Foto
Foto
Zoeken in blog

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om te e-mailen.

Gastenboek
  • Knap
  • amai...
  • Hallo
  • Aan alles komt spijtig genoeg een einde
  • Stoere binken

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in het gastenboek

    Blog als favoriet !
    Barbara & Serge en Mateo & Julie

    Op deze blog vind je 1.) het dagboek van onze reis in Colombia, Guatemala, Costa Rica de Malediven, Sri Lanka, Maleisië, Zuid-Afrika en Namibië (zie rechts: Inhoud blog & Archief per jaar); 2.) het (oude) dagboek van ons jaar werken en reizen in Senegal in 2006 -2007 (zie rechts: Archief per maand); 3.) een link naar een (primitieve) website met de reisverslagen van onze vroegere reizen 1999-2000 en 2001-2002 (zie rechtsonder: oude reisverslagen Barbara & Serge); 4.) een link naar ons fotoalbum van Zuid-Afrika, Namibië, Maleisië, Sri Lanka, de Malediven, Costa Rica, Guatemala en Colombia (zie rechtsonder).
    11-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET NOORDEN KWIJT

    Nu was de vakantie pas echt begonnen, met een boottochtje naar ons huisje in Santa Maria vlakbij Inhaca Island! We hadden een coole zodiac helemaal voor ons alleen en zoefden tegen een rotvaart over een zo goed als rimpelloze zee. Zalig een uurtje cruisen.

    De reis was tot hiertoe trouwens best wel vlot verlopen: nergens vertraging, zelfs niet met de NMBS. En ook de bagage stond netjes klaar nadat we toch wel met het nodige geduld (paciência in het Portugees) de douaneformaliteiten hadden afgehandeld.

    Het werd echter even spannend toen we uit de luchthaven moesten geraken. Omwille van de veiligheid moest alle bagage van alle passagiers nog door een scanner. En dit verliep zo ongestructureerd dat het complete chaos werd. Iedereen propte door elkaar alles in de scanner. Dus terwijl wij nog 2 grote zakken op de rolband moesten leggen, vielen langs de andere kant de rugzakken van Mateo en Julie al op de grond en verdween onze tas met fotomateriaal, maar ook onze geldbuidel, geplet tussen 2 in plastiek verpakte mastodonten van valiezen, in de buik van de scanner. 'Als dit maar goed komt! ' flitste het door mijn hoofd, want ik had eerder al gretig graaiende handen de spullen langs de andere kant zien pakken. Veel controle op het feit dat iedereen wel met de juiste zaken vertrok, was er waarschijnlijk niet. Eenmaal aan de andere kant van de scanner was ik dan ook even het noorden kwijt: 'Waar is mijn fototas naartoe? En 'Heeft die mevrouw nu niet mijn buideltas met geld vast?' Gelukkig hadden Barbara en de kinderen alles al meegegritst.

    En buiten stond Tito, onze taxichauffeur, ons braaf op te wachten om ons naar de haven te brengen voor een boottocht van een uurtje naar ons huisje op het schiereiland Santa Maria. Wat een luxe! Hij stopte eerst bij een geldautomaat, zodat we wat metical konden afhalen en daarna bij een supermarkt om eten te kopen voor de komende 4 dagen. En voor we het wisten stonden we bij Clube Naval en konden we instappen in onze zodiac. Chique dinges!

    Alles was dus super vlot gegaan. En nu was het dus puur genieten. Na een treinrit van 3 kwartier, een vlucht van in totaal 17 uur en een korte taxirit, zaten we te relaxen op een boot. We waren er zonder problemen geraakt. Tijdens andere reizen verliep ook alles redelijk vlot, maar het blijft toch altijd wat spannend.

    Zon op ons bolleke, haren in de wind... Maar plots voelen we nattigheid - letterlijk. We worden omringd door een mistbank. Speciaal. Waar komt die ineens vandaan? En ineens is ze weer weg. We hadden zelfs niet de tijd om er een foto van te nemen, wat sowieso niet zou zijn gelukt.

    We voelen even later echter weer nattigheid - figuurlijk deze keer. Onze kapitein is het noorden kwijt. In de korte tijdspanne dat we niet konden zien waar we naartoe moesten, had hij blijkbaar niet op zijn kompas gelet en nu wist hij niet meer waar naartoe. 'Onde fica Santa Maria?' vragen we aan onze kapitein. Hij weet het niet en moet er eens goed mee lachen.

    Gelukkig leven we in moderne tijden. Vroeger zou je een kompas gebruiken als je het noorden kwijt bent. Nu bel je gewoon met je smartphone en je vraagt de weg - ook al is dat midden op zee?! Raar. Maar blijkbaar wel efficiënt, want we geraken uiteindelijk op onze bestemming - met 2 uur vertraging.

    11-07-2019 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    14-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LUNA

    We zijn in de Desierto de Tatacoa, een van de heetste plekken in Colombia: de temperatuur klimt hier elke dag vlotjes boven de 30 graden. Tatacoa is een van de beste plekken in Zuid-Amerika om sterren te kijken, omdat er is ‘s nachts zo goed als geen lichtvervuiling is. Bij de Observatorio de Tatacoa komt iedere avond om 7 uur een sterrenkundige uitleg geven. Dit willen we natuurlijk niet missen!

    We wandelen dan ook goed gemutst in het pikkedonker naar de observatietoren. Tussen de wolkenslierten door zien we hier en daar een ster fonkelen. ‘Veel zal er niet te zien zijn met al die wolken,’ waarschuw ik onze kinderen om een te grote teleurstelling te voorkomen, ‘maar met wat chance klaart het nog wel op!’ ‘Je bent toch echt wel onze eeuwige optimist.’ merkt Barbara schamper op. Zij ziet het allemaal wat minder rooskleurig.

    Maar kijk: op het moment dat we op onze bestemming aankomen, worden we hartelijk verwelkomd door een ‘sterrengids’ (zoals Julie hem noemt) die ons op de schaarse plekken tussen de wolken wijst waar we Venus en Mars kunnen zien. We mogen plaatsnemen op plastieken tuinstoelen van waaruit we relaxed achteruit leunen om sterren te kijken. Zalig! ‘Let the show begin.’

    Even later is het zover. Met een grote laserlamp tekent onze astronoom enthousiast figuren in de lucht op de plaats waar de sterrenbeelden zijn. Jammer genoeg zien we niets door een steeds dikker wolkendek. De man vertelt echter met zoveel passie (en humor ‘I am Darth Vader!’) dat we toch geïnteresseerd blijven luisteren. We verwachten namelijk nog altijd dat hij uiteindelijk de telescopen te voorschijn zal toveren, zodat we alles in detail kunnen bekijken.

    ‘Wanneer zullen we de sterren zien?’ fluistert Mateo na een kwartier in mijn oor. ‘Nog even geduld. Het zal straks wel opklaren.’ Maar mijn woorden klinken al wat minder overtuigend. En wanneer het ook nog eens begint te regenen, laat het optimisme zelfs mij in de steek: ‘Wat denk je, Barbara, zullen we doorgaan?’

    De show is echter nog niet voorbij! De man sommeert ons onze ogen te sluiten. De hoop wakkert weer op. ‘Zullen we dan toch nog iets te zien krijgen?’ En hopla: met een grote zwaai tovert hij een maan-lamp te voorschijn. Het is een schrale troost. Maar toch pronken Mateo en Julie vrolijk met de maan in de hand. We hadden er eventueel nog een originele foto van kunnen proberen maken. Niet dus. Even poseren en dan snel naar huis.

    14-08-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    12-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEZEGEND
    Mijn Colombiaanse sim-kaart van Claro is geblokkeerd. Blijkbaar is dat normaal met buitenlandse smartphones, tenzij je ze officieel laat registreren. Maar dat was dus niet op tijd gelukt. Waarom moet dit me godverdomme net overkomen op het moment dat we in een piepklein dorpje zitten: Tello. In de vorige steden was het al niet gelukt iemand te vinden die me kon helpen de kaart te registreren, dus deblokkeren zou hier helemaal hopeloos zijn.

    'Tello' spreek je in het plaatselijke dialect uit als [tedzjo]. Op het moment dat we op de busterminal van Neiva zeiden dat Tello onze eindbestemming was, klonk er telkens een soort van echo: 'Tello?' 'met wat verbazing in de stem of verwondering, vertwijfeling, verstomming, verbluffing, verbijstering, ontsteltenis  en zelfs leedvermaak. 'Wat gaan jullie in godsnaam in Tello doen?' 

    Tijdens de lange busrit naar ginder, vroeg Barbara het zich ook luidop af: 'Waar zijn we het in hemelsnaam gaan zoeken?' De bus sjokkelde rustig verder richting Tello. Er leek geen eind aan de rit te komen.

    Wanneer we er eindelijk zijn, worden we nieuwsgierig, maar vriendelijk bekeken. Uitzonderlijk is dit niet. De mensen zijn altijd wel geïnteresseerd en aardig, maar het valt gewoon nog meer op. Groot is echter onze verbazing wanneer we ook nog eens benieuwd worden aangesproken door 2 militairen: '¿Qué ave Maria están haciendo aquí?' 'Euhm... we komen hier gewoon overnachten.' 

    Het blijkt plots te wemelen van de soldaten. 'We zullen met jullie mee lopen,  want er hangen gevaarlijke guerrilla's rond.' Het is een beetje een raar zicht. We lopen onder begeleiding van het leger over het dorpsplein van Tello, terwijl de inwoners gezellig zitten te keuvelen met elkaar. Ze  trekken zich geen barst aan van de militairen en begroeten ons vriendelijk: 'Buenas tardes.'

    'Trek het je niet aan." is het antwoord van Gladys, onze gastvrouw, op onze vraag bij aankomst in onze airbnb wat de militairen juist bedoelen. 'Een rustigere en veiligere plek zal je in Colombia niet vinden, gracias a Dios. Tja... dat is gemakkelijk gezegd, maar door de aanwezigheid van het leger voelen we ons niet direct veilig: 'Wat doen we verdorie hier in dit hol van Pluto?'   

    Gelukkig is er een supermarkt vlak achter de hoek. Zo kunnen we snel over en weer om inkopen te doen voor het avondeten en het ontbijt. En ons huis is effectief een oase van rust.  Hier zitten we veilig, 'gracias a dios'.

    De volgende dag waag ik het er op en ga ik op zoek naar een Claro winkeltje. De militairen zijn verdwenen. Het voelt lekker veilig op straat. De winkelier is super behulpzaam. Hij biedt me een koffietje aan en weet het probleem op te lossen, gratis en voor niks. 'Con mucho gusto. Buena suerte y dios te bendiga.' Zalig. Hier zijn gewoon geen woorden voor.

    12-08-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    11-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHAAFWONDE

    “Kijk, dat is nog van het paardrijden in San Agustin,” zegt Barbara. Ze wijst naar een stukje huid dat anders van kleur is aan de binnenkant van haar onderbeen. Het is niet echt een litteken, maar je ziet toch nog waar de huid toen geschaafd was van het schuren tegen de stijgbeugel. Dat is ondertussen 2 maanden geleden. Ook Mateo en Julie hadden toen een schaafwonde. Ik als enige niet. Maar dat was dan ook echt het enige waar ik mee kon stoefen. Het paardrijden zelf ging me niet zo goed af. 

    'Ze hebben natuurlijk al wel vier dagen kunnen oefenen!' zei ik toen ter verdediging wanneer Barbara opmerkte dat Mateo en Julie veel beter paardrijden dan de mama en de papa. Wij deden het ook niet slecht, maar het viel inderdaad op dat onze kinderen veel relaxter op hun paar zaten dan de mama en papa. 

    We waren nochtans rustig stapvoets begonnen van bij onze airbnb op een 20 minuten wandelen van San Agustin. Maar gaandeweg ging het sneller en sneller. Voor ik het wist ging mijn paard in draf in achtervolging op het paard van Mateo. En toen Julie in galop voorbij kwam, was dat het teken voor mijn paard om ook te galopperen, veel had ik er niet aan te zeggen. We denderden in volle vaart langs smalle paden de bergen op en af. Of zo voelde het toch aan.

    De natuur rond San Agustin is prachtig, dus het was puur genieten. Maar ik moet toegeven dat ik me soms zo hard moest concentreren op het paardrijden dat er niet altijd even veel tijd was om rustig rond te kijken. Julie en Mateo hadden hier duidelijk geen last van. Zij hadden dus tijd genoeg om rustig rond te kijken. Maar ze hadden we een schaafwonde. En ik niet. Ha!

    11-08-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    04-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEHAKTBALLEKES IN TOMATENSAUS
    Diana en haar familie kijken af en toe een beetje verwonderd naar ons. We zijn te gast in een prachtig modern huis met zwembad en zicht op de bergen. We zijn een van de eerste bezoekers in de airbnb. Het is duidelijk een vermogende familie. Ze zijn dus niet wereldvreemd en kijken niet verwonderd naar ons, omdat we 'extranjeros' zijn, maar wel omdat we totaal andere dingen doen. Wie gaat er nu 5 dagen wandelen in de bergen tot op 4.200 meter hoogte met 2 jonge kinderen?

    Ook op andere vlakken zijn we heel verschillend. Terwijl wij als ontbijt muesli met fruit en yoghurt eten, bakken zij vettige worstjes. En 's avonds eten wij pasta met groenten en spelen zij op hun beurt muesli naar binnen. Bizar. We kijken dus met grote ogen naar elkaar en geven de nodige commentaar. We spreken onze verwondering echter ook uit en moeten er om lachen. En voor we het weten plannen we een culinaire 'exchange': de mama zal haar typische ontbijtsoep 'morcilla' maken op zondag en wij zullen gehaktballekes met selder en tomatensaus koken als avondeten. Het smaakt enorm. En tijdens de gesprekken aan tafel blijkt uiteindelijk dat we helemaal niet zo verschillend zijn. We delen dezelfde waarden en normen. Het klikt dus echt wel. 

    Mateo en Julie spelen tot laat in de nacht met Jacobo de zoon. Tot veel te laat, want de dag erna moet iedereen er vroeg uit. Gustavo vertrekt voor dag en dauw naar zijn job op een 6-tal uren rijden. De grootouders vertrekken naar Bogota. En wij reizen door naar Popayan. Het afscheid is heel hartelijk en er wordt afgesproken dat we elkaar nog eens zullen terugzien. 

    04-08-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    02-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOUD ZWEET
    Wat is het landschap prachtig in Parque National Los Nevados! We zijn op pad voor een trektocht van 5 dagen van Pereira naar Salento. Onze bagage wordt gedragen door een 'muella', waardoor we enkel een dagrugzak moeten meesleuren. Ook al is het een best zware tocht o.w.v. het weer, de koude en de hoogte, Mateo en Julie doen het prima.

    Tussen de regenbuien door, kunnen we dus genieten van de wondermooie 'páramo', het typische landschap boven de boomgrens bestaande uit meer dan 2.000 unieke plantensoorten. De meest tot de verbeelding sprekende zijn de 'frailejones' (espeletia) die zo worden genoemd omdat de rechtopstaande stam en bruine bladeren doen denken aan het kleed van monniken (frailes). 

    We trotseren de koude met verschillende lagen kleren en houden ons droog met een regenjas en een paraplu. Het weer verandert voortdurend. Soms moeten we verschillende lagen uitschieten, omdat we ons kapot zweten met de brandende zon. En even later bibberen we van de kou en trekken we alle lagen weer aan.

    We overnachten in een tent terwijl de temperaturen buiten flirten met het vriespunt. Door de hoogte hebben we allemaal wat 'wind' in onze buik. Dit resulteert niet alleen in een luchtig gespreksonderwerp, maar zorgt ook voor wat extra warmte. Buiten onze voeten, die ijsklompjes blijven, hebben we het zelfs te warm.

    De ijle lucht speelt ons wel wat parten: bonzend koppeke en weinig adem. We zitten dan ook gemiddeld boven de 4.000 meter. Alles gaat wat trager en kost wat meer moeite. Maar langzaam gaat ook. En de pauzes dienen niet alleen om op adem te komen. We geven vooral ook onze ogen de kost, want het zicht op de bergen is fantastisch.

    Mateo heeft echter op dag 3 last van zijn darmen. Hij is zo slap als een vod. Hij voelt ijskoud aan, maar schiet alle kleren uit, omdat hij lekt van het zweet. Onze gids, Benjamin, wil geen risico's nemen. Hij beslist dat we moeten terugkeren. Mateo is echter redelijk snel weer ok. Even later stapt hij weer flink mee. We argumenteren nog dat het wel zal lukken, maar Mateo twijfelt hier zelf aan en de gids wijkt niet af van zijn standpunt. We keren dus terug.

    Jammer. Vooral ook omdat blijkt dat Mateo helemaal recupereert en uiteindelijk zonder problemen heel de weg terug stapt zonder klachten. Als we dit hadden geweten, hadden we waarschijnlijk wat meer 'gepusht' om toch verder te gaan. Je weet het echter nooit op voorhand. En het is het niet waard om risico's te nemen. We zaten ten slotte namelijk echt wel 2 dagen verwijderd van medische hulp. Het belangrijkste is dat Mateo snel weer beter was en nog heeft kunnen genieten van de trektocht. Dat hebben we uiteindelijk allemaal gedaan, want het was adembenemend mooi.

    02-08-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    30-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRUISENDE STAD
    Mijn peter, tio Jef, is jarig. Hij wordt zevenentachtig! Jammer dat we er niet meer aan hadden gedacht, want anders hadden we wel iets speciaals gedaan. Het moet echter wel lukken dat we net nu in Medellin zijn. De timing kon niet beter.

    We flansen snel snel een verjaardagskaart in elkaar met tekeningen van onze kinderen en kopen in de plaatselijke supermarkt een fles Baileys, want dat lust hij volgens Magdalena graag. En met de  verjaardagsvlaggeskes en ballonnen die we elk jaar mee sleuren, zorgen we voor nog meer gezelligheid. Nonkel Jef is duidelijk in zijn nopjes. En Mateo en Julie smullen van de taart die Magdalena heeft gekocht.

    Ze willen ons graag Medellin laten zien. We hebben echter niet zoveel tijd. Het wordt dus een blitzbezoek. En tio Jef wordt mee op sleeptouw genomen: taxi in, taxi uit, kabelbaan in, kabelbaan uit. Medellin is gigantisch. En vanuit een cabine hoog aan een kabel, kan je het geheel overschouwen. We beseffen dat we slechts een fractie van de stad zullen kunnen ontdekken. Het is een stad die bruist van de activiteit. 

    De mogelijkheden lijken onbegrensd. Maar toch zien we ook nog veel armoede. De kabelbaan neemt ons eerst mee langs chique appartementen en daarna over arme wijken met houten huisjes. De man die met ons in de cabine zit vertelt over de rivaliteit tussen drugsbendes in 'sector 3' en de drang van de jeugd om snel rijk te worden, wat zorgt voor een explosieve situatie. Op een boogscheut van het toeristische 'Plaza Botero' waar het krioelt van de toeristen en de politie de veiligheid garandeert, is er een verpauperde buurt met drugsverslaafden en bedelaars. De politie is plots nergens meer te bekennen. De sfeer is er compleet anders. Op het moment dat we er met een taxi passeren, doet Magdalena snel de deuren op slot. 

    Iedereen is stik kapot van de drukke dag. Nonkel Jef geraakt zelfs niet meer de trap op om mee te komen eten van het lekkere eten dat Magdalena voor zijn verjaardag heeft laten maken. En ook wij kunnen de tafel geen eer aandoen, omdat onze maag het middageten nog niet helemaal heeft verteerd. 

    We zitten met een dubbel gevoel. Het is jammer dat we niet samen nog meer de stad Medellin kunnen verkennen. Maar tegelijkertijd voelen we ook aan dat we het tempo niet zouden volhouden. Magdalena bruist van de energie, net zoals Medellin. Chapeau dat tio Jef haar tempo  met zijn 87 jaar nog weet te volgen!

    30-07-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    24-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET BONGO IN ZEE
    'Wat is dat eigenlijk, mangrove?' We hebben een gezellig gesprek met 2 Belgische vrouwen waarvan er toevallig ook een in Kapellen woont. Wat een kleine wereld! We zitten op Isla Grande, voor de kust van Cartagena en we leren mensen kennen die op een boogscheut van ons thuis wonen!

    Onze overnachtingsplek ligt op 20 meter van prachtige mangrove: struiken en bomen die groeien op zoute slikgronden. De 2 vrouwen moeten lachen met het feit dat ze 3 dagen vlakbij mangrove hebben gezeten, zonder te weten wat het is. 

    De typische geur prikt in onze neus. Het is de grond met bladeren die begint te gisten wanneer het laagwater is en de krabbetjes tevoorschijn komen. Mateo en Julie kennen mangroves al van vorige reizen. En ze kijken al uit naar de kanotocht die we gepland hebben.

    De volgende dag stappen we dan ook goed gezind in een kano voor een tocht op zee naar een aantal lagunes in de mangrove. Bongo, de hond des huizes, volgt ons zoals bij elke uitstap die we al hebben gemaakt. 'Neen, Bongo, jij mag niet meevaren!' Maar de hond weet van geen wijken. Om een of andere reden hechten de 'huishonden' zich steeds aan onze kinderen en willen ze hen steeds vergezellen. 

    Bongo duikt uiteindelijk zelfs van op een steiger in het water en volgt ons diep de zee in. Mateo en Julie waaien eerst nog enthousiast naar de hond, maar kijken uiteindelijk vertwijfeld wanneer het dier steeds meer achterop geraakt en een klein stipje wordt in de zee.

    Wanneer Bongo volledig uit het zicht verdwijnt op het moment dat we de mangroves induiken, zijn ze super verdrietig. Het kost veel moeite om hen gerust te stellen. En van de uitstap genieten lukt aanvankelijk niet echt meer. 

    De mangrove is echter zo mooi dat Bongo een beetje wordt vergeten. En wanneer we een paar uur later tevreden terugkeren, staat de hond op ons te wachten. Eind goed al goed.

    24-07-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    21-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIESTA IN DE BARRIO
    Het is feest in de bungalow. Allez ja... In de airbnb waar wij verblijven is het rustig,  maar vanuit tientallen huizen rond ons huis weergalmt luide muziek. De buurman heeft de radio zo luid gezet dat we eigenlijk gewoon niet meer verstaan wat we tegen elkaar zeggen. 

    Het is niet de eerste keer dat we kunnen meegenieten van muziek van de buren. Het is een typisch verschijnsel in Colombia: tijdens het weekend wordt er gefeest met luide muziek. Tot hiertoe was het echter altijd beschaafd gebleven. Zo lang de mensen niet met luide muziek tegen elkaar op bieden en zo lang de muziek op een redelijk uur zachter wordt gezet, kunnen we er wel mee leven. Deze keer is het echter verre van beschaafd. Het is er gewoon keihard over. 

    We hadden bewust gekozen om in een 'barrio', een buitenwijk, te verblijven om de echte sfeer van Cartagena te kunnen opsnuiven. Het historische centrum is namelijk wondermooi en heel sfeervol, maar het is heel toeristisch en dus niet authentiek. 

    Onze 'barrio' is zonder twijfel wél authentiek. We hebben er op al die dagen dat we er sliepen niet één andere 'extranjero' gezien. En dat is best opvallend als je weet dat Cartegana dé toeristische trekpleister van Colombia is en het er echt zwart ziet van het volk. In de buitenwijk waar wij verblijven (op een half uurtje stappen van het historisch centrum) wemelt het ook van de mensen, maar het zijn allemaal locals. Iedereen hangt rond op straat om een beetje verkoeling te zoeken voor de hitte. En vanuit veel huizen klinkt luide muziek. We zien ettelijke gezinnen op straat zitten vlak voor een luidspreker die knalhard staat. Het moet ook, anders kunnen ze niet horen welke muziek ze zelf spelen, door de luide bassen van de buurman. Ze kunnen dan wel niet meer horen wat ze tegen elkaar zeggen. Maar ja... je kan niet alles hebben in het leven. Het is echt hallucinant. 

    Het feest gaat heel de nacht door. Wanneer we 's morgensvroeg opstaan, verstaan we de 'buenas dia's' nog altijd even slecht als de 'buenas noches' toen we gingen slapen. We hebben geen van allen een oog dicht gedaan. 

    Het is altijd fijn de couleur local op te kunnen snuiven, maar hier bedanken we toch feestelijk voor! 

    21-07-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)
    18-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WARME BAKKER

    Mateo en Julie zitten prins(es)heerlijk op een paard. Terwijl Julie honderduit verhalen vertelt en Mateo voortdurend kuren verkoopt, lopen wij te zwoegen op steile rotsige paden, die afwisselend omhoog en omlaag gaan - naar ons gevoel vooral omhoog. De eerste dag maakten we ons nog zorgen over de veiligheid van onze kids, maar het gemak waarmee ze op het paard zitten, deed ons al snel beseffen dat we onze energie beter kunnen investeren in onszelf. Het is namelijk best wel heftig. 

    Gelukkig is het landschap zo adembenemend mooi dat het de zware inspanning waard is. En het zalige is dat we de natuur helemaal voor ons alleen hebben. We zien een hele dag niemand anders. Telkens wanneer we 's avonds aankomen bij de familie bij wie we overnachten, worden we enorm gastvrij ontvangen. En het blijken allemaal leden van dezelfde familie te zijn, die telkens op een dag wandelen van elkaar wonen: "Denys, la hermana de María, está casada con Alfredo, el hermano de Carlos, que está casado con María, la hermana de Denys, que también tiene un hermano, Franco, que está casado con Elisa, la hermana de Afredo y Carlos." Of zoiets...

    Deze keer is Denys, onze sympathieke gastvrouw. Ze verwelkomt ons met een drankje en tatert honderduit, terwijl we haar helpen met het frituren van bananen. Even later komt haar man thuis. Hij is wat minder spraakzaam, maar minstens even gastvrij. Wanneer we bij zonsondergang op een heuvel even verderop staan te genieten van het prachtige zicht op de bergen, komt hij een 'tinto' brengen, een koffie. Super lief.

    's Avonds aan tafel vragen we of we voor de verjaardag van Mateo vlaggeskes  en ballonekes mogen ophangen de volgende dag. Ze vinden het een geweldig idee. Tio, onze gids, vertelt dat we gepland hadden om een cake mee te brengen, maar dat het niet is gelukt. 'Dan bak ik toch gewoon een cake.' stelt Denys voor. 'Ik denk wel dat ik alle ingrediënten in huis heb.' Dat blijkt niet onmiddellijk het geval. En een winkel bevindt zich op 2 dagen wandelen, dus dat is niet echt een optie. Jammer. Maar toch bedankt.

    Wanneer onze kinderen al lang in bed liggen en wij 'goede nacht' gaan wensen, zien we onze gastvrouw echter in actie in de keuken. 'Het komt goed,' zegt ze 'we zullen een kaastaart maken.' We zijn benieuwd wat het zal worden, maar zijn sowieso super content. En Mateo zal het ook geweldig vinden.

    De volgende ochtend wacht dan ook een feestelijke tafel op onze jarige. De verjaardagsvlaggen hangen uit. De ballonnen zorgen voor extra kleur. Er zijn verjaardagskaarten en een cadeautje. En de 2 taarten staan ook te pronken op tafel. De gastheer haalt een fles sterke drank te voorschijn en we toasten op de verjaardag van Mateo. Santé. De dag kan niet meer stuk.

    We voelen ons telkens part of the family. En het afscheid is dan ook telkens moeilijk. Zo omhelst Denys ons zo heftig, dat we er bijna tranen van in de ogen krijgen. Afredo is ondertussen een heuvel op geklommen om met een walkie-talkie de (schoon)broer en (schoon)zus op de hoogte te brengen van onze komst: 'Je mag ze binnen een 6-tal uur verwachten!' 

    En hopla... we zijn weer op pad!

    18-07-2018 om 00:00 geschreven door Barbara&Serge  


    >> Reageer (0)


    Inhoud blog
  • HET NOORDEN KWIJT

    Archief per jaar
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2007
  • 2006
  • 2005

  • oude reisverslagen Barbara&Serge
  • fotoalbum Zuid-Afrika
  • fotoalbum Namibië
  • fotoalbum Maleisië
  • fotoalbum Sri Lanka
  • fotoalbum Malediven
  • fotoalbum Costa Rica
  • fotoalbum Senegal
  • fotoalbum Senegal en Gambia
  • fotoalbum Guinee Bissau en Mali


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs