Uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 blijkt dat slechts 33% van de consumenten het verschil kent tussen de minimale houdbaarheidsdatum en de uiterste consumptiedatum.
Daarom nog even het verschil.
Producten die men lange tijd kan bewaren worden gemerkt met "ten minste houdbaar tot". Producten die snel bederven worden aangeduid met " te gebruiken tot".
Ten minste houdbaar tot :
Dit wordt dus gebruikt om producten met een lange bewaartijd te benoemen (vb pasta, rijst, koeken, droge voeding,...) Er is geen gezondheidsrisico indien dit product nog gebruikt wordt na het overschrijden van deze datum. De datum geeft enkel een aanduiding dat de kwaliteit en eigenschappen van het product tot dan gegarandeerd worden door de fabrikant mits correcte bewaring en zonder beschadigde verpakking. Dus kan je het product na deze datum gerust gebruiken en zelf beslissen of de kwaliteit nog voldoet.
Te gebruiken tot :
Deze vermelding wordt gebruikt voor snel bederfelijke producten (vb. verse producten). Er bestaat wel een gezondheidsrisico indien dit product nog gebruikt wordt na het overschrijden van deze datum. Deze producten gebruikt gebruikt men niet meer na het overschrijden van de datum.
De categorieën van voedingsmiddelen die het vaakst worden geconsumeerd na de houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeld is zijn yoghurt en platte kaas, en droge voeding zoals bloem, koffie en kruiden.
Bron: Voedselconsumptiepeiling 2014-2015 van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
|