Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
24-06-2008
Bierpassie weekend Antwerpen
Vrijdagavond trokken we richting Antwerpen om het 9e bierpassie weekend eens van dichtbij mee te maken.Het was de eerste maal dat we het festival bezochten in het hartje van de stad.Het festival werd voor 3 dagen gehouden wat het wel uniek maakt.Alles zag er heel verzorgd uit.Nadat we onze proefglaasjes en jetons hadden aangekocht konden kon het proeven beginnen,natuurlijk waren we op zoek naar biertjes dat we nog niet eerder hadden geproefd.Dit was uiteraard geen probleem.Er waren een 20 tal brouwerijstandjes aanwezig.Enkele van de brouwerijen hadden nieuwe biertjes bij zich en we lieten het ons dan ook smaken.Voor de ambiance zorgde een dixie street band.Er heerste wel een leuk sfeertje.Ook kon je proeven van kaas en Ganda ham.Enkele bekende gezichten passeerden de revue en waren niet veilig voor de camera.Geniet van de sfeerbeelden. Klik op de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal voor meer beelden. www.bierpassion.com
Voor iemand die eens iets anders wilt dan bierfestivals in Belgie of Nederland is er op 6 en 7 september 2008 een bierfestival in Italie meer bepaald in de streek Toscane (Siena).Tal van Belgische en Italiaanse brouwerijen zullen aanwezig zijn onder andere Achilles,Boelens,Blaugies,Cazeau,Den Hopperd Olmaia,Petrognola,Lambrate,Montegioco. Wat wil je nog meer mooie streek,lekker eten en lekker biertjes of een lekker wijntje...Beslist het overwegen waard als je nog vlug eens een reisje wilt maken.
Een van de meest uitgelezen plaatsen voor de Belgische bierliefhebber is zondermeer streekbieren eethuis 'Kroegske' in Emelgem(Izegem).Internationale bierliefhebbers vinden blindelings de weg naar deze hemel op aarde voor het heerlijke gerstenat.Wij gaan er regelmatig heen want Danny heeft altijd wel iets nieuws in huis ofwel iets speciaals.Het loont alleen al de moeite om langs te gaan om te proeven van de huisbiertjes nl:kroegbier goud,pater,wit,saison,super en tripel.Dit wordt door Nadine en Danny zelf gebrouwen in de ketels van brouwerij Alvinne(www.alvinne.be ).Mocht je dit nog altijd niet bekoren heb je nog steeds keuze uit een 400 tal biertjes.Deze staan met een woordje uitleg in het mooie overzichtelijke 'bierboek'.Ook de Vlaamse keuken waar Nadine met heel veel hartstocht de typisch Vlaamse gerechten met verse ingredienten klaarmaakt moet je beslist eens proeven.Iedereen die graag een biertje lust moet er beslist eens heen gaan en laten je meeslepen door de huislijke sfeer.
Als je richting Kortrijk trekt is het beslist eens de moeite om halt te houden bij streekbier,eetcafé huisbrouwerij 't Rusteel dit is gelegen in deelgemeente Gullegem.Je kan er lekker Bourgondisch eten en een keuze maken uit de 300 soorten streekbieren.Ook de kindjes kunnen zich uitleven op het mooie speelplein en bij horende weide met hertjes, paardjes en lama's.Natuurlijk moet je zeker proeven van het in de huisbrouwerij gebrouwen 'Netebuk'.Dit recente brouwerijtje heet in feite 'tbrouwkot.Ook worden de speciale biertjes Manten en Kalle daar gebrouwen.Op aanvraag kan er een brouwerij bezoek gereserveerd worden.Dit is een ideale plaats om eens met het ganse gezin een bezoekje te brengen.
Toen we richting Gent reden om ons volgende episode toe te voegen aan het boekerijdersboek kwamen we in een wolkbreuk terecht,hopelijk was dit geen voorbode voor we ons aan boord 'hesen' van het binnenschip 'DE PLANCK'.Maar groot was onze verbazing hoe mooi het oude binnenschip was ingericht,in het ruim was het echt heerlijk vertoeven met gezellige hoekjes.In de zomerperiode kan je ook plaatsnemen op de 2 bovendekse terrassen.Vergeet niet het huisbiertje Planckske te proeven deze krijg je in een originele piratenlaars waarna je het glas als geschenk mag meenemen(uiteraard enkel op vertoon van het boek).In het hartje van Gent op een schip een lekker biertje proeven,origineel en uniek.
In een prachtige landelijke omgeving,en langs een klein paadje,vonden we toch de weg naar "'t Eenvoudig Bestaan" in Kerkhove(Avelgem) aan de voet van de Vlaamse Ardennen dichtbij de Oost-vlaamse grens.Het deed je als het ware terug keren in de tijd.Het voormalige stalletje,als zou je durven zweren dat het een kapelletje was is prachtig gerestoreerd waarvan de vloer in originele staat is gebleven.Het lijkt misterieus om binnen te komen maar eenmaal binnen heerst er een gezellige sfeer.Een warme ontvangst staat steeds op het menu.Zeker niet vergeten van het huisbiertje('t Eenvoudig Bestaan) te proeven nu het nog kan.Of de ovenkoeken met verschillende soorten beleg.Beslist een bezoekje meer dan waard.
't Eenvoudig Bestaan Krevelstraat 38 8581 Kerkhove(Avelgem) 0475/58.24.56 www.teenvoudigbestaan.be
Vorig weekend was het terug zover de topper van onze biervereniging H.O.P(http://users.pandora.be/hopsite/) het 14e karakterbierweekend(www.karakterbierweekend.be ) in cc De Stringe in Vichte.Je kon er terug proeven van 10 tallen streekbiertjes van 20 brouwerijenen dit vanaf zaterdag 14u tot 23u en van zondag 14u tot 21u.De bedoeling is om het 'grote' publiek eens te laten kennismaken met andere bieren die de meeste mensen gewoon zijn.Zo kunnen de mensen proeven van primeurs,exclusiviteiten, bieren met een typische geur en /of smaak.Dit alles wordt geschonken in proefglaasjes van 13cl.Zodat er zonder probleem meerdere biertjes kunnen geproefd worden.Wie er toch niet zo zeker van was kon gratis een ademtest laten uitvoeren door het BOB bus-team die aanwezig was.Hopelijk hebben we mensen kunnen overtuigen om eens iets anders te drinken dan de 'gewone' pils.Het was in ieder geval terug een geslaagde editie.(H)op naar volgend jaar.
Op de onderste foto kan je zien hoe vlug het kan gaan.Dit was wel na enkele proefglazen en vlak na 3 glaasjes Bush amber/blond/prestige en zonder wachten,normaal moet je 15min wachten.Het ging wel minder zijn maar gelukkig had ik een bob mee
Deze keer zochten we het niet al te ver van huis om een lekker biertje te drinken.Op een 10 tal kilometer van ons huis in Varsenare vonden we bistro Nieuwege waar je een 70 tal streekbiertjes kan drinken in een rustige omgeving langs de vaart Brugge-Oostende of van een lekker gerechtje.Specialiteit van het huis is Franse picon,Ardense bieren,pannenkoeken,paling.Beslist een aanrader.Alle wegen leiden naar Nieuwege.
Na een artikel te hebben gelezen op het Belgian beer board(www.belgianbeerboard.be ) besloten we om ook eens af te zakken richting de Franse grens.Daar kan je in gasthof 't Voshol de specialiteit van het huis proeven namelijk een 'stoefer' deze kon je in 2 varieteiten krijgen blond of bruin.Dit is een mengeling van cointreau met nog 2 andere alcoholische dranken die geheim zijn.Deze wordt dan geflambeerd en geblust met Buffalo stout.Wees gerust 1tje delen is meer dan genoeg aangezien het grote volume 0,5l.Ons bezoek was in feite een kleine teleurstelling we wilden iets kleins eten maar werden erop gewezen dat er op zaterdagavond geen 'kleine snacks' werden geserveerd.En werden dan gevraagd om ons te verplaatsen indien we geen menu aten.Aangezien die tafel waar we eerst zaten gereserveerd was??Nochthans hebben ze ons deze plaats aangewezen en stond er geen bordje.Toen we ons boek en de afrekening vroegen werd er zelfs niets gezegd over de gratis consumptie.Wij bezoeken de cafés niet voor die gratis consumptie.Maar de manier waarop daar beoordeeld wordt wekt toch vragen op of ligt het aan mijn haarkleur?
Op de terugweg van Leisele hebben we nog even halt gehouden bij brouwerij-museum 'de snoek'.Waar we het huisbiertje van het museum hebben gedronken.Er zijn 2 versies een blond biertje gebrouwen bij Bavik(www.bavik.be ) en een bruin biertje gebrouwen bij Strubbe(www.strubbe.be ).
Het Museum van de Dorst is ondergebracht in de voormalige brouwerij 'De Snoek', die uit 1840 dateert en waar tot in de jaren 50 nog bier werd gebrouwen. Het museum is opgesplitst in twee delen : een eerste deel toont het moutproces uit de 19de eeuw met een overzicht van de vele mouterijen die de Westhoek in het verleden telde. Dit alles wordt getoond in een volledige en authentieke brouwerij-mouterij. In deel twee komt het productieproces van bier aan bod en worden ook alle andere activiteiten die in een brouwerij plaatsvonden (zoals bottelen en vervoer) uitvoerig belicht.