Ruziemaken en je vervelen zijn de twee stomste tijdsverdrijven. In de tijd waarmee je daar mee bezig bent, kan je zoveel andere nuttige dingen doen en soms dingen doen die je eigenlijk moet doen, maar dan niet doet. Ik verveelde me nochtans de hele dag en vanavond hebben ik en mijn vriendin ruzie gemaakt. De verwijten vlogen weer over en weer. We denken beiden het Grote Gelijk te bezitten, maar het is stom dat ik nu alleen alweer een saaie vrijdagavond moet doormaken, zoals ook zij nu gaat doen.
Daarnaast is mijn grootmoeder ook gevallen op haar hoofd en ze zit nu omzwachteld en met een oog dat toezit thuis. Ik ben daarom ook wel naar huis gekomen ingeval er iets gebeurt. Ik hoop altijd bij ruzie dat ik alles snel kan bijpraten, want ik haat discussiëren. Er zijn zoveel leukere andere dingen die je anders kan dien in plaats van je korte tijd hier op aarde te verdoen met nerveus gedoe.
Ik ben vanochtend vroeg naar Gent vertrokken om een vriendin te vergezellen naar haar werk, maar dat betekent ook dat ik nog enkele uurtjes moet wachten vooraleer de introductiedag begint. Maar ik weet me wel bezig te houden, onderweg naar de Oude Houtlei kocht ik in Delhaize op de Kouter een lekker knapperig broodje, een smoothie en een stuk rijsttaart. Ik had er een goed gevoel over en het was nog vrij gezond ook. Maar groot was mijn verrassing toen ik de patio van onze campus binnenstapte: vier tafels lang ontbijt, gratis en voor niks. Ik nam nog twee croissants, maar mijn honger was eigenlijk al over. Dju, had ik dat geweten van dat ontbijt...
Zoals ik in mijn vorige post al even aanhaalde, is het morgen introductiedag voor de studenten Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent. Ik begin er aan mijn hopelijk laatste jaargang als student, met vrijstellingen voor hedendaagse ontwikkelingen en actuele feiten, maar voorlopig nog stageloos.
Mijn gedachten verglijden momenteel waar naar vroeger en mijn loopbaan als student. Ik was een speelvogel die discipline haatte in het middelbaar en omdat ik zo graag in het Sint-Lodewijkscollege zat, heb ik er een extra jaartje over gedaan, wat in die school nog niet veel was gezien.
Ik zocht daarna naar een richting zonder wiskunde, met niet al te veel talen en iets wat me interesseerde. Ik kwam terecht bij Journalistiek, een keuze die ik me nu niet beklaag, al was dat na het eerste jaar anders. Ik telde op mijn rapport vijf buizen en wierp kortstondig de handdoek om Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent te studeren. Een stomme vergissing van me, maar eentje waaruit ik wel des te gemotiveerder in Artevelde terugkwam. In een semester tijd haalde ik via diverse examencontracten nog wel wat op, maar de schade kon ik niet volledig herstellen. Afgelopen academiejaar was dan voornamelijk gericht op het afronden van de tweede schijf, met enkele vakken van het derde jaar erbij. Een missie die bijna leek te mislukken, omwille van mijn grootste pijnpunt Frans, maar ik sleepte me er in tweede zit, dankzij veel steun van vriendin en vrienden toch een 10 uit de brand.
Een puike prestatie die ik niet gehaald zou hebben zonder mijn vriendin en een paar vrienden. Mijn moeder had het al opgegeven na het eerste jaar, ikzelf twijfel elke examenperiode wel eens over al dan niet doorgaan. Maar nu ik in het laatste jaar zit, moet ik het nu ook maar eens afmaken.
En bovendien ben ik zelfs al ingeschreven voor de start van het academiejaar en kreeg ik zelfs al een boekenlijst toegestuurd. Toegegeven, heel ingewikkeld wel opgesteld, maar in vergelijking van de vorige academiejaren lijkt Artevelde organisatorisch een stapje vooruit te hebben gezet. Toch wat dat betreft...
Het nieuwe academische schooljaar begint officieel pas volgende week, maar morgen staat er al een belangrijke introductiedag op het programma. Hoog tijd dus om ook weer de actualiteit van naderbij te gaan volgen en me dus niet enkel meer te beperken tot wat nieuwsflitsen op toevallige radiozenders en een losse krant.
En zo keek ik vanavond eens naar Volt!, een informatief programma op Eén, met Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Een van de onderwerpen was het onderwijs in Vlaanderen: waarom krijgen onze kinderen minder kennis en meer vaardigheden, in een toch prestatiegerichte maatschappij? Het werd een pikant debat tussen Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker), Mieke Vogels (Groen!) en een tweede Mieke, Mieke Van Hecke (directeur-generaal van het VKSO, of kortweg het katholiek onderwijs).
Het programma was naar 2 scholen geweest met 50 vragen over diverse onderwerpen. Slechts 57% slaagde voor de Volt-quiz. Zelfs een vraag over de Holocaust moesten veel kinderen het antwoord op schuldig blijven. Dedecker vond dat uiteraard bedroevend, maar wat me vooral opviel was zijn, maar ook Martine Tanghe's elitaire visie op het Vlaamse onderwijs. Het Lijst Dedecker-boegbeeld had het over onze topleerlingen, de latijn-wiskunde en vond het opmerkelijk dat zij in informatieve vaardigheden (Word, Excel en Powerpoint) even slecht scoorden als leerlingen uit het technisch- en beroepsonderwijs.
Als ex-student economie-moderne talen begrijp ik niet waarom de studenten die Latijn of Grieks studeren of veel wiskunde aankunnen als 'meer' worden beschouwd dan de andere? Omdat zij een dode, laat staan dode of dode variant van een taal studeren of omdat rekenen en logica hen meer aanspreekt. Wat ben je trouwens met een universiteitsrichting waarin je klassieke talen bestudeert? Het enige wat je volgens mij dan kan worden later is leraar Latijn, Oud-Grieks of kunstgeschiedenis en dan moet je al aangelegd zijn om leerkracht te worden.
Mieke Van Hecke trok eerst de steekproef terecht, maar om de verkeerde reden in vraag. De vragen waren best representatief, maar een oordeel vellen over het hele Vlaamse onderwijs na twee klassen te hebben ondervraagd is best wat cru. Waar ze wel overschot van gelijk in heeft, is dat het waardeoordeel dat nog altijd heerst over het ASO, TSO en BSO nog altijd stigmatiserend werkt en het 'watervalsysteem' in de hand werkt. Toen moest Dedecker wel wat binnen en stak hij wat politiek correct gepalaver af over iedereen zijn talenten, maar de denigrerende onderspraak was duidelijk, net als zijn tegenstrijdige verklaringen.
Mieke Vogels pleitte dan voor een Engels systeem, waarin in de eerste twee jaren van het secundair onderwijs alle leerlingen een gemeenschappelijk programma zouden moeten volgen, om pas later en dus beter te kunnen kiezen wat ze met hun leven aanwillen. Misschien wat overdreven, want 12 jaar is nu niet meer zo overdreven jong om een keuze voor middelbaar onderwijs te maken en volgens mij wordt er wel degelijk goed op deze keuze voorbereid.
Ik vind gewoon dat je niet kan spreken over minder kennis op basis van zo'n beperkte steekproef en van veel kennis die ik vroeger heb geleerd, ben ik al het meeste vergeten. Erg vind ik dat niet, want die heb ik niet meer nodig in mijn huidige studierichting en zal ik niet meer nodig hebben later. Wat heb je aan kennis waarmee je niets kan doen? Wel, dan vind ik vaardigheden die je in het leven kan en zal moeten gebruiken toch veel belangrijker.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!