We hadden weer eens een groot stuk wild zwijn uit de bossen. Deze keer een nekstuk van zon 2,5 kilo, ideaal om te smoren of stoven. Goede reden om een grande bouffe met vrienden te organiseren.
Met vooraf heerlijke antipasti van T. Met o.a. gefrituurde aubergine, gegrilde courgette en een salade van mosselen, inktvis en asperges.
Dan de wild zwijn stoofpot, oftewel Ragù di cinghiale, met gnocchi. En daarbij spruitjes met broodkruim en walnoten. En gegrilde radicchio met Parmezaanse kaas. Dit alles begeleid door een krasse Chasse-Spleen uit 1983.
Over de ragù: die maakten we volgens een recept. In feite heel makkelijk om te maken, het kost alleen tijd. Het vlees moet namelijk 1 à 2 dagen marineren in een fles rode wijn. Zwijn zwemt in wijn!
Recept voor wild zwijn stoofpot
Men neme (genoeg voor 8 personen):
- zon 2 kilo wild zwijn (schouder of nek), in stukken van ± 6 cm gesneden
- 2 wortelen, fijn gehakt
- 1 bleekselderie stengel, fijn gehakt
- 2 uien, fijn gehakt
- tak rozemarijn en salie
- 2 knoflooktenen
- 2 eetl. tomatenpuree
- 500 ml tomaten passata
Voor de marinade:
- 1 fles rode wijn
- 2 jeneverbessen
- 2 zwarte peperkorrels
- 1 laurierblad
- 1 kleine wortel, grof gehakt
- 1 bleeksellerie stengel, grof gehakt
- 1 ui, grof gehakt
- takje rozemarijn
- Doe het vlees met alle ingrediënten van de marinade in een grote kom; dek af met folie en laat 1-2 dagen in de ijskast staan. Als je het gaat bereiden, haal je het vlees uit de marinade, dep je het droog en zeef je de marinade door een fijne zeef (gooi de groente en kruiden weg).
- Verhit olijfolie in een brede braadpan. Fruit daarin de groente, kruiden en knoflook zon 5 min zachtjes aan.
- Verhit intussen in een andere bakpan olie. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees zon 3 min per kant knapperig bruin.
- Haal het vlees uit de pan en voeg toe aan de groente. Voeg tomatenpuree en passata toe. Laat even doorkoken en voeg dan de gezeefde marinade toe. Breng aan de kook, en draai het vuur dan laag. Laat het ruim 2 uur zachtjes stoven, totdat het vlees mals is en uit elkaar begint te vallen. Breng op smaak met zout & peper.
Deze stoof kun je goed serveren bij gnocchi, knödel of brede lintpasta zoals pappardelle.