Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Benkooktmaarwat_!?
    Lekker, puur en eerlijk eten. Ik geloof in het “recht op het genieten”, in eten met een goede smaak die wortels in de gastronomische traditie heeft.
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wild zwijn

    We hadden weer eens een groot stuk wild zwijn uit de bossen. Deze keer een nekstuk van zo’n 2,5 kilo, ideaal om te smoren of stoven. Goede reden om een grande bouffe met vrienden te organiseren.

    Met vooraf heerlijke antipasti van T. Met o.a. gefrituurde aubergine, gegrilde courgette en een salade van mosselen, inktvis en asperges.

    Dan de wild zwijn stoofpot, oftewel Ragù di cinghiale, met gnocchi. En daarbij spruitjes met broodkruim en walnoten. En gegrilde radicchio met Parmezaanse kaas. Dit alles begeleid door een krasse Chasse-Spleen uit 1983.

    Spruitjes met broodkruim en walnotenGegrilde radicchio met Parmezaanse kaas

    Over de ragù: die maakten we volgens een recept.  In feite heel makkelijk om te maken, het kost alleen tijd. Het vlees moet namelijk 1 à 2 dagen marineren in een fles rode wijn. Zwijn zwemt in wijn!

    Recept voor wild zwijn stoofpot

    Men neme (genoeg voor 8 personen):

    • zo’n 2 kilo wild zwijn (schouder of nek), in stukken van ± 6 cm gesneden
    • 2 wortelen, fijn gehakt
    • 1 bleekselderie stengel, fijn gehakt
    • 2 uien, fijn gehakt
    • tak rozemarijn en salie
    • 2 knoflooktenen
    • 2 eetl. tomatenpuree
    • 500 ml tomaten passata

    Voor de marinade:

    • 1 fles rode wijn
    • 2 jeneverbessen
    • 2 zwarte peperkorrels
    • 1 laurierblad
    • 1 kleine wortel, grof gehakt
    • 1 bleeksellerie stengel, grof gehakt
    • 1 ui, grof gehakt
    • takje rozemarijn
    ZwijnenekZwijn zwemt in wijn
    1. Doe het vlees met alle ingrediënten van de marinade in een grote kom; dek af met folie en laat 1-2 dagen in de ijskast staan. Als je het gaat bereiden, haal je het vlees uit de marinade, dep je het droog en zeef je de marinade door een fijne zeef (gooi de groente en kruiden weg).
    2. Verhit olijfolie in een brede braadpan. Fruit daarin de groente, kruiden en knoflook zo’n 5 min zachtjes aan.
    3. Verhit intussen in een andere bakpan olie. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees zo’n 3 min per kant knapperig bruin.
    4. Haal het vlees uit de pan en voeg toe aan de groente. Voeg tomatenpuree en passata toe. Laat even doorkoken en voeg dan de gezeefde marinade toe. Breng aan de kook, en draai het vuur dan laag. Laat het ruim 2 uur zachtjes stoven, totdat het vlees mals is en uit elkaar begint te vallen. Breng op smaak met zout & peper.

    Wildzwijn ragù in wording
    Deze stoof kun je goed serveren bij gnocchi, knödel of brede lintpasta zoals pappardelle.

    21-06-2012 om 21:46 geschreven door Ben  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wild zwijn
    10-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag is het Soulfood time. Some hot Creole brother's stuff. I call it my hot chicken with soul.

    NODIG:

    - 1 smoked african chicken
    - cocosolie
    - boter
    - 1 paprika
    - 30 okra's
    - 2 uien
    - 3 teentjes look
    - 3 takjes tijm
    - potje kippefond
    - 1/5 liter water
    - potje mais
    - 100gr gedroogde black eyed peas (nacht laten weken)
    - 3 soeplepels mrs dash seasoning
    - 5 soeplepels Currypoeder
    - 1 soeplepel chillivlokken
    - blik gepelde tomaten in blokjes.
    - 1 rode chillipeper
    - potje dikke yoghurt
    - grote tas cocosmelk
    - peterselie
    - 1 soeplepel honing

    BEREIDING:

    Smelt een soeplepel cocosolie + een klontje boter in een kookpot. en voeg de gesnipperde ui toe.
    Snijdt de ontdooide kip in stukken en wentel in de bloem. Voeg toe in de pot. (houd de karakas bij voor een boullion)
    Voeg water en kippefond toe en laat 30 minuten garen op zacht vuur.
    Voeg de paprika, alle kruiden en de black eyed peas toe. (geen peper en zout). stoof 10 min aan
    Voeg de cocosmelk, yoghurt, tomaten en de mais toe. en laat 30 min op zacht vuur garen.
    Werk af met  gesnipperde peterselie en zout/peper naar smaak.

    Zet een Soulplaat op en laat het u smaken ;-)



    10-04-2012 om 18:27 geschreven door Ben  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren maakte ik een lekkere versie van de bekende kippensoep. Een heerlijke soep om terug op kracht te komen na een avonondje stappen.

    NODIG:
    Voor de bouillon:
    - klontje boter
    - 1 liter kippenfond
    - 5 liter water
    - 10 jeneverbessen
    - 10 peperbollekes
    - 5 kruidnagels
    - 3 blaadjes laurier
    - 2 takjes verse tijm
    - 1 soeplepel selderzout
    - 1 souplepel couscous royal kruiden

    1 kip

    Groenten:
    - 6 jonge dikke uien
    - 8 winter wortels
    - 4 preistengels
    - 2 cougetten
    - 4 raapjes
    - 1 bussel kardoen
    - 5 aardappelen

    Voor de afwerking:
    - peterselie
    - 2 soeplepels appelazijn
    - zout

    Bereiding:

    Maak de boullion en breng aan de kook.

    Voeg de kip toe en laat 30 min garen.

    Haal de kip uit de boullion en laat afkoelen. ( ook de boullion)
    Haal het vlees van de kip en voeg het kippevlees terug toe aan de boullion.

    Zet het vuur weer op (gemiddelde temperatuur)

    voeg de groenten toe volgens gaartijd.
    ui 45 min
    wortel 45 min
    prei, courget, raap 35 min
    kardoen en aardappel 25 min

    Werk af met peterselie en azijn. Laat het geheel nog 10 min stoven. Eet smakelijk met een stukje brood.






    08-04-2012 om 00:00 geschreven door Ben  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    27-03-2012 om 16:48 geschreven door Ben  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:pasta ziti Fagioli
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pasta Fagioli met bonen, is een smakelijk gerecht uit Toscane.
    Dit recept herinnert me aan The Sopranos. Tony Soprano, de maffiabaas, was helemaal verzot op Pasta Fazool, de Amerikaanse slang voor Pasta Fagioli. Er bestaan talloze recepten voor Pasta Fagioli maar het belangrijkste zijn de bonen. Dit moeten echt cannellinibonen zijn. Voor twee personen heeft u nodig:

    - 1 blik cannellinibonen
    - 1 blik tomaten
    - 1 blikje tomatenpuree
    - 3 verse tomaten
    - 1 teentje knoflook
    - Laurier
    - 1 wortel
    - 1 stengel bleekselderij
    - 4 sneden licht gezouten spek (ongeveer 1cm dik)
    - chilizaadjes en zout
    - ziti of een andere pasta soort, bvb rigatoni, cellentani, fagiolini, garganelli of mafalde... 
    - mozzarella en parmezaanse kaas

    De bleekselderij en wortels in kleine blokjes snijden en fruit ze in de olijfolie, samen met het spek (in fijne blokjes) en de laurier. Voeg ook het gekneusde teentje knoflook toe. Voeg dan de tomaten, tomatenpuree, chilivlokken en een beetje peper toe. Voeg ook wat water toe tot het geheel een goede consistentie heeft. Dan de deksel schuin op de pan/kom en 40 minuten zachtjes laten pruttelen. Neem de blaadjes laurier uit de saus. Voeg dan de bonen toe en smaak af met zout . Het geheel nog 10 minuten zachtjes laten koken. Kook de pasta totdat de pasta (net niet) al dente is (zeker niet langer) . Neem een ovenschotel en boter die in. Bedek de bodem van de ovenschotel met een beetje saus. Schik de ziti pasta er vertikaal gewijs op. besprekel met olijfolie. Voeg weer (voldoende) saus toe met veel bonen. weer ziti en weer saus. werk de ovenschotel af met 6 kleine dunne plakjes mozzarella, broodkruim en parmezaanse kaas. zet ongeveer 20 min in een hete oven.  Dien op met een jong blaadje selder en wat vers gebakken ciabatta brood. Dit is moordend lekker, laat het u smaken!

    Dit is mijn Pasta Fazool.

    27-03-2012 om 16:48 geschreven door Ben  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:pasta ziti Fagioli


    Archief per week
  • 18/06-24/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs