorzaakt door de aangepaste bereiding. Samen met een milde zachtaardige alcoholwarmte en veel zoet/zure fruitige bitterheid wordt een iets droge, met veel fruitige bitterheid omwegen afdronk bereikt die je nog een tijdje laat bekoren.
Gevonden in buurtwinkel ‘t Hoeveke Izegem. Ook in ieder woonstreek is er diversiteit van haarkleuren en andere schoonheden. Deze is in onze bierwereld ook merkbaaronder de recepturen. Ergens in u regio loopt wel ergens een Martha met indringend bruine ogen Met deze verstelling wordt deze ‘Strong Dark Quadrupel’ gebrouwen in de stijl van onze befaamde patersbieren met uitzonderlijke gebruik van gebrande moutsoortengeleverd door de wereldfirma Dingemans (Stabroek). Samen met wat Belgische hopsoorten is het gebruik van een prachtige huisgist die het kruidig gevoel veroorzaakt. Zoals alle Martha’s is deze creatie zeer geschikt als zetelbier maar ook zeer bereidbaar als foodpairing. Een bier waar je gezellig van wordt.
Proefkotje:Donkerbruine kleur met ringvormige doch klevende licht beige schuimkraag en aangepaste carbonatatie. Het moutig aroma die zacht gebrand zijn weg zoekt van karamel tot koffie brengt je zeer gevoelig naar een aangename fruitige (vijgen) en doorwevend kruidig (kruidnagel, kaneelachtig) mondgevoel waarbij je met kleine slokjes van de gebrande moutbittere smaak met een gevoelige alcoholwarmte verder kan genieten tot een even naar karamel en koffie doordrongen droge afdronk.
Ontdekt in mijn buurtwinkel ’t Hoeveke Izegem. Volgens de mening van de brouwers zal er wel ergens in bierland een blonde Martha rondrondlopen die op een verleidelijke manier het leven een positieve uitstraling heeft dat in deze creatie een emotioneel gegeven waarborgt. Gebrouwen met een uitzonderlijke gerstemout uit eigen streek met inbreng van onder meer de hopsoorten Magnum en Cascade gezocht op onze Nationale hopvelden.
Proefkotje:Hooiblond met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Het bloemig en fruitig (banaan, mango) aroma waarin de mout en de hop zich aangenaam laat blenden en met een smaakvolle kruidige moutigheid in het mondgevoel met een zachte alcoholwarmte naar een droge, mild bittere moutbitterheid afdronk met in de keel het leuke gevoel van de gebruikte hop die je wel een tijdje parten speelt en de weg vraagt naar een volgende slok. Heerlijke blondine als zetelbier of als bindmiddel bij bierlijk gezelschap.
Dit alcoholvrij blondje is met een hoppige smaak een alternatief voor smaakvolle craftbieren. Onder de noemer ‘zalig en hopvruchtig’ werd Tante Nonnenke ontwikkeld en gebrouwen in de ketels van de ‘Belgian Contract Brewery’ (BCB) te Menen. Deze alcoholvrije IPA (die hemels zijt, geneig zij uw naam) wordt gebrouwen met gerstemout, rijsvlokken, maltodextrine en als hopsoorten Amarillo en Mosaïc. Alexander Parmetier van de Bierfirma ’t Klootzakske laat nog weten dat in de naam ‘non’ verwijst naar ‘non-alcoholisch’ karakter.
Proefkotje: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en licht sprankelende carbonatatie. In het fruitig (pompelmoes) aroma komt vooral het hoppige de wet stellen. De miraculeuze hoppebom met het fruitige van de pompelmoes- en mangosmaak is terug te vinden in een citrusgevoelig vol mondgevoel waarna je zeer gelukzalig verder geniet tot een droge citrusachtig en nog steeds hopvolle afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok. Prachtig abieritief en feestbier.
Dit authentiek bier werd in 1898 ontwikkeld door Jan en Jozef (Jos) Hermans bij ‘Brasserie Hermans Frères’. Via de zoon van bakker Jo Hermans kwamen de broertjes Joey en Marc Hermans in bezit van dit vroegere recept van grootvader Jos, brouwer en gerespecteerd duivenmelker, die ze als hommage aan grootvader Jos meer dan 50 jaar later den ‘Tipsy’ weer ontwikkelden met de hedendaagse mogelijkheden en zoveel mogelijk behoud van smaak. Deze gouden tripel is het tweede bier van de broers dat wordt gebrouwen in de ketels van de Gentse Contractbrouwerij 'Beer Select'. Een elegant bier dat de zachte hopbitterheid combineert met een vleugje honing wat resulteert in een perfect uitgebalanceerd en verfijnt zoetig karakter. Het werd gebrouwen met gerstemout waarbij naast suiker wat honing is toegevoegd samen met de een tweetal hopsoorten en een paar geheime kruidenmengeling..
Proefkotje: Licht wazig goudgeel met vaste witte schuimkraagen matige carbonatatie. Met een zwavelaroma (bloemkool) dat naast het fruitige (ananas) een lichte zurigheid meebrengt.. In het zurig aspect wordt de smaak van bloemkool wel een beetje verrast door de inbreng van de goed gekozen maar zeer geheimhoudende kruiden en vooral iets verzoet door de honing. Met een fris, licht alcoholisch pilssmaakje brengt het je naar een tamelijk wrange afdronk. Ondanks de hogere percentage toch bruikbaar als dorstlesser of doordinker.
Onlangs kwam de Brouwerij ‘Zwaan9’ in handen van de familie Soete. Bert, Karolien, en Antoon Soete brachten in het familieverhaal een bijzonder eerbetoon aan hun grootmoeder Angèle Van Ballaer, die precies 20 jaar geleden op 91-jarige leeftijd overleed. Dit bier maakt deel uit van een groter familiaal verhaal want de band die ze hadden met ‘moemoe’ van Kasterlee was heel apart, Deze bruine 'Belgian Dubbel' wordt gebrouwen bij Brouwerij Maenhout Oostnieuwkerke met inbreng van de granen als pils- chocolade- roost- en gekarameliseerde tarwemout en waarin de hopsoorten Saaz en Magnum en niet- onbelangrijke rol spelen.
Proefkotje: Donker bruin van kleur met romige, klevende lichte beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een biscuitachtig aroma waarbij vooral de gekarameliseerde mout met toetsen van koffie en chocolade het geheel overspoelt. Ook in het mondgevoel ben je meteen overtuigd van een frisse moutbitterheid waarin ook hier koffie en chocolade aandacht vragen en je met een aangenaam gevoel naar een zacht moutbittere afdronk brengt.
Bier in een ver verleden gebrouwen door Louis Adriaan Van Ballaer, de overgrootvader van Bert Soete, in de streek beter gekend als ‘Lode Bréjer’. Bert die in Oostnieuwkerke een eigen stek heeft maar nog steeds gedeeltelijk werkt Rodenbach. We bedanken dan ook zijn collega Belinda Eelbode voor het aanbieden van dit bier. Zwaan 9 verwijst naar de vroegere brouwerij 'De Swaen' te Kasterlee waarvan Bert Soete de negende generatie is. Het oude recept werd niet teruggevonden maar nagemaakt met het toenmalige receptioneel gebruik van spelt die het bier zijn unieke smaak bezorgt. De eerste flessen werden gebrouwen bij De Meester toen nog in Stasegem waarna verhuist bij Brouwerij De Feniks Gullegem. Bert Soete heeft nu zijn eigen bedrijf met als vennoten broer Antoon en zus Karolien en brouwt zijn eigen bieren in de ketels van de nieuwe brouwerij Maenhout in Oostnieuwkerke. Het recept bestaat uit gerstmout, tarwe en spelt. Verder werden enkel aromahoppen gebruikt en een neutrale gist. In Oostnieuwkerke kwam er ook al een ‘Angèle’ ode aan zijn grootmoeder en er komt zeer waarschijnlijk nog een ‘Casimir’ naar de broer van Louis.
Proefkotje:Licht wazig strogeel en romige witte schuimkrag en weinig carbonatatie. Het aroma wordt bepaald door de aanwezigheid van de spelt die in het fris mondgevoel een zacht zurige bitterheid verkrijgt waarin toch een beetje hop aanwezigheid wordt waargenomen en zich met een beetje aanwezige alcoholwarmte als een veredelde, zware pils met een kleine portie DMS-gehalte aangenaam verder intrigeert naar afdronk met aardegevoelige speltbitterheid. Zeer goede doordrinker.
Onder de noemer ‘Blackberry Mango Sour’ werd deze alcoholarme stout in elkaar gerecepteerd door een stevige stout met stamwortgehalte 15° en aanvoer van pilsmout, Cara 120 en wat bruine mout. Verder nog wat toevoeging van chocolade en maltodrexine. De gebruikte hopsoorten zijn ‘Challenger’ en ‘’Brewers Gold met een toetsje sinaasappelzeste. Als gist kwam een zelf opgekweekte ‘Continental A’ (Ango-Belge).Het alcoholarme werd een deel door de giststop en een ander deel door de onttrekking van de alcohol gemaakt. Geen zoete wortsmaak of overgehopt water, maar een complexe moutigheid die zijn ingrediënten mooi naar voor laat komen die alle zintuigen toch prikkelbaar maken.
Proefkotje: Donkerbruin van kleur met romige donkerbeige schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma omgeven van gebrande mout met een subtiel gevoel van gedroogd fruit. In het mondgevoel komt hier dan ook de milde moutbitterheid met0 een mengeling van donkere chocolade en de bitterheid van sterke koffie aan elkaar verbindt. Met een zachte doch goed aanvoelende bitterheid kom alles terecht in een liefdevolle moutbittere afdronk waarbij de zacht gebrande bitterheid nog een beetje de keel blijft teisteren.
Deze alcoholvrije stout wordt gebrouwen door Brasserie John Martin te Waterloo in opdracht van de Sint-James Gate Brewery gevestigd in het Ierse Dublin. Het wordt gebrouwen volgens het nieuwe koude filtratieproces waarbij het bier wordt gekoeld en vervolgens gefilterd om eventuele resterende gistcellen of eiwitten te verwijderen. Het behoud hierdoor de originele zachte en goed uitgebalanceerde smaak van de originele Guinness. Als belangrijkste ingrediënten wordt 25% gevlokte gerst vermengd met 10% geroosterde gerst. Als hopsoorten werden Galera, Nugget en Target gebruikt die een geïsoleerd ketelextract hebben ondergaan dus niet meegekookt maar achteraf toegevoegd om de bitterheid te verhogen. In het blikje zit een klein plastieken Widget balletje met stikstof die ervoor zorgt dat de eigenschappen van een getapt bier wordt nagebootst in het bier dat geen koolzuurgas bevat. Het balletje springt uiteen zodra het blik wordt geopend en zorgt voor wervelende wolken in het bijna zwarte bier, die zich vormen tot een stevige, volle, romige schuimkraag en nu is het aan jullie.
Proefkotje: Donker robijnrode (bijna zwart) van kleur met zeer romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma brengt in de toegevoegde geroosterde gerstemout zijn traditionele waarden als koffie, chocolade. Het mondgevoel brengt je meteen op de gedachte van het originele waarin ook hier de zacht geroosterde moutbitterheid en melkchocoladetinten zijn charme verderzet die steeds bitterder wordt naar het einde toe. Enkel de alcoholwarmte maakt hier het verschil. De afdronk is tamelijk droog met een milde moutbitterheid waarin fruitige, met vanille bestrooidetoetsen een onderkomen vinden.
Brasseries John Martin, Chausée de Charleroi 591, Waterloo - 02/385 01 03 - finestshop@johnmartin.be
Deze blondine kwam er eveneens op vraag van ‘Frituur ‘Ons Dorp' te Menen maar met een aangepast recept van de ‘Selfish Session’ ooit bij de verdwenen Brouwerij De Feniks gebrouwen waar Kurt Decoene (mede-uitbater) en Brecht Verborgh (brouwer) werkten. Er werd gebruik gemaakt van vers gesneden frietjes van klokvaste petatten bij het maischen, die de omzetting van het zetmeel gemakkelijk verteerde. Gebrouwen met licht gekleurde pils- en palemout en als hopaanvoer werd gekozen voor de bitterhop ‘Magnum’. Voor de dry-hopping werd Mandarin Bavaria gebruikt die het aroma sterk beïnvloed. Een heerlijk, frisse dorstlesser maar zeer te genieten bij een lekker bakkie friet.
PROEFKOTJE:Helder goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma verspreid een leuke evenwichtigheid tussen de bittere mouten en de fruitigheid van de gebruikte hop. Dit laat zich dan bij het mondgevoel verder meevoeren door zijn bittere aanwezigheid van mout met de zoete fruitigheid van de hop en eindigt met een droge hopbitter afdronk die wat blijft nazinderen met de hoop naar een volgend dorstlessende slok.
Naar de stijl van de gemengde gisting bij dit Vlaams rood wordt een evenwicht gezocht tussen melk- en azijnzuur door het mengen van de gist uit Rodenbach Alexander (1994) en de eigen Desselgemse Airborn om na toevoeging van ‘moerrasspiria’ kruid uit eigen tuin (roosachtig) verder te evalueren op via het ‘solera’-system in eigen kastanjevaten. Gebrouwen met gebruik van Cara 120, Chocolade- en Pale-Alemout. Als hop werd gekozen voor ‘Golding’. Zeer voortreffelijk gebrouwen dorstlesser
Proefkotje: Roodbruine kleur met mooie beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door de zurigheid van de gemengde gisting en hetsolera-sysytem bij de vaten in de waarin een fruitige (krieken) gevoel ontstaat en zich meteen in het mondgevoel doortrekt naar het fris, mooi kruidig (honing) en zurig gefruit gevoel. Het blijft je verleiden als de perfecte dorstlesser naar een droge, mild zurige afdronk waarbij de zoete honingsmaak van de aangevoerde speciaal kruid een intense zurigheid een beetje tempert en een unieke gewaarwording bijbrengt die wel een tijdje blijft aanhouden.
De titel is een speling van 'Lemon’ (zoetzure citroenlimonade) enen het wereldse ‘Le Monde’. Dit met een methode die stamt uit de tijd van de Vikings waarbij er werd gebrouwen zonder het wort te koken (raw ale). Met het proces van ‘Settle Souring’ wordt de volledige vergisting en verzuring van de wort door de gisten, lactobacillen en andere natuurlijke organismen (die zich op de schillen van de tarwemout bevinden) omgezet. Deze primaire fermentatie gebeurt door middel van de zelf opgekweekte ‘Desselgemse Airborn’ gist. De storting werd voorzien van gerst- pils- en tarwemout en als hopsoort Cascade. Op het einde nog wat bottelsuiker die vooral de zuurstof aanwakkert. Om het karakter nog meer te onderstrepen werd een dryhopping van Cascade gedaan.
Proefkotje: Stro/hooikleurig met mooie witte schuimkraag en stevig sprankelende carbonatatie. Het brouwproces heeft een degelijke invloed op geur en smaak bij dit bier. Het lekker gevoel van carbonzuur start al meteen in het citrusaroma. Dit sterk fruitig (limoen) melkzurig gegeven biedt zich meteen aan bij het fris aanvoelend luchtig mondgevoel en beperkt de aanwezigheid van de moutbitterheid. Het tintelt fris aanvoelend en aangenaam verder in het zacht gekruid zurig (limoenachtig) smaakpallet verder naar een zacht organisch citruszurig gevoel bij een tamelijk lang aanhoudende afdronk. Leuke dorstlesser.
In de afdeling foodpairing vind je hier en daar bier met aardappelen maar voor de Menense frituur ‘Ons Dorp’ creëerde Brecht Verborgh op vraag van de nieuwe uitbaters Kurt Decoene en Angela Wang een receptuur met kookvaste aardappelen die als gesneden frietjes worden toegevoegd tijdens het maishen. Het basisrecept van deze lekkere tripel komt van een aangepaste versie van ‘All Good Things Are 3’ (Ex-Brouwerij De Feniks waar Kurt als mede-uitbater en brouwer Brecht werkten). Het werd gebrouwen met pils- en tarwemout en haver en met als hop kozen ze voor Saaz. De toegevoegde kruiding was koriander, sinaas- en citroenzeste waardoor het creatieve van beide heren een persoonlijk twist is ontstaan.
PROEFKOTJE: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en matige carbonatie. Een aroma waarin de mout de aanwezigheid van hop sterk beïnvloed en zich dan ook laat gelden in het mondgevoel waarbij de kruidige moutbitterheid en de fruitige aanwezigheid van de hop samen met een zeer licht zurig gevoel vermengd met het kruidige, pepergevoelige koriander je met een milde alcoholwarmte brengt naar een stevige bittere afdronk. Leuk als zetelbier of als dégustief na en lekkere maaltijd.
Geproefd enbesproken met lesen van BPC 't Plakkertje Roeselare op Valentijnsdag. Wat niet mag is meestal het lekkerst en dat kunnen vele koppeltjes wel beamen. Met het oog op deze Valentijn genieten we misschien van deze bierlijke verboden vrucht. Dit tamelijk zwaar donker bier werd uitgevonden door Pierre Celis, den witten, uit Hoegaarden. Na een hevige brand kwam Brouwerij Celis in handen van biergigant AB InBev die de productie naar Jupille-sur-Meuse overhevelde. Na hevig protest en vooral door een bewuste foutieve inbreng van brouwmeester Wim Van Hoof was men genoodzaakt alles terug naar de Stoopkensstraat in Hoegaarden te brengen. Het bier wordt nog steeds gebrouwen naar het authentieke recept van Pierre Celis met als naast gebrande gerst- en tarwemout, plaatselijke DAS-gist en vooral zijn handelsmerkhet ingrediënt ‘koriander’ samen met gedroogde sinaasappelzeste
Er is nog een mooi ludieke anekdote. Op het etiket staat een afbeelding van Adam en Eva in de tuin van Eden, uit een schilderij van Rubens. Wie goed kijkt ziet dat Eva een vijgenblad draagt en Adam een hoppeblad. Waar werd er hoppe geteeld? In de streek van Aalst, Asse of misschien wel in Poperinge. dus daar lag mogelijks het Aardsparadijs.
PROEFKOTJE: Licht wazig amberkleurig met forse witte schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma bevindt zich een mooi evenwicht met de tarwemout en de toegevoegde kruiden. Deze komen terug in de zoet aanvoelende moutbitterheid subtiel met de nodige koriander ingewerkt. Deze milde caramelahtige mout brengt je met een milde alcoholwarmte naar een droge, licht bittere moutsmaak in de nasmaak waarin hier toch de sinaasappel zich laat meeglijden.
Geproefd en besproken met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare op Valentijndag. Het verhaal begon met Urbain Camps, Fred Van Deursen en Meino De Jong, drie vrienden uit een dansclub in Geel en die van hun partners op Valentijn een brouwcursus kregen. Een jaar later was het recept van hun eerste bier klaar. Om zijn kennis zekerheid te geven experimenteerde Urbain Camps met zijn vrienden in zijn garage met een zeer kleine brouwinstalatie. Het bier werd door alle drie goed bevonden en om het aan vrienden en familie te kunnen delen werd biermoatje en brouwer Ivan Geudens uit Mol ingeschakeld. Deze brouwde zo’n 150 liter in de ketels van zijn microbrouwfirma ’t Drankorgel ook ‘Vals Paterke’ genoemd. Om aan de vraag van de horeca en vooral, metValentijn in zicht, te kunnen voldoen lieten ze hun Valentijn-donker op grotere capaciteit brouwen bij De Graal te Mater. Deze versie van Valentijn kreeg de medewerking van1 zwarte en 1 blonde mout. Als hopsoorten werd Chinook en Cascade gebruikt met als kruiding koriander, zoethout en sinaasappelzeste en enkel koffiebonen.
PROEFKOTJE: Helder roodbruin van kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In een het aroma een lichte zachte gebrande moutbitterheid die het gebruik van de koriander vooral naar boven brengt. Deze wordt in het mondgevoel bijgewerkt met een vleugje stevige koffiesmaak en met een milde alcoholwarmte zich laat meevoeren nar droge donker-moutbittere afdronk met een fruitige sinaasappelzeste zich laat kennen.
Onder de noemer ‘shore thing’ werd deze kusttripel gebrouwen door brouwerij Kanaal One uit Kokzijde in opdracht van Miranda Provoost, zaakvoerster Gigant Adinkerke. Gebrouwen met ingrediënten als de graansoorten gerst tarwe, haver en spelt. Als gisting werd gekozen voor een saisongist en de hopsoorten waren Citra en Centennnial met daarbij een speciale kruiding van zeekraal en zeewier uit het GallischeNarbonensis (Middellandse zee) wat een uniek smaakplet veroorzaakt.
Proefkotje: Wazig amber met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een aroma een zchtbittre mouthheid wordt omarmd door een fruitige (banaan) en citrusgevoelig gegeven. In het mondgevoel zijn beiden ook aanwezig met tussen een een zoutige gewaarworden van de zeekraal en -wier die je na een mooie dorstlessende vloeibaarheid in een licht gezouten, moutbittere afdronk doet belanden.
De naam Schuppenboer (piekezot) verwijst naar het kaartspel doch de naam Maxima heeft geen enkel verband met de gelijknamige Nederlandse Koningin maar naar het hoge alcoholgehalte. Brouwer Gustje Hermans probeert aan al zijn bieren een eigen kronkel te geven en vooral steeds de limieten van de brouwzaal op te zoeken. Het begon allemaal met een op vat gerijpte versie. Het brouwsel Schoppenboer Maxima, is als zesde variant van Schoppenboer Tripel die op Calvados en of Whiskyvaten een 4-tal maanden werden gerijpt. De gewone variant Schoppenboer Maxima kwam in het gamma zonder op vaten gerijpt te zijn. Het moederbier ‘Schoppenboer’ werd gebrouwen met pilsmout, de hopsoorten Saaz en Cascade, een beetje koriander, 3522 Belgian Ardennen gist en tamelijk veel suiker.Door het opdrijven van het alcoholgehalte blijft er veel restsuiker zitten.
Proefkotje:Licht wazig goudkleurig met niet al te veel maar romige witte schuimkraag en een middelmatige, fijne pareling. In het aroma een overtuigende heersing van de calvadosrijping met zoete, houterige en fruitige (rijpe appel) tinten. In het mondgevoel al meteen een vurige alcoholwarmte die samen met een zoete (kandij) maar milde moutbitterheid het groene appelgevoel en banaan samen met een beetje vanille en mild gekruid (muskaatnoot) zich een weg baant naar een droge licht bittere, alcoholgevoelige n zacht fruitige afdronk die je nog een hele tijd laat nagenieten.
Een gewillig blondje van hoge goesting. Een charmante verleiding maar vooral een ode aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de vrouw met een gewillige persoonlijkheid die perfect de Belgische biertraditie betreedt.
Vroeger gebrouwen bij de Brugse microbrouwerij Fort Lapin maar intussen in opdracht van Alexander Parmentier en zijn vrienden van ‘t Klootzakske verhuisd naar de ‘Belgian Contract Brewery’ (ex-Eutropius) te Menen. Daar kregen ze de medewerking vanr brouwmeester Bram Neudt (Bram Brass).
Een fijne beleving veroorzaakt door het gebruik van pilsmout, rogge, munich, pelt en maisvlokken. Een toevoeging van kristalsuiker en als hopsoort werd gekozen voor een stevige portie 'Target' en 'Cascade' met wat sinaasappelzeste als smaakmaker.
PROEFKOTJE: Hooiblond met romige witte schuimkraag en hevige carbonatatie. In het aroma regeert vooral het fruitige (pompelmoes) van de toegevoerde hopsoorten. Deze zijn ook zeer sterk aanwezig in de fruitige hopbitterheid in het mondgevoel. Deze frisse citrugevoelige hopsmaak brengt je geleidelijk naar een droge, aangenaam hopbittere maar tamelijk aanhoudende afdronk. Heerlijk abieritief.
Voor de perfecte culinaire combinatie serveert u de Hete Klinke bij lichte salades, zachte kazen of een selectie van zeevruchten, waarbij de subtiele smaken van het bier de gerechten naar een hoger niveau tillen.
Voor het eerst gebrouwen in 2017 bij de toenmalige brouwerij te Stasegem. Voor de afdeling Lendelede wordt de dominanteDominatrix op het etiket afgebeeld.Het wordt een vrouwvriendelijk mannenbier genoemd. Gebrouwen met pilsmout, tarwe en havervlokken, Poperingse hoppallets Golding en Cascade en rietsuiker. Deze volmondige en zeer verfrissende tripel is een der pronkstukken uit de kelders van brouwer Dirk De Meester te Lendelede.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleurmet romige, stabiele witte schuimkraag en mooi parele,de carbonatatie. Het aroma heeft een goede verstandhouding tussen de mout en de hop. Waarin iets fruitigheid aan het bloeien is.Een vrij zoet en fruitig mondgevoel waarbij een de gistbitterheid om aandacht vraagt. De volmondige smaak waarbij het kruidig gevoel (koriander?)zich laat beïnvloeden door een zachte, fruitige (banaan) moutbitterheid waarin een beetje hop schuilt. Alles leidt je smaakvol naar een droge zoetig gekruide droge afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok.
De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80
De eerste Master’s kwamen reeds uit de vroegere brouwketels te Stasegem. Later werden ze ook op vat gerijpt en in zijn nieuwe brouwzaal in Lendelede groeiden de Masters stelselmatig. Intussen hebben de Master bieren een meesterlijke metamorfose en ondergaan en in diverse vaten gerijpt. Deze ‘Dark Master’ is een authentieke ‘Imperial Stout’ verleid door het diep technisch vernuft uit het brein van brouwer Dirk Demeester. Een eerbetoon aan deze unieke bierstijl op een buitengewone manier. Het wordt gekenmerkt door een krachtig moutkarakter waarin de geroosterde tonen van espresso en donkere chocolade de leiding nemen in de smaakervaring. De toevoeging van donker fruitaroma's, samen met een subtiel vleugje rokerigheid van turf, voegt een extra dimensie toe aan het geheel, waardoor het een onderscheidende en rijke smaakbeleving aanbied
Proefkotje:Helder, bijna zwarte kleur met romige maar snel verminderende beige schuimkraag en mooie carbonatatie. In het aroma bemerkt je meteen het rookachtig gegeven van de gebrande mout waarin gedroogd fruit en zwarte chocolade in verwerkt is. Bij de eerste slok bemerk je al de fijne naar koffie smakende iets zoete en een zeer milde alcoholwarmte waarin het gevoel van gedroogd fruit niet ver weg is. Het brengy je naadloos naar een droge, gezoet koffiegevoelige afdronk waarbij het gevoel van wijn,koffie en chocolade blijft hangen.
Dit ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ gebrouwen bij de familiebrouwerij Roman te Oudenaarde heeft een verwijzing naar het in 1990 ‘lekensponsor-akkoord’ waarbij de verkoop een deel royalty’s afdraagt om de ruïne van de Enaamse Sint-Salvator Benedictijnenabdij te onderhouden. Het is een 100% biologisch bier. In de brouwketel werd een zoete mout gebruikt en nog wat bijgezoet met honing. Een Belgische gist en een beetje milde, karaktervolle hop maakt het geheel bloemig met een fruitig gevoel zoals een degutatiebier behoort te zijn.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Met zijn licht bitter moutaroma waarin wat gist en een beetje kruidigheid indruk heeft. Een zacht , zoetig mondgevoel met een kruidige moutbittere volle smaak en waarin toch een heerlijke alcoholwarmte sluipt die zijn weg vervolgd naar een bitter gekruide lang aanvoelende afdronk met hier toch een beetje hop in aanbieding.
Dit ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ gebrouwen bij de familiebrouwerij Roman te Oudenaarde heeft een verwijzing naar het in 1990 ‘lekensponsor-akkoord’ waarbij de verkoop een deel royalty’s afdraagt om de ruïne van de Enaamse Benedictijnen Sint-Salvator abdij te onderhouden. In de brouwketel werd een zoete mout gebruikt en nog wat bijgezoet met honing. Een Belgische gist en een beetje milde, karaktervolle hop maakt het geheel bloemig met een fruitig gevoel.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Met zijn licht bitter moutaroma waarin wat gist en een beetje kruidigheid indruk heeft. Een zacht , zoetig mondgevoel met een kruidige moutbittere volle smaak en waarin toch een heerlijke alcoholwarmte sluipt die zijn weg vervolgd naar een bitter gekruide lang aanvoelende afdronk met hier toch een beetje hop in aanbieding .
‘St.Bernardus Pater 6’ is gebrouwen naar het originele recept die de monniken van West-Vleteren in 1945 overnamen van de Izegemse paters en aanpasten naar eigen vermogen. Na amper één jaar brouwen werd, wegens overmacht, de recepturen overgeheveld naar de bekende brouwerij St. Bernard te Watou. Daar kregen de bieren de namen ‘Trappist Westvleteren, Sint Sixtus en Sixtus. Toen het contract in 1992 ten einde liep en men in de St.Sixtus-abdij opnieuw hun bieren onder de hoede nam moest het recept worden aangepast aan de regels van Benedictus.Het originele recept bleef in Watou onder de noemer ‘St Bernardus’. Toen was de ‘Pater 6’ een der meest verkopende bieren uit hun gamma. Intussen is 'den 12' het paradepaardje geworden. De naam van het bier is een referentie geworden. Volgens onderzoek is het gezegde ‘we goan een paterke drienken’ van dit bier afkomstig. Dit bier werd gebrouwen met gist van eigen kweek, gekiemde gerstemout en toevoeging van de door de familie Derycke naast de brouwerij verwekte eigen hopsoorten Hallertau Magnum (bitterheid) en Kent Golding (aroma) waarna het ongeveer een maand moest lageren.
Proefkotje: Wazig donkerbruin met mousserendlicht beige schuimkraag en een sterke carbonatatie. In een zacht bitter moutaroma met toetsje aanwezige hoppigheid speur je een zoete fruitigheid (rozijnen…) en de aanwezigheid van karamel. Deze gegevens komen ook voor in het mondgevoel vermengd met wat licht bittere chocolade en die samen met een zwemende alcoholwarmte eindigt in eengevoelige droge afdronk waarbij de bitterheid nog wat blijft nazinderen. Heerlijk zetelbier.
In hun d'Ardense brouwzaal hebbn de broers Julien en Tim Goubron de hoperfenis van vader Julien meegekregen. In 2021 werd voor het eerst gestart met deze, toen relatief nieuwe bierstijl. De werdt enkel in blik aangeboden. NEIPA verwijst naar de in de Noord-Usaanse stad New-England uitvonden biersoort. Onder de noemer 'just fabulus' werd er gebrouwen met gerst- en havermout. Het is een heerlijke blend van 3 unieke hopsoorten ((Tri2304CR) die het hopgevoel zeer beinvloeden . Naast water en suiker krijgt de gisting een bewerking met A38 juice die alles onder controle houd. Het werd nier gefiltert noch gepasteuriseert.
Proefkotje: Wazig goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. het aroma is een mooi evenwicht tussen de fruitige hop (mango, pompelmoes en omgeven met een citrusgegeven (sinaasappelzeste) die je verder in een zelfde gevoel laat meegenieten van de bloemige Amerikaanse hopcultuur tot een tamlijk droge citrusgevoelige en hopvolle afdronk die je steeds doet verlangen naar een volgende slok. Een heerlijk zomerbier.
Met 40% marktaandeel is Jupiler een der meest verkochte bieren in ons land. De pils is ontstaan in 1853 met de oprichting van brouwerij Piedboeuf te Jupille-sur-Meuse. De eerste pils kwam er in 1950 onder de naam ‘Jupiler Urtyp’ en kreeg in de loop der jaren veel verschillende gedaanten.
De naam Jupiler is bij vele sport en andere competities stevig aanwezig en met de hype der alcoholvrije bieren en de hoop om beschonken supporters te vermijden werd een alcoholvrij bier ontworpen. Hij werd als een originele Jupiler-pils gebrouwen met gerstemout, mais, suiker, een beetje hop en natuurlijke smaakstoffen. In tegenstelling tot vele andere alcoholvrije bieren, wordt Jupiler 0,0% eerst volledig gegist en dan gede-alcoholiseert om zo de originele pils smaak te behouden.
Proefkotje: Helder strogeel met kleine witte (ringetje) schuimkrag en mooie carbonatatie. Een zacht gist- en moutaroma. De smaak, gericht op hydratatie krijgt een beperkte moutbitterheidwaarin toch een matige zeepsmaak de ronde doet. Naar het einde toe komt de moutbitterheid meer opdagen en zit een fruitige appelzeste verscholen in de afdronk. Toch benadert het de pilssmaak van het originele.
De brouwerij Huyghe werd in 1906 opgericht door Leon Huyghe in de Oost-Vlaamse stad van Melle. De prioriteit van deze brouwerij is altijd geweest het aanbieden van kwaliteit bieren. Ze hebben groot aanbod assortimenten die uitblinken door een goede balans en een breed scala aan smaken geweest. Sinds 1990 werd dit witbier (vandaar de noemer 'Sneeuwwitje), gebrouwen in de grote brouwzaal te Melle. 'Blanches des Neiges' werd ook gebruikt als etikbier voor hun 'Floris Blanche'. Het wordt beschouwd als een aanvulling van de vele donkere winterbieren en is uiterst geschikt voor foodpairing, vooral tijdens de eindejaarsfeesten. Het wordt gebrouwenmet 60% gerstemout en 40% tarwemout met als voornaamste kruiden het gebruikelijke koriander en curaçao.
Proefkotje: Wazig stroblond met een kleine, witte schuimkraag en levendige carbonatie. Een zeer kruidig (koriander) tarwemoutaroma. Reeds in het tamelijk licht mondgevoel verminderd de bitterheid en komt er een citrusachtig gegeven door het gebruik van curaçao zich vermengen en voert je met een zoeter smaak naar een droge milde, goed gekruide moutbitterheid in de afdronk waarbij het fruitige naar een appelsmaakje is gedreven.
Zoals iedere gerespecteerde brouwerij heeft ook brouwerij St. Bernard enkele seizoensggebonde recepten in hun gamma. Naar aanleiding van de eindejaarsfeesten kwam een donker kerst- en winterbier uit de brouwzaal in Watou te voorschijn. Deze stevige quadrupel is er een vol karakter en heerlijke donkere smaak gebrouwen met gerstemout, eigen gekweekte hopsoorten HallertauMagnum en Kent Golding en hun eigen secifieke gist uit 1946.
Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met een romige beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidig gekaramiseerde moutigheid omsliert het aroma waarin een zachte alcoholwarmet zich reds laat opmerken. Een mooie uitgebalanceere smaak waarin een aangename alcoholwarmte de zoete bitterheid een zacht gekruide smaak zich heerlijk laat meevloeien tot een droge kruidige en zoetgevooisde chocolade moutbitterheid met gedroogd fruit doorderenkte lange aanhoudende afdronk.
Bij iedere herdenking brouwen ze Bavikhove een uniek bier. Voor de 130° jaardag werd dan ook een speciale blend ontworpen. 'Petrus Infinitum' is een ode aan de kennis en vaardigheid bij het eerste speciaalbier (Petrus) dat onder leiding van pa Ignace De Brabandere werd gebrouwen. Dit feestbier werd een gedurfde blend tussen een goed gehopte tripel en een fris foederbier geproduceerd door een spontane gisting en hergist. Wat het bier bijzonder maakt, is deze unieke gisting waarbij een deel van het bier rijpt gedurende twee jaar op eikenhouten vaten. Tijdens dit proces verdampt een deel van het bier in de richting van de hemel, een symbolische manier om het bier naar Petrus te sturen vanaf hier op aarde, wederom in ruil voor de sleutels van de hemel. Bijzonderheid is dat tijdens het gistingproces beroep werd gedaan op het Izegems mannenkoor 'De Kerels' om met hun vibraties en juiste tonen de wilde gisten te doen schrikken en in het juiste ritme te brengen.
Proefkotje: Goudblond met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig evenwicht tussen gertst, mout en wat hop en de tannines van het lange verblijf in de foederzaal brengt je met een citrusgevoelige smaak naar een droge, gekruide en gistbittere afdronk.
De Dardense brouwerij werd in 2004 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts opgericht als ‘Les Trois Fourgets’ met het geld door de verkoop van hun Brouwerij ‘La Chouffe’ aan biergigant Duvel-Moortgat. Zoals iedere respectabele brouwerij van iedere biersoort wel een brouwsel heeft hebben Julien en Tim Gobron een fris tarwebier uit hun brouwketels laten vloeien. Gebrouwen met tarwe- en gerstemout met toevoeging van het gebruikelijke koriander en sinaasappelzeste. Een bitterheid van 25 EBU. Aan jullie te oordelen of dit een traditioneel Belgisch witbier is.
Proefkotje: Licht wazig hooiblond met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. n het aroma is vooral de tarwemout eer aanwezig waarin een mild gekruide, fruitige (sinaasappelzeste) een citrusachtige gistbitterheid meedraagt. Dit alles is ook aanwezig in het goed aanganaam mondgevoel waarin nu ook de gebruikelijke koriander en at hopsmaak zich nestelt en overgaat naar een droge, met hop besprenkelde afdronk waarna de fruitige sinaasappelzeste nog wat blijft nagenieten.
Verleden jaar werden de bierliefhebbers verrast met een 10-jarige Evolved Grand-Cru. Om hun belofte ieder jaar een iconisch bier te produceren komt er dit jaar een stunt uit het verleden. Toen de voormalige brouwmeester Rudi Ghequire bij Rodenbach begon werd, de nog weinig verkopende, ‘Geuze Saint Georges van de kaart gehaald. Nu zoveel jaren later, bij het afscheid van zijn loopbaan realiseerde hij met het huidige team de verrijzenis ervan. Het ambachtelijke proces omvatte het mengen van traditionele ingrediënten van tarwebier, saison en lambiek. Een Belgisch witbier van gemengde gisting met spontane rijping. Dit bier werd gefermenteerd met de eigen speciale Rodenbach-gistcultuur, wat resulteert in een onderscheidend smaakprofiel. Na de fermentatie heeft het twee jaar gerijpt in de zorgvuldig geselecteerde foeder “93”.Om de feeling met brouwerij Rodenbach te benadrukken werd er nog een beetje classic Rodenbach toegevoegd.
PROEFKOTJE: Licht koper/perzikkleurig met snel minderende vuil-witte schuimkraag en lage carbonatatie. Het beroemde wijnachtig aroma van het Rodenbach gamma heerst in he aroma. Bij het eerste mondgevoel komt het fruitige (groene appel, rozijnen…) samen met een zalige azijn- en melkzurig gevoel u heerlijk beïnvloeden. De elegante vergistingsmaak neemt je foedersgewijs mee naar een tamelijk droge, zacht zurige iets droge afdronk die je laat genieten tot de fles leeg is.
Op vraag om regelmatig een kruidig bier in te brengen hebben we gekozen voor een bier met toevoeging van een middeleeuws kruidenmengsel genaamd gruit of gruut. In de tijd dat de bieren nog spraken werd er nog geen hop gebruikt, dit kwam pasna de 10de eeuw met de ontdekking van de hop als smaak- en conserveermiddel.
Toch zijn er nog enkele zeldzame brouwers die hun bier met gruut en dus zonder hop maken. Een van deze brouwerijen is Gruut uit Gent. Brouwster Annick De Splenter, roots bij Riva en Liefmans heeft na vele struikelblokken een plaatsje gevonden als stadsbrouwerij in het centrum van Gent. Als eerbetoon aan de geschiedenis van de brouwkunst.
Bij Gruut brouwen Annick en zoon Thomas met moderne technologie maar op de oude wijze met varianten van verschillende moutsoorten en met een zelfontworpen kruidenmengsel.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een niet al te grote mousserende schuimkraag maar pittige carbonatatie. Een matig zoetig moutaroma met een klein gistgevoel waarin bij de gruut-kruiden vooral peterselie, en kardemon om aandacht vragen. De toegevoegde kruiden laten een zeer grote indruk bij het mondgevoel en houd zijn kruidigheid totdroge afdronk waarbij de gistbitterheid zich laat opmerken. Het pepergevoel blijft wel nog een hele tijd in de keel hangen.
De Tieltse brouwerij De Poes werd vernoemd naar ‘Watje’ hetonlangs gestorven favoriete huisdier van de familieDavid. Alle bieren zoals ook deze ‘dubbel’ worden nu in de vernieuwde Microbrouwerij te Tielt gebrouwen. Stijn brouwt sedert 2023 al niet meer bij Huurbrouwerij Deca Woesten. Er wordt nog steeds gebrouwen met grondstoffen van hoge kwaliteit uit eigen bodem. Het recept bevat de helft tarwemout en evenveel gerstemout met een klein beetje haver erbij toegevoegd Met de in Poperinge gegroeide hopsoorten als Merkur, Brewers Gold en Whitbread kreeg De Poes met trots het label ‘ Belgische hop’. Voor wie geïnteresseerd is: de bitterheid is 25 IBU.
Proefkotje: Helder donkerbruine kleur mrt romig blijvende licht beige schuimkraag en zwakke carbonatatie. Het aroma brengt meteen de geroosterde koffiegeur in aanbieding waarin wl een kleine fruitigheid (pruimen) aanwezig is. De smaak is vooral zacht gebrande moutbitterheid met toetsen van zoethout en kandy die je met een zwoele alcoholwarmte leidt naar een korte met gerookte moutigheid omweven afdronk.
Brouwerij Stella Artois is een onderdeel van Braziliaanse biergigant AB InBev Het verhaal van deze commerciële, kwaliteitsvolle pils heeft zijn verhaal sinds 1366 en zit nog steeds geworteld in haar thuistad Leuven waar nog altijd iemand van de familie Artois de controle verzorgt. Het bier wordt gebrouwen met gemoute gerst, mais en de hopsoort Saaz. die een sublieme smaak veroorzaakt
Proefkotje: Helder goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en parelende carbonatatie. Het aroma is een geslaagde combinatie van mout en hop die ook in de smaak te herkennen is. Een kruidige moutbitterheid wordt ook hier vergezeldvan een zachte citrugevoelige bitterheid die je volledig meeneemt naar een bittere, scherpe afdronk.
In het verleden proefden en bespraken we reeds Tarot D’Or en nu is het de beurt aan de donkere tegenhanger ervan. Deze fruitige aflevering werd eveneens gebrouwen in de nieuwe vesting ‘Lindemans Satelite Brewery in Ruisbroek.Zoals jullie al wijsgemaakt komt de naam tarot van het waarzeggende kaartenspel uit de middeleeuwen. Het brouwsel, onder de noemer ‘gearomatiseerd fruitbier’ ris het resultaat van een blend van Lindemans hoge gistingsbier met lambiek van eigen kweek en Forrest fruit, dat is een mengeling van soorten donkere bessen met onder meer bosbessen en zwarte vlierbessen met minder dan 25 gram per liter suiker. Zeer verrassend voor een fruitbier.
Proefkotje:Helder bordeaux gekleurd met romige licht roze schuimkraag en matige carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door snoepachtige bosbessen met een minimum van hop aanwezigheid. Bij het Laconisch mondgevoel heeft met een arme moutbitterheid het fruitige (braam- en vlierbessen) van zijn snoepzoetheid in evenwicht gehouden maar toch wat meer suiker dan verwacht. Met een zachte begeleiding van chocolade en aanwezigheid van de gistcellen kom je bij een zoet/zure mild bittere afdronk
Een mooi toonbeeld van brouwkunst in de categorie ‘Brett Pale Ale’ uit het gamma van het kleine brouwerijtje van Yvan De Baets en Bernard Ledoucq die aan de wieg stonden van de ‘nieuwe golf’ van craft bier in onze hoofdstad. Ze hebben in de Internationale bier- en brouwwereld een stevige reputatie van unieke bieren heeft opgebouwd. Deze fris en fruitige pale ale is een Belgische stijl (Local Brett Beer) die volledig met biologische producten wordt geboren door een viertal maanden met 100% Brusselse Brettaanomyceslaten fermenteren. Deze Brusselse wilde gist kreeg de naam ‘B. Bruxellencis waarnaar ook het bier is vernoemd met oorsprong in de Zennevallei. De fermentatie en dry-hopping bepaalden dan ook de fruitigheid toets.
Proefkotje: Licht amber met romige, mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma komt al meteen het fruitig citrusachtig aanbod van de Brett met overtuiging aandraven. Bij het mondgevoel tempert de zuurheid een beetje. Maar de aangename fruitigheid (groene appels, rijpe peren) blijft zich melden met in de achtergrond een toetsje ethanol. Met een zeer aangename zuurheid brengt het je tot en stevig verbitterde afdronk die nog een hele tijd blijft door spartelen.
Brasserie de la Senne, Avenue du Port (Havenlaan) 104 Brussel. 02 465 07 51 – info@brasseriedelasenne.be
Dank aan vertegenwoordiger Glenn Ployaert voor de huislevering. Dit stevig gehopt bier met een verwijzing naar de hedendaagse Belgische IPA wordt gebrouwen in het kasteel van Irchonwelz te Ath in hopdracht van drankendistribiteur Neobulles uit Battiche (Herve). De brouwketel wordt gevoederd met gerst- haver en tarwemout van eigen kweek (boerderij Beauregard) en met de hopsoorten Citra, Ekuanot, Ariana en Callista die de exotische toets benadrukt en een nonchalante uitstraling heeft.
Proefkotje: Wazig goudgele kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Behoorlijke aanwezigheid van een fruitig (pompelmoes) hoparoma, matig gekruid, citrugevoelige aanwezigheid van mout in de achtergrond. Een zacht bloemig, fruitig en licht zuur mondgevoel met daarin een mooie, evenwichtige hopbitterheid die echter vlug wegkwijnt en zoekt naar een volgende slok. De afdronk blijft even hoppig met op het einde een kort gevoel van de aanwezigheid een licht gekruide mout.
Het plan was om die beruchte vernieuwde Flavas, het huisbier van driesterrenrestaurants Boury te Roeselare, te proeven maar bij het onderzoek kwam ik te weten dat deze grote fles uit de voorraad van Stijn Couvreur er nog eentje was die werd gebrouwen bij de vroegere Brouwerij De Feniks Gullegem. Dit karaktervol, ongefilterd blondje werd met zijn uitgesproken, kruidig karakter gebrouwen naar de filosofie van uitbater Tim Boury. Naast goed gekozen gerstemout en Belgische hop werden er vele kruiden aan toegevoegd zoals lavas, venkel, vanille, salie, tijm, rozemarijn, basilicum, dille, dragon, kamille. We hopen ze terug te vinden en met plezier onze mening te geven. Rekening houdende met de leeftijd gaan we na de volgende proeving gaan we dan het verschil bespreken.
Proefkotje:Hooikleurig met romige witte schuimkraag en mooi parelende carbonatatie. In een stevig kruidig aroma komen vooral de selder van de flavas en wat tijm naar boven doch bij het enorm kruidig mondgevoel bemerkt je wel de toevoeging van die vele kruiden0 In de smaak komen vooral salie, kardemon en kamille opdagen. Het blijft deze kruidenstorm behouden tot de laatste slok en afdronk en blijft ook wat nagalmen.
Bemerking: Enkel voor liefhebbers van kruidige bieren. Zeer moeilijke opgave bij foodpairing. De houdbaarheidsdatum was meer dan 1 jaar verstreken en toch was er van smaakevolutie weinig aan te merken
Een klassiek degustatiebier, een echte Belgische Quadrupel Eerst komt er een testbier uit hun eigen ketels waarna brouwers Lode Dehu en Alain Senechal dit samen met vriend brouwmeester Frederik De Vrieze in groter volume laat brouwen bij plaatselijke brouwerij Contreras en naar het gebruikelijke 11,5 % gebracht
Dank zijn de uitgesproken aanwezigheid van de hopsoorten Chinook en Challenger en als kruiden koriander- en paradijszaad (een soort gember/kardemon) gebruikt met een zachte toevoeging van een toetsje dennenhoning.
Proefkotje:Donker koperkleurig met romige crèmekleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt overspoeld door een stevige alcoholwarmte (cognac) waar een zoet gekruide (kardemon) moutigheid zich tussendoor wringt. In een zwaar alcoholisch doch fruitig (banaan) mondgevoel komt een zweemachtige (eucalypsus) zich aanmelden waarin naast zoethout ook een beetje hopbitterheid thuishoorten een koffie smakendelicht gebrande moutbitterheidverbergt wordt door de aanwezigheid van de honing die zich dan ook laat gelden in een nog steeds alcoholisch toon met mild gebrande moutbitterheid.
Deze rasechte Belgian Quadrupel behoort tot de familie sterke bruine bieren waarin veel aandacht wordt besteed aan de toon van de gebrande mout die nodig is om de gewenste bitterheid in de smaak te krijgen. Het is een donker bier waarin je smaakpapillen de typische donkere moutsmaken als karamel, koffie en chocolade onmiddellijk detecteren. Een mooi avontuur om te genieten tijdens een gezellige winteravond.
Proefkotje: Ebbenhoutig van kleur met romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma beschrijft de perfectie aanwezigheid van de gebrande mout. Een heerlijk mondgevoel waarin naast de fruitige (pruimen) smaak alle noodzakelijke smaken als pure chocolade, koffie en het zoete van donkerfruit in mooi in evenwicht met de nodige alcoholwarmte aanbrengen en het sterk karakter benadrukt. Geleidelijk wordt je meegevoerd naar een milde moutbittere afdronk waarin een tamelijk zoete (karamelachtige) ondertoon nog een plaats vind en ook lang van zich laat genieten.
Deze spiced blondine kwam tot stand tijdens het fusiefeest van de gemeente Lievegem door drie brouwers uit de drie gefusioneerde gemeenten: Matthias Scheir (Waarschoot), Steven De Clercq (Lovendegem) en Koen Van Loo (Zomergem). Onder de noemer 'Eenvoud in drievoud' was het getal drie zeer aanwezig. In de receptuur werd dan ook het cijfer drie een belangrijk gegeven. Nu gebrouwen bij Brouwerij De Graal in Brakel (voorheen ook bij Brouwerij De Feniks) met inbreng van drie granen (gerst, spelt, en roggemout), drie internationale hoppen, drie bloemen (kamille, hibiscus en heidekruid) en drie gisten in de brouwketel.
Proefkotje: Licht wazig oker gekleurde blondine met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het smeuïg aroma wordt volledige overheerst door een fruitige (perzik) mooi gekruide moutbitterheid waarin reeds wat bloemige hop aanwezig is. Het zeer kruidig mondgevoel is tamelijk zoet en fruitig en laat je kennis maken met een mengsel de bloemen, zoete kruiden en fleurige hop die met een fris citrusgevoel je brengt naar een droge, zoete (honing?) en fruitige (perzik) hopbittere afdronk met vooral de bloemen in aanbod. Lekker als abieritef.
Force Majeure in 2019 opgericht door de Genkse triatleet Stijn Panis en waarschijnlijk de enige bierfirma die enkel alcoholvrij bier aanbiedt. Het wordt gebrouwen bij BierSelect Gent als een volwaardige Belgische tripel maar door de speciale gist die weinig suikers produceert is zeer weinig alcohol te bespeuren en de volmondige tripelgegevens blijft aanhouden. Er worden drie graansoorten gebruikt (gerst, tarwe en een grote hoeveelheid haver). Een smaakmarathon waarbij je papillen na een zachte start finishen met een volle, kruidige afdronk. Een echte klassieker maar met zeer weinig alcohol (0,4%, het maximum volgens de Belgische wetgeving).
Proefkotje:Wazig amberkleurig, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bloemig aroma brengt al meteen het licht fruitige, maar vooral het kruidige naar boven. Bij de smaak worden de papillen geteisterd door een karaktervol fruitig (banaan) gevoel waarbij een matige gist- maar een stevige moutbitterheid met vooral de aandacht naar de havermout. Een volle tripelsmaak brengt je genietend naar een tamelijk droge moutbittere (tarwe) met een zoet aanvoelde vanilletoets in een doordrinkbare hop- en moutbitterezachte afdronk.
Force Majeure BV - 0476 50 21 69 - info@forcemajeure.be
Deze frisse sensuele biologische blondine kreeg het leven in 2010 bij De Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van de Limburgse brouwmeester Gerf Jordens. In een vorig leven nog in omloop onder de noemer Pimpernelle , verwijzing naar het befaamde 'bloedkruid' die de moed en kracht moet opbrengen om de liefde in al haar shoonheid te laten zien heeft als basis Jessenhofke Tripel maar met toevoeging van Pimpernel, hysop, bonenkruid en mirte gevonden in de kruidentuin Sanguisorba in Ranst.
Proefkotje: Wazig hooikleurig met romige witte schuimkraag die vlug veranderd in een blijvend ringetje. Een matige carbonatie. Het bloemig moutgevoel krijgt al onmiddelijk de resem kruiden met een citrusachtige achtergrond over de tong. Een zacht fruitig en kruidige gist- en moutbitterheid voert je mee naar een droge met kruiden besprengelde afdronk die nog een heel tijdje tot je doordringt
Onder de noemer ‘Dark Strong Ale’ is deze Chocolade Porter aangemaakt in de ketels van brouwmeester Jef Goetelen met echte Schaerbeekse krieken die enkele maanden in het bier hebben doorgebracht waardoor de kersenpitjes naast de roastertonen van de gerstemout, hun ultieme smaakcompliciteit hebben verricht.De productie gebeurt boven open vuur waar de gisting en rijping van het bier wordt bewaakt om een smaakpalet te veroorzaken die de ziel van vroeger en de uitstraling van vandaag weergeeft.
Proefkotje: Donkerbruine, bijna zwarte kleur met kleine beige schuimkraag en matige carbonatatie. Zurig kriekenaroma verwikkeld met een geroosterde moutigheid en het gevolg van smaakaanpassing der kriekenpitjes. In het mondgevoel dan ook dezelfde belevenissen met een leuke vorm van alcoholwarmte. De volle smaak zacht zurig met alcoholarme gevoelens voor een naar chocolade smakende moutbitterheid die dn ook eindige met een zeer warme bitterheid nog steeds even fruitige afdronk.
Deze kruidige blondine , het frisse huisbier van 3-sterren restaurant Boury te Roeselare. In een vorig leven werd het gebrouwen bij Brouwerij De Feniks. Een tijdje geleden kwam er een frisse update vanuit de ketels van de Ieperse stadsbrouwerij ‘De Kazematten’. Flavas is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen chef Tim Boury, brouwerij Kazematten en brouwerij Sint-Bernardus. Op initiatief van Chef Tim Boury in overleg met de brouwmeesters Koen Hugelier (foodpairing specialist) en Rudi Ghequire (brouwmeester Rodenbach) werd het gebrouwen met pilsmout en de vele kruiden waaronder citroenverbena, venkel, vanille, salie, tijm, rozemarijn, basilicum, dille, dragon, kamille en natuurlijk het befaamde Lavas kruid (Levisticum of Maggiplant) en nog wat bij gekruid met een scheutje Boury Yakumi likeur. Uitmuntend geschikt als foodpairing bij de smakelijke gerechten van Boury Roeselare
Proefkotje: Wazig goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een uitgesproken, citrusachtig aroma waarbij het kruidige selderie reeds om aandacht vraagt. Meteen een goed kruidig mondgevoel merkbaar met een stevige herkenning van het seldergevoel door het lavaskruid die de zachte ondertonen van lichte hopbitterheid laat meegenieten. De kruidige bitterheid, zeer goed gedoceerd brengt een frisse, karaktervolle smaakbom naar een droge, licht gehopte en nog steeds kruidige afdronk.
Deze fruitige zonder alcohol is de 2° in rij alcoholvrije dranken in het gamma Super-8. Toch kan je , net als bij grote broer, lekker genieten van de zoete inval. Het is een gearomatiseerd bier met krieken- en veenbessenconcentraat (1,5 op 10 liter sap). Daarbij nog een zoetstof. Gebrouwen met gerstemout, mais, een goed gekozen hopsoort en antioxentatie. Door eigen technologie wordt het alcoholgehalte tot het uiterste minimum gehouden zonder de smaak te beïnvloeden.
Proefkotje: Vermiljoen roodkleurig met mooie mousserend licht-beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zeer heersend aroma van zoet fruitige drop en de aanwezigheid van kriek en veenbessen. In het tamelijk volle mondgevoel wordt alles verdrongen door de aanwezigheid an de tonen van grenadine en een verwijzing naar het aanvoer van kiek- en veenbessen extract. Deze zeer zoet aanvoelde drank eindigt dan ook met een zweemzoete, iets aanhoudende afdronk.
Deze donkere quadrupel stond een eerste keer in gamma van de Kasteelbieren rond 2010 toen nog onder de noemer ‘Cuvée du Chateau’ Het was het resultaat van een ontdekking in de kelders van het historische kasteel van Ingelmunster van het 10 jaar gerijpte oude paradepaartje ‘Kasteel Donker’ waardoor deze Cuvée zijn bijzondere smaak aan herinnert. Brouwmeesters Hans Mehuys en Stijn Van Laere brachten een mengeling van goed gekozen geroosterde en gekarameliseerde mouten en maakten een bitterzacht spektakel in de ketels van de Izegemse Kasteelbrouwerij. Volgens de echte kenners is de link naar wijn (Bourgogne) niet ver weg.
Proefkotje: Donker bruine kleur met een romige beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een donker fruitige (rozijnen) moutervaring waarbij de geneugten van wijngevoel zich aanbiedt. Hetmondgevoel brengt dan ook een soort madeira/porto in de fruitge (vijgen) moutsmaak waarbij er tevens een aangename alcoholwarmte optreed en een lichte hoppigheid weerkaatst. Het brengt je naar een tamelijk droge, wijngevoelige, fruitigeen een toets hop in aanbod bij de afdronk die wel een beetje blijft nazinderen en zoekt naar een volgende slok. Zeker een topper binnen de gastronomische wereld.
Deze Belgische tripel is een uiting van onze dankbaarheid voor de biercruise naar Zweden georganiseerd door onze importeurs Belgooklubben ter gelegenheid van hun 5the aniversery. De warmte tijdens de boottocht voelden, inspireerde Koen en Alex voor de titel van het bier. Ze houden van de warmte. Dus om het belgoklubben-team te bedanken kreeg het brouwsel de titel: alpaca slipje. Gebrouwen met gerstemout en toevoeging van de hopsoort Pacific Gem uit Nieuw Zeeland. Door zijn frisse hopbitterheid is het een heel genietbaar zetelbier
Proefkotje: Wazig licht amber van kleur met een romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het mondgevoel brengt in zijn frisse moutbitterheid iets fruitigs (blauwe bes) maar een milde kruiding en een zachte zurigheid met zich mee. De tamelijk bittere afdronk is zeer moutgevoelig en krijgt hier toch de aanwezigheid van hop mee.
Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Wuk brachten de drie Roeselaarse Brouwmoaten een unieke Barrell Agead die ondertussen een vaste waarde is geworden gerijpt in tal van verschillende foeders en waarbij we nu al aan de zesde editie zijn. Deze aflevering is opnieuw de WUK-Blond, nog gebrouwen bij De Feniks Gullegem (nu opnieuw Gulden Spoor) waarna hij voor 16 maanden in Bourbonvaten van de Usaanse Heaven Hill Distillery naar de kelders van 't Rusteel verdweem om zich een unieke, zeer aparte smaak te schenken die er een speciaal vintage karakter aanbrengt waardoor zeer genietbaar als degustatie- of zetelbier.
Proefkotje: Licht wazig koperkleurig met kleine maar fijne witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het mondgevoel brengt vooral het vintage gevoel veroorzaakt door de wilde gist, taninne en andere aandoeningen tijdens smaakevolutie in de eikenhouten vaten maar ook een zachte alcoholwarmte meebrengt. Deze, naar bourbon verwijzende smaak, laat in de achtergrond het fruitige (ananas, groene appel), mild kruidige samen met een zweem van milde alcoholwarmte je verder genieten tot aan een zacht bittere, iets zurige warme afdronk die nog een tijdje verder invloed uitoefend.
Dit fruitig oak-bier werd gebrouwen bij de Nederlandse Brouwerij Lindeboom onder algemeen toezicht van Roeselaarse moutbakker en brouwingenieur Bert Van Hecke, brouwerijbouwer en uitvinder van de Triporteurbieren. Als moederbier werd de quadrupel Full Moon gebruikt, het bier dat op volle maan wordt gebrouwen, met toevoeging van kriekextracten om tijdens het brouwproces (koken en lageren) eigen geroosterd, uit onze Ardennen gehaald, eikenhout onder lage temperatuur aan te brengen. Om de unieke bitterheid in het mondgevoel te bereiken werd een authentieke historische zoetstof (geen suiker) ingebracht, iets wat men in een ver verleden al gebruikte om hun bruin bier te verzoeten.
Proefkotje: Helder roodbruine kleur met een kleine mousserend beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een fruitig (cuberdon, groene appel) aroma met een scherp geroosterd moutbitter gevoel. In het zoet en fruitig (inlegkrieken) mondgevoel wordt al meteen de (licht storende) gebrande eik aangetroffen bij een matige alcoholwarmte Met een gevoelige moutbittere smaak komt men aan bij de droge inschikkelijke gebrande moutbittere afdronk.
De Roeselaarse Brouwmoaten hebben met hun 'Oltegoare' opnieuw een bier met een sterk Westvlams karakter. Deze IPA wordt gebrouwen in de ketels van Het Gulden Spoor Gullegem met naast gerstemout vooal een overvloed aan Amarellohop. Dit lekker gezelsschapsbier linkt zijn naam aan de kracht van samen zijn en meteen een eerbetoon aan alle hommelliefhebbers.
Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het zachte moutaroma wordt overheerst door de fruitigheid (pompelmoes) veroorzaakt door het gebruik van de hopsoort. Het mondgevoel straalt een lichte bitterheid uit waarbij ook hier de matig aanwezige mout wordt overruled door de aanwezigheid van frisse fruitigheid en citrusgevoelige hop die je met een zalig gevoel verder begeleidt naar een droge, langdurige en zachthopbittere afdronk.
Dit prachtig fruitig, zeer verfrissend, speciaalbier is gebaseerd op het unieke recept van de vroegere Pauwel Kwak en intussen een mooi plaatsje veroverd in het Internationaal gamma der fruitbieren. Gebrouwen met toevoeging van gerst- cara- en PaleAlemouten en nog een toets tarwe, Poperingse hopextrakten East Kent, Golding, Cascade en Hallertau Hertrücken, kristalsuiker en voor het gisten werd 3787 Trappist High Gravety gebruikt. Voor het fruitige koos men voor natuurlijke kersaroma’s.
Proefkotje: Helder robijn (bordeaux) rode kleur met een romige, wandklevende roze schuimkraag en bruisende carbonatatie. Een overheersend zoete cuberdon en moutaroma met een idee naar de Pino Noirwijn en de geur van krieken, bessen en framboze hun weg zoeken. In het mondgevoel brengt een zoete-zure aanvulling de smaak naar de alom vertegenwoordigde aanwezigheid van een zeer zoet aanvoelende, fruitige maar met geringe moutbitterheid waarin er toch wat plaats is voor een beetje alcoholwarmte en eindigde op een lang durende zweemzoete vermoute maar plakkerige afdronk.
Onder de noemer ‘Hops symphony’ en ‘Just Fabulus’ is deze Lupulus Hopera een bier van het type ‘Moderne Pale-Ale’. Het wordt gebrouwen door de Waalse brouwmeesters Julien en Tim Gobron beide zonen van uitvinder Pierre Gobron, medestichter van het kabouterbier La Chouffe. In een vorig leven had de brouwerij de naam ‘Les Trois Fourquets’) Naast de nodige gerstemout wordt er nog gebruik gemaakt van een viertal hopsoorten uit vier verschillende werelddelen die een zekere complexe finesse geven. Verder nog enkele mysterieuze, exotische hopsoorten, die v het subtiele karakter van het bier helpt beïnvloeden en met een uitgesproken bitterheid, die met haar vakkundig gecontroleerd 35 IBU weerheeft.
Proefkotje: Licht wazig, goudkleurig met niet al te grote maar romige witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Het aroma wordt al onmiddellijk gekenmerkt met het fruitige pompelmoes van de gebruikte hop. Deze hopexplosie is ook in het mondgevoel te bemerken en dit met een evenwichtige combinatie met het aanbod moutbitterheid. In de citrusgevoelige smaak worden ook nog de gewaarwording van iets fruitigs (abricoos, pruim) en dit geweldig lekker gevoel brengt je naar een droge, mild zoete en fruitige hopbittere afdronk waarbij je nog een lange tijd kan blijven nagenieten.
Tussen de vaste waarden van zijn gamma brengt brouwmeester Dirk De Meester regelmatig creatieve brouwsels, éénmalig en/of Limited Edition op de craftbiermarkt. Een van deze uitzonderlijke recepturen is een Russian Imperial Stout bewerkt met geroosterde cocosnoot schilfers die een aparte smaak garanderen.
Proefkotje: Zwart van kleur met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een kruidig met geroosterde moutigheid omweven aroma zet zich verder voort in een koffiesmakend moutbitter mondgevoel met een zacht koffiesmaakje. De voorziene alcoholwarmte is er al duidelijk aanwezig en vervolgt zijn weg naar een mild bittere, licht kruidige afdronk en ver in de achtergrond toch wat cocosnoot te bespeuren maar de alcoholwarmte je nog een tijdje verder laat nagenieten.
De geschiedenis van dit authetiek recept ontpopt zich ongeveer 110 jaar geleden in de verdwenen Brugse brouwerij 'Den Os' en werd met de huidige technieken door brouwmeesters Thomas Vandelanotte en Edward Martijn opnieuw tot leven gebracht. Dit versnijdingsbier verdiend zijn plaatsje in de rij 'Vlaams RoodBruin' Op een Brugse zolder met de medewerking van een strak geheimghouden gist wordt het basisbier 'Bruinen Os' gebrouwen en gegist in open kuipen. Na de gisting en lagering wordt het oordeelkundig geblend met een lambiek (Brettanymces, Bruxellencis) van de zusterfirma Timmermans. De jonge lambiek gaat door een rijpingsproces van een 12-tal maanden in eikenhouten foeders te Itterbeek waarna beide bieren worden verenigd en deze doordrinker met zijn uniek smaak terug naar de Westvlaamse hoofdtad.
Proefkotje: Helder roodbruin van kleur met een fijne, licht beige, schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een licht zurig, met roodfruit doorweven, moutaroma waarin je met veel genoegen het bekende rijpingsproces ontdekt. In het mondgevoel wordt je geraakt door een subtiele moutbitterheid met daarin een zoete fruitigheid (zoete appel, honing) die hun perfecte rol vervullen en je meevoeren naar een zeer aangename bittere afdronk waarin je ergens de aanwezigheid van zoethout herkend.
Om de trend een beetje op te volgen en vooral om een lekker doordrinkbaar festival/zomers bier aan te bieden werd de oorspronkelijke La Chouffe via een uitzonderlijke techniek het lcoholpercentage van 8% gehalveerd. Hetwordt gebrouwen met 100% pilsmout, een snuifje suiker en als hopsoorten % Styrian Golden (bitterheid) en Saaz (aroma). Het brouwwater die voor die unieke smaak help zorgen is afkomstig van een bron in het woud van Cedrogne. De gisting komt van de plaatselijke gistpropagator die een betere koriandersmaak te verkrijgen.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder stroblonde kleur met mooie witte schuimkraag en een stevig sprankelende carbonatatie Een bloemig zacht gemout en licht gistbitter aroma waarin de noodzakelijke koriander zich al goedgemutstaan bied. Een fris zoetmoutig mondgevoel met toetsen van tarwe die een fris citrus gevoel ontwikkeld en met een leuke kruiding zich laat meeglijden naar een droge, licht gekruide, zachte afdronk die je onmiddelijk tot een volgende slok verzoekt. Goede doordrinker en vooral zeer dorstlessend.
Volgens marketingmaster Free Boulez is deze zware, Belgian Ale een smaakvolle tripel voor het eerst gebrouwen in 2014. Een sportief, ondeugend bier zonder kwade bedoelingen en is ondanks zijn hoge alcohol percentage toch een zeer frisse en aangename doordrinker. Gebrouwen met speciaal gekozen hopsoorten van Belgische en Tjechise makelij.
Proefkotje: Helder stroblond van kleur met romige, vast witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma wordt overstelpt met bloemige moutigheid waar wel een tikje hop te bespeuren valt een met die zoet/bittere en mooi gehruide bitterheid kom je al vlug bij een droge zoet aanvoelende mild moutbittere afdronk.
Een van die unieke samenwerking met klassiekers . Deze keer was brouwer-in-crima van Jef Pirens aan aijn ketels Julien Gobron (zoon van uitvinder brouwerij Lupulus). Gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten als Mosaic, Talus Brabo en Crayo hops.
Proefkotje: Licht wazig hooiblondine met fijne plakkende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.Het aroma start met een gevoelig hoparoma met fruitige (mango) door mout omgeven bitterheid. Deze plant zich verder in het lekker mondgevoel met een cirus gespeende aanval (pompelmoes) zacht gekruide (peper) hopbitterheid waarin een toets mout zich schuilhoud. Alles laat zich met volle gevoeligheid leiden tot een droge, hopbittere afdronk die zich nog wel een tijdje laat genieten.
De laaste uit de doos van 't Jessenhofeke. Deze quadrupel werd in een vorig leven als kerstbier gebrouwen bij 'De Proefbrouwerij' te Lochristi voor café Grendelpoorte in Walkensburg. Hij kwam in het eigen gamma als 'Bière de garde' en na een jaartje gedwongen rust onder de naam 'Reserva' werd aangeboden en later RSRV werd. Hij wordt gebrouwen met gerst-, tarwe en munichmouten. De hopsoorten komen uit het bio-hommelveld van De Plukker Poperinge en zijn Challenger, Golding en Fuggles.
Proefkotje: Wazig donkerbruin em stevige crèmekleurige schuimkraag en stevige carbonatatie. Reeds in het zoete mondgevoel komt het fruitige (rode bessen) zich aanmelden en waarin ook de kruidige (pruim) moutbitterheid wordt meegegeven. samen met een aangename alcoholwarmte wordt je meegesleurt naar een stevige doch milde moutbittere afdronk waarvan je wel een tijdje kan genieten en je verzoekt een volgende slok te nemen.
Brouwmeester Jef Pirens heeft ivoor zijn 'Brewmanche of the Classics' een origineel recept in zijn ketels gebrouwen met de Mechelse brouwer Ludwig Ingels. Het bewijst hierbij dat samen artisanaal brouwen een mooi resultaat kan geven. Gebrouwen met pils- en tarwemout en tarwe met als hopsoorten Saaz en Cascade. Om de kruidigheid te dienen voegden ze koriander, sinaaszest, citroenverbane en de citrusvrucht Bergamot aan toe. Dit alles vormde een lekker frisse verschijnende smaak.
Proefkotje: Oud goud van kleur met een romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In een fruitige (banaan, perzik)moutig aroma waarin ik een klein beetje ijzer ontwaarde maar die me een zachte bitterheid, zeer licht zurig zelfs de aandacht gaf en deed verlangen naar de eerst slok. Deze voelde aan als een zoet, mild gekruid emengeling van mout- en kleine hopbitterheid die samen met een aangename alcoholwarme je liet meevoeren naar een zachte, lichtzurige fris aanvoelende afdronk en je alweer uitnodigde naar een volgende slok. Lekkerbier om echt van te genieten.
Deze lekkere quadrupel kreeg zijn oorsprong als kerstbier voor het Nederlandse café Grendelpoort te Valkenburg. ter gelegenheid van hun 750ste jaardag Deze werd door bijna iedere bierliefhebber uitstekend onthaald zoals hij definitief werd opgenomen in het gamma. Deze variant van hun 'Reserva' (het vroegere Bière de garde) word gebrouwen bij De Graal in (Brakel) met de traditionele ingrediënten als mouten Cara, CaraMunich en tarwemout. Men zocht men een kleine hoeveelheid uit de hommelvelden van bioboer Joris Cambie te Poperinge naar de hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrim. Geraffineerde rietsuiker en zoals bij de meeste bieren van Jordens gekruid met onder meer een teentje knoflook. Rijk van smaak en een aangename verrassing als zetelbier, degustatie of gezellig rond de kerstboom.
Proefkotje: Bijna zwart van kleur met snel verminderende mar wandklevende licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een zoet en kruidig (zoethout) zacht gebrand moutaroma waarin een kleine vorm van gistavances rondwarrelen die al de kerstsfeer doen ontwaken. Een zoetig en kruidig gebrande moutbitterheid overspoelt met een zachte alcoholwarmte het mondgevoel en je er ook een vorm van ijzer ontdekt. Het brengt je met een aangenaam gevoel naar een romige met noten doordrongen mild bittere afdronk.
Deze unieke éénnmalige aflevering uit het gamma van de Gulden Draak is een ode van brouwmeester Jef Versele aan zijn voorafgaande generatie. Het werd opnieuw een mooi resultaat, gebrouwen met hun jarenlange brouwkunst.
Gebrouwen als Gulden Draad Classic met de plaatselijke gist en met toevoeging van Cara- en Pilsmout, kandijsuiker en een weinig nobele hop zoals Styrian Golding en Saaz. Daarna mag het brouwsel een paar maanden smaakevolutie doormaken in de met Whisky doordrenkte eikenhouten foeders die een complexe, maar geraffineerde, aangename smaak teweeg brengt.
Proefkotje: Helder licht amberkleurig met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi geroosterde mout en zoet, fruitig aroma waarin de gevolgen van het foederverblijf al merkbaar is en de alcoholwarmte je reeds voorbereid op hetgeen volgen zal . Het mondgevoel is zeer zacht karamelmoutbitter en subtiel gekruid (kruidnagel). De zoete vanille smaak mengt zich met een milde karamelsmaak en met een heerlijk aanvoelende alcoholwarmte die zijn weg naar een zoete, bittere en gefruite afdronk vervolmaakt. Heerlijk zetelbier.
Opnieuw eentje uit het, door de brouwerij, thuisbezorgde pakketje. Het is een samenwerking tussen het Jessenhofke en het Hasseltse Maya-Seita bedrijf, die de spectaculaire methode vanuit de indianencultuur, handhaaft met enorm respect voor tradities en natuur. In grotere capaciteit gebrouwen bij De Proefbrouwerij Lochristi. Een unieke bereiding tijdens het brouwproces waarbij de pilsmout gedeeltelijk wordt vervangen door zetmeelhoudend water (Seita). Verder is er nog de toevoeging van de biologische hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrims. Een frisse, aparte dorstlesser
Proefkotje: Licht wazig, oud-goud kleurig met niet al te grote romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aroma van citrus gevoelige (sinaasappelzeste) moutigheid waarin het kruidige en een kleine toets hoppigheid merkbaar is. In het mondgevoel komt al meteen een kruidige, zacht geroosterde moutbitterheid opdagen waarbij ook een milde alcoholwarmte verscholen zit. jammer dat de gebruikte biohoppen niet hun waarde laten blijken. Dit alles leidt tot een stevig moutbittere afdronk.
De Izegemse brouwerij is aan zijn 200ste brouwsel toe en die kreeg de zeer toepasselijke naam '200'. Brouwer Jef Pirens verwees met dit recept naar de gegevens van de 100ste aflevering. Een bier met 10%, een kleur van 100 en de stevige bitterheid van 100 EBU.
Deze éénmalige en niet alledaagse combinatie en veel nachtelijk werk met gebruik van oprechte authentieke producten als handelsmerk. Er worden stap na stap nieuwe, zuivere en ongerepte bieren gecreëerd waarvan deze '200' een voorbeeld van brouwkunst is geworden.
Proefkotje: Licht wazig bruine kleur met geringe licht beige schuimkraag en lage carbontatie. Een mild melkzurig aroma met stevig gekruide, iets fruitige moutbitterheid waarbij de gedachte aan chicorei niet ver weg is.
Het kruidig mondgevoel brengt in de moutbittere smaak een subtiele alcoholwarmte met zich mee en verder aangenaam verder vloeit naar een zacht moutbittere afdronk die zich wel een tijdje laat smaken en er ook een kleine hopbitterheid te bespeuren is.
Een van de verouderde en goed bewaarde oude bieren uit de kelder van Stijn Couvreur.
De Rodenbach Vintage is het unieke resultaat van een selectie, door hun eigen keldermeesters, van een eikenhouten foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht of zoals brouw- en keldermeester het verwoord 'de beste foeder van het jaar'. Het jaartal wijst op het begin van de rijping, deze is dus opgestart in 2007 en de botteling gebeurd in 2009. Het is trouwens de eerste uitgave van deze unieke biersoort.
Op het etiket wordt altijd het nummer van de gekozen foeder vermeld. In dit geval is het foeder 230.Rodenbach Vintage is een 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure Grand-Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Volgens de bierologen zijn de kenmerken de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honingen eik met een toets van vanille, kers en zoethout en zeker onder invloed van het lange verblijf in de foederkathedraal. Een beetje als bij de grand-cru wijn.
Proefkotje: Bijna helder roodbruin met snel verdwijnende beige schuimkraag en lage carbonatatie. Het aroma heeft nog steeds die fruitig wijnachtige befaamde foedergeur. In het exentriek, zoet aanvoelende mondgevoel komt de noemer Madeira zich aanbieden met daarin een beetje balsamicoazijn verscholen en brengt de smaak van rood fruit en vanille zich melden. al is deze toch wat zachter geworden. Het brengt u met veel genot naar een zoet, pittige wijn en houtgevoelige, licht zurige afdronk.
Met dank aan de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh voor het thuisbrengen van deze Westvlamse triple. Volgens de gegevens wordt dit smaalvol bier gebrouwen met gerstemout, pilsmout, Cara 120 en havervlokken. Het hoppig gedeelte wordt veroorzaakt door de Amerikaanse Cascade die voor het kruidig aroma en een frisse bitterheid zorgt. Uniek is echter het fermenteren van de gist afkomstig uit een flesje 'Continental Stout' van de vroegere brouwerij Anglo Belge (Zulte).
Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fris aanvoelende moutigheid overspoeld het licht aroma waarbij vooral de gegevens banaan en vanille zich laat kennen. en de gebruikte hop een klein beetje aandacht vraagt. Een subtiel licht kruidig mondgevoel zoekt met een zoetig gevoel en karaktervolle smaak een weg naar een mild moutbittere afdronk waarbij de kruidige en zoete smaak nog een beetje blijft nazinderden. Heerlijk zetel- en gezelschapsbier.
Jef Pirens van Izegemse brouwerij D'Oude Maalderij is er opnieuw in geslaagd een uniek project uit te vinden. Voor de collab 'Brewmanche: Mash of the Classics' kwamen enkele grote brouwspelers naar zijn brouwerij om er een gezamenlijk recept te brouwen. Een unieke benadering van Belgische traditie. Voor dit bier werd de Brusselse Brasserie de la Senne uit zijn comfortzone gehaald. Voor dit brouwsel zochten Jef en Yvan De Baets samen naar een onuitgegeven 'Saison'. De bijzonderheid was te fermenteren van de befaamde traditionele Noorse Kveik-giststam wat een zweem van zuurdesem bij de volle, karaktervolle smaak opleverde.
Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht fruitig (perzik) en licht kruidige moutigheid waarin vooral de gevolgen van de Noorse gist zijn aandeel opeist. Ook in een licht zurig mondgevoel brengt de invloed van de natuurgist die zich meesterlijk mengt met de gewenste moutbitterheid die fruitig (ananas) zeer aantrekkelijk smelt naar een met milde zurigheid gezegende gist- en moutbittere afdronk die zich een tijdje laat genieten tot een volgende slok zich opdringt.
D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
Brass. de la Senne, Anna Bochdreef 19*/21, Brussel - 02 465 07 51 - info@brasseriedelasenne@be
Thuis bezorgt door de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh. Dit zeer fris aanvoelend tarwebier waarin ook gerst, haver en rijst zijn vermengd. Het gebruik( ook bij dry-hopping) met pallets van de Amerikaanse aromahop Citra vervult de taak en de bedenking van een lichte IPA. Dit brouwsel is zeer doelgericht, zonde veel ingewikkelde zaken. Gewoon een frisse, hoppige dorstlesser! Met elke slok brengt 'Belgique Tropique' je naar de zonnige kant van het leven. Beschouwd als een prachtig abieritief kan het tevens dienen als doordrinkend materiaal bij het genieten van een leuke avond met familie en vrienden. Trouwens het etiket is (zoals de anderen) van de hand van brouwer Brecht Verborgh.
Proefkotje: Wazig hooiblond met stevige witte schuimkraag en parelende carbonatie. In het aroma primeert vooral de fruitige (pompelmoes, ananas) hop. Een lichte streling van die hopbitterheid is ook te vinden in de aanwezigheid van, vooral tarwemout (ook hier een mild gevoel van fruitige (pompelmoes) hop aanwezigheid). Deze zeer aanwezige smaak loopt vlotjes naar een droge, fruitige hopbittere en lang aanhoudende afdronk.
Thuis afgeleverd, vanuit het verre Limburg, door vertegenwoordiger Marc Mertens waarvoor oprechte dank. Deze laag in alcohol bevattende blonde had in een vorig leven de naam 'Jessenhofke Tafelbier'. Gebrouwen bij contractbrouwerij Anders te Halen in opdracht van traiteur Dauranta. Het werd een licht bier ontwikkeld om te schenken als abieritief bij lunch of recepties. Door het consequent gebruiken van 3 Poperingse biologische hopsoorten (Challenger, Golding en Fuggles) ook voor hun andere bieren) bekomt men een gebalanceerd degustatiebier.
Proefkotje: Helder hooigeel met een fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.
Een aroma gespeend door mout en gist met een verwijzing naar een tocht van de toegevoegde bio-hoppallets die dan ook zeer aanwezig is in het mondgevoel. De licht en luchtige smaak zoekt zeer aangenaam zijn weg naar een droge hopbittere fruitig en mild gekruide afdronk.
Ten huize afgeleverd door brouwer Brecht Verborgh. Een verrukkelijk Desselgemse doordrinker, een tarwebier van eigenkweek. Gebrouwen met hoofdzakelijk tarwemout vermengt met pilsmout waardoor de smaak zeer toegankelijk werd. Het is een combinatie van sublieme bitterheid door de verse rangpur-mandarijntjes versterkt door de traditionele koriander. De ideale dorstlesser maar tevens zeer geschikt als abieritief
Proefkotje: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Tamelijk scher moutaroma een beetje beheerst door de citrus gevoeligheid en de aanwezigheid van koriander. Ook de aanwezigheid van mooie matige citroenzuurte bij een zachte moutbitterheid waarin ook hier de rangpur en koriander hun zegje hebben en vlotjes je meevoert naar een iets droge maar citrusgevoelige afdronk waarin de rangpur en de koriander een tijdje de keel blijven beinvloeden.
Samen met BPC 't Plakkertje Roeselare geproefd en besproken tijdens de kerstbieren-tasting. Voor het eerst gebrouwen in 1991 op vraag van de vele bierliefhebbers naar een sterk eindejaarsbier. De naam verwijst naar het Franse 'Buisson of Britse 'Bush' wat struik betekend. De bush-bieren hebben internationale waardering doch in Amerika, wegens verwarring met President George Bush moest de naam veranderen in 'Scaldis' wat Schelde betekend. Voor zijn Bush Noel gebruikt de brouwer een traditioneel procedé dat bestaat uit het plaatsen van Saaz opbellen in de vaten vier tot zes weken te laten rusten waardoor het een zeer kenmerkende smaak krijgt Het werd een gefilterd hoge gistingsbier op basis van gerstemout, subtiele hop kandijsuiker en water.
Proefkotje: Wazig amberbruin (karamel) van kleurig met kleine mousserende beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitige (zoete druiven) karamelmoutig aroma waarin een soort lijmgeur aanwezig is en er een echt gekruide hop aan komt. Een complex mondgevoel waarin een lichte alcoholwarmte omringt wordt door een bijna en zoet karamelgevoel en de fruitigheid (druiven, rozijn) met een toetsje kaneel zich aangenaam verder zet naar een milde door alcohol omrande bloemige, naar vanille smakende, bitterzoete heerlijk gekruide afdronk waar ook hier de aanwezigheid van kaneel en geconfijte suiker zich aanmeld.
Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - 069 67 22 - info@dubuisson.com
Brouwerij Het Nest doet nog steeds hun hometown, met bekendheid door de speelkaarten, alle eer aan. Bart Cuypers en Gust Hermans hebben, op vraag van de bierliefhebbers en de huidige hype, zich gewaagd aan een lekker fruitbier. Ze kozen er voor hun witbier Poker Face als moederbier te gebruiken met toevoeging van een zurig kersenconcentraat die het geheel een zomerse weerspiegeling heeft.
Proefkotje: Licht wazig rood gekleurd met plakkende maar verdwijnende roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het overwegend zoet/zure kersenaroma beperkt de tarwebitterheid en laat van de aanwezigheid van koriander en Curaçao niet veel meer over. In het geladen mondgevoel is er wel degelijk een zachte moutbitterheid te bespeuren doch ook hier een beetje weggeduwd door de aanwezigheid van het kersenconcentraat maar wel een frisse indruk achterlaat Naar het einde toe komt er iets meer bitterheid te voorschijn en versterkt nog een beetje in de zomerse afdronk
'Stille Nacht' is een der meest gewaardeerde kerstbieren ter wereld. Het kwalitatief bier wordt gebrouwen bij De Dolle Brouwers Esen (bij Diksmuide). Het is niet alleen prachtig bier, ook de naam is niet te evenaren met de verwijzing naar het beroemde kerstlied.
Naast zijn hoog alcoholgehalte (12%) heeft het ook een zware dentisiteit van 22° Plato en dus onbeperkt houdbaar. Brouwer Kris Herteleer kan in zijn ambachtelijke brouwzaal grote stortingen mout verwerken. Vele uren koken in een koperen ketel met rechtstreeks gasvuur. Een licht geroosterde karamelmout wordt bediend met witte kandijsuiker en gedroogde 'Nugget' hopbellen uit Poperinge. De afkoeling gebeurt nog met een authentieke 'Baudelot-koeler. De lagering neemt minstens een maand in beslag en er is ook nagisting in de fles.
Proefkotje: Wazig licht amber (donker goudgeel) met stevige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een intens kruidig aroma met gevoel van alcoholwarmte, een weinig gistbitterheid en fruitige (banaan) toetsen die aandacht vragen. Bij de aanhef een zwakke gistbitterheid waarna een zoete moutigheid het overneemt met een leuk gevoel van alcoholwarmte De soepel drinkbare smaak brengt naar het einde toe een mindere zoetheid en maakt plaats voor voor een milde bitterheid in de lang aanwezige afdronk.
Gezamenlijk geproefd met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare Onder de wereldbefaamde noemer 'Make Beer, Not War' heeft de Westvlaamse brouwmeester Pol Ghekiere een nieuw recept uitgeprobeerd in zijn vernieuwde brouwerij in Dardennen. Het betreft een uniek zurig bier waarin gebruik werd gemaakt van een speciale gist 'Wildbrew Philly Sour' een unieke soort 'Lachancea' geselecteerd uit de usaanse cultuur. Tijdens de vergisting produceert 'Philly Sour' naast ethanol ook een matige hoeveelheid melkzuur. Deze gist is een uitstekende keuze voor de creatie van innovatieve, lichte, vlot drinkbare zure bieren met een verfrissende zuurtegraad en toetsen van steenvruchten. Tijdens het kookproces een toevoeging van 'hibiscus' die een matige toets meebrengt en het zijn licht rode kleur bezorgt. Met zijn hoge vergistingsgraad, hoge uitvlokking en goede schuimvastheid is deze Sour een uniek welkomdrankje bij abieritief maar teven een fris en lekker gezelschapsbier.
Proefkotje: Helder zacht p�chekleurig waarin de gistresidu het iets donker kleurt. Een ringvormend, lang aanhoudende witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aroma heerst een fruitige, wilde gistbitterheid en gevoel van mout inbreng. Al deze aroma's zijn terug te vinden in een frisse licht melkzurige smaak die zich verder voortplant tot een eveneens zacht, wilde bitterheid die wel met een yoghurt toets blijft nazinderen.
Inter-Pol, Mont 4A, Mont (Houffalize) - 0476 36 96 39 - breweryinter-pol@gmail.com
Toegezonden door biermaster Erwin Vermeulen om oordeel over te vormen. Brouwerij Stanneman deed hierbij een uitzonderlijk experiment waarbij door de Franse onderzoekers 'Ampharis' hun Stanneman Extra Dubbel' te Brest (FR) tot op bodem van de Atlantische Oceaan lieten zinken. Na een jaar tussen de vissen te hebben doorgebracht scheen het bier (volgens de brouwer) bijna niet veranderd. Het was en bleef een lekker degustatiebier. Experiment geslaagd.
Proefkotje: Bijna zwarte kleur met stevig romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het heeft een geroosterd karamelmout aroma met aandacht voor wat chocolade en rozijnen. De smaak gaat een beetje de richting 'stout' met haar gevoel voor een bitter geroosterde mout en toetsen van koffie, chocolade die leiden naar een droge goed aanvoelende bitterheid waar plots een aangename alcoholwarmte te voorschijn komt.
Onder invloed van de, te vroeg overleden peetvader der Belgische geuze, Armand Debelder in zijn authentieke lambiekbrouwerij/geuzestekerij te Beersel. Deze 'Oude Kriek' ontstaat door rijping met in lambiek gemacereerde krieken waarbij zowel het vruchtvlees als de pitten worden gebruikt. Deze smaakzoektocht proces duurt een 8-tal maanden. Na het bottelen vertoefd het nog een viertal maanden in afzondering om de bevruchting der spontane gisting te voltrekken. Hierbij worden een geen smaak- zoet- of kleurstoffen gebruikt. Het is dan ook een frisse, natuurlijke dorstlesser.
Proefkotje: Rood koperkleurig met geringe witte schuimkraag en zeer matige carbonatatie. In het aroma komt de zoet gevooisde kriekaanvoer samen met de wilde gist onmiddellijk overheersend. Deze is dan ook terug te vinden in het zacht ure mondgevoel en het verblijf in de eikenhouten vaten ook zijn smaakje aflevert. De droge zure krieken afdronk is dan ook van het zelfde gehalte al voel je hier plots een aangename alcoholwarmte aankomen. Heerlijk abieritief.
Het verhaal van dit bier begon bij de verdwenen Brouwerij Le Fort waarbij, na het overlijden van brouwer Felix Verscheure de brouwzaal van het Kortrijkse Plein verhuisde naar de toenmalige Kwabrugstraat te Bellegem. Het was het begin van de heerschappij van de familie Omer Vander Ghinste. De naam van dit meergranenbier (gerst en tarwe)is een link naar de citadel van Kortrijk. Een groot fort dat in 1647 werd opgetrokken in opdracht van Louis VI. Door zijn rijke en complexe smaak is het uitstekend degustatiebier.
Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met stevig witte schuimkraag en een fijn parelende carbonatatie. Het aroma bestrijkt een zoete moutigheid met een fruitige (banaan) ondertoon en waarin de gistbitterheid tevens een belangrijke rol speelt.
In het volle et mondgevoel wordt eveneens bepaalt door die fruitige weerklank door mout en gist en een gevoel van vanille en kruidnagel aanmaakt. Intussen heeft ook de alcoholwarmte zijn weggevonden. Het eindigt met een droge afdronk met toch een matige hopbitterheid.
Meegebracht na bezoek bij Dranken Jo Roeselare. Dit fruitbier werd gebrouwen bij brouwerij Bosteels. na de overname door AB InBev in 2016 wilde deze naast de klassieke 'Pauwel Kwak' enkele varianten van de merknaam 'Kwak' op de markt brengen. In begin 2022 creëerden ze dit afgeleide fruitbier. Naast de gebruikelijke 33Cl flesjes is deze ook verkrijgbaar verkrijgbaar in Draft Fust.
PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. De zoet/zure moutbitterheid wordt beheerst door enkele fruitige geuren van grenadine, bosbes en framboos maar het is vooral de kriekensmaak die heerst. Het kriekengevoel bemerk je ook in het licht zurig mondgevoel en plots komt een heerlijke alcoholwarme opdagen. In de heerlijke smaak bemerkt je ook een toets marsepein die je gemakkelijk brengt naar een korte licht zurige met krieken genoteerde afdronk.
Meegebracht na bezoek aan Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1985 als allereerste bier van hoge gisting en op vraag van Duitse klanten. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde (1290-1345), Vlaams staatsman (ook De Wijze genaamd). Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij van Gent. Op het etiket staat het 1 meter hoge standbeeld gemaakt door de Gentse kunstenaar Petrus de Vignes-Ouoy en prijkt op het vierkant van de Gentse vrijdagmarkt. In de achtergrond de drie Gentse torens.
PROEFKOTJE: Helder goud/amberkleurig met snel verdwijnende witte schuimkraag en een parelende carbonatatie. Fruitig (banaan, appel), iets te zoetig karamelaroma met een aangename geur van koriander. In het zeer licht maar aangenaam mondgevoel. Met de inbreng van hop voelt het iets minder bitter. De net iets te zoete smaak is lekker fris en bespeelt met mooi gevoel alle zintuigen en eindigt op een droge, korte, mild bittere afdronk waarbij het toetsje hop zicht subtiel aanmeld. Uitstekende dorstlesser/doordrinker.
Meegenomen bij Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd in een vorig leven (1987) werd deze Grand-Cru door de huidige brouwmeester Patrick Dewael gebrouwen bij Brij. Huyghe te Melle op vraag van Duitse klanten.
Met de komst van de nieuwe brouwerij Artevelde op de Gentse botermarkt werd het recept overgenomen en lichtjes aangepast aan de noden van de plaatselijke bierliefhebbers. Het kwam op de biermrkt in 2022 ter gelegenheid van de Gentse Feesten.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zijn karamelmoutig aroma omknelt een zoete fruitigheid met een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Deze bereiken dan ook het subliem mondgevoel waardoor de bitterheid wat verminderd door toevoeging van een toets koriander. In de afdronk komt de aanvaarbare alcoholwarmte zich mengen met een zoete fruitigheid waarin de smaak van amandelen lekker aanleunt aan de milde bitterheid die het degusteren tot een vlotte bedoening maakt.
La Trappe Trappist wordt al sinds 1884 gebrouwen door de Nederlandse brouwerij De Koningshoeven op de site van de Cisterciënzerabdij O.L.V. van Koningshoeven waar de geur van gist en hop alom subtiel aanwezig is en volgens de geheime recepturen van de monniken worden gebrouwen. Met de stijgende vraag naar alcoholvrij bier ontwikkelden ze in de abdij hun La Trappe Nillis, waarschijnlijk de eerste volledig alcoholvrije trappist ter wereld. Deze creatie doet geen concessies aan de kenmerkende kwaliteit van La Trappe. De abdij van Koninghoeven bestaat immers 140 jaar waarmee de introductie van dit bier een gouden randje heeft aan de lange historie.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met niet al te grote (belletjes) licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevig karamelmoutaroma waarin de inbreng van gedroogd fruit zacht kruidig overkomt. In een fijn en fris mondgevoel krijgt de zoete moutigheid samen met een toetsje hop en wat zoethout/appel toch een gevoel van alcoholwarmte die zich ook aanmeld bij de afdronk met het matig zoet/zure teken van geroosterde moutbitterheid en de zacht gekruide aanwezigheid.
Dit zusje van de Punaise Juicy werd gezamenlijk geproefd en beschreven samen met BPC 't Plakkertje Roeselare. De Izegemse contractbrouwer Luc Savels heeft al een hele biergeschiedenis op zijn conto staan. Als binnenvaartbegeleider bij de sluizen langs de Leie deed hij als bier- en brouwgeïntresseerde vooral ervaring op als medewerker bij de Vlaamse biermakers De Ranke en BOM Brewery. Een kennismaking met meesterbrouwer Dirk De Meester kwam het idee om zijn recepturen in Lendelede te brouwen met de toepasselijke naam 'Koekoeksbrouwer-ei'. Om de garantie te krijgen zelfstandig te kunnen brouwen investeerde Savels in enkele vergisting- en lagertanks (40 hl) en liet er tevens enkel bieren rijpen op vat. Deze 'boosy' is een stevige klassieke tripel die niet mocht ontbreken in het Punaise gamma. Het is fruitig hopbitter met op het etiket een mooie dame in retrostijl, een creatie van Samira Blomme die met 'Consillo' haar eigen ontwerpbedrijfje heeft.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder, licht amberkleurig met een mousserende romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een zacht gistbitter aroma die de aanwezigheid van koriander en sinaasappelzeste verraad met tevens een toets zoethout, wat rokerige alcoholwarmte die je ook in het volle mondgevoel terug ontdekt maar die iets meer kruidigheid (weer koriander) in aanbod. Het vormt de perfecte eenheid om bij de tamelijk droge bittere afdronk die vlug verdwijnt maar toch de bemerking krijgt van een stevige, goed drinkende tripel.
Hopgestuurd door Pol en Tine vanuit de prachtige 'BrewPub' in de nieuwe woonst te Mont. Een 'Witteke', in Duitsland 'Weizenbier' en in Dardennen 'Blanche'. Deze werd gebrouwen naar aanleiding van de jarenlange vriendschap van brouwer Pol Ghekiere met de Oostendse tekenaar Peter Van Heirzele (Herr Seele). Samen zaten ze tussen 1974 en 78 op de banken van de 'Kunst Academie ' Gent. Hun steeds blijvende en onderhoudende vriendschap resulteerde al enkel malen tot leuke projecten. Ook nu tekende Herr Seele het etiket van de nieuwe Blanche de Mont. Het moederbier is de originele 'Witte Pol' (voor het eerst gebrouwen in 2004) maar Pol heeft het recept lichtjes aangepast tot een vlotte dorstlesser.
PROEFKOTJE: Licht wazig strogeel met romige stabiele witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidige (koriander), citrus gevoelig tarwearoma (wort) met milde gistbitterheid (4vp) als meest herkenbare geuren. Ook het mondgevoel leert ons het gebruik van tarwemout met een schepje haver waar naast de gebruikelijke koriander ook toetsen van sinaasappelzeste merkbaar zijn. Met een aangename, maar kleine alcoholwarme brengt het je naar een frisse uitstraling bij de pittige afdronk waarbij een gematigde moutbitterheid samen met de koriander het gevoel van een witteke benadrukt en je tot de verleiding brengt tot een volgende slok.
Samen met de leden van 't Plakkertje Roeselare geproefd en beschreven Deze uitzonderlijke, jaarlijkse bijdrage van het Rodenbach gamma. De Roeselaarse brouwerij is er beroemd om steeds een blijvende indruk te maken in de bierwereld. De bieren van Rodenbach danken hun zachtzure smaak aan de gemengde gisting en de rijping in hun grote eikenhouten foeders. Bij dit zure bier wordt daarna een jong bier toegevoegd. In een vorig leven werd het ontwikkeld om het bier langer te kunnen bewaren. Het brouwsel van de eigenzinnige brouw- en keldermeesters is beter bekent als een 'Sour Ale', een uniek onversneden 'Vlaams-Rood' en twee jaar heeft doorgebracht in een der 294 foeders en door brouw- en keldermeester persoonlijk worden geselecteerd. Er wordt een strenge selectie gemaakt om de perfecte, uitgebalanceerde zure smaak en hun sublieme fruitige afdronk te bekomen. Voor deze Vintage 2021 koos men voor foeder 169.
PROEFKOTJE: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Met eikenhouten tannine omgeven mild fruitig (rode bes en krieken) aroma waarin hier ook al de aanwezigheid van balsamicoazijn om enige aandacht vraagt en de smaak van gekarameliseerde, naar vanille smakende, licht zoete en fruitige (framboise, appel, jeneverbes) toetsen zich laten opmerken. Ook hier speelt het verblijf in de foeders een belangrijke rol in het complexe smaakpallet. De zachte, naar porto verwijzende veneuze textuur, speelt in de afdronk een belangrijk gegeven en maakt de bierliefhebber gelukkig.
Gekregen in een verrassingspakket en geproefd en beschreven. wat ooit begon door een Ierse monnik en enkele religieuzen van de abdij St. Feuillien in Roeulx werd verder ontwikkeld door een der vriendelijkste brouwfamilies van ons land. Gelegen in het bekende pelgrimsoord regeert de familie Friart al in de brouwzaal sinds 1875 waarna ze met regelmaat hun producten met ultra moderne middelen aanpaste en intussen een zeer druk bezochte Waalse brouwerij is geworden. Laat ik er ook op wijzen dat een grand-Cru anders smaakt en een totaal nieuwe beleving biedt. Het is slechts een benaming voor bier van betere kwaliteit. Dit uitzonderlijk bier werd voor het eerst gebrouwen in 2011. Het geheim van deze, extra blonde/amber onderscheid zich vooral met zijn kruidig karakter in combinatie met de goed gekozen nobele hopsoort en de fijnste aromatische ingrediënten.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een zoetig moutaroma verwelkomt een kruidige gistbitterheid die zich ook direct meld van de eerste slok in het mondgevoel waar de smaak een droge verwijzing naar het hopgebruik verteld. Hier komet de graan- en karamel moutigheid goed tot zijn recht en met een gevoelige licht zuur gevoel vormt een droge tamelijk bittere afdronk voor een goed gevoel. Prachtig degustatiebier.
Brass. St Feuillien, Rue d' Houdeng 220, Le Roeulx - 064 31 18 18 - info@st-feuillien.com
Toegezonden vanuit de Ertveldse brouwerij, waarvoor hartelijk dank. Deze exclusieve variant heeft als moederbier de klassieke speciaalbier Fourchette maar 20 maanden gerijpt in foeders van Sauvignon Blanc. Onder de noemer 'Bier voor chefs, door chefs' waarbij verschillende (sterren)chefs in samenwerking met Brouwerij Van Steenberge de aanbieding bij het Gents onvergetelijke gastronomische beleving Fourchette maakten. Van deze Grand-cru zijn amper 8000 lessen beschikbaar. De Fourchette is een blend van een meergranen tripel en een witbier waarin gerstemout, tarwe en rijst met de hopsoorten Saaz en spalt en gist van eigen kweek met elkaar verbonden zijn. Na hun langdurige rijping bekwamen ze een een smakelijke twist in het buitengewoon smaakpallet. Het geeft het bier een goed uitgebalanceerde en verfrissende indruk. en zal nog lang evolueren. Een bijzonder levend bier.
PROEFKOTJE: Bijna helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een subtiel aroma waarin het zachte karamelmoutige omgeven is door een verfijnde mix sinaasappel- en limoenzeste. Naast de gevoelige alcoholwarme is er de lichte zurigheid die samen met de eikenhouten tannine zijn aandacht opeist.. De zurigheid, het citrusgevoel en de fruitigheid (gedroogde bessen) en de milde moutigheid brengt met een gezonde alcoholwarmte hun rol is een spraakmakend vol mondgevoel waarin er plots sprake is van een hop gegeven en eindigt dan ook met een droge, wijngevoelig droge afdronk die mild zuur met toetsen van kruiden (koriander en kruidnagel) in zich laat merken.
Toegestuurd door de marketing van brouwerij Vander Ghinste en geproefd en beschreven voor BierBrief 648. De Bellegems brouwerij heeft via Omer-Jean de familiebanden opnieuw dichter bij elkaar gebracht. Het verhaal begon voor het belangrijkste bier in regio Ieper bij de plaatselijke brouwerij Vermeulen (1836). In 1976 stopte brouwer Charles Vermeulen (vader van Edouard Vermeulen van modehuis Natan) met brouwen en deed enkel nog de distribunatie van bieren en frisdranken. De familie Vermeulen waren ook nog eigenaar van tientallen panden en kroegen in het Ieperse. Ypra werd teoen verder gebrouwen (onder de noemer Vermeulen) bij Van Roy Wieze en De Proefbrouwerij Lochristi waarna het in handen kwam van Omer Vander Ghinste te Bellegem, altans wat het bier betreft want de gebouwen werden opgekocht door Sarah Bouton.
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Ieper een woonhuis met bijbehorende gebouwen van een brouwer voor zijn 23-jarige zoon Omer. Dat zelfde jaar nog rolden de vaten 'Ouden Tripel' al over de Bellegemse kasseien. In 2021 kwamen de twee eeuwenoude familiale biertradities opnieuw samen. De neefjes Omer-Jean en En Edouard Vermeulen sloegen de handen in elkaar om de Ypra een nieuw leven te geven. Omer-Jean en zoon Géry zorgen voor de aangepaste receptuur en couturier Edouard ontwierp het disign-logo voor het etiket met bijbehorend glas.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooi romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door de vele gebruikte hopsoorten met zijn fruitigheid (pompelmoes) en een aangenaam milde gistbitterheid. In het frisse mondgevoel ook hier de hopvolle belevenissen die zich aanmelden. In deze aangename tocht bemerk je tussendoor enige gist- en moutbitterheid die je brengt nar een droge afdronk waarin licht gekruide hop- en fruitig gistbitterheid mild vertegenwoordigd zijn. Een smakelijke doordrinker.
Gekregen in een verjaardagpakket en gebruikt voor de keuze in BierBrief 647. Het verhaal van dit 'erkent Abdijbier' begon in 1954 bij Brasserie de Dinant om na tal van omzwervingen in 2000 eindelijk rust te vinden in de ketels van 'Brasserie de Val de Sambre' gelegen in de 'Vallée du Paix' in de buurt van de ruïne van de Cisterciënzerabdij te Gozée (Thuin). De ruïne staat op het etiket. De winst gaat naar het onderhoud van de oude abdij. Deze karaktervolle blonde Ale is het resultaat van passie en kennis. Het heeft een subtiel smakenpallet met een rijk mondgevoel en uitgesproken innerlijke eigenschappen waardoor het als een der betere abdijbieren wordt aanschouwd.
PROEFKOTJE: Bijna helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Een bloemig moutaroma waarin toetsen van koriander en kruidnagel te ontdekken valt Dit een beetje doordrenkt met wat fruitigheid (banaan) en een mild gevoel van gistbitterheid. Dit alles is ook te vinden in een zoet kruidige moutbitter mondgevoel Hier komt langzaam een aangename alcoholwarmte tot uiting en bereikt met volledige goesting een moutbittere maar licht zurige afdronk waar ook hier een lichte alcoholwarmte te ontdekken valt.
Brasserie Val de Sambre, Rue du Chêne 8, Gozée (Thuin) - 071 23 24 70 - contact@brasserievds.be
Gezamelijke tasting door Bier Proef Club 't Plakkertje RoeselareMonk Café Grand-Cru is een Vlaams oud bruin gebrouwen bij brouwerij Vansteenberge Ertvelde Het moederbier is een traditioneel Oud Bruin dat stichter Jan Baptist De Bruyne reeds in 1784 brouwde. Deze brouwerij heette toen 'De Peer'. Het bier wordt opgeslagen in eikenhouten tonnen om te verdelen in hun lokale kroegen. Het 'patersbier' was toen goed in trek. Het type Grand-Cru, een 'Flemisch Sour Ale' wordt nu nog steeds gebrouwen volgens de traditionele regels van de kunst. Ze laten hun tripel een 3 jaar verzuren op tank bij tempertuur van 26 graden en dit door toevoeging van melkzuur bacteriën. Net voor het bottelen wordt het versneden met een licht gebrouwen bier van eigen kweek om zodoende het alcoholgehalte te corrigeren Na fitratie wordt nog wat karamel toegevoegd die er zal voor zorgt dat er een perfecte zoet/zure balans ontstaat en zijn robijn rode kleur schenkt.
Proefkotje: Donker rode kleur met een licht beige schuimkraag en matige carbonatatie.
Een te kunstmatig karamelmoutig wijnaroma. licht fruitige (appel) in de achtergrond. Niet al te volmondig met een fris melkzurig balsamicoazijn gevoel met toetsen van zoethout. Volgens de meeste leden niet slecht gebrouwen maar de meesten hadden er voor een Grand-Cru meer van verwacht.
Geproefd en beschreven tijdens tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. De start van het moederbier begon bij hat proefbrouwsel nog in zijn garage te Kuurne waarna het op de vroegere site van 't Gaverhopke in Stasegem werd uitvergroot.
Intussen is brouwmeester Dirk uitgeweken naar de grote Nelca-site in Lendelede. Bij het zoeken naar een geschikte naam kwamen ze uit op Retrorik, een link naar Erik 'Rik' Ameye de vroegere eigenaar van 't Gaverhopke. Dit moederbier is een stevig patersbier, een dubbel abdijbier gebrouwen volgens aloude traditie dat in de oertijd enkel voor de belangrijke gasten die het klooster bezochten. Het bevat meer mout dan gebruikelijk, in dit geval geroosterde karamelmout. Het bier kreeg een een lading kriekensap en een verblijf van 12 maanden in in Bordeauxvaten. waardoor het een tamelijk zware portosmaak kreeg met een zoet karakter. De alcoholwarmte lijkt verdoken en de rode wijnsmaak laat en frisse indruk na.
Proefkotje: Kleur is wazig roodbruin met kleine beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een mooi gekruide, licht fruitige (kriek) rode wijnaroma waarin hier al de tannine van het Franse eikenhout zich aanmeld en ook terug te vinden is bij de zoete in een zoet fruitige met chocolade bewerkte kruidige smaak die leidt naar, licht moutigeen hopwaardige afdronk.
Gezamenlijk met BPC 't Plakkertje geproefd en besproken. Deze Tarot D'or werd eind februari 2023 gebrouwen in de nieuwe vesting Lindemans Satelite Brewery te Ruisbroek.
de naam van dit fruitbier van gemengde gisting verwijst naar het bekende Tarot kaartspel ontstaan in de middeleeuwen en gebruikt voor amusement en waarzeggerij. De sfeer en de lay-out van het etiket leggen duidelijk de link naar het Belle Epoque merkuniversum van de brouwerij Tarot D'or is een unieke blend van een hoge gisting bier, plaatselijke lambiek van eigen kweek en gerts- en tarxemout ook een vruchten concentraat (1,6% honingmeloen, 1,1%mngo en 0,2 limoen). Naar verluidt werd het suikergehalte bewust laag gehouden en werden er geen zoet- noch kleurstoffen toegevoegd.
Proefkotje: Bijna helder goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het zoet aroma komen vooral de fruitige (mango) zich melden die ook in een exotisch getint mondgevoel te vinden is samen met een frisse moutbitterheid en dit alles brengt je smaakvol naar een zoet en fruitig aanvoelende maar iets geforceerde afdronk (net iets teveel geconcentreerd.
Aangekocht door BPC 't Plakkertje Roeselare voor een gezamelijke tasting. De kabouterfamilie van Achouffe heeft een 'Chouffeke' bij, eentje met weinig alcohol. Het wordt gebrouwen in Wibrin met evenveel passie en expertise als de andere leden van hun biergamma. Voor de productie van dit alcoholvrij bier werd een speciale gist gebruikt waardoor suikers tijdens het gistingsproces niet omgezet wordt in alcohol odat het alcoholgehalte onder de wettelijk 0,4% blijft.
Plakkertje Proefkotje: Helder strogele kleur met mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Zeer licht moutaroma waarin vooral het gebruikelijk koriander zijn deel opeist. Het nochtans fris mondgevoel bevat een milde zurigheid van zoete draftsmaak en eindigt op een tamelijk droge afdronk die zeker dorstlessend overkomt.
Brasserie Achouffe, Reu de la Grève 32, Houffalize (Achouffe) - 061 28 81 47 - info@achouffe.be
Gekregen van een vriend na zijn bezoek aan de Gentse stadsbrouwerij. Dit duivels bier wordt gebrouwen door de Westvlamse Annick Desplenter en zoon Loic met zoals gebruikelijk de toevoeging van het Middeleeuwse gruut maar in deze aflevering toch een beetje Saaz hop die de volle smaak bevorderd en daardoor een uitzondering maakt onder de gruut-bieren die allen enkel met een mengeling van (gruut) kruiden worden gemaakt.
Proefkotje: Helder licht amberkleurig (donkerblond) met romige witte schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een bloemig mout/gist aroma verraad het evenwichtig gebruik van het kruidenmengsel waarin ik vooral rozemarijn en kruidnagel opmerk met in de achtergrond een zweempje fruitige (perzik) hop. Een redelijk vol mondgevoel waarin ook hier de gekruide moutbitterheid een hoofrol speelt met in de achtergrond toch een klein smaakje hop die het dan ook zeer genietbaar en aangenaam en de hoge alcoholwarmte verdoken houd om te eindigen bij een droge bitterheid waarin de tonen van zoete hop deze van de mout licht overstijgt. Lekker zetelbier.
Gekregen bij bezoek tijdens revalidatie. Een heerlijk frisse en mooi gebrouwen tripel. Onder commando van Dieter Vanbiervliet laten brouwen bij brouwerij De Meester in Lendelede met toesmijting van de hopsoorten Cascade, Centenial , Nortern Brewer en het usaanse 7788. Deze is niet meer gefilterd en voorzien van plaatselijke kruiden. De naam van de bieren verwijzen naar de lange geschiedenis van de West-Vlaamse schapenteelt. 'Bukske' is dialect voor een mannelijk schaap.
Proefkotje: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een zacht en licht zoet (honing) mondgevoel waarin met een mild gekruide moutbittere smaak een beetje wordt gevolgd door een fruitig hopgegeven. Ook in de smaak komen de hopbestanddelen een beetje de moutbitterheid verstoren en is de nodige alcoholwarme wat verdoken. Dit alles eindigt met een lekker gevoel bij een droge licht hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat meegenieten om dan een volgende slok te nemen. Lekker zetelbier.
Nog eentje uit het prachtige proefpakket van de Oostendse bierfirma sie hun recepturen laten vloeien uit de ketels van Dirk De Meester in Lendelede. Dit karaktervol blondje is een voorbeeld van een dorstlesser waarin vooral pils- en tarwemout werd gebruikt maar ook wat havervlokken in verwerkt is. De aanwezigheid van sinaasappelzeste en een beetje koriander maakt het extra fris.
Proefkotje: Wazig donker blond van kleur met romige witte schuimkrag en een pittige carbonatatie.
Een zacht moutaroma waarin de aanwezigheid van koriander zich gevoelig laat opmerken. Ook een toetsje citrusachtige sinaasappelschil behoort tot het meenemen naar de milde lichtzoetige en fris drinkend mondgevoel dat je proeft tot aan een zacht gekruide en frisse afdronk waarbij hier wel wat tarwe aanwezigheid komt en zoals een lekkere doordrinker hoeft te zijn en je steeds maar uitnodigt een volgende slok te beleven
Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek Oostennde - 0477 53 24 38 - sales-dezwoane.be
Geproefd en genoten tijdens afhalen van maaltijd in The Mash. In de reeks met verwijzing naar het mythische kaartspel 'Magic The Gathering' en de bedoeling om telkens een bier te brouwen die bij een kaart past met een link naar de kleur. Voor deze Mox-Pearl werd gekeken naar de witte kleur en werd de receptuur gelinkt aan het beruchte Witbier type waarin vooral de aanwezigheid van sinaasappelzeste en korianderzaadjes een hoofdrol spelen dit samen met hoofdzakelijks pilsmout om het dorstlessen te bevorderen en natuurlijk ongeveer 30% tarwemout. Zoals bijna alle bieren van brouwmeester Jef Pirens heeft ook deze een unieke eigen brouwertoets en komt een er leuk passend verhaal uit de ketels van Frankie.
Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en een heerlijk aanvoelende carbonatatie. Het zachte pilsmout aroma wordt beheerst door de inbreng van de fruitigheid door de sinaasappelschil en met de kruidige toevoeging van de koriander kom je met de zelfde gevoelens bij een leuke gewaarwording bij een frisse, matige tarwemoutbitterheid in het mondgevoel De onbevangen citrussmaak brengt de fruitige en kruidige met zwoele tederheid naar een tamelijk droge zacht en zoetig aanvoelende moutigheid die je onmiddellijk doet verlangen naar een volgende slok en dus als dorstlesser en/of doordrinker zeer aanbevolen is.
D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
Tasting voor BierBrief en hopgestuurd door de brouwvriendenvrienden Filip Van Hulle en Xavier Cattrysse die hun bierfirma hebben ontwikkeld tot hoogstaand niveau.Hun recepten werden in eerste geval gebrouwen door BierSelect Gent maar door bepaalde moeilijkheden geraakten ze bij brouwerij De Meester in Lendelede. Onder toezicht van brouwmeester Dirk ontwikkelden ze hun tripel met onder meer gerst- en tarwemout maar gemengd met havervlokken waardoor deze een stevig karaktervol bier bekwamen.
Proefkotje: Wazig blond van kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Zoet aanvoelend fruitig (banaan) moutaroma waarin een kleine hopbitterheid aanwezig is en zich aangenaam verder ontplooit en een zachte alcoholwarmte zich fruitig (perzik) en mooi gekruid gevoel laat meeslepen naar een licht gezoete en kruidige afdronk met wat alcoholwarmte en mild mout- en hopgevoeligheid die naar een volgende slok doet verlangen.
Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek 29 Oostende - 0477 53 24 38 -sales@dezwoane.be
Geproefd tijdens bezoek aan The Mash Izegem. Onder de noemer: Leer proeven, durf genieten' heeft brouwmeester Jef Pirens nu een samenwerking gedaan met de Brusselse Brouwerij De La Senne waarbij Jef en hun brouwer Yves De Baets in de Izegemse ketels iets lekkers hebben klaargemaakt. Bij deze 'saison' werd gebruik gemaakt van de Noorse Kveit-gist die aan het zomerbier een leuke twist meegeeft en de toevoeging van haver brengt de zachte moutbitterheid met zich mee.
Proefkotje: Wazig blonde kleur met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In het zacht zoet-zurig aroma zijn de verschijnselen van de Kveita gist aan goed aanwezig. De bloemige moutbitterheid brengt vooral het fruitige met zich mee naar een fris licht zurig mondgevoel die zich verder in de fris aanvoelende smaak vermengd met het gevoel van sinaasappelzeste en je zeer aangenaam brengt naar een droge milde moutbitterheid in de zoetgevooisde en zacht bittere afdronk die je meteen doet verlangen naar een volgende slok. Zeer geschikt als doordrinker en als zomers terrasbiertje.
Dit fris zurig Oostvlaams biertype, met een traditie uit 1679, wordt momenteel enkel gebruikt als moederbier bij het vervaardigen van enkele fruitige bieren uit het Liefmans gamma. Na de overname van Duvel-Moortgat werd het een tijdje in Puurs gebrouwen en momenteel in de ketels van zusterfirma De Koninck Antwerpen. Het is jammer genoeg uit de Internationale handel genomen. Men kan er wel nog van genieten van 't vat in het proeflokaaltje van brouwmeester Marc Coesens en in het uniek restaurant Odnar beiden op de site van Liefmans in Oudenaarde. De typische smaak wordt bekomen door een gemengde gisting in de open originele RVS kuipen te Oudenaarde gevolgd door een extra lagering (4 tot 8 maanden) waardoor de gewenste melkzuurinfectie ontstaat en het versnijden met een jong fris bier. De plaatselijke gisting wordt aangevuld met gisten uit de plaatselijke lucht.
Proefkotje: Donker roodbruin met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma alvast die aangenaam geroosterde karamelmout waarin een fruitige maar vooral een frisse melkzurigheid komt aandraven.
De smaak is volmondig zoet-zuur waarbij hier ook de zacht geroosterde karamel zijn invloed heeft en samen met het gevoelige melkzuur door de spontane gisting zijn weg volgt naar een mild zurige, wijnachtige afdronk die nog wel een tijdje blijft aanhouden.
Voor BierBrief 642 werd gekozen voor een uniek abdijbier dat in de Benedictijner Abdij van Maredsous te Anhée, in de pas vernieuwde ketels van de microbrouwerij, ter plaatse wordt gebrouwen door de brouwers van Duvel-Moortgat maar onder toezicht van de monniken van de abdij. In het verleden werd deze enkel met de kerstmis aangeboden maar intussen een vaste waarde geworden in onze biercultuur. Hij is ook zeer herkenbaar aan zijn uitzonderlijk expressief aroma. Het gewoonlijke alcohol/volume werd ook van 7% naar 8% gebracht wat een steviger structuurgevoel bezorgde en het als degustatie en/of zetelbier een aangenaam gevoel heeft.
Proefkotje: Donker rode wijn kleur met ringachtige beige schuimkraag en fijne carbonatatie. Een karamelmoutig aroma met stevige gevoelens voor donker fruit (pruim, vijgen). In het mondgevoel van donkere moutbitterheid ook hier hde fruitige doch zacht gekruide volle smaak die je laat leiden tot mild droge en zoet overkomende afdronk.
Brasserie de Maredsous, Rue de Maredsous 11, Anhée - 082 69 82 4 - accuell@maredsous.com
Ter gelegenheid van het schielijk overlijden van mijn bieridool Madam Rosa Merckx nog even een Goudenband 2013 uit de kelder gehaald en met de gedachtenis aan de vele herinneringen bij deze prachtige dame en nog maar eens genoten van dit heerlijk smakend bier. Ik was weer maar eens verbaast hoe weinig smaakevolutie dit bier in al die jaren heeft verkregen want enkel in de verre afdronk vond ik wat portogegevens terug. Dit vooral met dank aan de bezorgdheid van Rosa, die er heel haar leven voor gezorgd heeft dat de authentieke smaak bleef behouden.
Proefkotje: Een donker-wijnrode kleur met weinig of geen lichtrode schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een zeer complex wijn- en moutaroma die vooral de eikenhouten taninnegeest van het verblijf in open kuip en houten vaten laat herbeleven. In het mondgevoel nog steeds dat fruit (kersen) en het gebruik van kandijsuiker aanwezig maar met een nog steeds aangename zuurtegraad waarbij enkel in de droge fruitbittere afdronk enige zweem van porto te merken valt. Zal waarschijnlijk nog enkele jaren zijn unieke smaak bewaren en er ten aller tijde mijn gedachten naar deze opmerkelijke brouwster en verdediger van het Liefmansgamma zal waarmaken.