Volg nu BarConnect, een nieuw initiatief in de horeca en geef uw mening.
01-08-2012
De Barconnect filosofie
BarConnect is een idee dat verscheidene transformaties heeft ondergaan sinds Oktober 2011, maar uiteindelijk zijn we gekomen tot de kern van de zaak. Uw ideeën, suggesties en ratings zijn uiteraard van harte welkom. Indien u een rating verschaft, gelieve deze dan te linken aan de inhoud van deze tekst eerder dan aan de stijl; dit is voor ons een interessante waardemeter.
Eerst en vooral: wat is BarConnect? BarConnect is een website / smartphone app en vormt in grote lijnen een combinatie tussen:
- Een horeca (initieel bars) zoekmachine; - Een event zoekmachine; - Een sociaal netwerk; - (Een order applicatie) tussen haakjes, want deze module wordt pas bijgebouwd in een later stadium.
De meesten zullen zeggen; wat is hier nu nieuw aan, dit bestaat toch allemaal al? Dat is in grote lijnen de waarheid, maar deze blog dient er nu net voor om te verduidelijken waar BarConnect denkt een meerwaarde te kunnen bieden tegenover al bestaande platforms.
1) BarConnect, een bar zoekmachine
Een bar opzoeken op internet is niets nieuws. Google brengt je naar websites die de informatie trachten te leveren waar mensen naar op zoek gaan. De vraag is natuurlijk wat is het dat mensen precies zoeken? Omdat er een verscheidenheid aan mensen bestaat, en mensen zich vaak in een verscheidenheid aan situaties bevinden, is het heel moeilijk voor een gestandaardiseerde website om net die informatie beschikbaar te stellen waar mensen naar zoeken. De kracht van BarConnect zit in het aanbod aan flexibiliteit dat wij trachten te leveren. Waar andere websites relatief rigide data leveren, is hier het doel om een krachtige database aan zuiver gedefinieerde tags te creëren die de bar owners in een minimum aan tijd zelf kunnen toevoegen aan hun profiel. Tag suggesties kunnen door iedereen worden gesuggereerd en worden nauwlettend in het oog gehouden door de leden van BarConnect. Je kan het vergelijken met het uitvoeren van een zoekactie in Google; het verschil zit hem hier dat BarConnect toelaat te selecteren uit een lijst van tags die mooi gerangschikt staat in verscheiden categorieën. Hierdoor moet de zoeker niet raden naar de tags, waardoor geen dubbels ontstaan, waardoor geen schrijffouten ontstaan en waardoor de owner van de bar-page op een heel eenvoudige manier tags kan toevoegen (via een simpele add-button) zonder in de HTML te rommelen. Het gebruik van zuivere tags geeft een bar-search een nieuwe dimensie. Denk maar aan: In de buurt van metro / station; dansvloer aanwezig; toeristisch; bar entertainment (barsporten); type bar; Muziek etc...
BarConnect doet echter meer; een lijst resultaten op basis van tags is slechts een eerste filtering. Het is niet altijd voldoende om zeker te zijn dat dit was wat je zocht. Daarom kan je kiezen voor "Enter bar" (bar binnen gaan) waarna je terecht komt in de "omgeving" van de bar. Je zou het zo kunnen stellen dat BarConnect een template (sjabloon) levert voor bars waar zij een profiel kunnen opmaken en waar alle gegevens in verband met de bar worden geüpload. Deze informatie is bedoeld om zeer volledig te zijn:
- Algemene informatie (adres, tags, etc ...); - Persoonlijk tekstje van de bar eigenaar: waarvoor staat de bar? - Foto / video gallerij; - Google Maps;
Deze zaken zijn niet bijzonder uniek.
- Kalender met speciale events van de bar; - Live updates: tekst / foto's of video's. - Hoeveel mensen zijn fysiek aanwezig in de bar? - Hoeveel mensen zijn virtueel aanwezig in de chat van de bar? - Een virtuele menukaart die mensen kunnen raadplegen.
Dit vraagt om enige verklaringen. De events die geüpdate worden in het profiel van de bar worden gelinkt aan de "events" sectie van BarConnect; we schuiven dit even opzij voor later. Live updates: Live updates is een feature waarbij mensen live foto's en videos kunnen uploaden van op hun smartphone. Dit is vooral interessant voor events, maar ook voor bars is dit een interessante feature. Het geeft de actuele atmosfeer van de bar weer waarin die zich bevindt op een bepaald ogenblik. BarConnect tracht het gebruik van deze live updates te motiveren door een systeem van BarCoins en badges (wat later nader wordt verklaard). Hoeveel mensen zijn fysiek aanwezig in de bar? Zoals op Facebook en Foursquare kunnen mensen inchecken in de bar die zij fysiek bezoeken; ook hiervoor krijgen zij BarCoins uitbetaald. Wanneer mensen zich fysiek inloggen in een bar, wordt dit door BarConnect geregistreerd. De zoekmachine geeft het aantal mannen en vrouwen die fysiek zijn ingelogd in een bar meteen weer bij de zoekresultaten. Omdat het de bedoeling is dat gebruikers van BarConnect een klein profieltje aanmaken, kan je ook zien wie aanwezig is in de bar (incl. profielfoto), op voorwaarde dat de gebruiker deze informatie beschikbaar stelt; dit is uiteraard een configureerbare setting die je niet op hoeft hebben te staan. Hoeveel mensen zijn virtueel aanwezig in de chat van een bar? Net zoals je jezelf fysiek kan inchecken in een bar, is het ook mogelijk om je virtueel in te loggen in een bar en deel te nemen aan de chat. Dit gedeelte verklaar ik later bij het onderwerp "sociaal netwerk". Tenslotte geven we bar eigenaars de mogelijkheid om een virtuele menukaart te configureren op het profiel. Stel dat je bijvoorbeeld op zoek ben naar een kleine snack zoals een broodje of een spaghetti voor je de trein moet nemen; je kan selecteren op "nabijheid van openbaar vervoer" en dan de menukaart bekijken van de bars die terug gegeven worden in de zoekresultaten.
Een laatste benoemenswaardige feature is het feit dat bars notificaties kunnen sturen naar de smartphone (het notificatie center) van hun trouwe klanten. Met "trouwe" klanten bedoelen wij uiteraard de gebruikers die hebben aangeduid dat zij notificaties wensen te ontvangen van bepaalde bars. Stel dat een bar af moet van een stock voedsel, dat zij een onverwachte happy hour introduceren (of een vat), of dat zij gewoon het dagmenu willen mededelen, dit is mogelijk met BarConnect.
2) Een sociaal netwerk
Het onderwerp events sla ik even over en ik spring meteen in het sociale netwerk gedeelte (dit maakt het uiteraard niet minder interessant). Als ontwerpers van de BarConnect filosofie geloven wij erin dat deze website / applicatie slechts werkelijk zinvol kan zijn als er een massa aan mensen gebruik van maakt. Hoe anders zullen bars werkelijk geneigd zijn om de database vol te steken, hoe anders kan de website groeien en mensen helpen?
In een tijdperk waarin al duizenden sociale netwerksites bestaan is het niet eenvoudig om nog een concept te bedenken dat mensen uniek vinden en moeite waard om te betreden. BarConnect heeft ervoor gekozen niets nieuws uit te vinden, maar reeds bestaande factoren te combineren. Ook hopen wij het concept van de chatroom opnieuw uit te vinden en te verbeteren. Wat BarConnect van de meeste sociale netwerksites (ook Facebook) onderscheidt is het feit dat het mogelijk is om mensen te leren kennen buiten de bestaande vriendenkring. Het profiel dat gebruikers aanmaken over zichzelf is beperkt omdat wij geen enkele wens hebben om Facebook te beconcurreren en het beperkt zich tot persoonlijke informatie zoals 1 profielfoto, leeftijd, geslacht, favoriete drankjes, hobbies en interesses (om een aanknopingspunt te hebben tot gesprek). Integendeel hopen wij dat wij Facebook een bijdrage kunnen leveren doordat mensen Facebook vrienden kunnen toevoegen via BarConnect. Wij leveren leden aan Facebook en Facebook levert ons het voordeel dat wij geen "personal wall" hoeven te introduceren, en het feit dat privacy issues in onze applicatie beperkter zijn (althans op het vlak van sociaal netwerken). De bars die lid zijn van BarConnect hebben standaard ook een virtuele bar (een functie die zij kunnen deactiveren indien ongewenst), ie. een chatroom die gelinkt is aan de bar en verwacht wordt een bepaald publiek aan te trekken. Wij kunnen ons voorstellen dat mensen met een vaste kroeg geneigd zullen zijn de virtuele bars te bezoeken die zij reeds kennen (owv emotionele verbondenheid) en de kans krijgen om mensen ook via virtuele weg te leren kennen (wat automatisch een weg opent naar het fysieke leven). BarConnect wil sterk staan in de strijd tegen het misbruik in virtuele bars. Vrienden kunnen elkaar "Trusts" geven: Het kost je minimum drie Trusts om een chatroom te mogen betreden. Hoe meer Trusts je verdient, hoe groter de kans bestaat dat mensen in de virtuele bar geneigd zullen zijn om je te vertrouwen wanneer je in een private chat gaat. Als je tien Trusts hebt verdiend ontvang je een trust "badge"; dat is een soort virtueel "certificaat" dat een graad van vertrouwen aangeeft. Je kan Trusts verdienen door nieuwe mensen te leren kennen, hen toe te voegen als vriend en van hen Trusts te ontvangen. Wanneer je in een virtuele bar bent kan je dus chatten met je vrienden en mensen die je niet kent tegelijkertijd. Wanneer je over de naam van de aanwezige bezoekers hovert, kan je een quickmenu tevoorschijn halen dat Trust level (en ook andere korte info) dadelijk weergeeft. Je kan ook allerhande andere badges verdienen die je een status geven op de BarConnect applicatie.
BarCoins zijn punten die je kan verdienen door bepaalde handelingen uit te voeren, zoals onder andere inchecken in bars, vrienden maken, trusts en badges ontvangen, live pictures / videos te uploaden, etc ... BarCoins zijn niet om te wisselen naar echt geld en heeft slechts een beperkte scope: in virtuele bars kan je virtuele drankjes kopen of aanbieden aan mensen die je ontmoet (favoriete drankjes staan op het profiel aangegeven). Je eigen gekochte drankjes blijven in een historiek; het is enkel speelgoed voor fun.
3) Events zoekmachine
De events zoekmachine is de meest complexe; ook hier bestaan er reeds vele event websites waar BarConnect toch moet tracht om iets unieks aan te bieden. Wederom komt het gebruik van tags terug, waardoor er een gedetailleerdere waaier ontstaat aan zoekmogelijkheden. Dit is relatief vergelijkbaar aan de zoekmachine voor bars, weliswaar met een alternatieve definitie van categorieën (, subcategorieën) en tags. Voor het zoeken van events kiezen we voor een visueel interessante layout die het principe volgt van een online krant. De grootste of meest befaamde events van een bepaalde regio verschijnen in het centrale gedeelte (middelste en breedste band) van het scherm / de pagina met een foto (mogelijks affiche) en korte beschrijving (zoals bij een online krant ook meestal het geval is). Naargelang de selectie van de regio en datum gewijzigd wordt (via selectie van criteria in het linkervak van het scherm), wordt de pagina geüpdate met nieuwe events. Wanneer je een event (zoals een nieuwsbericht) aanklikt kom je in de "omgeving" van de event terecht (dit is vergelijkbaar aan de omgeving van een bar). In deze omgeving vind je gedetailleerde informatie over het event (zoals voorverkoop, prijs, locatie, dj's, foto's, etc...). Informatie zoals prijs kan ook meegenomen worden in zoekcriteria zodat studenten bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een feestje dat minder kost dan 10 euro.
De rechterhelft van het scherm is gereserveerd voor Live pictures, videos, music en tekst. Het is een doorlopen stream aan informatie die constant wordt geüpdate, en die mensen een duidelijk beeld geeft wat er aan de hand is op het zogenaamde event. Net zoals bij bars kan je fysiek inchecken op een event (dit kan een feestje zijn, een concert, etc...); in combinatie met de livestream en het aantal mensen (m/v) fysiek aanwezig kan dit helpen om een beslissing te maken of het weliswaar de moeite is om naar dit event te gaan. Gebruikers kunnen BarCoins verdienen voor het updaten van deze live events.
Ziezo, dit was de voornaamste ideologie van BarConnect waarin ik details heb trachten te vermijden. Ik hoop dat het plaatje voor jullie ook duidelijk was: voor mij is het misschien eenvoudiger voor te stellen omdat ik mezelf een visuele voorstelling voor de ogen spiegel. Hopelijk vinden jullie het een leuk project en mogen we enige feedback van jullie ontvangen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!