Legend na een jaar is de dakar in zuid-amerikaanse land asiel weer klaar!!!! eerste dag van het jaar 2010 de bemanging verplaatst van de belangrijkste stad colon in argentinia na de kopeling gedeelte de volgende dag begint dan de echte hel.
onder de auto,s om te beginnen te bouwen bijna 140 bemaningleden de grooste revolusie ervaren team mitsubischi-fabriek die altijd gevochten met volgswagen voor de overwining. na deze flop met een nieuwe evolution racing het team heeft besloten haar activiteiten uit over lane afstanden de concurencie en inspaningen om alle krachten te trekken zijn er in geslaagt om alle aperatuur te verkopen i particulieren handen van het franse team stradale off road sas. bij gebreke van dit jaar mitsubischi introdceert de 5 reners - teranova - sousa - spinelli - zichzelf en team eigenaar misslin mede dankzij de overwining in dit jaar. volkswagen bleef in lange afstanden wedstrijden en presenteren de dakar 2010 ter versterking van de reguliere groep de viliers - carlos sainz - marcus miller - 2 nieuwkomers in het team de eerste van deze is ervaren nasser al-attiya de tweede braziliaan jose des neves.
Aston Martin zal worden vertegenwoordigd door twee teams in de nieuwe FIA GT1 Wereld Kampioenschap in 2010.Teams Hexis AMR and Young Driver AMR have applied for entry and each plan to run two Aston Martin DBR9s in the championship.Teams Hexis AMR en Young Driver AMR hebben aangevraagd voor binnenkomst en elk plan om twee Aston Martin DBR9s lopen in het kampioenschap.Entries are subject to approval by the FIA and the confirmed entry list will be issued in January.Inzendingen zijn onderworpen aan goedkeuring door de FIA en de bevestigde item lijst zal worden uitgegeven in januari.
Hexis amd een bestaande partner astin martin racing team gebaseerd op het cirtcuit van nimes in frankrijk heeft met suces campagne gevoerd astin martin dbrs9s de afgelopen 3 jaar het winnen van de fia gt 3 europese teams kampioenschap in 2009. in aanvulling op haar bestaande gt3 activiteit het franse team is toevoeging van 2 gt1 dbr9s naar zijn stal van astin martin race auto,s voorbereiding op het wk. young driver amr is een nieuw team speciaal opgericht om de concurenten in het fia gt championchip met astin martins. het team heeft de levering van haar 2 dbr9s en is momenteel het opzetten van nieuwe race faciliteit.
met 10 evenementen op 4 continenten organisatoren hopen dat het nieuwe kampioenschap de harten en de aandacht van de autosport fans over de hele wereld zal veroveren.
de kalender voor het eerste seizoen van het fia gt1 world champioenchip zoals goedgekeurt door de world motorsport council is;
03 april - abu dhabi - yas marina 02 mei - britse - silverstone 23 mei - tsjechie - brno 04 juli - frankrijk - paul richard 01 augustus - belgie - spa francorchammps 29 augustus - duitsland - nurburgring 19 september - portugal - portimao 07 november - durban - zuid-africka 28 november - brazilie - interlagos 05 december - argentinie - san luis
Dit is hem dan, de gleodnieuwe Acura ARX 02A met David Brabham aan het stuur. Voorlopig was de LMP2 versie van Fernandez Racing sneller.
ACURA ARX LMP2
Adrian Fernandez was bijzonder snel met de LMP2 Acura.
Dat er nog veel ontwikkelingswerk aan de LMP1 Honda Acura gedaan moet worden bewees Adrian Fernandez, die was met zijn P2 ruim een seconde sneller dan de Ferran en bijna twee seconden dan Brabham.
GT2
De gloednieuwe GT2 BMW M3. Wanneer laat BMW deze auto in Europa racen?
De GT2 Corvette van onze zuiderbuur Marc Goossens.
De Porsche GT3 van Joerg Bergmeister
De GT2 tijden Goossens Corvette, (2.05.941) BMW 2.04.909, Porsche 2.03.385
Sportscars: Aston Martin met twee LMP1-prototypes naar Le Mans
Zo gaat de auto er - ongeveer - uitzien: artist's impression van de Aston Martin LMP1 in Gulf-kleuren
Aston Martin neemt dit jaar als fabrieksteam met twee LMP1-prototypes deel aan de 24 Uur van Le Mans en de Le Mans Series, zo maakte de fabrikant vandaag bekend. De gesloten LMP1-prototypes zullen worden uitgevoerd in de beroemde kleurencombinatie van benzinefabrikant Gulf, oranje en babyblauw. Als rijders staan in ieder geval de Tsjechen Jan Charouz en Tomas Enge, de Duitser Stefan Mücke en de Brit Darren Turner vast. Charouz, Enge en Mücke raceten vorig jaar al met een LMP1-prototype met Aston Martin-motor, terwijl Turner de afgelopen jaren deel uitmaakte van het Aston Martin-fabrieksteam in de GT1-klasse. De GT1-activiteiten van het Prodrive-fabrieksteam worden stopgezet, maar wel wil Aston Martin ondersteuning verlenen aan klantenteams die met de DBR9 willen racen.
Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat het Aston Martin-fabrieksteam onder leiding van de legendarische David Brown (inderdaad, de reden dat vrijwel alle Aston Martins een type-aanduiding met DB dragen) met coureurs Carroll Shelby en Roy Salvadori de algehele overwinning bij de 24 Uur van Le Mans behaalde. "De uitdaging om opnieuw de overwinning in deze beroemde race te behalen voor Aston Martin en Groot-Brittannië was te groot om hem te negeren", zegt David Richard, de hoogste baas van Aston Martin en Prodrive, de onderneming die het fabrieksteam voor het merk runt.
Taak wordt niet onderschat In de LMP1-klasse neemt Aston Martin het ondermeer op tegen Audi, dat met de nieuwe R15 TDI aantreedt, en Peugeot, dat met een geactualiseerde versie van de 908 HDi FAP eindelijk de zo lang verwachte overwinning wil binnenhalen. "We onderschatten onze taak dan ook niet", benadrukt Richards. "Het wordt een zware opgave. Niettemin zie ik dit als een enorme kans om de kwaliteiten van Brits technisch talent te demonstreren."
Nieuwe auto gebaseerd op Lola-LMP1 De nieuwe auto is gebaseerd op de Lola-LMP1-auto, die vorig jaar werd ingeschreven door Charouz Racing System. Voor de aandrijving wordt gebruik gemaakt van de Aston Martin V12-motor, waarmee vorig jaar in Le Mans de tweede zege op rij in de GT1-klasse behaald werd en waarmee de Charouz-auto een nieuw ronderecord in Le Mans voor een auto met benzinemotor vestigde. Als partners van het project noemt Aston Martin naast chassisbouwer Lola, bandenleverancier Michelin en wielenfabrikant BBS ook de Nederlandse schokdemperspecialist Koni.
Ook in LMS, Harold Primat als nieuwe rijder Naast de 24 Uur van Le Mans plant het team ook de deelname aan de 1000-kilometer-races van de Le Mans Series. De Zwitser Harold Primat wordt aan het team toegevoegd als nieuwe rijder naast de al genoemde coureurs Charouz, Enge, Mücke en Turner. Een zesde rijder wordt binnenkort aangekondigd.
Sportscars: Sensationele pole voor David Donohue in Daytona
Exact 40 jaar na de zege van zijn vader in de 24 Uren van Daytona pakte David Donohue op een sensationele manier met zijn Brumos Porsche Riley de pole voor de 47e editie van dit evenement en versloeg daarmee de Penske Porsche Riley, ironisch genoeg het team waaraan zijn vader zijn gehele leven verbonden was
Exact 40 jaar na de zege van zijn beroemde vader pakte David Donohue de pole in Daytona. Nu de zege nog.
Pole en baanrecord voor David Donohue Terwijl Penske-coureur Timo Bernhard eigenlijk zeker leek van de pole wist Donohue hem in de allerlaatste seconden van de qualifying met .001 seconde verschil te verslaan. Donohue voelde zich niet zeker van de pole. David Donohue: Het winnen van de pole kwam als een verrassing voor mij omdat ik ervan overtuigd was dat mijn snelste ronde in het verkeer bedorven was. Tevens sukkelden wij wat met de elektronica. Het team vertelde mij over de radio dat ik op P-1 stond, maar ik wist niet eens met welk verschil en wat ik nog met de banden moest doen. Met 1,40.540 vestigde David Donohue een nieuw baanrecord voor de Daytona Prototypes.
Timo Bernhard werd in de allerlaatste seconden beroofd van de pole met zijn Penske Porsche Riley
Penske-coureur Timo Bernhard voelde zich echter overtuigd van de pole. Bernhard: Ik wist dat ik een snelle ronde had afgelegd, die goed genoeg was voor de pole. Toen vertelden ze over de radio dat wij echt dicht bij elkaar lagen en dat ik tweede lag maar mijn banden waren op. GrandAm is een nieuw kampioenschap voor ons maar dit is voor Penske Racing al een goed resultaat. Bernhard won de 24 Uren van Daytona eerder in 2003. Bij Penske zijn de verwachtingen hoog gespannen. Eerder liet Roger Penske in een interview doorschemeren dat hij niet meer voor de klassezeges wilde gaan maar voor overalloverwinningen in sportscar racing. De aanwezigheid van Ganassi Racing was volgens Roger Penske een extra prikkel.
Michael Valiante kwalificeerde de Michael Shank Ford Riley met een tijd van 1.40.651 als derde gevolgd door de Krohn Racing Ford Lola van oud F1-coureur Riccardo Zonta die een tijd van 1.40.892 liet noteren. Drievoudig winnaar Scott Pruett liet een tijd van 1.41.016 in de TELMEX/Target Chip Ganassi Racing Lexus Riley noteren. Scott Pruett: Precies wat we in de kwalificatie verwacht hadden. Met 24 Uur voor de boeg maakt het weinig uit. Het team van Ganassi heeft zoals altijd een fantastische auto geleverd. Op het einde van de wedstrijd hopen we voor de overwinning te gaan.
Een programma in de GrandAm-series is aanmerkelijk goedkoper dan in de ALMS. Hier een detailopname van de Porsche-motor die Penske gebruikt.
Alex Gurney, die vorig jaar vanaf pole vertrok start dit jaar als elfde in de GAINSCO/Bob Stallings Racing Pontiac Riley, die tevens wordt bemand door Jimmie Johnson, Jon Fogarty en Jimmy Vasser.
De Childress Howard Motorsports Pontiac Crawford van Danica Patrick, Casery Mears, Andy Wallace en Rob Finlay starten als 18e en laatste bij de Daytona Prototypes omdat zij in de kwalificatie met een kapotte motor kampten.
Iedereen gunt het SpeedSource Team de pole en de overwinning.
In de GT2 klasse ging de pole voor het tweede achtereenvolgende jaar naar de spectaculaire SpeedSource Mazda RX van Speedsource eigenaar Sylvain Tremblay die amper enkele weken geleden zijn vrouw bij een verkeersongeluk verloor. Tremblay: Ik geloof niet dat ik in die laatste ronde in mijn lichaam zat, maar in de allerlaatste ronde zag ik dat ik het kon. Een pole betekent natuurlijk niets hier, maar persoonlijk betekende het ontzettend veel voor mij.
Kwalificatie Daytona 24 Hrs. 1. David Donohue (USA), Porsche Riley (DP), 1:40,540 Min. 2. Timo Bernhard (D), Porsche Riley (DP), 1:40,541 3. Michael Valiante (CAN), Ford Riley (DP), 1:40,651 4. Ricardo Zonta (BRA), Ford Lola (DP), 1:40,892 5. Ryan Dalziel (USA), BMW Riley (DP), 1:40,915 6. Scott Pruett (USA), Lexus Riley (DP), 1:41,016 7. Max Angelelli (I), Ford Dallara (DP), 1:41,311 8. Scott Dixon (NZ), Lexus Riley (DP), 1:41,316 9. Joao Barbosa (P), Porsche Riley (DP), 1:41,375 10. Christophe Bouchut (F), BMW Riley (DP), 1:41,569
Felipe Massa: "Een dikke acht voor de betrouwbaarheid"
Het Ferrari F1 Team rondde donderdag haar vierdaagse testsessie op Mugello af. Het team plande in eerste instantie om, zoals de meeste teams, af te reizen naar Portimao maar gezien de slechte weersvoorspellingen weken ze uit naar het Italiaanse circuit. Daar kregen de coureurs echter ook een flinke portie regen, maar donderdag kon er voor het eerst op slicks gereden worden. Felipe Massa kende een productieve dag en legde 103 ronden af.
"Ik ben blij met de gang van zaken gedurende de afgelopen dagen", zei Massa. "De laatste dag konden we eindelijk testen onder droge omstandigheden. De eerste impressie is positief al is het nog te vroeg om te zeggen op welk niveau we zitten. Dit komt met name doordat we geen competitie hadden en dus moeilijk kunnen bepalen waar we staan. Maar als ik deze test moet beoordelen geef ik hem een dikke acht voor de betrouwbaarheid want we hebben meer dan 1500 kilometer afgelegd. Veel van die kilometers was onder natte omstandigheden maar gezien de condities in Portimao denk ik dat we de juiste beslissing hebben genomen door naar Mugello te reizen."
Kamui Kobayashi heeft de eerste GP2 Asia-race van het weekend in Bahrein gewonnen, en breidde daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap uit. De Toyota F1-testrijder won de race voor zijn teamgenoot Jerome dAmbrosio.
Polesitter Nico Hulkenberg behield de leiding na de start maar Kobayashi volgde hem constant op de voet. De Japanner prikte zijn bolide een aantal maal naast de ART van de Duitser, maar tot een inhaalactie kwam het niet. In de dertiende ronde lukte het hem eindelijk om voorbij Hulkenberg te gaan en bouwde gestaag een voorsprong op. De Duitser maakte direct zijn pitstop maar verloor tijd door een probleem tijdens het wisselen van een wiel.
Hierdoor kwam Jerome dAmbrosio eenvoudig op de tweede stek te liggen. Edoardo Mortara kende een goed debuut. Hij kwalificeerde zich al als vierde en eindigde de race op de laatste podiumstek. Hiervoor moest hij een flink duel uitvechten met Hulkenberg en Valsecchi, die beiden op zijn hielen zaten. Roldan Rodriguez eindigde als vijfde, net voor Giedo van der Garde en Sergio Perez.
Uitslag race 1
Pos Driver Team Gap
1. Kamui Kobayashi DAMS 34 laps
2. Jerome D'Ambrosio DAMS + 5.892
3. Edoardo Mortara Arden + 18.570
4. Nico Hulkenberg ART + 19.436
5. Davide Valsecchi Durango + 20.368
6. Roldan Rodriguez Piquet + 24.076
7. Giedo van der Garde iSport + 24.748
8. Sergio Perez Barwa Campos + 27.462
9. Javier Villa Super Nova + 30.687
10. Vitaly Petrov Barwa Campos + 36.702
11. Earl Bamber Qi-Meritus + 38.042
12. Hamad Al Fardan iSport + 51.424
13. Diego Nunes Piquet + 55.560
14. Luiz Razia Arden + 1:06.976
15. Frankie Provenzano Trident + 1:14.584
16. Rodolfo Gonzalez FMS + 1:18.339
17. Sakon Yamamoto ART + 1:18.391
18. Michael Herck DPR + 1:18.559
19. Michael Dalle Stelle Durango + 1:46.185
20. Marco Bonanomi Qi-Meritus + 1 lap
21. Kevin Nai Chia Chen FMS + 2 laps
22. James Jakes Super Nova + 3 laps
Retirements:
Driver Team Laps
Giacomo Ricci Trident 21
Adrian Valles Trident 13
Fabrizio Crestani Ocean 0
Yelmer Buurman Ocean 0
Van der Garde: "Starten vanaf de eerste rij is een nieuwe ervaring"
Giedo van der Garde kende in Bahrein een weinig spectaculaire race op vrijdag. Gestart vanaf de zesde plaats verloor de iSport-coureur, die eind 2008 nog voor het Renault F1 Team testte, een plaatsje bij de start en kwam hij ook als zevende aan de finish. Het zijn opnieuw waardevolle punten en de zevende stek betekent een plek op de eerste startrij voor de tweede race, die op zaterdag verreden zal worden.
"Er gebeurde vandaag weinig bijzonders", liet Giedo weten. "Bij de start verloor ik gelijk een plek, maar na mijn pitstop was ik direct supersnel. Toen de banden echter wat meer gingen slijten werd het tempo wat minder en had ik wat problemen met de tractie. Ik denk dat de auto iets teveel staat afgesteld op nieuwe banden, dus dat moet voor morgen even anders. Morgen start ik vanaf de eerste startrij, omdat de eerste acht van de race op vrijdag worden omgekeerd. Het is een nieuwe ervaring en ik denk dat ik gewoon een goede start moet hebben en dan zien we wel. Ik hoop in ieder geval weer in de punten te eindigen."
De race van zaterdag start om 11.00 uur Nederlandse tijd.
Voormalig F1-coureurs domineren kwalificatie Speedcar Series
Heinz-Harald Frentzen heeft de pole position gereden tijdens de Speedcar Series op het Bahrein International Circuit. De voormalig F1-coureur bleef Jean Alesi nipt voor. Kampioenschapleider Vitantonio Luizzi noteerde de derde tijd. De eerste vijf coureurs van de kwalificatie hebben allen een Formule 1-verleden. Voor de pole position ontvangt Frentzen een cheque ter waarde van 10.000 dollar.
"De set-up van de bolide was uitstekend en ik ben blij met deze pole", zei Frentzen. "De baan is erg tricky dus het is belangrijk vooraan te kunnen starten. Het gaat een zeer spannende race worden en ik heb er zin in!"
Uitslag kwalificatie
Pos Driver Teams Laps Time
1. H. Frentzen Team Lavaggi 10 2:05.851
2. J. Alesi HPR 13 2:05.924
3. V. Liuzzi UP Team 12 2:06.281
4. G. Morbidelli Palm Beach 12 2:06.522
5. J. Herbert JMB 13 2:06.746
6. H. Al Maktoum UP Team 14 2:06.908
7. T. Biagi Palm Beach 14 2:07.252
8. C. Zoechling Durango 11 2:08.079
9. M. Lee HPR 10 2:08.184
10. J. Villeneuve Durango 9 2:08.492
11. C. Buncombe Team Lavaggi 13 2:08.943
12. G. Lavaggi Team Siram 11 2:09.167
13. D. Pasini JMB 6 2:09.330
14. E. Panacci Continental Circus 11 2:11.265
15. E. Charles Continental Circus 13 2:13.220
Heinz-Harald Frentzen heeft in Bahrein de snelste tijd gerealiseerd tijdens de vrije training van de Speedcar Series. De spectaculaire klasse, waarin veel voormalig F1-coureurs actief zijn, rijdt komend weekend tijdens de GP2 Asia Series twee races. De Duitser bleef Gianni Morbidelli met minder dan een tiende voor. Jean Alesi eindigde als derde, op ruim twee tienden. Kampioenschapleider Vitantonio Liuzzi kwam tot een vierde tijd.
"Het is een schitterend circuit en het is mooi om hier te rijden. Het is een redelijk lastige baan waar je gemakkelijk in de fout kan gaan", zei Frentzen na de training. Gezien het feit dat vijf coureurs binnen een halve seconde van de snelste man eindigden wordt een spannende kwalificatie verwacht. Deze wordt morgen om 10.40u lokale tijd verreden, waarna om 15.30u de eerste race van start gaat.
Uitslag vrije training
1. H. Frentzen Team Lavaggi 16 2:07.082
2. G. Morbidelli Palm Beach 20 2:07.260
3. J. Alesi HPR 18 2:07.334
4. V. Liuzzi UP Team 12 2:07.413
5. J. Herbert JMB 21 2:07.518
6. H. Al Maktoum UP Team 21 2:08.312
7. M. Lee HPR 16 2:08.521
8. J. Villeneuve Durango 16 2:08.715
9. T. Biagi Palm Beach 21 2:09.104
10. D. Pasini JMB 8 2:09.606
11. C. Zoechling Durango 17 2:09.820
12. G. Lavaggi Giovanni Lavaggi 22 2:10.224
13. E. Panacci Continental Circus 21 2:13.066
14. E. Charles Continental Circus 8 2:13.992
Nico Hulkenberg heeft bij zijn GP2-debuut direct een verpletterende indruk achtergelaten door de pole position voor zich op te eisen. Op het circuit van Bahrein was de Williams F1-testrijder ruim een tiende sneller dan de snelle Belg Jerome dAmbrosio. Kampioenschapleider Kamui Kobayashi kwam eveneens te kort en moest genoegen nemen met een derde plaats.
Ook een andere debutant uit de Formule 3 EuroSeries, Edoardo Mortara, maakte direct indruk. De Italiaan noteerde de vierde tijd, op ruim zes tienden van de Duitser. Roldan Rodriguez, in de tussenstand om het kampioenschap op drie punten achterstand van leider Kobayashi, noteerde de vijfde tijd, nipt voor Giedo van der Garde. Yelmer Buurman noteerde evenals tijdens de vrije training in de ochtend een zeventiende tijd.
Uitslag kwalificatie
Pos Driver Team Time Gap
1. Nico Hulkenberg ART 1:41.351
2. Jerome d'Ambrosio DAMS 1:41.476 +0.125
3. Kamui Kobayashi DAMS 1:41.522 +0.172
4. Edoardo Mortara Arden 1:41.978 +0.627
5. Roldan Rodriguez Piquet 1:42.195 +0.844
6. Giedo van der Garde iSport 1:42.307 +0.956
7. Sakon Yamamoto ART 1:42.344 +0.993
8. Javier Villa Super Nova 1:42.355 +1.004
9. Marco Bonanomi Qi-Meritus 1:42.362 +1.011
10. Davide Valsecchi Durango 1:42.449 +1.098
11. Vitaly Petrov Campos 1:42.458 +1.107
12. Diego Nunes Piquet 1:42.564 +1.213
13. Sergio Perez Campos 1:42.632 +1.282
14. James Jakes Super Nova 1:42.636 +1.285
15. Earl Bamber Qi-Meritus 1:42.798 +1.447
16. Hamad Al-Fardan iSport 1:42.818 +1.467
17. Yelmer Buurman Ocean 1:42.833 +1.482
18. Luiz Razia Arden 1:43.061 +1.710
19. Fabrizio Crestani Ocean 1:43.373 +2.022
20. Adrian Valles Trident 1:43.401 +2.050
21. Michael Herck DPR 1:43.413 +2.062
22. Rodolfo Gonzalez FMS 1:43.701 +2.351
23. Giacomo Ricci Trident 1:44.043 +2.692
24. Frankie Provenzano Trident 1:44.325 +2.974
25. Kevin Nai Chia Chen FMS 1:45.281 +3.930
26. Michael Dalle Stelle Durango no time
STUTTGART - Zoals gewoonlijk aan het begin van een nieuw jaar, en een nieuw autosportseizoen, zorgt Porsche voor enkele updates aan hun diverse wagens. De Porsche 911 GT3 RSR, die in diverse kampioenschappen aan de start komt in de GT2-klasse, is grondig aangepast op zowel motorisch als aerodynamisch vlak.
De belangrijkste visuele aanpassing is zeker en vast de toevoeging van grote luchtinlaten aan de voorzijde. Deze werden toegevoegd wegens de installatie van een optionele airconditioning. De aerodynamica onder de achtervleugel werd ook verbeterd en de spoiler zelf kent nu een grotere aanpassingsmarge.
De motor heeft een opwaardering van 3.8 naar 4.0 liter gekregen, en dankzij een verkleining van de restrictoren levert de zes-cilinder motor nu een kracht van 450PK bij 7800 toeren per minuut en een maximum koppel van 430Nm bij 7250 toeren.
In de cockpit is een nieuw multifunctioneel display geïnstalleerd boven het dashboard. Op dit display kunnen de coureurs onder andere zien wat het optimale moment is om te schakelen. In ieder geval zijn er weer enkele functies bijgekomen die het comfort van coureur en team moeten vergroten.
Er zijn ondertussen al een twintigtal machines gebouwd en klaar om verscheept te worden naar de diverse klanten. Het prijskaartje van deze Duitse volbloed racewagen is zo'n 380 000 exclusief BTW.
BMW Sauber heeft als zesde F1-team de bolide voor 2009 gepresenteerd. Het Duitse team deed dit vanmorgen in Valencia, Spanje. De F1.09 is volledig aangepast aan de nieuwe reglementen en BMW wil, na de eerste overwinning in 2008, komend jaar meestrijden om de titel. Het coureurduo Robert Kubica Nick Heidfeld blijft ongewijzigd. Christian Klien blijft eveneens bij het team betrokken als testrijder. Na de presentatie reed Robert Kubica direct de eerste ronden met de F1.09, om na een uitgebreide controle aan een volledige test te beginnen.
BMWs technisch coördinator Willy Rampf zei tijdens de presentatie dat de nieuwe regelgeving voor een extra uitdaging zorgden bij het ontwikkelen van de nieuwe bolide: "Een nieuwe Formule 1-auto ontwikkelen is altijd spannend, maar ditmaal was het nog specialer. We moesten vanaf nul beginnen. Ten eerste betekent de overgang van gegroefde banden naar slicks meer grip, maar ook de balans verschuift verder naar voren. Aangezien deze versie veel verschilt van de vorige bolide zijn we in februari al begonnen met de eerste conceptstudies, twee maanden eerder dan normaal en nog voordat de F1.08 zijn eerste race reed! Ons doel was om een auto te bouwen met een hoge aerodynamische efficiëntie om zoveel mogelijk van de weggenomen downforce terug te krijgen."
PORTIMAO In de vroege ochtend presenteerde het Williams F1 Team haar nieuwe bolide voor komend seizoen. De FW31 moet het teleurstellende seizoen 2008 doen vergeten. Direct na de onthulling nam testrijder Nico Hulkenberg plaats achter het stuur van de wagen en reed de eerste meters op het natte circuit. Hieronder de fotos van de eerste ronden op het spectaculaire Portugese circuit.
PORTIMAO - Het Renault F1 Team heeft vanochtend haar nieuwe bolide voor komend seizoen gepresenteerd op het Portimao Circuit in de Portugese Algarve. Direct na de presentatie reed de R29 haar eerste ronden op het spectaculaire nieuwe circuit. Nelsinho Piquet had de eer de eerste tijden te noteren en de kleurrijke bolide aan de tand te voelen. Hieronder de fotos van de eerste meters van de Renault R29.
Formule 1: Eerste shake down McLaren MP4-24 in Portugal
Direct na de presentatie in het Engelse Woking vertrok het McLaren Team naar het Autodromo Internacional di Algarve om de McLaren MP4-24 in handen van testcoureur Pedro de La Rosa aan zijn eerste shake-down te onderwerpen.
Voor het McLaren test team begon de dag in Algarve met enige vertraging, maar uiteindelijk kon de La Rose zestien ronden afleggen. In zijn dertiende ronde liet testcoureur De La Rosa afgelopen zaterdag een tijd van 1.28.719 registreren.
Pedro de La Rosa: Het is natuurlijk altijd een opwindend moment als je voor de eerste keer in een gloednieuwe auto stapt. En aangezien alle reglementsveranderingen die deze winter van kracht werden, was het nog spannender dan normaal. De auto gedroeg zich zoals wij het volgens onze data verwacht hadden. Bij het doen van een aantal systeem checks groeide het vertrouwen. Het is duidelijk dat wij de MP4-24 naar de limiet moeten pushen. Maandag zullen wij zeker meer rondes afleggen, maar dit was een opbouwende start die veel vertrouwen gaf. Gezien de testlimiet is het belangrijk dat wij productief werk verrichten voordat de eerste wedstrijd van start gaat. Er liggen nog een paar spannende weken voor ons
PORTIMAO Het Williams F1 Team heeft op zeer ingetogen wijze de nieuwe bolide gepresenteerd. De FW31 moet het teleurstellende 2008 doen vergeten. Het team begon als eerste aan de 2009-auto en heeft daardoor een lichte voorsprong op het gebied van de drastische reglementswijzigingen. Waar bij Renault, wat de nieuwe bolide op nagenoeg hetzelfde moment presenteerde, nog alle coureurs en teamleiding aanwezig was, bleef het bij Williams beperkt tot testcoureur Nico Hulkenberg. De talentvolle Duitser legt vandaag de eerste test af met de FW31 op het nieuwe Portimao Circuit te Portugal. De bolide is onthult in een interim wintertest-livery. De definitieve kleurstelling wordt in februari bekendgemaakt.
De bolide is volledig aangepast aan de nieuwe reglementen, wat vooral te zien is in de brede voorvleugel en smalle achtervleugel. Het team heeft bovendien een unieke beslissing genomen met betrekking tot het Kinetic Energy Recovery System. Williams maakt haar eigen systeem op basis van een vliegwiel, terwijl alle andere teams een versie met batterijen ontwikkelen.
PORTIMAO - Zojuist heeft het Renault F1 Team op het Portimao Circuit te Portugal zijn nieuwe bolide voor 2009 voorgesteld. De R29 is volledig aangepast naar de nieuwe reglementen, inclusief brede voorvleugel en smalle achtervleugel. Verder is het kleurenschema enigszins gewijzigd ten opzichte van afgelopen jaar. Oranje is prominenter aanwezig, evenals de rode kleur van de nieuwe sponsor Total.
De rijders blijven ongewijzigd ten opzichte van 2008, ook komend seizoen staan Fernando Alonso en Nelsinho Piquet aan de start voor het Franse team. Romain Grosjean is bevestigd als nieuwe reserverijder. Na de presentatie begon het team aan een meerdaagse testsessie op het nieuwe circuit in de Portugese Algarve.
WTCC: Slecht weer belemmert teams bij test in Portimao
Rob Huff testte de nieuwe Chevrolet Cruze
De deelnemende BMW- en Chevrolet-teams hadden duidelijk meer verwacht van de WTCC-tests op het nieuwe Autodromo do Algarve in Portimao in het zuiden van Portugal. Het ontvluchten van de koude Noord-Europese winter is immers één van de voornaamste redenen dat teams rond deze tijd van het jaar graag naar het zuiden trekken. Hun verwachtingen werden echter niet ingelost: op de eerste dag stroomde het van de regen en op de tweede dag kon er pas in de middag op een droge baan worden gereden. Bovendien werd de test van de oorspronkelijk geplande drie dagen verkort tot twee, omdat de gearriveerde Formule 1-teams zich in alle rust wilden voorbereiden op hun testsessies, die vanaf maandag in Portimao plaatsvinden.
Op het nieuwe 4,692 kilometer lange circuit testten allevijf de BMW-fabriekscoureurs: Jörg Müller en Augusto Farfus voor het BMW Team Germany (Schnitzer), Andy Priaulx voor het BMW Team UK (RBM) en Alex Zanardi en nieuwe aanwinst Sergio Hernandez voor het BMW Team Italy-Spain (ROAL). Van hen reden Müller, Farfus en Zanardi al met nieuwe autos, Priaulx en Hernandez reden nog met materiaal van vorig jaar. Voor Hernandez was het de eerste kennismaking met het BMW-fabrieksteam. We hebben ons geconcentreerd op afstelling en onderstelwerk, meldde Friedhelm Nohl, projectleider van BMW Motorsport, tegenover AUTOSPORT.NL. De nieuwe autos zijn overigens nog niet op hun definitieve stand. Voorafgaand aan de eerste WTCC-races van 8 maart in het Braziliaanse Curitiba wil BMW begin februari in Valencia nog een keer testen.
Testen is ook veel wachten: BMW-coureur Augusto Farfus
Turkington voor bandentests bij Wiechers Sport Naast de BMW-fabrieksteams reed ook Wiechers Sport in Portugal. Voor het Duitse BMW-privéteam kwamen de Italiaan Stefano DAste en de jonge Britse rijder Colin Turkington in actie. DAste keerde zoals bekend na een jaar bij het Italiaanse Proteam terug naar Wiechers, het team waarmee hij in 2007 de titel in de Yokohama Independents Trophy won. Turkington kwam in actie voor testdoeleinden op verzoek van WTCC-bandenleverancier Yokohama. Hoewel Wiechers-teammanager Dominik Greiner verklaarde, met verschillende rijders in gesprek te zijn voor het tweede zitje in het team, komt Turkington daarvoor hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking, want de Brit werd gisteren bevestigd bij West Surrey Racing voor deelname aan het BTCC.
Chevrolet met fabrieks- en klantenteams Ook Chevrolet was in Portimao aanwezig. Rob Huff testte de nieuwe Chevrolet Cruze voor het fabrieksteam RML, terwijl ook de klantenteams Tempest Sport (uit het BTCC met Harry Vaulkhard) en Team Chevrolet Sweden (uit het STCC met Thomas Schie) aanwezig waren. Beide teams hebben de Lacettis van vorig jaar overgenomen en zullen deze komend seizoen in hun respectievelijke nationale toerwagenkampioenschappen inzetten. Het Zweedse Chevrolet-team testte bovendien banden voor Yokohama, dat vanaf dit jaar Michelin vervangt als exclusieve leverancier in het Zweeds toerwagenkampioenschap.
Geen exclusieve test Aanvankelijk was de test in Portimao aangekondigd als een exclusieve toerwagentest, maar de praktijk bleek anders, zo meldde Dominik Greiner van Wiechers Sport vanuit Portugal: We hadden erop gerekend dat we hier exclusief zouden rijden, maar er rijden ook Radicals en Formule 3-autos op de baan. En dan ook nog eens slecht weer, verre van ideaal dus. Het Chevrolet-fabrieksteam blijft in Portugal en test komende week in Estoril, waar ook SEAT Sport in actie komt
McLaren heeft vanochtend in het McLaren Technologie Centre de nieuwe McLaren MP4-24 gepresenteerd. Opvallende kenmerken zijn een revised bodywork, voor en achtervleugels en het KERS-systeem. In verband met de veranderende reglementen startte de ontwikkeling van de McLaren MP4-24 al september 2007. Op dit moment zijn er al twee chassis klaar en bij McLaren start men a.s. maandag met het testwerk op het Autodromo di Algarve in Portugal. Testcoureur Pedro de La Rosa zal de eerste twee dagen in actie komen terwijl Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen aanstaande woensdag en donderdag het stuur zullen overnemen.
Lewis Hamilton: De komst van een nieuwe auto is voor elke coureur een bijzonder moment en de onthulling van de MP4-24 was een bijzonder moment voor mij omdat de auto het startnummer 1 van de wereldkampioen draagt. Ik denk dat met de nieuwe reglementen het wereldkampioenschap volledig open is en dat de fans hoge verwachtingen mogen koesteren. Persoonlijk hoop ik op een ander succesvol seizoen en dat ik weer de kans heb om indien mogelijk tot de laatste race voor de titel te gaan, maar eigenlijk liever eerder.
Heikki Kovalainen: Ik ben in een gelukkige positie geweest dat ik in de loop van het jaar achter de schermen heb mogen kijken hoe de auto zijn vorm aannam en ik ben er verbaasd over hoe hard iedereen in Woking, Brixworth en Stuttgart gewerkt heeft. Gedurende de winter heb ik de tijd gehad om mij met de ingenieurs op het komende seizoen voor te bereiden zodat wij sterk uit de hoek kunnen komen. Met zoveel nieuwe regels zal het noodzakelijk zijn om je snel aan te passen. Ik voel me beter voorbereid dan ooit te voren.
Jaap van Lagen is ook deze winter volop actief op de circuits. Waar in Nederland iedereen op de schaats stond reed de WTCC-coureur uit Ede de 24 uren van Dubai. Overdag was het zon 30 graden. Jaap deelde de machtige Audi Creventic CR-8 met zijn LADA-teamchef Viktor Shapovalov en Ivo Breukers.
De CR-8 is met 430 pk een geweldige auto om mee te rijden. Deze race waren we echt competitief. Jaap van Lagen is al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van deze bijzondere Audi. In de afgelopen maanden is heel veel getest om een strak sturende en gemakkelijke rijdende GT te bouwen voor lange afstandsraces. Op Dubai viel alles op zn plek. In vergelijk met vorig jaar, toen we deze race als test reden, rijden we nu zes seconden per ronde sneller. Hard gaan met de Creventic CR-8 bleek ook voor LADA-teamchef Viktor Shapovalov geen probleem. Het was Viktor zijn eerste 24 uurs race met deze auto. Hij vond het geweldig. Eigenaar van de auto Ivo Breukers genoot met volle teugen van de progressie die is gemaakt met de CR-8. Breukers klokte tijden vergelijkbaar met die van zijn Russische teamgenoot.
De andere mannen reden liever overwegend met daglicht, dus zat Jaap van Lagen vooral s nachts achter het stuur. Mij maakt het niets uit. In het donker voel ik me ook prima op mijn plek. De stopwatch bewees die stelling. Tussen de snelste tijd van Jaap overdag en s nachts zat nog geen tiende van een seconde. Ik heb strakke stints neer kunnen zetten. In het donker is het zaak om je te concentreren op je rem- en instuurpunten. Dat ligt me goed.
Op het 5,39 km lange Dubai Autodrome bleken Van Lagen, Shapovalov en Breukers competitief. Een klein brandje in de avondtraining zorgde voor een lekke benzinetank. Om deze te vervangen moest de hele motor worden gedemonteerd, waardoor de CR-8 pas 4,5 uur na de start van de race voor het eerst brulde. Zon geval van domme pech is erg jammer, want de auto bleek in de resterende uren snel en betrouwbaar. In bijna 20 uur waren de enige mankementen een klein lek aan een waterslang en een kapotte fusee na een touche met een Porsche.
Hoewel de coureur uit Ede weet dat als niet telt in de autosport, is hij ervan overtuigd dat een podiumplek in de SP2-klasse haalbaar was geweest. De CR-8 is er klaar voor. In onze klasse rijden onder meer Ferraris en BMWs, die wij prima tegenstand kunnen geven. Het avontuur in Dubai smaakt voor Jaap van Lagen naar meer. Dolgraag wil de ambitieuze Edenaar de wereld de ware kwaliteit tonen van de CR-8. Wij kunnen om de prijzen rijden met deze bijzondere GT.
zevevoudig wereldkapioen michael schumacher heeft gezegd dat hij na zijn zware crach in 1999 in de britse gp zijn hart voede stoppen met kloppen.
de ex-f1-rijder deed zijn verhaal aan de duitse tv-zender zdf. plots voelde ik dat mijn hartslag verminderde en opeens stopte mijn hart volledig met kloppen. alles werd zwart op dat moment dacht ik dat het dat is wat je voelt as je op weg bent naar het hiernamaals. ik weet niet hoelang ik weg was of het enkel om een flauwte of een schock ging. ik weet wel dat mijn hart stoppte schumacher brak zijn been bij de cracht.
Div: Rocketsports Teambaas Paul Gentilozzi vestigt snelheidsrecord met Jaguar XFR
Op de Detroit Auto Show werd vandaag bekend gemaakt dat Rocketsports Teambaas Paul Gentilozzi zich absoluut de snelste teambaas ter wereld mag noemen. De oud teambaas van o.a. Nicky Pastorelli en Timo Glock vestigde in november met een bijna standaard Jaguar een absoluut snelheidsrecord op de befaamde zoutvlaktes van Bonneville.
Paul Gentilozzi tijdens zijn recordrun op de zoutvlaktes van Utah met de bijna standaard Jaguar XFR
Snelheidsrecord voor Paul Gentilozzi Met een snelheid van meer dan 363 km/u mag Paul Gentilozzi zich de snelste teambaas ter wereld noemen. Afgelopen november vestigde Gentilozzi met een prototype van de XFR het oude record van de XJ220, dat in 1992 gevestigd werd. Gentilozzi was ruim 15 km sneller.
Om aan de eisen van de zoutvlaktes te voldoen moesten er kleine aërodynamische aanpassingen verricht worden. Omdat de auto over meer pks moest beschikken werd het ECU systeem gereset, het inlaatsysteem werd veranderd evenals de set-up van de superchargers. Aan de inwendige motorcomponenten en de standaard zes versnellingsbak werden geen wijzigingen aangebracht.
Op 6 november jl. begon Paul Gentilozzi aan zijn tweedaagse programma op de zoutvlaktes van Utah. Op de eerste dag legde Gentlilozzi al acht runs af en reed met een camera crew op de achtergrond naar de dichtstbijzijnde carwash om het zout van de auto te wassen! Voor Gentlilozzi was het geen verrassing dat de auto zich ook op de normale weg fantastisch gedroeg.
Op Wendover Airport(een luchtmachtbasis die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd en waar de film Con Air werd opgenomen) werden de laatste aanpassingen aan de XFR verricht. Op 7 november in de zevende run vestigde Gentilozzi het nieuwe record. In totaal deed Gentlilozzi negen runs.
Het was voor Gentilozzi moeilijk om zich op een rechte lijn op de zoutvlaktes te orienteren.
Paul Gentilozzi: Het was een fantastische ervaring om voor de eerste keer naar de zoutvlaktes van Bonneville te gaan. Zeker omdat wij al zon lange verbintenis met Jaguar hebben. Ik had vertrouwen in het XFR Prototype, maar ik wist niet hoe de auto op het zout zou reageren, en wat voor techniek je moest gebruiken om er succesvol te zijn. Omdat de vlaktes zo oneindig groot zijn was het moeilijk om je op een referentiepunt te richten. Daarvoor koos ik een berg die ongeveer 50 km weg was zodat ik tijdens iedere run een beetje op een rechte lijn kon blijven. Tijdens de recordrun van 320 km/u ging de auto iets dwars en dat was nogal een ervaring . De zoutvlaktes waren fantastisch en het was één van de mooiste momenten uit mijn lange carrière. Jaguar heeft ons met de juiste ingenieurs enorm gesteund. Zonder hun inbreng had dit project nooit kunnen slagen.
Formule 1: âRugnummersâ rijders nieuw F1-seizoen bekend
De vroegere sportcommentator Barend Barendse werd ooit beroemd met zijn uitspraak aan namen heb ik niks, rugnummers moet ik hebben! Speciaal voor Barend hebben we de rugnummers verzameld waarmee de Formule 1-coureurs dit jaar gaan racen.
Het met de F1 gestopte Honda heeft overigens de 18 en 19 toebedeeld gekregen. De verwachting is dat de renstal binnenkort zal worden overgenomen en derhalve alsnog kan deelnemen. Opvallend is verder dat vice-wereldkampioen Felipe Massa een hoger startnummer heeft dan zijn in 2008 tegenvallende ploegmaat Kimi Raikkonen én dat geen enkele coureur met het vermeende ongeluksgetal 13 zal racen.
McLaren Mercedes: Lewis Hamilton 1 Heikki Kovalainen 2
Ferrari: Kimi Raikkonen 3 Felipe Massa 4
BMW Sauber: Robert Kubica 5 Nick Heidfeld 6
Renault: Fernando Alonso 7 Nelson Piquet 8
Toyota: Jarno Trulli 9 Timo Glock 10
Scuderia Toro Rosso: Sebastien Buemi 11 Tweede rijder niet bekend 12
Red Bull Racing: Mark Webber 14 Sebastian Vettel 15
Williams: Nico Rosberg 16 Kazuki Nakajima 17
Honda: Rijder niet bekend 18 Rijder niet bekend 19
Force India: Adrian Sutil 20 Giancarlo Fisichella 21
Formule 1: Volg donderdag live de presentatie van de nieuwe Toyota F1
Het Formule 1-team van Toyota zal donderdag 15 januari de nieuwe F1-bolide voor het seizoen 2009 presenteren. De onthulling van de TF109 is live te volgen via internet.
Op een speciale site van Toyota is het spektakel donderdag a.s. vanaf 12.00 uur s middag rechtstreeks te zien. Rijders Jarno Trulli, Timo Glock en Kamui Kobayashi zijn bij de presentatie aanwezig. Volgens Toyota is er voor de internetvolgers tevens een kans om interactief met de coureurs in contact te komen. http://www.tf109-premiere.com/
IRL: Will Power 'tijdelijke vervanger' van Helio Castroneves bij Penske
De Australiër Will Power is door Team Penske aangesteld als 'tijdelijke vervanger' van de Braziliaan Helio Castroneves, die zoals bekend vanwege vermeende belastingfraude in moeilijkheden is geraakt. Castroneves moet binnenkort voor de rechter verschijnen.
Roger Penske en de bij de Amerikaanse autoriteiten in ongenade gevallen Helio Castroneves.
Power vervangt Castroneves In een verklaring liet teammanager Tim Cindric van Penske Racing weten dat Team Penske volledig achter Castroneves staat en dat het team een positieve uitspraak van de rechtbank verwacht. Het aanstellen van Wil Power geeft Helio de gelegenheid om zich volledig op zijn rechtszaak te concentreren, aldus een verklaring van het team dat overigens vandaag in Indianapolis een persconferentie omtrent haar plannen voor komend seizoen geeft.
Roger Penske verwacht ander motorenreglement voor NASCAR Zoals bekend zal de IRL nog eind deze maand haar motorenpakket voor de toekomst bekendmaken. Gezien de huidige conjunctuur is de verwachting dat men naar een compactere 4 cylinder turbomotor gaat overschakelen. Roger verklaarde gisteren in een interview op de Detroit Auto Show, dat hij verwacht dat ook NASCAR dit concept in de toekomst zal overnemen. NASCAR overweegt eveneens naar milieuvriendelijke brandstoffen over te stappen, maar heeft volgens Brian France van NASCAR nog geen beslissing genomen. De IRL voert op dit moment uitgebreide besprekingen met diverse motorenfabrikanten voor een nieuw motorenpakket. Bij Audi, dat dit jaar uit de ALMS-series stapte, lijkt de belangstelling om met de IRL in zee te gaan bijzonder hoog.
Formule 1: Openhartig interview Michael Schumacher vanavond op Duitse tv
Het gebeurt eigenlijk nooit dat Michael Schumacher een uitgebreide blik in zijn privé-keuken toelaat. Maar vanavond zal de Duitse tv-zender ZDF 75 minuten lang praten met de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1. De in Duitsland bekende interviewer Johannes B. Kerner zocht de Schumis op in hun woning in het Zwitserse Genève.
Tijdens de uitzending, die van 22.45 uur tot middernacht duurt, vertelt Michael Schumacher uiteraard over zijn indrukwekkende autosportloopbaan en zijn liefde voor Ferrari. Hij zal echter ook verhalen over wat hem in het leven bezighoudt. Mist hij als gepensioneerde coureur de adrenalinekick? Wat wil hij het komend jaar gaan doen? En hoe beleefde Schumi, die begin deze maand zijn 40ste verjaardag vierde, de enorme crash op Silverstone in 1999? De antwoorden komen vanavond langs op de Duitse televisie.
Formule 1: Ferrari presenteert de nieuwe F60 bolide voor het seizoen 2009
Het Formule 1-team van Ferrari heeft vandaag de bolide voor het komende seizoen gepresenteerd. Dat gebeurde op het Italiaanse race-asfalt van Mugello. De Scuderia heeft deze foto's van de F60 vrijgegeven.
We hebben het al tijdens winterse testsessies gezien bij onder meer BMW: de nieuwe F1-wagens hebben een heel brede voorvleugel en een extreem smalle achtervleugel. Dat is even wennen als je de vierwielers van de afgelopen jaren gewend bent.
Het bovenaanzicht van de F60. Deze naam verwijst overigens naar de 60 seizoenen die Ferrari aan de Formule 1 deelneemt.
De nieuwe wagen is tevens uitgerust met het KERS-systeem.
Vice-wereldkampioen Felipe Massa zal vandaag de eerste rondjes rijden met de nagelnieuwe auto van de Scuderia.
IRL: âRobert Doornbos in IndyCar bij Newman/Haas/Laniganâ
Robert Doornbos tijdens de Champcar-race
Robert Doornbos gaat dit jaar in de IndyCar Series racen, zo meldt Autosportnieuws.be. Volgens de Belgische website zou de Nederlandse coureur een verbintenis met het topteam van Newman/Haas/Lanigan hebben.
Na een jaar afwezigheid lijkt Doornbos dus weer actief te worden in de VS. In 2007 was hij zeer succesvol door als rookie tweede te worden in de inmiddels niet meer bestaande Champcars. Doornbos won voor Team Minardi races en hoefde in het eindklassement alleen Sébastien Bourdais voor zich te dulden.
Steun De Rotterdammer, die financieel wordt ondersteund door sponsor ING, heeft al eerder aangegeven dat hij bij een rentree in de Amerikaanse singleseaters louter bij een topteam aan de slag wil. De veelvoudige kampioensformatie Newman/Haas/Lanigan is daarom zeker een goede optie. Graham Rahal zal in 2009 in ieder geval voor Newman racen. De verwachting is dat Newman a.s. woensdag Doornbos officieel presenteert.
Formule 1: Eerste snelle meters nieuwe Ferrari F60
Vandaag heeft Ferrari niet alleen haar nieuwe F1-bolide gepresenteerd, de F60 heeft bovendien een paar rondjes over een circuitondergrond geracet. Terwijl voormalig wereldkampioen Kimi Raikkonen zijn Ferrari-muts ver over zijn koude Finse oren trok....
... maakte zijn ploegmaat en regerend vice-wereldkampioen Felipe Massa zich op voor de primeur van de F60.
Na in de rode bolide te zijn gezakt...
...ging de Braziliaan op pad voor een paar omlopen.
De combinatie van grote voorvleugel en superkleine achtervleugel blijft opvallend. De redactie van Autosport.nl moet toch even aan de woorden van F1-coureur Nick Heidfeld terugdenken, toen hij anderhalve maand geleden in een qua uiterlijk behoorlijk vergelijkbare BMW had getest. ,,Dit is de lelijkste Formule 1-wagen ooit'', zei Heidfeld destijds over de BMW...
Sportscars: Nicolas Prost met LMP1 Lola Aston Martin in LMES series
Nicolas Prost komt samen met de Italiaan Andrea Bellicchi en de Zwitser Marcel Fässler komend seizoen voor het team van Sebah Racing in de LMP1 klasse van de Le Mans Series met een Lola Aston Martin B08/60 uit.
Naast de vertrouwde LMP2 B08/80 met het startnummer 33 breidt Sebah Racing haar activiteiten naar de LMP1 klasse met een Lola Aston Martin uit. De nieuwe aanwinst van het team zal met het startnummer 13 aan de start verschijnen.
Sebah Racing breidt activiteiten uit Het Zwitserse Sebah Racing breidt komend seizoen haar activiteiten van de LMP2 naar de LMP1 klasse van de LMES-series uit. Afgelopen seizoen was het team in de LMP2 klasse van dit kampioenschap actief met een Lola B08/80 Coupé-Judd. Voor komend LMES-seizoen maakt Sebah Racing tevens de stap naar de LMP1 klasse met een Lola B08/60 Aston Martin voor de combinatie Andrea Bellicchi, Marcel Fässler en Nicolas Prost. Andrea Bellicchi kwam al in 2008 voor het team in de LMP2 klasse uit, en reed ook met de Speedy LMGT Spyker van het team. In 2006 zegevierde hij in de LMGT2 klasse tijdens de 1000 KM van de Nürburgring. Marcel Fässler kwam in het verleden in het DTM voor Mercedes en Opel uit en heeft inmiddels een lange stand van dienst met diverse prototypes opgebouwd.(Oreca en Audi). De afgelopen drie jaar kwam Fässler op Le Mans uit. Nicolas Prost won vorig seizoen de Euro F3000 titel en kwam in 2006 en 2007 in het Spaanse F3 kampioenschap uit, waarin hij tijdens zijn laatste seizoen in 2007 als derde eindigde. De LMP2 Lola B08/80 Coupé gaat dit jaar bemand worden door Xavier Pompidou, Jonny Kane en Benjamin Leuenberger.
carlos sainz gestrekt zijn lood aan de top van de dakar standen nogmaals scoren na zijn vijfde etappe overwinning van de rally. de volkswagen bestuurder heeft nu 3 etappes op rij gewonnen heeft nu bijne 20 minuten voor mark miller die de 2 plaats overnam van de viliers.
Teleurstelling in het kamp van Renger van der Zande. De Prema Powerteam-coureur worstelde op vrijdag erg met de afstelling van zijn auto op de Norisring, een smal stratencircuit zoals de F1 Monaco GP, wat uiteindelijk resulteerde in een 23ste plek in de kwalificatie. Renger houdt het hoofd echter omhoog en gaat voor een overtuigende inhaalrace op zaterdag.
"Ik kom hier gewoon snelheid tekort", zei Renger. "Ik worstel erg met de afstelling van de auto en spring op dit circuit van hobbel naar hobbel. Het zit hier zo ontzettend dicht bij elkaar, dat een tiende van een seconde direct heel veel uitmaakt. De set-up van de auto is niet helemaal in orde en ik krijg het op dit moment gewoon even niet voor elkaar. Daar kunnen we nu niks meer aan veranderen en morgen moet ik gewoon zo hard mogelijk naar voren stomen. Ik heb in het verleden bewezen dat ik dat goed kan, dus laten we hopen dat de Renger-stoomtrein morgen weer in volle vaart gaat."
F3 Euro Serie: Nico Hülkenberg pakt pole op Norisring
Nico Hülkenberg vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de zevende race van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. Op de 2,3 kilometer korte Norisring, het stratencircuit in Neurenberg, bleef de Masters-winnaar van vorig jaar met een snelste rondetijd van 48,696 seconden de Fin Mika Mäki voor. Henki Waldschmidt zorgde voor een verrassing door zich als elfde te kwalificeren, verreweg zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe. Renger van der Zande deed het minder: de Nijmegenaar kwam niet verder dan de 23e plaats.
Henkie Waldschmidt op weg naar de 11e startplek.
Zoals altijd op de Norisring lagen de tijden in het Formule 3-veld, ditmaal 29 rijders sterk, ongelooflijk dicht bij elkaar. Van de snelste man Hülkenberg tot aan de als 24e geklasseerde Yann Clairy was het verschil slechts 0,755 seconde en tot en met de 28e plaats, bezet door Basil Shaaban, lagen alle rondetijden binnen een seconde. Alleen de Ier Niall Breen viel wat dat betreft buiten de boot, hij was met zijn tijd van 49,698 seconden 1,002 seconde langzamer dan Hülkenberg.
Na iets minder dan tien minuten most de 30 minuten durende kwalificatietraining eenmaal worden onderbroken, nadat de Duitser Christian Vietoris bij het uitkomen van de Schöller-S de beruchte betonnen muur geraakt had en zijn bolide zwaar beschadigd op de baan stond. Nadat de Dallara was geborgen, kon de sessie worden hervat. Hoewel veelvuldig rijders met blokkerende wielen werden gesignaleerd, was er verder geen sprake van noemenswaardige problemen.
Uitslag: 1. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes F308, 48,696 2. Mika Mäki (Fin), Dallara-Mercedes F308, 48,737 3. Koudai Tsukakoshi (Jap), Dallara-Mercedes F308, 48,822 4. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes F308, 48,946 5. Jules Bianchi (Fra), Dallara-Mercedes, 48,978 6. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen, 49,023 11. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes, 49,121 23. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, 49,444
Div: Mosley was door Ecclestone gewaarschuwd over complot
Twee maanden voordat het geheime seksleven van Max Mosley door het Britse tabloid News of the World is geopenbaard, was de FIA-voorzitter gewaarschuwd dat onbekenden in zijn privé-leven aan het wroeten waren. Mosley heeft destijds echter niks met die info gedaan. Bernie Ecclestone was degene die Max Mosley in januari inlichtte, zo meldt de krant The Times vandaag. Ecclestone had van een voormalige werknemer vernomen dat er mensen waren die Mosley uit de FIA wilden hebben en dat die groep alles in het werk wilde stellen om Mosley in een kwaad daglicht te stellen. Het in diskrediet brengen van Mosley zou hem zijn kop als FIA-preses moeten kosten.
Niet serieus Mosley nam de tip van Ecclestone niet serieus genoeg. Twee maanden later, in maart, werden er echter fotos en filmpjes gepubliceerd van Mosley, die met vijf sm-meesteressen een seksorgie had. Vooral dat Mosley, als zoon van een Britse fascist, Duitse nazi-praktijken zou hebben nagespeeld, deed het nodige stof opwaaien. Hoewel de persoon Mosley erg is beschadigd door de openbaringen over zijn geheime seksleven, blijft hij voorlopig wel FIA-baas. Hij won onlangs in Parijs een speciale FIA-stemming over zijn aanblijven als voorzitter.
DSC: Team Divitec Racing met Koni-schokdempers naar Hockenheim
De Opel Astra GTS 3.5 V6 van Team Divitec Racing is vanaf het komende raceweekend van de Dutch Supercar Challenge in Hockenheim uitgerust met schokdempers van Koni. Die gaan naar verwachting voor de definitieve aansluiting zorgen met de top in de Supersport I-divisie.
Seconde sneller in Hockenheim Koni is een vooraanstaand leverancier van schokdempers in de autosport. Naast Team Divitec Racing, levert Koni aan het Aston Martin fabrieksteam, en sinds 2007 aan het McLaren Formule 1-team. Koni is dit jaar voor het vijftigste achtereenvolgende jaar leverancier in de Formule 1. Carlo Kuijer: "We zijn erg trots dat een bedrijf als Koni technisch partner is van ons team. Met hun schokdempers verwachten we in Hockenheim meer dan een seconde per ronde te winnen ten opzichte van onze snelheid in Spa. Die was toen al aanzienlijk verbeterd doordat we onze motor maximaal hadden doorontwikkeld. We zijn er bijna in geslaagd om het volledige potentieel van de wagen te benutten."
Professionele aanpak Pieter Blom van Koni is ook te spreken over het partnerschap. "Team Divitec Racing is het enige team in de Supersport I-divisie met onze ondersteuning vanuit de fabriek. Onze eerste indruk van het team is erg positief. Ze pakken het erg professioneel aan, zeker in de Dutch Supercar Challenge. We kijken uit naar een vruchtbare samenwerking en een succesvol seizoen."
Eerste punten Carlo Kuijer en Jeroen Reijntjens hopen in Hockenheim de eerste punten van het seizoen te scoren. De eerste race gaat van start op zaterdagmiddag, gevolgd door de tweede race op zondagmiddag. Tot nu toe telt het kampioenschap nog maar twee races, omdat de zaterdagraces in Duitsland en België werden afgelast. Het noodweer op de Nürburgring maakte het racen te gevaarlijk, terwijl de race in Spa voortijdig werd afgeblazen door een zware crash waarbij de Safetycar betrokken was. Door problemen tijdens de zondagraces scoorde het duo Kuijer/Reijntjens nog geen punten, maar daar moet in Hockenheim verandering in komen.
Reijntjens heeft vertrouwen "Onze Astra heeft verschrikkelijk goede remmen. Daar hebben we in Hockenheim extra veel profijt van, vooral in de hairpin en de bochten in het Motodrome. Met de nieuwe Koni-schokdempers, het motorvermogen en de verbeterde aerodynamica vertrouw ik erop dat we onze eerste punten scoren," aldus Jeroen Reijntjens.
Team Divitec op SBS6 Iedere zondagochtend rond 11 tot 12 uur worden raceverslagen en reportages van de Dutch Supercar Challenge uitgezonden op SBS6. Deze uitzendingen worden sinds kort gesponsord door Divitec Nederland B.V., de hoofdsponsor van het team. Divitec is producent en distributeur van cameraobservatie- en registratietechnieken voor onder andere beveiligingscamera's.
DTM: Goede start Christijan Albers op Norisring tijdens test (update)
Christijan Albers is het DTM-weekend op de Norisring goed begonnen. Tijdens de eerste testsessie van anderhalf uur noteerde de Nederlander een keurige vijfde tijd. Later op de dag volgt nog een tweede oefensessie.
Albers reed vanmorgen 43 ronden op het fraaie Duitse stratencircuit. Met een rapste ronde van 49,227 seconden gaf de rijder van Futurecom-TME slechts 0,169 seconde toe op de snelste man, regerend DTM-kampioen Mattias Ekstöm. Ook Timo Scheider (2e), Tom Kristensen (3e) en Bernd Schneider (4e) waren vlot. Albers, die in een twee jaar oude Audi racet, bleef grote namen als Bruno Spengler (6e), Ralf Schumacher (8e) en Martin Tomczyck (9e) voor.
Middagtest Tijdens de middagsessie was Bruno Spengler de snelste DTM'er. De Canadees kwam tot een chrono van 48,387. Hij verwees daarmee Bernd Schneider (48,408) en Gary Paffett (48,506) naar de plaatsen twee en drie. Christijan Albers was tijdens de tweede test terug te vinden op P15. Zijn beste rondetijd in 57 lappen was 48,941.
Formule 1: FIA staat in 2009 toch bandenwarmers toe
Het FIA-plan om bandenwarmers vanaf komend Formule 1-seizoen te verbieden is van de baan, zo meldt autosport.com. Daarmee luistert de FIA naar de teams en coureurs, die riepen dat het gevaar op ongelukken zou toenemen bij een verbod op de warmers.
De FIA herintroduceert vanaf komend jaar de slicks-banden in de Formule 1. Deze maatregel, in combinatie met het verbod op bandenwarmers, zou de kosten binnen de F1 moeten terugbrengen, was het idee.
Temperatuur De coureurs kwamen echter in opstand, nadat zij tijdens de wintermaanden hadden getest met slicks die niet uit een bandenwarmer waren gekomen. De piloten vonden dat het te lang duurde voordat het rubber op temperatuur kwam. De rondetijden tussen wagens mét opgewarmde en bolides met koude banden zou te groot zijn, waardoor de kans op onnodige ongelukken zou toenemen.
A1GP: A1GP richt pijlen op Zuid-Amerika; Brazilië enthousiast
Emerson Fittipaldi (links) met de Braziliaanse president Luis Inacio Lula da Silva (midden) en coureur Pedro Enrique. Foto: Miguel Costa jr.
De kans is groot dat de A1GP in de toekomst ook Zuid-Amerika zal aandoen. De World Cup of Motorsport heeft de interesse gewekt van Brazilië. De Braziliaanse president Luis Inacio Lula da Silva heeft aan zijn landgenoot en tevens A1GP-ambassadeur Emerson Fittipaldi steun uitgesproken om de A1GP in het sambaland te gaan organiseren.
Fittipaldi, die ook seatholder is van Team Brazilië, had afgelopen week een gesprek met de president van zijn land. ,,Het is ons doel om in de niet te verre toekomst de A1GP naar Brazilië te halen, vertelde de zelf ook nog steeds racende autosportlegende Fittipaldi. ,,Het is daarom meer dan belangrijk dat we de volle steun van de regering en onze president hebben.
Spa 24U: Ferdinando Monfardini derde coureur bij Scuderia Ecosse
De Total 24 Hours of Spa naderen met rasse schreden en geleidelijk aan komen de teams ook met hun berichten. Fabio Babini en Jamie Davies krijgen bij Scuderia Ecosse voor de etmaalrace de steun van de Italiaan Ferdinando Monfardini, die dit seizoen in de International GT Open rijdt, ook met een Ferrari F430 GT2.
Monfardini was voorheen actief in de single-seaters. Hij heeft onder andere F3000 en GP2 op zijn palmares staan. Vorig seizoen kwam de Italiaan in de FIA-GT aan de start bij BMS Scuderia Italia in een Aston Martin DBR9.
RTL GP Formule1 analist ontpopt zich als ware titelkandidaat in FIA GT
EINDHOVEN - Mike Hezemans heeft de aansluiting in de strijd om het FIA GT-kampioenschap gevonden. Met een klinkende overwinning in Adria kon de Eindhovenaar samen met teamgenoot Fabrizio Gollin in één klap de pech van de voorgaande races vergeten. Hezemans, die geregeld te gast is als F1 TV-analist bij RTL GP, kreeg in Italië tien punten voor zijn overwinning en staat nu tweede met slechts één punt achterstand op de koplopers.
Op het circuit Adria International Speedway, waar het FIA GT-kampioenschap onder het vallen van de avond een ronde afwerkte, sloegen Mike Hezemans en Fabrizio Gollin met hun Corvette Z06 keihard toe. Voor het snelle duo betekende de race hun eerste overwinning van het seizoen. Die eerste zege had er al in één van de voorgaande races kunnen zijn, ware het niet dat tegenslag en verkeerd verlopen pitstops roet in het eten gooiden. Vlak voor de meeting in Adria zat Hezemans met het Phoenix Racing Team rond de tafel om alle aandachtspunten van de afgelopen races op een rij te zetten. Dat werkte! De crew stond op scherp en nu was het aan Hezemans en Gollin de taak om het af te maken.
We hadden al drie races kunnen winnen, zei Hezemans daarover. Tijdens de vorige race ging een pitstop compleet de mist in, waardoor we de winst konden vergeten. We hadden eigenlijk al riant aan de leiding moeten staan.
Tijdens de vrije training en kwalificatie leek het ook dit weekeinde mis te gaan voor Hezemans en Gollin, maar die angst was slechts van korte duur. Hezemans: We hadden geen tractie tijdens de vrije trainingen en kwalificatie. Dat kostte ons drie tienden van een seconde per ronde. Daarom hebben we het differentieel gewisseld en dat bleek het euvel te zijn. Toen deze vervangen was, wonnen we ineens een halve seconde! We waren daarmee absoluut de snelste! Door onze winst ligt het kampioenschap nog helemaal open. Bij ons klopt alles nu. De crew weet wat nu wat er verwacht wordt, de Corvette is sterk en snel en wij als rijders zijn gemiddeld het beste.
Een uitstekend uitgangspunt voor de volgende race. Al zal die geen makkie worden weet de Eindhovenaar. Ten eerste zit het niveau van de FIA GT deelnemers heel erg dicht bij elkaar en door onze winst in Adria krijgen we voor de volgende wedstrijd nog eens veertig kilo extra ballast. Om daar strijdvaardig aan toe te voegen: Ik heb dit jaar één missie: ik wil kampioen worden.
Voorlopig wil het maar niet lukken voor het ambitieuze duo Kumpen-Longin. Na de tegenslagen in de Belcar en de moeilijke seizoensstart in het FIA GT kampioenschap was het duo vastbesloten om een goede prestatie neer te zetten in Adria. Hun wedstrijd duurde welgeteld elf ronden. Toen werd de Saleen aangetikt door een andere deelnemer en zat de wedstrijd er meteen op.
Het kondigde zich aanvankelijk niet zo slecht aan. Tijdens de vrije trainingen waren we bij de les, zegt Bert Longin. We reden de tiende tijd in de eerste vrije training en de zesde tijd in de tweede. We deden een kleine aanpassing vanwege een beetje overstuur. Dat was geen goeie zet want nu had de wagen ineens onderstuur. We reden de twaalfde tijd, goed voor een startplaats op de zesde rij. Toch wel een kleine ontgoocheling.
Voor de wedstrijd greep het team terug naar de afstelling van de vrije trainingen. Anthony Kumpen startte vanuit twaalfde stelling. Na twee ronden reed ik in negende positie. De wagen was ok en na een ronde of vijf reden we dezelfde tijden als de koplopers. Dat was een hele geruststelling, we konden het tempo aan, het harde werk van de afgelopen weken wierp eindelijk zijn vruchten af... tot ik in de elfde ronde werd aangetikt door een Vitaphone Maserati. Het was een harde klap, de ophanging was stuk en onze wedstrijd zat er op. Dit is enorm balen. Plezant is anders. De ontgoocheling is groot. We keken er naar uit om een goede prestatie neer te zetten. Niet alleen voor ons, maar ook voor het team en de sponsors. Eén ding is positief, de wagen kon het tempo aan. Op naar de volgende wedstrijd.
Anthony werd aangetikt door een jonge rijder die weinig ervaring heeft in GT wedstrijden, aldus Bert Longin. Hij was al een tijdje aan het pushen maar hij kon Anthony niet voorbij. Plotseling verremde hij zich met alle gevolgen van dien. Anthony moest aan de kant, de rijder die ons aantikte kon verder rijden. Er zal wel een sanctie volgen voor die kerel maar wat kopen wij daar mee? Niets! De pech mag nu eindelijk wel eens stoppen.
Jongejans grijpt net naast de podiumplaatsen op Spa-Francorchamps
SPA - Rogier Jongejans kon zich afgelopen weekend in de Belgische Ardennen voor de tweede maal dit jaar met het Engelse Formule Ford-veld meten. Op Spa-Francorchamps vocht Jongejans lange tijd mee voor de podiumplaatsen van het Nederlandse kampioenschap. Helaas greep hij in beide races net naast het ereschavot. In de eerste race werd de coureur uit Wormer keurig vierde, waarna hij in de tweede manche na een heftige crash uitviel.
Vanaf de tweede startplek begon Jongejans sterk aan de race en kwam na het uitvallen van Svensson aan de leiding. De coureur van Vuik Racing kwam echter klem te zitten in een groep Engelsen, waardoor hij veel plaatsen verloor. Uiteindelijk kwam hij als vierde over de meet. In de tweede manche eindigde de race van de teamgenoot van Henk Vuik vroegtijdig. Na in het kunstgras te zijn weggegleden, spinde zijn bolide, waarop deze frontaal in aanraking met de muur kwam. Uit veiligheidsoverwegingen moest de autosportcoureur even naar de medische dienst, maar al snel bleek dat Jongejans ongedeerd was gebleven bij het incident.
Dit had eigenlijk mijn weekend moeten worden, maar dat werd het dus niet, vertelde een teleurgestelde Rogier Jongejans. Ik had bij deze races willen inlopen op de klassementsleider. Nu is het gat echter onoverbrugbaar. Ik zal echter blijven vechten voor de titel tot de laatste race. De eerste race ging super. Svensson werd in de eerste bocht al getorpedeerd, waardoor ik eenvoudig aan de leiding kwam. Toen ik eenmaal achter een groep Engelsen vast kwam te zitten, viel ik langzaam terug. Daarnaast was mijn motorkap bij de start geraakt en was los komen te zitten. Dit had als gevolg dat de kap op het rechte eind uit begon te staan, wat niet echt aërodynamisch is. Ik verbaasde mij erover dat het ding er niet af vloog.
In de tweede race liep het opnieuw lekker, maar na een mislukte inhaalactie verloor ik twee plaatsen. Halverwege de manche had ik veel ruimte voor mij en kon ik dichterbij de anderen komen. In de derde sector ging het echter fout. Ik kwam met een wiel op het nog natte kunstgras, waardoor ik begon te glijden. Toen de wagen weer op het asfalt kwam, kreeg hij opeens weer grip, waardoor mijn auto plotsklaps de andere kant op spinde. Vervolgens kwam ik een muur tegen, die ik best wel hard raakte.
De volgende races zijn op het TT-Circuit van Assen, wat eerlijk gezegd niet echt mijn baan is. Vorig jaar kon ik er echter goed presteren. Nu ga ik daar mijn best doen en neem ik alleen nog maar genoegen met de winst, eindigde Jongejans vastbesloten.
Rogier Jongejans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Etro vastgoedzorg Van Zoelen B.V. Commissio Hosting Instant Holland R & W vastgoed beleggingen B.V. Kartbanen.nl Jongejans Schilderwerken Painting Holland NTU Zaanstad dakwerken B.V.
Dutch Supercar Challenge reist af naar F1-circuit Hockenheim
Na een aantal rustige weken bereidt het gehele veld van de Dutch Supercar Challenge zich voor op alweer het vierde raceweekend van 2008. Na achtereenvolgens de Nürburgring, Zandvoort en Spa Francorchamps is het komend weekend de Duitse Hockenheimring waar het grootste GT- en toerwagenkampioenschap van Nederland neer gaat strijken. Alle divisies van de DSC zijn aanwezig op het Duitse circuit, waardoor er wederom met gesplitste startvelden gereden gaat worden. In totaal staan er vier races op het programma, twee op de zaterdag en twee op de zondag. Afgaande op de eerdere wedstrijden dit seizoen is spanning gegarandeerd!
Voor de kanonnen uit de GT-divisie van de DSC is het seizoen echter nog maar amper losgebarsten. Door hevige mist op de Nürburging werd de zaterdagrace van het eerste weekend afgelast en ook de zaterdagrace op Spa Francorchamps werd afgeblazen, ditmaal door een zware crash in het middenveld. Hierdoor zijn er in deze divisie, alsmede in de Supersport I-divisie, pas twee races verreden. Dit aantal hoopt men dit weekend te gaan verdubbelen. Het is niemand minder dan Cor Euser die na twee verreden wedstrijden het klassement aanvoert met zijn bloedsnelle Marcos LM600. Hij vocht tijdens de eerste races een felle strijd uit met het duo Van der Hoek/Van der Zwaan in de Audi DTM TTR. Beide races wist het duo namelijk beslag te leggen op de tweede plaats waardoor ze tweede plaats in het klassement bezetten. Vierde staat momenteel het duo De Graaff/Ribbens, die op Spa een goed tempo reden met hun verbeterde Viper. De samenwerking met Racing For Holland lijkt zijn vruchten af te gaan werpen en het is aan het duo de taak om de goed ingezette lijn voort te gaan zetten. Voor de andere Viper, de rood gekleurde Rudolph-bolide van het duo Grouwels/Grouwels, is het te hopen dat zij verstoken blijven van technische problemen waardoor ze kunnen laten zien tot wat deze speciale GT2-versie in zijn mars heeft. Veel concurrentie mag er ook wederom verwacht worden van de Moslers, die naast het klassement van de GT-divisie ook hun eigen Mosler Challenge hebben. Na twee races is het het Engelse duo Riley/Flux die hier het klassement aanvoert, op de voet gevolgd door Martin Short en het duo Mecke/Rehfeld. In het GT-klassement bezetten Riley en Flux momenteel de derde positie. De strijd der seconden is close dit seizoen in de GT-divisie, en het is dan ook maar zeer de vraag of het Euser ook dit weekend gaat lukken om de op de loer liggende concurrentie voor te blijven.
De eerste races van dit seizoen is gebleken dat in de Supersport I-divisie een ware Porsche-invasie is losgebarsten. Meer dan tien Porsches hadden zich dit seizoen ingeschreven in deze divisie, waaronder ook veel 997 GT3s. Dat deze autos serieus hard gaan demonstreerde Duncan Huisman al tijdens de eerste race op de Nürburging, toen hij in het begin van de race zelfs de mensen uit de GT-divisie wist voor te blijven. Op Spa Francorchamps waren het de heren Thuis en Donovan, beiden rijdend met een Porsche 997 GT3, die het veelvuldig met elkaar aan de stok hadden en op de baan verbeten duels uitvochten. De verwachting is dan ook dat beide heren de komende races elkaar nog zeer vaak gaan tegenkomen. Het is ook de eerdergenoemde Donovan die momenteel het klassement in de Supersport I-divisie aanvoert, waarin hij gevolgd wordt door Nol Kohler, die dit seizoen met zijn nieuwe Porsche 997 GT3 de smaak goed te pakken heeft. Kapers op de kust voor de overwinning komend weekend zijn onder andere de snelle Renault Méganes van Carworld Motorsport, die op Spa uiterst snelle rondetijden noteerden. Het lukte nieuwkomer Habets zelfs om vanuit het achterveld de overwinning te behalen in de divisie. De verwachting is dan ook dat we deze jonge coureur dit seizoen nog zeer vaak aan de top gaan terugvinden. Ook andere nieuwe bolides beginnen langzaam maar zeker hun snelheid te vinden in deze divisie, zoals onder andere het duo Kuijer/Reijntjens met de Opel Astra V6 silhouette en Peter van der Kolk met zijn zeer bijzondere BMW 140 GTR.
In de Supersport II-divisie is de grote vraag wie Pieter van Soelen kan verslaan. In de eerste races van het seizoen bleken de inwoner uit Rockanje en zijn door JR Motorsport geprepareerde BMW 1-serie een gouden combinatie die lastig te overmeesteren viel. Achter Van Soelen was het de eerste races vaak een spannende strijd met onder andere de gebroeders Monster in een Seat Leon SuperCopa en Bob Herber in een Saker Sportscar. Ook Milko Tas kan zich regelmatig mengen in deze strijd, maar hij heeft door technische problemen aan zijn Seat Leon SuperCopa al veel punten laten schieten. Hopelijk voor Tas is het geluk hem dit weekend wel aan zijn zijde. Tot slot zijn de Aston Martin Vantages ook weer ingeschreven in deze divisie, en is het aan de rijders van deze schitterende bolides om het ware potentieel van de wagen te tonen.
In de Sport I-divisie vechten John van der Voort en Peter Claassen met hun BMW 1-serie een zware strijd uit met de vele Lotus Exiges die deze divisie rijk is. Zo zijn het onder anderen de Exiges van RED Motorsport die veel weerstand weten te bieden, met de Belg Luc de Cock en de Duitser Wilfred Schawohl achter het stuur. Ook de Lotus Exiges van Momentum Racing beginnen het tempo goed te volgen, getuige de podiumplaatsen van onder andere Jan van der Kooi en Onno van Rheenen tijdens de eerste races.
Wie stopt Rob Nieman? Dat is de grote vraag in de Sport II-divisie van de Dutch Supercar Challenge. De inwoner uit Twisk won tot nu toe alle vier de races van deze divisie op zijn naam. De kans is groot dat hem dat komend weekend niet gaat lukken, omdat hij door zijn resultaten vele strafseconden aan de broek heeft gekregen. Kapers op de kust zijn vooral zijn teamgenoten Frank Bédorf en Erik Buys, maar misschien kunnen de Minis wel voor een verrassing zorgen.
Naast de Dutch Supercar Challenge zijn er komend weekend nog veel andere klassen actief op de Hockenheimring. Er zijn veel klassen uit Zwitserland actief, zoals de Clio Cup en de Formule Renault. Ook de Duitser 100 Meilen rennen staat op het programma, met bolides aan de start die ook in de DSC niet zouden misstaan. Nieuwsgierig geworden naar de Dutch Supercar Challenge? Stem dan elke zondag
Jeroen Mul heeft leerzaam weekend op Spa-Francorchamps
SPA - Na drie raceweekenden op Circuit Park Zandvoort reisde Jeroen Mul af naar België. Op Spa-Francorchamps waar de Formule1 later dit jaar hun Grand Prix verrijden, trad Mul aan voor de Formule Ford-races. De getalenteerde autocoureur staat nog aan de basis van zijn eerste volledige single-seater seizoen. Toch maakten de wedstrijden op het fameuze F1-circuit veel indruk op de jonge coureur. De race van het Nederlandse Formule Ford-kampioenschap werd samen met de Engelse serie verreden. Mul liet zich niet gek maken door de risicovolle acties van de Britten en behaalde een achtste en een zesde plaats.
Na stroeve trainingen op donderdag, liep het tijdens de kwalificatie ook niet lekker voor Jeroen Mul. De Badhoevedorper was snel in de eerste sector, maar verloor te veel in de andere twee delen van de Formule 1-omloop, waardoor hij zich als achtste kwalificeerde. In de eerste race was de Stuart Racing-coureur te gretig. Toch rolde er een keurige achtste positie uit de bus. De tweede race verliep veel beter voor Mul. Hij kwam goed mee in het veld en besloot zijn optreden op nette zesde plaats.
Ik heb hier heel veel geleerd, concludeerde Jeroen Mul na afloop van het Belgische raceweekend. Daarnaast is Spa-Francorchamps ook nog eens een prachtig circuit, waar men heel lekker kan rijden met Formule Ford-wagens. Ik had in beide races een heel goede start en kon tweemaal buitenom in La Source veel concurrenten inhalen. Helaas pushte ik in de eerste race te hard. Een oud en bekend probleem voor mij. Aan het einde van de race werd ik ingehaald door rijders, die ik eigenlijk voor moet kunnen blijven. Uiteindelijk werd ik achtste, wat teleurstellend is aangezien ik volgens de data bij Henk Vuik Jr. had kunnen komen, die tweede werd.
De tweede race was een hele goede race voor mij, vervolgde het jonge talent. Aan het einde van de race was ik in een leuk gevecht met Vestergaard en Vuik Jr. verwikkeld geraakt. Ik kon mezelf goed rustig houden en kon goed bij de jongens voor mij blijven. Ik reed deze race voor mijn gevoel erg terughoudend, maar ik heb nu wel mijn ritme kunnen vinden. Het volgende weekend is op het TT-circuit van Assen. Ik ken de baan wel, maar ik heb er nog nooit gereden met de Formule Ford-bolide. Als ik mijn rust weer vind, dan kan ik ver naar voren komen. Ik verwacht in Assen weer mee te kunnen met de kopgroep en rond de vijfde plaats te eindigen. Alles wat daarboven zit, is mooi meegenomen.
Jeroen Mul wordt in zijn race activiteiten ondersteunt door de volgende supporters: FGH Bank Karbet B.V. Kelderbouw Oger Installatieburo t Zand B.V. MPO PBV Architecten Hillen Roosen Hanos
Williams F1 en Red Bull Racing bevestigd voor Moscow City Racing
MOSKOU - AT&T Williams F1 en Red Bull Racing zullen op zondag 13 juli 2008 demonstraties verzorgen tijdens de eerste editie van Moscow City Racing powered by Bavaria. Dit heeft de organisatie en de loco-burgemeester van Moskou, de heer Vinogradov, bekend gemaakt tijdens een persconferentie in de Russische hoofdstad. Formule 1-coureur Nico Rosberg en het Russische talent Mikhail Aleshin zullen respectievelijk de AT&T Williams F1 en de Red Bull Racing F1 door de straten van Moskou sturen.
Moscow City Racing Na maanden van voorbereiding werd begin deze maand het grote nieuws gepresenteerd om met Formule 1-bolides langs het Rode Plein en het Kremlin te rijden. De loco-burgemeester van Moskou geeft aan zeer verheugd te zijn met de komst van het autosportspektakel naar de Russische hoofdstad. De glitter en glamour van de Formule 1 met de wereldstad Moskou als adembenemend decor is een unieke combinatie. Met evenementen als Moscow City Racing powered by Bavaria willen wij de autosport dichterbij de mensen brengen. Toen wij in 2005 begonnen in Rotterdam kon ik mij niet voorstellen dat we enkele jaren later naar Moskou zouden uitbreiden. Dit is werkelijk een droom die uitkomt en ik wil daarom ook de gemeente Moskou en het Kremlin enorm bedanken. Samenwerkingen tussen Nederlanders en Russen pakken goed uit met als meest recente voorbeelden natuurlijk de successen van Hiddink en Advocaat, aldus organisator Robert Heilbron.
AT&T Williams F1 Het AT&T Williams F1-team is één van de oudste Formule 1-teams die op dit moment actief deelneemt aan de Formule 1. Het team, opgericht in 1977 door Frank Williams en Patrick Head, heeft in haar bestaan 16 officiële FIA Formule 1 wereldtitels gewonnen, waarvan negen titels bij de constructeurs en zeven bij de coureurs. Teambaas Sir Frank Williams liet via een videoboodschap weten zeer verheugd te zijn om deel te nemen aan het unieke evenement. Met veel plezier hebben wij het aanbod geaccepteerd om deel te nemen aan Moscow City Racing powered by Bavaria, aldus Frank Williams. Dit zal ons eerste bezoek aan Rusland worden, een land met grote belangen voor ons. Om demonstraties te mogen geven tijdens zon grote mijlpaal is een bijzonder privilege en wij geloven dan ook dat Moscow City Racing een grote toekomst wacht. Tijdens het autosportspektakel zal de Duitser Nico Rosberg de bolide van het team besturen.
Red Bull Racing F1 Naast het Britse Formule 1-team zal tevens Red Bull Racing demonstraties verzorgen op het Moskouse asfalt. De komst van het Formule 1-team van de energiedrankjesgigant wordt mogelijk gemaakt door Bavaria, PIT-partner van Moscow City Racing. Het Russische talent Mikhail Aleshin, uitkomend in de World Series by Renault, zal de bezoekers vermaken in de Red Bull RB4.
Beleef dit unieke spektakel Naast de aanwezigheid van de Formule 1 zullen diverse nationale en internationale coureurs demonstraties verzorgen op het spectaculaire parcours langs het Kremlin, de Moscow River en het Rode Plein. Om dit unieke spektakel van dichtbij mee te maken is het mogelijk om het exclusieve VIP-dorp en paddock van Moscow City Racing powered by Bavaria te betreden. Voor specifieke informatie kunt u terecht op www.rotterdamracing.com.
BTCS: DB Motorsport zorgt voor spektakel tijdens 12 Uur van Spa
De 12 Uur van Spa is het jaarlijkse hoogtepunt van de Belgian Touring Car Series. De Nederlandse combinatie Jeroen den Boer en Rob Bergmans waren met hun BMW 120d de grote smaakmakers tijdens de 12 Uur van Spa. Even leken zij zelfs aanspraak op de overwinning te gaan maken.
Smaakmakers op Spa Francorchamps: Jeroen den Boer en Rob Bergmans met hun BMW 120d
DB Motorsport BMW 120d zorgt voor spektakel Terwijl de BTCS favorieten door pech achtervolgd werden pakten beide Nederlanders met hun BMW 120d zelfs vier ronden lang de leiding. Daarna moesten Den Boer en Bergmans de leiding afstaan aan de Renault Megane van Vanina Ickx. Vanwege het gunstige brandstofverbruik leek een podiumplaats in het verschiet te liggen. Maar kort voor het einde moest Jeroen den Boer binnenkomen omdat het er een wiel leek los te komen. Nadat het euvel verholpen was eindigde de combinatie Den Boer/Bergmans als vierde algemeen en pakte de eerste plaats in de T3 klasse. DB Motorsport komt waarschijnlijk dit seizoen niet meer in de BTCS in actie maar zal bij de 10 Uur van Zolder in de Dunlop Maxx Endurance Cup eind dit seizoen nogmaals in actie komen. Rob Bergmans: Het smaakt in ieder geval naar meer. Voor de andere Nederlanders verliep de 12 Uur van Spa minder fortuinlijk.
S2 kampioen Armand Essers vlamde als vanouds maar zonder resultaat.
De S2 Solution F Astra van de combinatie Essers- Lippens-Dermont kende tijdens de trainingen al de nodige motorproblemen. Kort na de start kwam de KS Motorsport Solution F Astra binnen voor een lange stop. Een lange inhaaljacht van Essers bracht de KS Motorsport bolide zelfs in de Top 10. Uiteindelijk viel het team met technische problemen uit maar werd alsnog als 19e geklasseerd.
De combinatie Grouwels-Stevens-Bessems kreeg met pech te kampen maar kon de wedstrijd toch uitrijden
De combinatie Eric Bessems, Eric Stevens en Roger Grouwels werd met hun Clio eveneens door pech achtervolgd. Een lang oponthoud leverde een 32e plek algemeen. De langeafstandsspecialisten Breukers-Willems eindigden met hun vertrouwde SEAT Leon als 25e algemeen.
De lange-afstands-specialisten Breukers-Willems zijn natuurlijk altijd van de partij
Greensall en Bouvy vochten een fraai openingsduel uit
Slijtageslag De Peugeot 407 van de Britse combinatie Greensall-Dockerill nam vrijwel direct de leiding gevolgd door de Megane van Bouvy-Ickx-Loix. In de 51e ronde viel Greensall stil met een kapotte oliepomp. Omdat de Peugeot 407 naar de pits werd teruggesleept kon het euvel verholpen worden. Maar de Chad Racing Peugeot kwam niet meer voor de overwinning in aanmerking. Uiteindelijk eindigde men nog als vijfde algemeen. Daarna mocht de Peugeot 407 van Steveny-Lefort-Hartshorne even aan de leiding ruiken maar ook zij moeten met technische problemen het veld ruimen. Dan komt de Megane van Fred Bouvy/David Loix/Vanina Ickx voor de tweede maal aan de leiding en zou die niet meer afstaan. In de aanvangsfase was David Loix bij een aanrijding met een langzamere deelnemer betrokken maar kon alsnog de pits bereiken.
Prachtig duel tussen de leidende Peugeot 407 en de winnende Renault Megae Trophy van Ickx-Bouvy-Loix in de openingsfase
De schade kan hersteld worden en de wedstrijdleiding en ondanks één achterlicht en één koplamp kan de Megane zijn jacht naar de kop vervolgen. Vanina Ickx neemt de laatste stint voor haar rekening en boekt haar eerste zege in de 12 Uur van Spa. Vanina Ickx: Het is was ontzettend warm in de cockpit maar een fijne auto om in te rijden.
De prachtige BMW M3 van Hardman-Leventis-Vann vond zijn Waterloo aan het einde van de oude pitlane
Ook de Britten Hardman-Leventis en Vann lijken met hun prachtig geprepareerde BMW M3 geruime tijd aanspraak te maken op de overwinning. Tijdens een safetycarfase begeeft de BMW het aan de uitgang van de pitlane. Ook de fraaie KS Motorsport BMWs moeten het onderspit delven. Opvallend is het sterke optreden van de S2 Touring Cup Solution F Astras. De Fransen Morel-Gomez-Lassere eindigden als tweede algemeen gevolgd door de combinatie Van Impe-Roossens-Leenders-Baugnée in een identieke bolide.
Eindelijk succes voor Vanina Ickx
Voor het eerst na jaren weer op de circuits gesignaleerd. De Veritas.
Mazda nog niet competitief De spectaculaire Mazda RX8 welke door Thierry Boutsen Energy Racing wordt ingezet moest de eerste twee BTCS races missen en is nog steeds niet competitief genoeg. De RX8 steekt nog steeds in de ontwikkelingsfase en viel eveneens met technische problemen uit.
Nordicar Racing Volvo S60 Het team van Nordicar Racing zette tijdens de 12 Uur van Spa een Volvo S60 in. Deze unieke bolide maakte gebruik van E85 biobrandstof ethanol. Helaas viel de groene bolide met Vincent Radermecker aan het stuur vrij snel uit.
Nogmaals de fraaie Veritas die enkele demorondes draaide
Veritas terug Tijdens de startprocedure maakte de Veritas sportwagen een demo op Francorchamps. Het Duitse Veritas was in de vijftiger jaren een bekend sportwagenmerk dat nu nieuw leven wordt ingeblazen.
Geen gebrek aan schoonheid bij KS Motorsport
UITSLAG 1. Fred Bouvy-Vanina Ickx-David Lox Renault Megane Trophy 250 ronden 2. Kevin Morel -Arnaud Gomez- Lucas Lassere Solution F Astra op 6 ronden 3. Patrick Van Impe-Eddy Roossens-Michael Leenders Solution F Astra op 9 ronden 4. Jeroen den Boer-Rob Bergmans BMW 120 op 10 ronden winnaars T3 5. Nigel Greensall-Iain Dockerill Peugeot 407 op 12 ronden 6. Guido Buratti-Giuliano Bottazi Gianni Pedon-Matteo Pedon Seat Leon op 12 ronden 7. Pierre Yves Rosoux-Ian Gepts Seat Leon op 18 ronden 8.Jean Claude Meert-Armand Fumal-Pierre Yves Corthals Solution F Astra op 18 ronden 9.Bernard André-Alexandre De Vits-Olivier Massart Honda Civic op 10 ronden eerste T2 10.Delrez-Naveux-Lequeux Renault Clio op 21 ronden
Formule 1: Massa wint dankzij problemen Räikkönen
De heren coureurs waren blij om na de stratencircuits van Monte Carlo en Montreal weer eens op een echt racecircuit te zijn. De neutrale toeschouwer zal deze mening waarschijnlijk niet delen, want na twee spectaculaire races, was de Franse Grand Prix weer een ouderwetse optocht met twee Ferraris op kop. Zelfs een kapotte uitlaat bij Kimi Räikkönen kon het Ferrari-feestje niet dwarsbomen, al moest de Fin hierdoor wel zijn zeker lijkende zege aan zijn teamgenoot laten. De tweede plaats met een gehavende bolide is echter het prototype van verlies beperken. Jarno Trulli behield uiteindelijk de derde plek, na in de slotfase hevig onder druk te hebben gestaan van Kovalainen en Kubica.
Grote vreugde bij Ferrari
Ferrari in zetel Al voor de start van de Grand Prix van Frankrijk zit het duo van Ferrari in een zetel, want na de tien punten straf voor Lewis Hamilton wegens de aanrijding in Canada werd ook de tweede McLaren-rijder Heikki Kovalainen bestraft. De Fin hinderde gisteren tijdens de kwalificatie Mark Webber in zijn vliegende ronde en daarom werd Kovalainens tijd in de laatste kwalificatiesessie afgenomen. De tiende startplaats van Kovalainen en de dertiende van Hamilton levert de Ferrari-mannen dus een goede voorzet voor een dubbelzege.
De start levert ook geen problemen voor de rode mannen, daarachter verliest Alonso twee plaatsen aan Trulli en Kubica, maar laatstgenoemde wordt weer snel gepasseerd door de voormalig kampioen. Op plaats zes volgt Glock, voor Webber en Piquet. Kovalainen en Hamilton rukken op naar negen en tien, waar Hamilton de snelste lijkt, maar zijn teamgenoot niet voorbij kan, totdat zijn team Kovalainen de instructies geeft om aan de kant te gaan.
Hamilton krijgt het deksel op de neus Lewis Hamilton is vastberaden om snel op te rukken naar voren, maar doet dit een beetje overmoedig. Lange tijd vecht hij een flink gevecht uit met Nelson Piquet om plaats acht, maar het kwaad is dan al geschied voor de Brit. Hamilton passeerde in de eerste ronde namelijk Sebastian Vettel, maar miste hierbij wel de apex van de chicane, die hij daarmee afsneed. Dat mag niet, dus krijgt Hamilton een drivethroughpenalty. Die lost hij meteen in, en daarmee valt hij terug naar de zeventiende plaats.
Hoezo oppermachtig? Kimi Räikkönen dicteert de race in de openingsfase en lijkt al snel niet meer achterhaalbaar te zijn. Per ronde loopt hij een paar tienden uit op teamgenoot Massa, terwijl de Fin gemiddeld een seconde per ronde sneller is dan nummer drie Trulli. De overmacht van Ferrari wordt nog eens extra bevestigd als de andere teams eerder beginnen met de pitstops dan Ferrari.
Pitduel Achter de twee Ferraris is het vechten om de laatste podiumplaats. De McLarens komen er niet aan te pas; Kovalainen rijdt achtste achter Piquet als de twee samen de pits in gaan. Piquet is weer als snelste weg, maar wielspin bij het wegaccelereren uit de pits geeft Kovalainen de mogelijkheid er voorbij te snellen. Ook Mark Webber heeft problemen na zijn pitstop, bijna spint hij een ronde na zijn stop bij het opkomen van de rechte stuk, maar hij weet zijn auto net onder controle en uit de muur te houden. Trulli heeft intussen de derde plaats in handen, waar hij flink wordt opgejaagd door kampioenschapsleider Kubica. Eenmaal aangesloten komt Kubica er echter niet voorbij, wat Alonso ook weer de mogelijkheid geeft om het gat te dichten.
Problemen voor Räikkönen Terwijl Kimi Räikkönen aanvankelijk op rozen leek te zitten, valt hij halverwege de race opmerkelijk snel terug. De voorsprong van zeven seconde op teamgenoot Massa verdwijnt als sneeuw voor de zon als de Fin per ronde een seconde, of zelfs twee, verliest. Als zijn rondetijden zelfs terugvallen naar de 1:20 is hij de langzaamste man van het veld. De uitlaat van Räikkönens Ferrari heeft een gat gebrand in het bodywork en bungelt er nu los aan. Teamgenoot Massa is niet te houden en snelt de Fin voorbij.
Nadat Räikkönen de eerste verbazing en schrik van zijn gehavende Ferrari heeft verwerkt, schroeft hij het tempo langzaamaan toch weer op. Het tempo van Massa is niet te volgen, maar het gat naar Trulli was aanvankelijk dertig seconden en loopt slechts mondjesmaat terug.
Verraderlijk lichte druppeltjes De spanning in de race ligt in deze laatste fase een eindje achter de koplopers. Achter de Ferraris heeft Jarno Trulli slechts enkele seconden voorsprong op Kovalainen, terwijl ook Kubica nog dichtbij is. Even daarachter heeft Mark Webber Fernando Alonso op zijn staat, met enkele seconden daarachter Piquet. Een klein druppelbuitje lijkt de spanning nog wat te verhogen, maar de druppels zijn in zulke kleinen getale dat het de baanconditie nauwelijks kan veranderen.
Wie mag er mee naar het podium? Met nog tien ronden te gaan brandt de strijd om plaats drie echt los. Heikki Kovalainen en Robert Kubica hebben het gat naar Jarno Truli gedicht en de Italiaan moet nog tien ronden lang in de verdediging. Het duurt tot de voorlaatste ronde voordat Kovalainen echt in de aanval gaat, maar op het moment dat de Fin naast de Italiaan zit stuurt Trulli zijn auto net even richting die van Kovalainen die moet uitwijken en zijn aanval moet afslaan. Zo grijpt Trulli zijn eerste podium sinds 2005.
en nog grotere vreugde bij Jarno Trulli
Achter Kovalainen grijpen Robert Kubica en Mark Webber zoals bijna elke race weer hun punten. De zevende plaats gaat naar Nelsinho Piquet, die daarmee zijn eerste Formule 1-punten scoort en nu misschien het juk van zijn schouders heeft gewerkt. Piquet leek aanvankelijk slechts één puntje te halen, maar bij het inhalen van achterblijvers, twee ronden voor de finsihvlag, vergaloppeert teamgenoot Alonso zich en wint Piquet nog een plaatsje.
Uitslag Grand Prix Frankrijk 1. Felipe Massa, 70 ronden 2. Kimi Räikkönen, op 17.984 3. Jarno Trulli, op 28.250 4. Heikki Kovalainen, op 28.929 5. Robert Kubica, op 30.512 6. Mark Webber, op 40.304 7. Nelson Piquet Jr., op 41.033 8. Fernando Alonso, op 43.372 9. David Coulthard, op 51.072 10. Lewis Hamilton, op 54.521
Porsche Supercup: Jeroen Bleekemolen wint en doet uitstekende zaken voor klassement
Jeroen Bleekemolen heeft de Porsche Supercup race op Magny Cours gewonnen. Gestart vanaf een tweede positie pakte hij direct de leiding in de race en met Jaap van lagen vrijwel de hele race op zijn achterbumper controleerde hij de race. Meer Nederlands succes was er voor viervoudig Porsche Supercup kampioen Patrick Huisman. Gestart vanaf een elfde plaats wist hij knap als vierde te finishen. De overige vier Nederlanders finishten ook, maar moesten zich tevreden stellen met een plaats in de achterhoede. De zege kwam voor Bleekemolen extra goed uit, omdat zijn direct concurrenten voor het klassement (Seyffart, Faulkner en Mamerow) niet of slecht scoorden.
Startprobleem De start kende een bizar verloop. Na de warm up ging het startlicht aan. Polesitter Nicolas Armino had problemen, opende zijn portier en zwaaide met zijn arm om aan te geven dat hij niet kon starten. De wedstrijdleiding onderbrak de startprocedure echter niet. Precies op het moment dat het startlicht uitging sloeg de motor van Armindo toch aan, sloeg hij zijn portier dicht en ging hij toch van start. De rest van het veld had natuurlijk al eerder vol gas gegeven en dus moest Armindo zijn mooie uitgangspositie inruilen voor de 9e plek.
Wereldstart Jeroen Bleekemolen profiteerde door de pole te pakken, maar ook Jaap van Lagen had een wereldstart. Hij startte als zesde en pakte meteen de tweede plaats. Van Lagen wilde graag aanvallen, maar kon geen enkel moment een echt serieuze poging wagen want Bleekemolen had de controle volledig in handen. Beide Nederlanders hadden een gaatje naar Stefan Rosina, die ook geen direct gevaar opleverde voor hen.
Eindelijk goed Patrick Huisman gaf na de kwalificatie aan dat zijn auto eindelijk goed aanvoelde. Dat bleek inderdaad, want vanaf een elfde plaats wist hij als vierde over de finish te komen, een positie die hij al vroeg in de race te pakken had. Gedurende de race leverde hij mooie gevechten met Uwe Alzen, die hem één keer wist te passeren maar al twee bochten later weer achter Huisman reed.
Off day De directe concurrentie van Jeroen Bleekemolen had echt een off day. Jan Seyffarth, die voor de race samen met Bleekemolen aan de leiding ging met 76 punten kwam niet verder dan een achtste plaats, Chris Mamerow, vierde in het klassement, werd slechts zevende en Damien Faulkner (derde in klassement) en René Rast (zesde in klassement) vielen uit.
Achterhoede Sebastiaan Bleekemolen, Tim Buys, Paul van Splunteren en Simon Frederiks konden geen rol van betekenis spelen. Zij finishten op ruim 30 seconden achter Jeroen Bleekemolen.
Uitslag race Porsche Supercup, zondag 22 juni 2008, Magny Cours 1 Jeroen Bleekemolen, Jetstream Motorsport, 14 ronden in 24.38.828 2 Jaap van Lagen, , Damac Kadach Racing, op 0.308 3 Stefan Rosina, Lechner Racing Bahrain, op 1.601 4 Patrick Huisman, Irwin Racing, op 5.325 5 Danny Watts, SAS-Lechner Racing, op 6.466 6 Uwe Alzen, SPS Automotive-performance, op 7.102 7 Chris Mamerow, Damac Kadach Racing, op 8.053 8 Jan Seyffarth, Konrad Motorsport, op 9.354 9 Nicolas Armindo, tolimit, op 11.105 10 Siedler, Norbert, Veltins Mrs Racing, op 15.730
17 Tim Buijs, Bleekemolens Race Planet, op 30.202 18 Paul van Splunteren, HSF Porsche Eindhoven, op 32.269 19 Simon Frederiks, HSF Porsche Eindhoven, op 33.949 20 Sebastiaan Bleekemolen, Bleekemolens Race Planet, op 34.563
Tussenstand na zes races 1. Jeroen Bleekemolen 96 2. Jan Seyffarth (D) 84 3. Chris Mamerow (D) 68
Div: Dutch GT4 Championship in 2009 nieuw Dutch Power Pack-kampioenschap
Het Dutch Power Pack krijgt er vanaf volgend jaar een prachtig nieuw kampioenschap bij. In de Dutch GT4 Championship kunnen dikke bakken als de Ford Mustang FR500 GT4, Aston Martin N24, BMW Z4 Coupé, Lotus Exige, Nissan 350Z, Porsche Cayman, Opel GT en Corvette C6 uitkomen. Vandaag was op Circuit Park Zandvoort de officiële presentatie van de nieuwe cup, die zeker drie jaar zal gaan rijden in het DPP.
De BMW 130i Cup zal volgend seizoen als individueel kampioenschap verdwijnen. Wellicht dat de 130is nog als sub-klasse met de GT4s gaan meeracen, maar dat is nog niet zeker. Wat wel zeker is, is dat er veel enthousiasme is over de nieuwe cup die vanaf de Paasraces 2009 over het Nederlandse asfalt zal gaan razen.
Nieuwe mijlpaal Met de opzet van het Dutch GT4 Championship zorgt het Circuit Park Zandvoort als promotor en organisator voor een nieuwe mijlpaal in de nationale autosport, zo meldde CPZ vandaag trots. Tot de verbeelding sprekende autos en spectaculaire races zijn de factoren die de GT4-klasse tot een aansprekende tak van autosport maken. Volgens CPZ is het voor Nederland belangrijk dat het portfolio van nationale raceklassen in het Dutch Power Pack wordt aangevuld met een multi-merkenkampioenschap.
Aansprekende autos Volgens Erik Weijers, C.O.O. van CPZ, is de komst van de Dutch GT4 als nieuwe klasse een belangrijke stap in de vaderlandse autosport. ,,Sinds het verdwijnen van het Nederlands toerwagenkampioenschap DTCC in 2002, wat nog steeds door veel mensen wordt betreurd, hebben we een officieel kampioenschap met meerdere merken in ons land node gemist. We hebben nu met de Dutch GT de kans om een nieuw multi-merkenkampioenschap van de grond te tillen. Zeker als je kijkt naar de aansprekende autos die in de serie deelnemen.
Stéphane Ratel (links) met Erik Weijers.
Samenwerking met SRO Voor de organisatie en realisatie van de nieuwe titelstrijd werkt CPZ nauw samen met SRO (Stéphane Ratel Organisation). Ratel is sinds 1994 actief in het organiseren van veel verschillende GT-kampioenschappen. ,,We zijn na het internationale succes van de GT3 in 2007 met de GT4 begonnen, vertelt Ratel. ,,We hebben al een Europees GT4-kampioenschap. Het is de bedoeling dat er onder hetzelfde reglement ook meerdere nationale GT4-kampioenschappen zullen worden georganiseerd. Nederland is daar de voorloper in. We willen de GT4 echter ook in Scandinavië, Tsjechië, Portugal en Spanje krijgen.''
Stéphane Ratel doet zijn verhaal aan de tv-camera van RTL GP.
De Ford Mustang van Europees GT4-kampioen Eric de Doncker onthuld.
Symbolische onthulling Bij de Tarzan-bocht werden vandaag zes wagens onthuld die gaan deelnemen van het Dutch GT4 Championship. Onder rode, blauwe, witte en oranje doeken kwamen de dikke bolides symbolisch te voorschijn. Zo pronkte onder meer de Ford Mustang van regerend Europees GT4-kampioen Eric De Doncker op het Zandvoortse asfalt. Bovendien was de Aston Martin waarmee Kees Kreijne momenteel in de Dutch Supercar rijdt present. Naast een BMW Z4, Lotus Exige en Nissan Solution F, stond ook de Corvette waarmee Danny van Dongen dit jaar al met met Rogier Kroymans aan de Europese GT4 deelneemt.
Raceformat De Dutch GT4 Championship zal op de racekalender van 2009 minimaal zeven weekenden in actie komen. Minstens vier keer is Circuit Park Zandvoort het decor, terwijl ook de banen van Assen en Spa-Francorchamps zal worden aangedaan. ,,Per weekend zullen er drie races worden gereden, legt Ron Boon vandaag uit. ,,Er zijn twee sprintraces van elk 25 minuten en een lange race van 50 minuten met een pitstop. Waarbij Erik Weijers als aanvulling meldt dat rijders zowel individueel als duo kunnen deelnemen. ,,Als een team van twee coureurs aan de start verschijnt, rijden ze per weekend beiden een sprintrace en vindt er bij de hoofdwedstrijd tijdens de pitstop een rijderswissel plaats.
Banden In het Europese GT4 kampioenschap wordt er op Pirelli-rubber gereden. De organisatie van het Dutch GT4 Championship wil echter ook andere merken zoals Michelin en Dunlop de kans geven om een mooi voorstel te doen. De fabrikant die het beste bod doet, zal de banden mogen gaan leveren.
Equipe Verschuur stapt in Frans Verschuur is erg te spreken over het nieuwe initiatief. Hij wil als teambaas instappen in de Dutch GT4. ,,Ik geloof er echt in dat dit een succes kan worden. Ik wil volgend jaar met minimaal vier autos gaan deelnemen, vertelde hij vanmiddag op het zonnige Circuit Park Zandvoort. ,,Ik ben met twee Duitse merken in gesprek. Met één van die merken zal ik in de GT4 actief worden. Er hebben zich tevens al diverse rijders bij me gemeld. Zo is Hoevert Vos geïnteresseerd, maar ook jongens als Jaap van Lagen, Wim Beelen en Paul van Splunteren.
Laat het feest beginnen Danny van Dongen was vandaag eveneens bij de presentatie aanwezig. Hij racet reeds in een Corvette C6 in de Europese GT4. ,,Ik vind het een supergoede ontwikkeling dat de GT4 nu ook naar Nederland komt, stelde de Zandvoortse coureur vandaag. ,,Het mooie is dat het Dutch GT4 hetzelfde reglement krijgt als de Europese tegenhanger. Daardoor krijg je de kans om ook aan het andere kampioenschap deel te nemen als je wil. Dat is mooi. Ik verwacht veel van de Dutch GT4. Ik denk dat de Corvette het goed zal doen. Ik heb er nu al zin in. Laat het feest maar beginnen!
FIA GT: Madeno Racing met twee Aston Martins in Europees FIA GT4
Het raceteam Madeno Racing uit Oude Tonge zal nog dit seizoen met twee Aston Martins Vantage V8 deelnemen aan enkele races voor het Europese FIA GT4 kampioenschap. De hightech racewagens zullen worden gereden door de Nederlandse coureur Willy Welles en het Finse talent Mikko Heino. Momenteel worden de twee wedstrijdwagens door de officiële raceafdeling van Aston Martin, het befaamde Prodrive uit Engeland, opgebouwd. Verdere preparatie en het inzetten van de Astons zijn in handen van Madeno Racing. Het seizoen 2008 wordt beschouwd als een leerjaar in deze nieuwe, veelbelovende raceklasse, met een compleet nieuwe auto, waarna in 2009 de aanval op topklasseringen geopend zal worden. Tevens verwacht teammanager Leo van der Maden volgend jaar nog twee extra autos in te kunnen zetten en oriënteert het team zich tevens op een mogelijke deelname aan het Dutch GT4 kampioenschap.
Veelbelovend De Aston Martin Vantage in FIA GT4 outfit beschikt over een 410 pk sterke achtcilinder motor, gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Met zijn ultra stijve lichtgewicht aluminium chassis, het grote motorvermogen en een relatief laag gewicht van slechts 1.350 kg is de Aston Martin Vantage een veelbelovende raceauto. De gewichtsverdeling is nagenoeg ideaal, met 51% van het gewicht op de achteras en 49% op de vooras.
Madeno Racing Teammanager Leo van der Maden: De afgelopen twee seizoenen hebben wij met drie autos aan de Duitse SEAT Supercopa deelgenomen en daarvoor aan de European Alfa Challenge. Wij voelen ons inmiddels aardig thuis op de Europese circuits en hebben gekozen voor het FIA GT4 omdat we op het hoogste internationale niveau de competitie aan willen gaan. Ook voorzie ik dat deze raceklasse zowel op nationaal niveau in verschillende Europese landen als ook internationaal enorm populair zal worden. Wij zullen in de toekomst naast ons Aston Martin GT4 team ook actief worden in de GT2 klasse. We volgen de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe AM Vantage in GT2 specificatie dan ook op de voet.
Veel mogelijkheden Het GT4 format biedt veel mogelijkheden omdat met zowel één als met twee coureurs per auto kan worden gereden. Coureurs komen in een FIA GT4 raceweekeinde behoorlijk aan hun trekken. Er zijn twee vrije trainingen, twee kwalificaties, een race van 50 minuten met pitstop en mogelijk een rijderswissel en twee sprintraces van ieder een half uur.
Prodrive Van der Maden: Wij hebben onze GT4 Astons afgelopen januari besteld bij Prodrive, maar door het grote wereldwijde succes van de GT4 Astons is de levertijd ongeveer een half jaar. Wij hopen onze autos eind juni of begin juli op te kunnen halen in Engeland, zodat wij na de afrondende preparatie in onze workshop in de tweede helft van het seizoen aan de start kunnen verschijnen. Naast het rijden van de resterende races zullen we een uitgebreid testprogramma afwerken. Toch verwacht ik dat we nog dit jaar één of meer podiumplekken kunnen pakken, terwijl we in 2009 serieus om de titel willen strijden.
Rijders De rijdersbezetting voor 2008 bestaat uit de talentvolle jonge Finse rijder Mikko Heino en de Nederlander Willy Welles. Heino maakte al eerder succesvol - deel uit van het Madeno Racing team in de European Alfa Challenge en de Seat Supercopa in Duitsland. Nederlander Willy Welles is inmiddels door zijn deelname aan diverse nationale en internationale merkencompetities ervaren geworden.
GT4 Het eerste jaar van de GT4 European Cup leverde direct al leuke races op met veel close racing, met races op Silverstone, Oschersleben, Spa, Nogaro en Magny Cours. Het doel vorig jaar was om fabrikanten, sponsors, teams en rijders warm te maken voor deze nieuwe raceklasse en Madeno Racing heeft met andere teams de handschoen opgenomen. Ook is er een nieuwe racecategorie aan het kampioenschap toegevoegd, Sports Light, voor autos onder de 1000 kilo. Het ligt dan ook in de verwachting dat de komende jaren nationale GT4 kampioenschappen zullen worden verreden in Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Wanneer er nog meer autos beschikbaar komen zal de GT4 European Cup mogelijk uitgroeien tot een startveld van ruim 40 autos.
Meest gewilde GT4 De Aston Martin N24 Vantage is tot nu de meest gewilde GT4. Momenteel zijn er acht Aston Martins in het GT4 veld en worden er voor dit seizoen nog vijf Astons voor het GT4 afgeleverd, zodat het merk met dertien Astons goed vertegenwoordigd is in het GT4 kampioenschap. Daarnaast rijden er autos als de BMW Z4, Nissan 350Z, Ford Mustang FR500 GT4 en Corvette C6 GT4, terwijl Lotus voor het seizoen 2009 een speciale GT4 versie van de Exige ontwikkelt en mogelijk ook Porsche in 2009 met een speciale GT4 versie van de 997 komt.
Homologatie Voor de homologatie van de deelnemende autos moeten er jaarlijks minimaal 300 exemplaren worden geproduceerd. Uitzondering hierop vormt de Sports Light klasse waarin autos als de Ginetta G50, de KTM X-Bow, de Donkervoort D8 GT en de Lotus 2/Eleven terug te vinden zullen zijn.
Andere Madeno Racing activiteiten en programmas in 2008/2009 Madeno Racing is al jaren ook in andere disciplines actief, zoals het ontwikkelen van speciale onderdelen voor roadgoing autos en het organiseren van incentive programmas. Leo van der Maden: Geheel in de stijl van en in lijn met het merk Aston Martin zullen wij een intensief relatiemarketing en incentive programma voor sponsors ontwikkelen en aanbieden. Uiteraard zullen wij naast ons Aston Martin raceprogramma onze kennis en knowhow ook volledig benutten voor de ontwikkeling van ons fast road performance tuningprogramma dat we uiteraard ook voor het Aston Martin gamma zullen gaan leveren en dat in de loop van 2008 leverbaar zal zijn.
Druk Het jaar 2008/2009 belooft voor Madeno Racing drukbezet te worden, want naast de deelname aan het FIA GT4 kampioenschap is het team met drie autos ook actief in de Renault Sport Clio Cup Belgium en wordt er momenteel hard gewerkt aan de bouw en preparatie van een Renault Sport Rally Clio R3 voor deelname aan het Nederlands rallykampioenschap.
Div: Europese Sports Car Challenge supportrace van 24H Eurospeedway 2008
De eerstvolgende race van de 24H Series zal plaatsvinden op 16-17 augustus 2008 in Lausitz op het circuit Eurospeedway. Tijdens dit weekend is ook een spectaculaire supportrace te zien van de Sports Car Challenge. Deze supportrace bestaat uit 2 kwalificaties en 2 races verdeeld over de vrijdag en zaterdag. Hiermee verwacht de promotor nog meer publiek te trekken. De 24 uursrace start zaterdag 16 augustus om 13.00 uur.
De Midden-Europese Sports Car Challenge is gestart in 1996 met prototype autos en formule autos. Er is een klasse tot 2000cc en een klasse boven de 2000cc. Vooral de laatste klasse is een speelveld geworden voor experimentele autos, met een open reglement om constructeurs nog meer te motiveren om spectaculaire autos te bouwen. In deze klasse hebben oude Le Mans autos ook een plek gevonden. Sinds 2006 is een nieuwe klasse toegevoegd, speciaal voor GT autos.
Speedcom Livelink tijdens 24H Series Vanaf de race op Eurospeedway is Speedcom Communications voor 3 jaar de officiële communicatiepartner van de 24H Series. Dit betekent dat Speedcom alle teams op gebied van communicatie technisch zal ondersteunen tijdens de evenementen. Daarnaast verzorgt Speedcom de communicatieapparatuur voor de organisatie en wedstrijdleiding. Veel ervaring Speedcom heeft veel ervaring opgedaan in de Grand-Am series in de USA. Een interessante nieuwe toevoeging aan de 24H Series is de Speedcom Livelink. Bezoekers van de website http://www.24hseries.com kunnen tijdens de races op de hoogte blijven van de race dankzij live-timing, aangevuld met live commentaar. Het is zelfs mogelijk om tijdens bepaalde momenten in de race live met een rijder te spreken.
Playstation en Nissan GT Academy PlayStation en Nissan hebben samen een ultieme wedstrijd bedacht, de GT Academy. De GT Academy is een Europese competitie van acht maanden waarbij virtueel en levensecht racen worden gecombineerd. Hiermee zullen de dromen van twee aspirant rijders in vervulling gaan. De winnaar zal tijdens de 24H Dubai voor een Engels Nissan team in een Nissan 350Z rijden. Meer informatie over de 24H Eurospeedway en de Sports Car Challenge inclusief een gedetailleerd tijdschema is te vinden op de website http://www.24hseries.com. De andere races van de 24h Series zijn de 12 uur race Hungary op 27 september, de 24 uur race Valencia op 11 en 12 oktober en de vierde editie van de succesvolle 24 uur race in Dubai op 9 en 10 januari 2009.
Veel interesse Er wordt veel interesse getoond voor de 24H Series, met inschrijvingen als Schubert Motorsport met een BMW Z4 (Duitsland), Hoptrans-ToveraSport met een Porsche 997 GT3 Cup (Litouwen), Ebbing Motorsport met een Renault Clio RS (Duitsland), ARC Bratislava met een Porsche 911 GT3 (Slowakije) en Black Falcon met een BMW M3 (Engeland).
Div: Gwendolyn Hertzberger debuteert in Italiaans Formula Master
Gwendolyn Hertzberger maakt in het weekend van 28 en 29 juni aanstaande haar officiële racedebuut in de Italiaanse Formula Master bij het team van Scuderia Fàma. Op het 2,507 meter korte en bochtige circuit van Magione, nabij Perugia (Italië), zal de snelle dame uit de Bollenstreek voor een goed resultaat gaan. Eind augustus volgt aansluitend een tweede nieuwe uitdaging voor Hertzberger. Samen met Moritz Racing zal de 21-jarige coureur ook deelnemen aan de 24-uursrace van Zolder.
Voor Gwendolyn is de Formula Master niet nieuw. In de voorbije winterperiode testte de inwoonster uit Lisse veelvuldig in de snelle bolide bij het Italiaanse team uit Solignano di Castelvetro (Modena). Het was een succesvolle samenwerking, waarbij haar management keihard werkte aan een mogelijke overstap naar deze sterke competitie. Door de hoge budgetten werd echter besloten om voorlopig van het avontuur af te zien. In plaats van een doorstart in de formulewagens, maakte ze onlangs verdienstelijk haar debuut in de Dutch Supercar Challenge bij Moritz Racing op het circuit van Spa-Francorchamps.
Test Ter voorbereiding op het komend raceweekend op Magione, testte Gwendolyn gisteren reeds in de Formula Master bolide op het circuit van Varano. Op de baan waar ze in het verleden nog een race had gereden in de Formule Ford, volstond Gwendolyn probleemloos haar test en kon ze alvast acclimatiseren aan de auto en de bijzonder hoge temperaturen die gemeten werden. Naast Gwendolyn zal Luca Persiani en teambaas Nino Fàma komend weekend de overige autos besturen.
Super Gwendolyn Hertzberger: Het is super om me komend weekend in de Italiaanse Formula Master met de beste rijders uit Italië te kunnen meten. Afgelopen winter heb ik diverse keren getest in deze bolide, maar ging de overstap om budgettaire redenen niet door. Ik ben de Formula Master echter altijd blijven volgen en bestond er een mogelijkheid om op Magione mijn racedebuut te maken. Ik wil komend weekend alles uit de kast halen om optimaal te presteren. Het is een ijzersterk en compact deelnemersveld die niet veel voor elkaar zullen onderdoen. Nadat ik vandaag weer aan de auto heb kunnen wennen, voel ik me momenteel erg goed in mijn vel zitten en ben daarom ook optimistisch dat we een goed resultaat zullen behalen.
Formule Ford: Jan Lammers gastrijder tijdens Dutch Power Pack in Assen
Tijdens de Paasraces was Jeroen Bleekemolen gastrijder in de Formule Ford.
De Formule Ford-races zullen tijdens het Dutch Power Pack-weekend in Assen (5 en 6 juli) een prominente gastrijder kennen. Jan Lammers stapt dan in de Geva Racing-bolide met het startnummer 1.
Dit seizoen stapt er elk raceweekend een andere rijder in de wagen die vorig jaar door de uiteindelijke kampioen Francesco Pastorelli is bestuurd. Zo toonde tijdens de Paasraces Jeroen Bleekemolen zijn kunsten in de Formule Ford, terwijl Allard Kalff en Rintje Ritsma respectievelijk tijdens Pinksteren en de Jubileumraces met de vierwieler raceten. De 52-jarige Zandvoorter Lammers is nu aan de beurt. Hij zal tijdens de DPP in Assen ook weer in de BMW130i Cup van de partij zijn.
DNRT: Hayley Lazell stapt in bij Westfield Racing Cup
Hayley Lazell bij haar Westfield-wagen.
Tijdens het Super Race Weekend kwam ze nog uit in de BMW E30 Cup, maar vanaf komend weekend zal de bijna 27-jarige Hayley Lazell ook instappen in de TopGear Westfield Racing Cup. Gisteren werd in Lelystad het contract tussen beide partijen getekend en zal Hayley de rest van het seizoen uit gaan komen in de nr. 40 Westfield van het Oto2rent team.
Het open rijden is een totaal nieuwe uitdaging voor Hayley maar daarentegen is het circuit van Zandvoort geen onbekend terrein voor haar. Naast de Westfield zal Lazell ook actief blijven in de BMW E30 Cup en in de Dacia Logan. Oto2rent, de verhuurmaatschappij zonder zorgen die hard aan de weg timmert in binnen- en buitenland, is blij met de overeenkomst voor de rest van het seizoen met deze goedlachse jongedame.
Trots Verder is Westfield Nederland er ook trots op dat Luc Haselier, uit het Limburgse Echt, per 1 september a.s. officiële dealer van Westfield zal gaan worden. Gezien de logistieke ligging zal Luc Haselier de markt in het zuiden van Nederland als ook in Duitsland en België actief gaan bewerken.
Vrij rijden Dat iedereen het heel erg naar zijn zin heeft in de Westfield Racing Cup bewijst de uitspraak van Jos Kolsté. Jos, die al sinds 35 jaar naar de TT van Assen gaat, zal dat dit jaar niet doen. Normaal gesproken zit ik het laatste weekend van juni bij de TT in Assen, maar op Zandvoort is er zondag 29 juni weer een wedstrijd voor ons en de zaterdag ervoor kunnen we vrij rijden (training). En dat op mijn 56ste verjaardag; een mooier cadeau kan ik mij niet wensen, aldus Jos.
Deelnemers Wilt u weten wie er meedoen in de Westfield Racing Cup? Bekijk dan dit filmpje:
DSC: Dutch Supercar Challenge reist af naar F1-circuit Hockenheim
Na een aantal rustige weken bereidt het gehele veld van de Dutch Supercar Challenge zich voor op alweer het vierde raceweekend van 2008. Na achtereenvolgens de Nürburgring, Zandvoort en Spa Francorchamps is het komend weekend de Duitse Hockenheimring waar het grootste GT- en toerwagenkampioenschap van Nederland neer gaat strijken.
Alle divisies van de DSC zijn aanwezig op het Duitse circuit, waardoor er wederom met gesplitste startvelden gereden gaat worden. In totaal staan er vier races op het programma, twee op de zaterdag en twee op de zondag. Afgaande op de eerdere wedstrijden dit seizoen is spanning gegarandeerd.
Kanonnen Voor de kanonnen uit de GT-divisie van de DSC is het seizoen echter nog maar amper losgebarsten. Door hevige mist op de Nürburging werd de zaterdagrace van het eerste weekend afgelast en ook de zaterdagrace op Spa Francorchamps werd afgeblazen, ditmaal door een zware crash in het middenveld. Hierdoor zijn er in deze divisie, alsmede in de Supersport I-divisie, pas twee races verreden. Dit aantal hoopt men dit weekend te gaan verdubbelen.
Felle strijd Het is niemand minder dan Cor Euser die na twee verreden wedstrijden het klassement aanvoert met zijn bloedsnelle Marcos LM600. Hij vocht de eerste races een felle strijd uit met het duo Van der Hoek/Van der Zwaan in de Audi DTM TTR. Beide races wist het duo namelijk beslag te leggen op de tweede plaats waardoor ze de tweede plaats in het klassement bezetten. Vierde staat momenteel het duo De Graaff/Ribbens, die op Spa een goed tempo reden met hun verbeterde Viper. De samenwerking met Racing For Holland lijkt zijn vruchten af te gaan werpen en het is aan het duo de taak om de goed ingezette lijn voort te gaan zetten. Voor de andere Viper, de rood gekleurde Rudolph bolide van het duo Grouwels/Grouwels, is het te hopen dat zij verstoken blijven van technische problemen waardoor ze kunnen laten zien tot wat deze speciale GT2 versie in zijn mars heeft.
Moslers Veel concurrentie mag er ook wederom verwacht worden van de Moslers, die naast het klassement van de GT-divisie ook hun eigen Mosler Challenge hebben. Na twee races is het het Engelse duo Riley/Flux die hier het klassement aanvoert, op de voet gevolgd door Martin Short en het duo Mecke/Rehfeld. In het GT-klassement bezetten Riley en Flux momenteel de derde positie. De strijd der seconden is close dit seizoen in de GT-divisie, en het is dan ook maar zeer de vraag of het Euser ook dit weekend gaat lukken om de op de loer liggende concurrentie voor te blijven.
Porsche invasie De eerste races van dit seizoen is gebleken dat in de Supersport I-divisie een ware Porsche invasie is losgebarsten. Meer dan tien Porsches hadden zich dit seizoen ingeschreven in deze divisie, waaronder ook veel 997 GT3s. Dat deze autos serieus hard gaan demonstreerde Duncan Huisman al tijdens de eerste race op de Nürburging, toen hij in het begin van de race zelfs de mensen uit de GT-divisie wist voor te blijven. Op Spa Francorchamps waren het de heren Thuis en Donovan, beiden rijdend met een Porsche 997 GT3, die het veelvuldig met elkaar aan de stok hadden en op de baan verbeten duels uitvochten. De verwachting is dan ook dat beide heren de komende races elkaar nog zeer vaak gaan tegenkomen. Het is ook de eerdergenoemde Donovan die momenteel het klassement in de Supersport I-divisie aanvoert, waarin hij gevolgd wordt door Nol Kohler, die dit seizoen met zijn nieuwe Porsche 997 GT3 de smaak goed te pakken heeft.
Kapers op de kust Kapers op de kust voor de overwinning komend weekend zijn onder andere de snelle Renault Méganes van Carworld Motorsport, die op Spa uiterst snelle rondetijden noteerden. Het lukte nieuwkomer Habets zelfs om vanuit het achterveld de overwinning te behalen in de divisie. De verwachting is dan ook dat we deze jonge coureur dit seizoen nog zeer vaak aan de top terug gaan vinden. Ook andere nieuwe bolides beginnen langzaam maar zeker hun snelheid te vinden in deze divisie, zoals onder andere het duo Kuijer/Reijntjens met de Opel Astra V6 silhouette en Peter van der Kolk met zijn zeer bijzondere BMW 140 GTR.
Supersport II
In de Supersport II-divisie is de grote vraag wie Pieter van Soelen kan verslaan. In de eerste races van het seizoen bleken de inwoner uit Rockanje en zijn door JR Motorsport geprepareerde BMW 1-serie een gouden combinatie die lastig te overmeesteren viel. Achter Van Soelen was het de eerste races vaak een spannende strijd met onder andere de gebroeders Monster in een SEAT Léon SuperCopa en Bob Herber in een Saker Sportscar. Ook Milko Tas kan zich regelmatig mengen in deze strijd, maar hij heeft door technische problemen aan zijn SEAT Léon SuperCopa al veel punten laten schieten. Hopelijk voor Tas is het geluk dit weekend wel aan zijn zijde. Tot slot zijn de Aston Martin Vantages ook weer ingeschreven in deze divisie, en is het aan de rijders van deze schitterende bolides om het ware potentieel van de wagen te tonen.
Sport 1 In de Sport I-divisie vechten John van der Voort en Peter Claassen met hun BMW 1-serie een zware strijd uit met de vele Lotus Exiges die deze divisie rijk is. Zo zijn het onder andere de Exiges van RED Motorsport die veel weerstand weten te bieden, met de Belg Luc de Cock en de Duitser Wilfred Schawohl achter het stuur. Ook de Lotus Exiges van Momentum Racing beginnen het tempo goed te volgen, getuige de podiumplaatsen van onder andere Jan van der Kooi en Onno van Rheenen tijdens de eerste races.
Grote vraag Wie stopt Rob Nieman? Dat is de grote vraag in de Sport II-divisie van de Dutch Supercar Challenge. De inwoner uit Twisk wist namelijk tot nu toe alle vier de races van deze divisie op zijn naam te schrijven. De kans is groot dat hem dat komend weekend niet gaat lukken, omdat hij door zijn resultaten vele strafseconden aan de broek heeft gekregen. Kapers op de kust zijn vooral zijn teamgenoten Frank Bédorf en Erik Buys, maar misschien kunnen de Minis wel voor een verrassing gaan zorgen.
Veel klassen actief Naast de Dutch Supercar Challenge zijn er komend weekend nog veel andere klassen actief op de Hockenheimring. Er zijn veel klassen uit Zwitserland actief, zoals de Clio Cup en de Formule Renault. Ook de Duitse 100 Meilen rennen staat op het programma, met bolides aan de start die ook in de DSC niet zouden misstaan. Nieuwsgierig geworden naar de Dutch Supercar Challenge? Stem dan elke zondag af op SBS6 rond de klok van 11.30 uur.
Formule 3: Renger kijkt uit naar race op Norisring
Komend weekend wordt in het Duitse Monaco alweer het vierde raceweekend in de F3 Euroseries verreden. Renger van der Zande heeft er alle vertrouwen in dat het weer een prima weekend zal worden. Na enkele tests op het circuit van Monza is het team helemaal klaar voor de race op het korte, maar verraderlijke stratencircuit.
Ik heb er weer erg veel zin in", zei Renger. "We hebben in Monza getest op remkracht, omdat we dat op de Norisring hard nodig zullen hebben. Als er ergens een circuit is dat eventuele problemen met de remmen bloot kan leggen, is het wel daar. De test verliep echter prima en dat geeft vertrouwen. Iedereen begint op de Norisring weer vanaf nul en iedereen heeft dezelfde kansen. Het kampioenschap is erg open en we hebben al veel verschillende winnaars gezien. We moeten gewoon zorgen dat we er in de kwalificatie weer goed bij zitten en dan in de eerste race zo veel mogelijk scoren."
Nieuwe teamgenoot "Ik heb vanaf komend weekend een nieuwe teamgenoot. Charlie Kimball is vervangen door Stefano Coletti. Ik ken Stefano nog niet echt, want hij is een rookie, maar tijdens de test in Monza was hij behoorlijk snel en dat hebben we nodig. Het is jammer dat Charlie weg is, hij was technisch erg sterk, maar zo gaat dat soms. Ik hoop dat Stefano lekker snel is, zodat we van elkaar kunnen leren.
Formule 1: Voorlopige racekalender 2009 gepresenteerd door FIA
De voorlopige racekalender voor de Formule 1 in 2009 is door de FIA gepresenteerd. Er staan voor komend jaar 19 Grand Prix gepland, waarbij de Grote Prijs van Abu Dhabi een nieuwkomer is.
Het seizoen begint wederom in Australië. Dat zal in het laatste weekend van maart zijn. Op 15 november is de finale in Abu Dhabi.
Voorlopige F1-kalender 2009: 29 maart Australië 5 april Malaisië 19 april Bahrain 10 mei Spanje 24 mei Monaco 7 juni Canada 21 juni Groot-Brittannië 28 juni Frankrijk 12 juli Duitsland 26 juli Hongarije 9 augustus Turkije 23 augustus Europa (in Valencia) 6 september Italië 13 september België 27 september Singapore 11 oktober Japan 18 oktober China 1 november Brazilië 15 november Abu Dhabi
Na een kort ziekbed is vorige week Tinus Korevaar overleden.
Tinus Korevaar heeft heel lang in de autosport gezeten. Eerst in de
autocross waar hij veel overwinningen heeft geboekt, daarna in de
rallycross. De Lekkerkerker was ploeggenoot van Piet Dam, die ook
recentelijk is overleden. Veel autosportliefhebbers zullen Tinus kennen
van de tv-beelden van Avro's rallycross op het circuit van
Valkenswaard. Tinus Korevaar is 68 jaar geworden.
Een nieuw bord bij de ingang van het circuit heet bezoekers in tien talen welkom
De 24 Uur van Le Mans zijn weer achter de rug. De gemiste slaap
is ingehaald (nou ja, enigszins), de natte kleding weer droog en de
thuisreis ging goed, ondanks aangekondigde blokkade-acties van Franse
vrachtwagenchauffeurs onder de aanduiding "Operation Escargot". Slakken
vinden we prima, maar alleen om te eten! Er zijn nog diverse impressies
vanuit Le Mans die we graag tijdens het weekeinde al online gezet
hadden, maar helaas werkte de techniek niet helemaal mee zoals gepland.
Bij deze echter alsnog.
Naast het circuit is een bezoek aan het automuseum een must. Tal
van Le Mans-winnende auto's staan er opgesteld, plus een heel aantal
normale straatauto's, met, en dat zal niemand verwonderen, vooral veel
aandacht voor Franse merken.
De auto van de eerste - en tot nu toe enige - Japanse zege op Le Mans, de winnende Mazda uit 1991
Paars en wit is niet alleen het kenmerk van Van Merksteijn, maar ook van de beroemde Silk Cut-Jaguars
Maar natuurlijk komen ook de Franse auto's niet tekort, met blauw
als overheersende kleur, zoals bij de DB met Citroën-motor uit
1948 (nummer 42)
Van recenter datum is de winnende Audi uit 2002
En wel heel mooi: alle Le Mans-winnaars als miniatuur
De officiële shop van de 24 Uur van Le Mans is de afgelopen
winter verplaatst van het hoofdkantoor van de ACO naar het museum.
Kleding, boeken, posters (ook herdrukken) en tal van souvenirs zijn
hier te vinden.
De Carrefour is de dichtstbijzijnde supermarkt in de omgeving van
het circuit. Tijdens de raceweek wordt er vooral veel bier omgezet, op
ruime afstand gevolgd door barbecuevlees en mineraalwater.
Volgens goed geïnformeerde bronnen draait men er in de
raceweek ruim 15 procent van de jaaromzet! De reclame-aanduidingen
zijn tweetalig in het Frans en Engels.
Een absolute must voor wie van de historie van de race houdt, is een
bezoek aan het Hotel de France in La-Chartre-sur-le-Loir, zo'n 40
kilometer vanaf het circuit. Tal van raceteams waren hier vroeger
ondergebracht, waaronder het fabrieksteam van Aston Martin en daarna de
teams van John Wyer met onder andere Ford en Porsche. Na de
nachttrainingen reden de coureurs met de raceauto's gewoon over de weg
naar het hotel en er zijn vele foto's waarop te zien is hoe er op het
dorpsplein aan de auto's werd gewerkt. Het eten is er prima.
Gijs van Lennep ontdekte er aan de wand een foto van zichzelf in
actie met de Porsche 936 in Martini-kleuren, waarin hij in 1976 samen
met Jacky Ickx won
Wederom de tweevoudig Le Mans-winnaar, hier met Dick Braakhekke,
manager PR van Cadillac, Corvette & Hummer Europe in Breukelen, die
in Le Mans was om de verrichtingen van het Corvette-fabrieksteam te
volgen
De beroemde Oostenrijkse verslaggever Heinz Prüller, wiens
boekenserie "Grand Prix Story" door uw eigen AUTOSPORT.NL-reporter als
kind al werd verslonden, was voor het eerst sinds jaren ook in Le Mans
aanwezig. Geen wonder, want met Alexander Wurz, Christian Klien en Karl
Wendlinger (hier rechts op de foto, in het midden Frau Wendlinger,
genaamd Sophie), waren er maar liefst drie Oostenrijkse oud-Formule
1-coureurs in Le Mans actief
Over de prestaties van Jos Verstappen bij zijn debuut in Le Mans is
al heel wat gezegd en geschreven, en terecht, want met zijn
fantastische optreden, met name in de regen, stond hij aan de basis van
de klassezege van Van Merksteijn Motorsport. Ook klasse: na een
viervoudige stint in de late avond en de vroege nacht was hij niet te
beroerd om nog even verslag te doen van zijn ervaringen voor de Duitse
Eurosport. Hier zit hij in de cabine met de Duitse
Eurosport-commentator Stefan Heinrich
En dan, op speciaal verzoek, ook nog wat (kerkelijke) cultuur. Ook
Le Mans heeft een kathedraal, zoals zovele Franse steden. De
Cathédrale St. Julien is een gotisch bouwwerk, dat met zijn
bogen wel wat doet denken aan de veel beroemdere kathedraal van
Chartres.
Het interieur ademt een serene rust uit, hier geen overdadigde barokken versieringen
Ook in de kathedraal van Le Mans is het nodige glas-in-lood te vinden
Rondom de kathedraal het mooie historisch stadshart, een schril
contrast met de nieuwbouw aan de overkant van de Place des Jacobins
Nou ja, en als we dan toch bezig zijn, mag de kathedraal van Chartres eigenlijk niet ontbreken
Het glas-in-lood is er adembenemend, met schitterende roosvensters
Maar ook het beeldhouwwerk is indrukwekkend, zoals hier rondom het koor...
Nico Verdonck versterkt Jaquar X-type van Thiry Racing in 12U Spa
Enkele dagen voor de start van de belangrijkste wedstrijd van de
Belgian Touring Car Series 2008, ziet Thiry Racing International zich
verplicht om voor de 12 Uren van Spa op zekerheid te spelen. Een
tiental dagen geleden was Marc Duez immers het slachtoffer van een
verkeersongeval en is het nog niet zeker of hij aan het stuur van de
X-Type, langere stints zal kunnen volbrengen.
Maar er wordt zelfs nog niet overwogen om de Vliegende Ardennees te
vervangen en dus blijft hij nr 1 op de Jaguar. Toch is een versterking
uiteraard welkom en het is de Belgische vertegenwoordiger in het
Italiaanse F3-kampioenschap Nico Verdonck, die werd opgeroepen. Een
uitgelezen moment voor de jonge Brusselaar, die in de Formule Renault
1.6 zijn eerste stappen mocht zetten en tijdens de 12 Uren de
mogelijkheid krijgt om zich in een dikke auto, met andere grote
kanonnen te meten.
Met Marc Duez, Jerome Thiry, Ludovic Sougnez en Nico Verdonck zal de
Jaguar X-Type Silhouette TRI een te duchten tegenstander worden tijdens
zijn eerste verschijning in het BTCS 2008.
The place to be: De 12Uren van Spa. De datum: 21 juni. De 12 Uren van
Spa start om 14.30 uur en de gratis kaarten kunnen gedownload worden
via de site van de organisatie www.btcseries.be
Tijdens de Canadese Grand Prix ging Ken Anderson op bezoek bij
Ross Brawn van Honda. Hoewel er volgens de buitenwereld niet al teveel
in dit bezoek gezien moet worden heeft dit de afgelopen dagen tot de
wildste speculaties geleid. Na het Super Aguri debakel zou men bij
Honda toch opnieuw de voelhorens naar een tweede team willen uitsteken.
In de toekomst geen Honda GP van St. Petersburg voor de Indycars maar voor de F1?
Het zou voor Ecclestone een welkom geschenk zijn.
Amerikaanse F1 Honda? Honda Amerika beschikt over behoorlijk veel faciliteiten en
men is betrokken bij de IRL en ALMS-series. In de media wordt druk over
een tweede Honda Team gespeculeerd dat in de VS gestationeerd is.
Insiders achten het mogelijk dat Honda Japan zaken gedaan heeft met de
Amerikanen buiten medeweten van Honda F1 om. Ken Anderson is ervan
overtuigd dat hij in de VS de nodige financiële middelen voor een
F1 team kan vinden. Het team zou dan bestaan uit Takuma Sato en een
Amerikaanse rijder. Recentelijk viel de naam Danica Patrick ivm een F1
Test bij Honda.
Ken Anderson
Ken Anderson begon zijn carrière bij Penske en was daar
verantwoordelijk voor de schokbrekers. Later werkte hij als
race-ingenieur voor Rick Mears en kwam bij Ligier in de F1 terecht. De
Ligier JS 33 eindigde destijds als vijfde met René Arnoux als
vijfde in de Canadese Grand Prix. Vervolgens werkte hij bij Onyx en
Chip Ganassi. In 1996 ontwierp Anderson de eerste G-Force Indycar
waarmee Arie Luyendijk in 1997 de Indy 500 won. Na een mislukte
IRL-avontuur met het Falcon chassis dat de Dallaras moest
verslaan kwam Anderson bij het Haas CNC NASCAR Team terecht. Hoewel dit
team nog steeds operationeel is verblijft eigenaar Gene Haas in verband
met belastingfraude achter de tralies. Haas en Anderson investeerden
enkele jaren geleden in een zeer geavanceerd windtunnelproject waar
veel F1 teams belangstelling voor hebben. Een niet nader genoemd F1
team zou al deze maand hiervan gebruik maken. Ook andere teams zouden
gigantisch veel belangstelling voor deze windtunnel hebben.
Op dit moment behaalt Toyota veel publiciteit uit haar NASCAR project
terwijl de IRL en ALMS projecten van Honda weinig impact op de
Amerikaanse markt hebben. Een Amerikaans F1 project zou van Honda wel
eens het marketinginstrument kunnen zijn om de combinatie Toyota/NASCAR
te verslaan. HPD heeft in het verleden zelf motoren en chassis voor
IMSA, CART en de IRL ontwikkeld. Men beschikt in ieder geval over meer
know how dan Super Aguri. Gaat Honda Performance Development de vlag
van Super Aguri overnemen of motorenleverancier van een Amerikaans team
worden?
F3 Euro Serie: Mika Mäki gewond na verkeersongeval bij straatrace
De sterk beschadigde Nissan waarmee Mika Mäki betrokken was bij een ongeval
Mika Mäki, momenteel tweede in de stand van de Formule 3
Euro Serie en dit seizoen al tweemaal winnaar van een wedstrijd, is
afgelopen zaterdag in de omgeving van Tampere in zijn geboorteland
Finland gewond geraakt bij een auto-ongeval. Volgens de Finse krant
Italehti was Mäki met een Nissan op de openbare weg betrokken bij
een duel met een andere auto, waarbij hij bij het uitkomen van een
tunnel op hoge snelheid de controle over de Nissan verloor. De Nissan
raakte een afrastering die de rijbaan van het trottoir scheidt. De
buizen van het hek drongen in de auto. Ter plaatse geldt een maximum
snelheid van 40 km/u, terwijl de Nissan volgens de politie met veel
hogere snelheid reed. Mäki en de overige inzittenden van de Nissan
werden naar het ziekenhuis vervoerd. Justitie onderzoekt momenteel het
ongeval, waarbij Mäki voor minimaal zes maanden zijn rijbewijs
kwijt is. Naar verluidt kan hem zelfs een straf boven het hoofd hangen
van twee jaar gevangenis.
Div: Zaterdag gratis toegang bij De 12 Uren van Spa
Niet te missen. Een must. The place to be. Bovendien nodigt de
organisator je graag uit en is de datum ideaal: 21 juni, het begin van
de zomer. De 12 Uren van Spa is echter nog zoveel meer. Een feest van
de autosport en een groot festijn. Gratis. Fantastisch, niet?
De 12 Uren, geboren onder de benaming 2003 Miles van Spa, kregen een
plaats op de nationale Belgische kalender vanaf 2004. Sindsdien bleef
de uitstraling van de topwedstrijd van de Belgian Touring Car Series
toenemen en groeide de race uit tot een van de belangrijkste
evenementen van het autosportseizoen.
Vol programma De editie 2008 kondigt zich veelbelovend aan, want de trouwe
smaakmakers van de BTCS krijgen voor de gelegenheid het gezelschap van
een aantal teams dat vastbesloten is om de prestigieuze race op hun
naam te zetten. Maar, niet enkel uithouding staat die dag centraal,
want in het voorprogramma worden immers zes sprintraces verreden. De
Renault Clio Cup, Formula Renault 2.0 en Formula Ford zullen de
temperatuur opdrijven voor de start van de 12 Uren, die gegeven wordt
om 14.30 uur.
Gratis kaarten Meer dan ooit nodigt PRC Group zoveel mogelijk toeschouwers
uit om het evenement bij te wonen. Never change a winning formula.
Gratis inkomkaarten kunnen gedownload worden via de site van de
organisatie http://www.btcseries.be
Prachtige gelegenheid Voor de teams en de piloten is het een prachtige gelegenheid
om hun supporters en fans uit te nodigen om hen aan te moedigen, zonder
daarvoor een euro uit te moeten geven. Voor de liefhebbers is het een
mooie gelegenheid om een spannende race bij te wonen op het mooiste
circuit ter wereld.
Jos Menten: "Resultaat weerspiegelt niet ons potentieel"
Na de moeilijke kwalificaties op woensdag en donderdag, begint op
zaterdagmorgen voor Team Modena de zon te schijnen. Voor de warm-up
heeft het Britse team immers nog een verrassing in petto voor de
piloten. Een zelfontwikkeld aërodynamisch pakket en een
krachtigere motor moeten Jos Menten, ex F1 coureur Christian Fittipaldi
en Terry Borcheller vleugels geven. De vernieuwde Aston Martin DBR9
laat meteen een goede indruk achter, nadat Menten de bolide naar de
vijfde chrono in LMGT1 stuurt net achter het fabrieksgeweld.
Met deze goede berichten gaat het team de 24u race in.
De wagen voelt perfect aan. De nieuwe achtervleugel biedt minder
neerwaartse druk, waardoor het benzineverbruik lager komt te liggen. De
wedstrijdmotor is wel ietsje dorstiger, maar indien we verstandig
rijden kunnen we per stint toch een volledige ronde uitsparen,
aldus een optimistische Jos Menten vlak na de warm-up. De Team
Modena-piloten tellen gespannen af tot de start van de 76ste editie van
de 24 Hours of Le Mans, die dit jaar uitzonderlijk om 15u00 gegeven
wordt. Het is de Braziliaan Christian Fittipaldi die de start van de
etmaalrace voor zijn rekening neemt.
Fittipaldi komt goed weg en kan zich handhaven in de kopgroep. Na een
goede 50 minuten duikt de ex-Formule1 rijder de pits in, voor de eerste
geplande pitstop, om het stuur over te geven aan Terry Borcheller. De
Amerikaan kwijt zich perfect van zijn taak en laat na een dubbele
relais het stuur over aan Jos Menten. De Flying Dutchman zet enkele
snelle rondjes neer en vecht voor de vijfde plaats, net achter de
fabriekswagens. Jammer genoeg verliest Menten een halve ronde na een
lekke band links achteraan. Na de ongeplande pitstop valt de Britse
bolide terug naar de zesde plaats in de klasse, op anderhalve ronde van
de Luc Alphand Corvette C6.R.
Om 18u30 klautert Fittipaldi opnieuw achter het stuur van de Aston
Martin DBR9 met startnummer 59. De piloten van het team uit High
Wycombe zijn wel degelijk in the groove. Na foutloze en constante
stints van Fittipaldi en Borcheller is het opnieuw de beurt aan de man
uit Limburg: In mijn laatste rondje heb ik gekeken wat de banden
nog konden, met als resultaat een besttijd. We weten dat we nog een
marge hebben. Indien nodig kunnen we straks beginnen aan te
vallen.
Menten houdt woord want een paar uur later verdwijnt de voorsprong van
de LAA #72 als sneeuw voor de zon. De Nederlander klokt gemiddeld zeven
seconden per ronden sneller dan zijn directe concurrent: De
wagen is perfect. Zelfs na 10 uur wedstrijd laat de Aston zich vlot
besturen. Wanneer we op dit tempo verder gaan, zitten we rond 04u00
onder de achtervleugel van Alphand en co, vertelt Jos Menten na
zijn derde dubbele stint.
Toch verloopt de opmars niet zoals gepland. Rond de klok van 04u00
gooit een regenbui roet in het eten en even later dient Fittipaldi de
pits op te zoeken met een defecte versnellingsbak. De reparaties nemen
ongeveer twee uur in beslag: Toen zijn we verder gegaan met de
Olympische moraal in ons achterhoofd. Een top-vijf klassering in de
klasse zat er niet meer in, maar het blijft mooi om bij een
slijtageslag als de 24 Hours of Le Mans onder de finishvlag te duiken.
Het team heeft er alles aan gedaan om ons een goede auto af te leveren.
De jongens hebben de afgelopen weken keihard gewerkt en het is jammer
dat dit resultaat niet ons potentieel weerspiegelt. Wanneer je onze
rondetijden vergelijkt met die van de concurrentie bij de privateers,
zie je dat we niet moesten onderdoen. Het is wel een grote eer dat ik
de wagen over de streep mocht brengen van het team, vertelt een
zichtbaar teleurgestelde Jos Menten na het overschrijden van de
finishlijn.
Jos Menten, Christian Fittipaldi en Terry Borcheller keren huiswaarts met de 30ste plaats algemeen; achtste in de LMGT1-klasse.
Larini niet blij met WTCC collega's: "Hoe sommige zich zo kunnen gedragen"
Chevrolet is er dit weekend in het Tsjechische Brno opnieuw in geslaagd
een prima resultaat neer te zetten, door de zevende podiumpositie van
het seizoen te realiseren. Alain Menu nam beslag op het podium, terwijl
Rob Huff en Nicola Larini het moeilijk hadden. Larini, die 75 F1 Grand
Prix op zijn naam heeft staan moest zijn wonden likken.
De podiumpositie van Alain Menu volgde na een slimme race van de
Zwitser, die zijn banden op het veeleisende asfalt van Brno lang wist
te sparen. De tweede race van het weekend was één van de
spannendste en meest felbevochten wedstrijden in de geschiedenis van
het WTCC, waarbij een groep van acht coureurs felle gevechten leverde
voor de tweede positie. Een fantastische wedstrijd om te zien, waarbij
niemand het aantal contacten, duwtjes en tikken kon tellen dat door de
diverse rijders werd uitgedeeld. Rob Huff profiteerde daar
oorspronkelijk het meest van met zijn derde positie, die hem na de race
echter door de sportcommissarissen werd ontnomen.
Nicola Larini had het dit weekend echter zwaar. Hij had moeite met het
vinden van een goede set-up, zijn terugverwijzing naar het achterveld
als straf omdat hij geen goedgekeurde racekleding droeg en uiteindelijk
ook de enorm hectische raceomstandigheden.
Nicola Larini (11e/11e): Het was absoluut geen goed weekend, van
het begin tot het einde! In de eerste race slaagde ik er dankzij mijn
ervaring in als 11e te finishen, ondanks het feit dat ik vanaf de
allerlaatste plek moest komen. Race 2 leek wel een rodeo, ik kan er
niet bij hoe sommige coureurs zich zo kunnen gedragen Het is
jammer, want ik kon de snelheid van Rob goed volgen, totdat ik echter
enkele malen door andere coureurs werd geraakt.
Alain Menu (3e/6e): Ik ben blij met mijn podiumfinish in Race 1.
Ik vond het persoonlijk één van mijn beste races dit
seizoen. Ondanks mijn startpositie op de voorste rij kon ik bij de
start weinig inbrengen tegen de achterwielaangedreven autos.
Gedurende de eerste ronden ben ik erg voorzichtig met mijn banden
omgesprongen en dat wierp uiteindelijk zijn vruchten af. Ik kon het
tempo van de BMWs vóór me goed volgen door in hun
slipstream te blijven, waardoor ik mijn positie kon consolideren. Race
2 was een gekkenhuis. Het enige dat ik er over zeg is dat ik kans had
op de overwinning als ik er niet af was gezet.
an Lammers: "Gas bleef openstaan, contact uit en aan"
LE MANS - Voor Jan Lammers kende de 24 Uur van Le Mans 2008 na ruim 10
uur een voortijdig einde. De ex F1 coureur en Le Mans winnaar van 1988,
die voor deze 76e editie samen met Gregg Pickett en Klaus Graf de
Charouz Racing/Muscle Milk Lola Judd bestuurde, kreeg tijdens zijn
stint iets voor 1 uur in de nacht te maken met technische tegenslag.
Het was een gebroken klepveer waardoor we zijn uitgevallen",
verklaarde Lammers. "Toen ik achter de safety car reed (na de crash van
Marcel Fassler met de Courage), bleef in één keer mijn
gas openstaan. Ik heb door het contact uit en aan te zetten nog wel
naar de pits terug kunnen rijden. Ik had het gevoel dat de motor niet
op alle tien de cylinders liep. Hij klonk ook niet helemaal lekker. Het
team heeft het gechekt, maar kon niet direct iets zien en ik ben na de
groene vlag weer naar buiten gegaan. Toen was het eigenlijk meteen
over, ik heb het rechte stuk nog wel kunnen halen, maar daar daar was
het echt klaar, aldus Lammers die zelf verder weinig problemen
kende tijdens zijn stints, in tegenstelling tot zijn teamgenoten.
Eerst was het Gregg Pickett die tegen Tommy Erdos aankwam, daar
kon Gregg weinig aan doen. Tommy remde hem uit, maar ging meteen weer
terug naar zijn lijn. Dat was te vroeg. Daarna kwamen Klaus Graf en
Karem Ojeh elkaar tegen in de Ford Chicane. Klaus zette hem daar naast
de auto van Karem, die ineens naar binnen kwam. Hij was meteen uit de
race, wij hadden een rondje of zes verlies door schade. Het is een
lastig punt. Ik heb mijn auto daar zelf ook wel eens naast een ander
gezet, en dan hopen dat die niet naar binnen komt. Wat de race betreft
hadden we uiteindelijk niet veel beter kunnen doen uiteindelijk dan
waar we lagen toen we uitvielen, denk ik. Maar het is niet anders deze
keer."
Jaap van Lagen: "Het is slechts een kwestie van tijd"
BRNO - Jaap van Lagen was in Brno dicht bij zijn eerste podiumfinish in
het WTCC. In de tweede race dirigeerde de coureur uit Ede zijn Lada 110
WTCC naar een derde plek bij de privateers (privérijders),
totdat een elektronisch defect hem naar de pits dwong. Jaap van Lagen:
Heel erg jammer dat ik moest opgeven. Toch weet ik het na deze
week zeker: het is slechts een kwestie van tijd voor we met de Lada de
eerste punten scoren bij de privateers.
De snelle Nederlander was in zijn derde raceweekeinde van het WK
toerwagens op weg naar een sensatie. Na een hectische aftrap van de
tweede race, waarin het nodige duw- en trekwerk plaats vond en enkele
concurrenten uitvielen, kon de Nederlander in de Lada van Russian Bears
Motorsport het potentieel van mens en machine tonen.
In de openingsfase was het vooral een kwestie van uit de
problemen blijven en daarna hard doorrijden, schetste Jaap van
Lagen. Dat lukte heel goed. Na vijf ronden lag ik op de derde
plek bij de privateers, achter Franz Engstler en Pierre-Yves Corthals,
en daarmee dus op podiumkoers. De derde plek was haalbaar, want er was
geen druk van achteruit.
Zover kwam het niet. Eén ronde later begon de Lada plotseling
hevig in te houden, vooral in bochten naar rechts. Hetzelfde probleem
dat teamgenoot en teameigenaar Viktor Shapovalov in de eerste race tot
overgave dwong; een race waarin Jaap van Lagen als 21e eindigde.
Een sensor in de motor had het begeven, zei de
Nederlander. Het was heel erg jammer dat ik moest opgeven. Toch
weet ik na deze week zeker: het is slechts een kwestie van tijd voor we
met de Lada bij de privateers de eerste punten scoren.
Van Lagen toonde onder het toeziend oog van de directeur van Lada dat
de witte sedan steeds meer een racewagen wordt om rekening mee te
houden. Tijdens de officiële WTCC-testdag op donderdag boekte het
team flinke vooruitgang, dankzij een betere afstelling van het
onderstel. Samen met Chiel Bos, een Nederlandse rallykampioen
gespecialiseerd in het afstellen van raceautos, gingen Van Lagen
en het team aan het werk.
We hebben de vering en de demping aangepast en veel geleerd over
de temperatuur en de druk in de banden. De Lada is qua afstelling nu
nagenoeg perfect, vond de Nederlandse coureur in Russische
dienst. Echt een lekker autootje.
Nu het weggedrag op niveau is, gaat het team op zoek naar meer
pks in de motor om zo de snelheid op de rechte stukken te
verhogen. Als we daar in slagen, doen we mee op de
ereplaatsen, stelde Van Lagen onomwonden vast. Hij kijkt dan ook
zeer tevreden terug op de test en races in Tsjechië. We
heel veel geleerd!
In de tweede race finishte teamgenoot en teameigenaar Victor Shapovalov
als achttiende. De eerste race werd gewonnen door de Italiaan
Alessandro Zanardi in een BMW, de tweede race was een prooi voor zijn
landgenoot Gabriële Tarquini in een Seat.
De volgende ontmoeting voor het WTCC is op het circuit van Estoril (Portugal) in het weekeinde van 11 juli.
NEC Formule Renault 2.0: Twee thuiszeges voor Valtteri Bottas in Finland
Dat Valtteri Bottas oppermachtig is in zowel het NEC Formule
Renault 2.0 als in de Eurocup Formule Renault 2.0 was inmiddels wel
bekend. Niemand keek dan ook raar op dat Bottas juist op zijn
thuiscircuit in Finland wederom twee overwinningen in het NEC Formule
Renault 2.0 op zijn conto bijschreef.
Voor het derde raceweekend van het seizoen reisden de teams uit het NEC
Formule Renault 2.0 af naar Finland. Op ongeveer 2,5 uur rijden van
Helsinki bevindt zich het circuit van Alastaro temidden in een bosrijke
omgeving. Een luxe paddock of VIP boxen vindt men hier niet. Sterker
nog, de pitstraat van het circuit is niet eens voorzien van pitboxen,
maar van heuse partytenten. Geen modern circuit dus, maar wel een
uitdagende baan met de nodige charme.
Om de weg naar het circuit aan te duiden hebben ze wel erg lange borden nodig in Finland
Tijdens de kwalificatiesessies op zaterdag liet Bottas direct zien dat
het hem menens was. Op zijn thuiscircuit pakte hij ogenschijnlijk
eenvoudig de pole positie voor beide races. In de eerste kwalificatie
werden veel coureurs onaangenaam geconfronteerd met een gele vlag
situatie. Vanwege het feit dat zij juist op dat moment hun snelste tijd
klokten, werd deze tijd afgenomen en werden ze eveneens drie posities
op de grid teruggezet. Hierdoor kende de startopstelling voor deze
wedstrijd de nodige verrassingen.
De vaders van Nick Catsburg (links) en van Thomas Knopper (rechts) hadden het duidelijk naar hun zin in Alastaro
Verrassend was ook de start van de eerste race op zaterdag te noemen.
De startlichten bleken niet voor iedereen even goed zichtbaar en
daarnaast bleven de rode lichten bizar lang branden. Dit zorgde ervoor
dat de nodige rijders een valse start maakten. De wedstrijdleider kende
geen genade en bestrafte ondermeer Johan Jokinen, Antonio Felix da
Costa en Daniël Aho met een stop and go penalty.
Bottas had de leiding in de wedstrijd stevig in handen, terwijl Tobias
Hegewald op afstand probeerde te volgen. Achter hen was het een stuk
spannender. Zo hadden Nick Catsburg en Stef Dusseldorp een mooi gevecht
in de openingsfase van de race. Catsburg wist Dusseldorp al snel te
passeren, maar niet veel later stelde Dusseldorp orde op zaken door
zijn plek terug te pakken. Achter hen rukte Kuba Giermaziak inmiddels
op. De Poolse rijder wist uiteindelijk zowel Catsburg als Dusseldorp te
passeren.
In het middenveld was er ondertussen volop actie. Zo had Thomas Knopper
het flink aan de stok met Jesse Krohn. Tot aan het einde van de race
kon Knopper zijn negende stek met succes verdedigen. Zijn teamgenoot
bij AR Motorsport, Kelvin Snoeks, lag op de elfde plaats met
Daniël de Jong vlak achter zich. De Jong toonde aan goede
progressie te hebben geboekt sinds het begin van het seizoen en kon het
tempo prima volgen. Ook Bart Hylkema was aan een indrukwekkende
wedstrijd bezig. Hylkema had net te horen gekregen dat hij zijn VWO
examen met succes had afgerond. Dit gaf hem blijkbaar een dusdanige
boost dat hij zijn auto op de zevende plaats over de finish stuurde.
Na 25 minuten en maar liefst 21 ronden kwam Bottas met een voorsprong
van ruim 7,5 seconden over de finish. Het podium deelde hij
uiteindelijk met zijn teamgenoten Tobias Hegewald en Kuba Giermaziak.
Stef Dusseldorp werd vierde en Nick Catsburg vijfde.
Na een nacht met volop regen droogde het circuit van Alastaro vlak voor
de tweede wedstrijd op zondag geheel op. Met een waterig zonnetje in de
lucht kozen alle teams en rijders er dan ook voor om het asfalt op
slicks te betreden. Daniël Aho zorgde voor de nodige verwarring
door tijdens de formatieronde in de laatste bocht te spinnen. Zijn
startpositie was ondertussen echter ingenomen door een collega coureur,
waardoor Aho midden op de grid stilstond. Er was een nieuwe
formatieronde nodig om het een en ander weer in het gareel te krijgen.
Bij de start kwam Da Costa goed uit de startblokken en pakte brutaal de
leiding. Het duurde echter niet lang voordat Bottas de kleine Portugees
weer naar de tweede plek terug verwees. Hierachter was er genoeg aan de
gang. Zo liepen Mateusz Adamski en Kevin Kleveros schade op na een
touché. Thomas Knopper viel na een goede start terug naar het
middenveld en belandde net achter zijn teamgenoot Kelvin Snoeks. En ook
Nigel Melker kende een enerverende start en nam zo sportieve revanche
na zijn vroege uitvalbeurt in de eerste wedstrijd. Melker lag achtste
en behield de aansluiting met de rijders voor hem.
Stef Dusseldorp en Nick Catsburg hadden elkaar in de wedstrijd weer
gevonden en reden bij elkaar in de buurt op de tiende en elfde plek. Op
een gegeven moment wist Dusseldorp de negende positie te veroveren en
reed langzaam maar zeker naar zijn teamgenoot Nigel Melker toe. Iets
daarachter reden Kevin Kleveros, Daniël de Jong en Kelvin Snoeks
als aan een treintje. De drie coureurs waren flink aan elkaar gewaagd
en streden ronde na ronde om positie. Uiteindelijk ging Daniël de
Jong voorbij aan Kleveros en schoof door naar de twaalfde positie. Kort
hierna was er bij het inhalen van een achterblijver een ongelukkig
misverstand tussen Kelvin Snoeks en Thomas Knopper. Hun autos
kwamen met elkaar in aanraking, waarna Snoeks zijn race in het zand zag
eindigen.
Na 19 ronden werd Bottas andermaal als winnaar afgevlagd en bouwde zo
zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit. Antonio Felix da Costa
bekroonde een goede wedstrijd met de tweede podiumpositie, net voor
Tobias Hegewald. De beste Nederlander was Nigel Melker, die als achtste
over de finish kwam.
De volgende races van het NEC Formule Renault 2.0 worden verreden
tijdens het FIA GT evenement op het circuit van Oschersleben op 5 en 6
juli.
Uitslag race 1 NEC Formule Renault 2.0
Alastaro zaterdag 14 juni 2008
1. Valtteri Bottas, 21 ronden in 25:26.252
2. Tobias Hegewald, op 7.559
3. Kuba Giermaziak, op 12.256
4. Stef Dusseldorp, op 15.290
5. Nicky Catsburg, op 18.484
7. Bart Hylkema, op 20.808
9. Thomas Knopper, op 22.817
11. Kelvin Snoeks, op 25.453
17. Daniël de Jong, op 39.470
DNF Nigel Melker
Uitslag race 2 NEC Formule Renault 2.0
Alastaro zondag 15 juni 2008
1. Valtteri Bottas, 19 ronden in 23:05.914
2. Antonio Felix da Costa, op 5.410
3. Tobias Hegewald, op 5.855
4. Johan Jokinen, op 10.341
5. Maximilian Wissel, op 14.803
8. Nigel Melker, op 18.043
9. Stef Dusseldorp, op 18.742
11. Nicky Catsburg, op 27.233
12. Daniël de Jong, op 35.556
14. Thomas Knopper, op 38.190
DNF Bart Hylkema
DNF Kelvin Snoeks
Bij AR Motorsport leefde men duidelijk mee met het Nederlands Elftal
Sportscars: Mooie foto's van winnend Van Merksteijn Motorsport op Le Mans
Een uniek beeld: een volledig Nederlands team dat op Le Mans
als winnaar wordt gehuldigd van één van de 24 uur
race-divisies. In dit artikel fraaie foto's van Frits van Eldik,
waardoor de prachtige LMP2-zege van Jos Verstappen, Jeroen
Bleekemolen en Peter van Merksteijn kan worden herbeleefd.
Brandstof toevoegen gebeurt tijdens de 24 uursrace zo'n 30 keer. Hier staat de crew klaar voor een van de stops.
Nadat het tanken klaar is, mogen vier monteurs pas de banden wisselen en de Porsche RS Spyder van nieuw rubber voorzien.
Prachtig: Le Mans in de schemering....
Gelukkig voor het team stond de Porsche bijzonder weinig in de pitbox....
De tegenstanders in de LMP2-klasse hebben louter naar de fraaie
achterkant van de RS Spyder kunnen kijken, want de bolide was niet bij
te houden voor de concurrentie.
Hup, Peter van Merksteijn springt uit de door de race nogal smerig geworden wagen....
.... maar wat maakt een vieze auto uit als je de race in je klasse
wint en tijdens de 24 uur van Le Mans ook nog de succeswensen van de
premier krijgt!
Dale Earnhardt jr. moest ruim 76 races lang wachten voordat hij
op Michigan weer een overwinning behaalde. De laatste zege behaalde hij
in 2006 op Richmond International Raceway, toen hij nog voor het team
van Dale Earnhardt Inc uitkwam.
Vickers reed het meeste aantal ronden aan kop.
Earnhardt wint fuel economy run op Michigan Eerder dit jaar won Dale Jr. de Bud Shoot Out op Daytona maar
die wedstrijd telde niet meer voor het kampioenschap. Eigenlijk wist
Earnhardt dat hij het niet tot de finish zou redden omdat hij brandstof
te kort kwam. Een neutralisatie voor een crash van Patrick Carpentier
bracht voor Earnhardt de verlossing. Ze kunnen schrijven wat ze
willen maar we hebben het toch maar gefikst verklaarde een
dolgelukkige Earnhardt na afloop van de wedstrijd. Earnhardt jr. reed
slechts veertien ronden op kop waarvan de laatste acht voor hem
beslissend waren.
Jimmie Johnson, de Roush Fords en Red Bull Toyota-coureur Brian Vickers
namen het merendeel voor hun rekening. Vickers liet andermaal zien dat
het Red Bull Toyota Team een serieuze tegenstander begint te worden.
Roush Fenway coureur Matt Kenseth maakte 12 ronden voor het einde zijn
laatste stop en stelde daarmee de derde plek veilig. Hetzelfde gold
voor Brian Vickers. Al voor de wedstrijd op Michigan voorspelde Jimmy
Johnson dat een crazy strategie niet in zijn voordeel zou
uitvallen. Een blunder van een NASCAR official verhinderde een
eventuele overwinning van Matt Kenseth. Omdat de man dacht dat de
Ford-coureur vier banden zou monteren ging hij doodleuk voor de
wegaccelererende Ford staan. Kenseth raakte hem niet maar het kostte
hem wel de overwinning. Eigenlijk had ik hier op een doorbraak
gehoopt mopperde Kenseth na afloop.
De neutralisatie voor de crash van Patrick Carpentier bezorgt Earnhardt de zege
op Michigan.
UITSLAG
1. Dale Earnhardt jr. Chevrolet 203 ronden
2. Kasey Kahne Dodge 203 ronden
3. Matt Kenseth Ford 203 ronden
4. Brian Vickers Toyota 203 ronden
5. Tony Stewart Toyota 203 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 203 ronden
7. Carl Edwards Ford 203 ronden
8. David Regan Ford 203 ronden
9. Elliott Sadler Dodge 203 ronden
10. Jamie McMurray Ford 203 ronden
BRNO - De stewards hebben besloten Robert Huff uit de uitslag te halen
van de tweede race. Dit vanwege het niet voldoen van de anti-roll bar
aan de voorkant van de auto volgens het technische regelement. Het
wegvallen van Huff betekend dat Augusto Farfus nu als derde geklasseerd
wordt en dat Andy Priaulx een punt pakt doordat hij nu achtste is in de
uitslag.
Ook hebben de stewards Stefano D'Aste en Franz Engstler bestraft, omdat
zij betrokken waren bij crashes. De straf houdt voor beide heren in dat
zij tijdens het FIA WTCC evenement op Estoril tien plaatsen terug gezet
worden op de startgrid en een boete van 1000 euro moeten betalen.
WTCC: Spectaculaire race op Brno met Tarquini als winnaar
BRNO - Een waanzinnige tweede race van het FIA WTCC op het circuit van
Brno. Vanaf start tot finish zat het publiek op het puntje van de stoel
overal in het veld waren hevige gevechten aan de gang. Gabriele
Tarquini wist uiteindelijk met Zanardi in de kofferbak de winst naar
zicht toe te trekken. Hiermee scoort de Italiaan de eerste zege voor
SEAT op het Automotodrom Brno. Zanardi reed een fantastische inhaal
race kwam net een ronde te kort voor de winst. Rob Huff ging voor niets
minder dan het podium na een paar fraaie inhaal acties finishte de Brit
als derde de race.
De achterbumpers vlogen in het rond en ook de nodige splitters bleven
niet heel. James Thompson startte vanaf de tweede positie de wedstrijd
en wist lange tijd de derde plaats vast te houden na de start een plek
verloren te hebben aan Yvan Muller. Achter Thompson was het echter
dringen geblazen wat resulteerde in geweldige gevechten waarbij de
heren coureurs soms wel vier dik een bocht door gingen. Uiteindelijk
moest de Honda-coureur zijn plaats afstaan aan Rob Huff, waarna
meerdere coureurs de Brit voorbij gingen. Thompson finishte zelfs
buiten de punten op een tiende plaats.
Sergio Hernandez pakt net als in de eerste race ook in de tweede
wedstrijd de winst naar zicht toe bij de privateers. Pierre-Yves
Corthals eindigde in het privateers kampioenschap als tweede en
zestiende overall. Tom Coronel werd vol onder druk gezet door onder
andere de BMW van Hernandez, maar wist deze voor te blijven. De
Nederlander eindigd de race als dertiende. Olivier Tielemans en Jaap
van Lagen zagen het zwart wit geblokt niet. Zij moesten hun strijd
vroegtijdig staken.
24H Le Mans: Audi wint spannende race, Van Merksteijn heerst in LMP2
De 76ste editie van de 24 Heures du Mans is er eentje voor de
geschiedenisboeken. Peugeot en Audi lostten beiden hun verwachtingen in
en maakten er een extreem boeiende strijd van. Op het einde zorgde de
regen nog voor nagelbijtende momenten, zeker toen Peugeot besloot om
Minassian door te laten rijden met slicks. Minassian kende alle moeite
van de wereld om de diesel op de baan te houden en misremde zich ook
enkele keren. Uiteindelijk kwam Tom Kristensen als eerste over de
streep, en wint de Deen samen met Alan McNish en Dindo Capello. Voor
McNish is dit de eerst overwinning met Audi, en ook tien jaar na zijn
vorige overwinning. De Peugeot van ex F1-coureurs Franck Montagny,
Ricardo Zonta en Christian Klien behaalde de derde podiumplek.
De "overwinning" bij de benzine proto's is voor de #17 Pescarolo van
Treluyer/Tinseau/Primat, die zevende algemeen werden. Knap is ook de
terugkeer van de Charouz Lola Aston Martin die gisteren zwaar van de
baan donderde en vele ronden verloor. De wagen van
Enge/Charouz/Mücke is knap negende en derde benzine.
Vanina Ickx behaalde een elfde plek met de Rollcentre Pescarolo Judd en Marc Goossens werd 24e na een zeer moeilijke race.
In LMP2 is er de schitterende overwinning voor Peter van Merksteijn,
Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen. De Nederlandse Porsche kende geen
enkel probleem gedurende de gehele race en wint met zes ronden
voorsprong op de Deense Porsche van John Nielsen, Casper Elgaard en
Sascha Maassen. Michaël Vergers werde 29e en voorlaatste in de
Barazi Epsilon Zytek.
Aston Martin Racing haalt het voor de tweede maal in twee jaar van
Corvette Racing. David Brabham, Darren Turner en Antonio Garcia hadden
ongeveer een rondje voorsprong op de Corvette van Ron Fellows, Johnny
O'Connell en Jan Magnussen. De wagen van Oliver Gavin, Olivier Beretta
en Max Papis stond als derde op het podium. Jos Menten werd voorlaatste
in GT1 met de Team Modena Aston Martin, negentien ronden achter de
winnaar. Peter Kox en Mike Hezemans kwamen ondanks talloze problemen
toch aan de finish, op een voorlaatste plaats algemeen.
Porsche zag gisteren al hun kansen als sneeuw voor de zon verdwijnen,
toen Raymond Narac zijn Porsche hard in de zijkant van de Flying Lizard
Porsche plaatste en moest opgeven. De Flying Lizard Porsche kende
daarna zelf ook een heel pak problemen en meteen waren de topwagens van
Porsche buiten strijd voor de overwinning. Mika Salo, Jaime Melo en
Gianmaria Bruni behaalden de overwinning met acht ronden voorsprong op
de BMS Scuderia Italia Ferrari. Pierre Kaffer, Pierre Ehret en
Lars-Erik Nielsen finishten derde.
Het was weer een schitterende race met gelukkig geen echt grote
incidenten, waarvoor gevreesd werd. Op naar de volgende editie,
mogelijk zonder Audi in LMP1!
24H Le Mans: Jan Lammers geeft op na elf uren racen, Peugeot leidt
Met nog één uur te gaan voor halfweg koers, rijdt de
Peugeot van Marc Gené, Nicolas Minassian en Jacques Villeneuve
op kop van de race. Op één ronde volgt momenteel de #2
Audi R10 van Dindo Capello/Tom Kristensen/Allan McNish. De Peugeot van
Klien/Montagny/Zonta hangt derde.
Iets na middernacht ging Marcel Fässler zwaar van de baan in de
Porsche Curves. De Courage-ORECA was achteraan helemaal vernield en
Fässler werd voor een check-up weggebracht. Dit zorgde meteen ook
voor de eerste safety-car situatie.
Eerste benzine-proto is nog steeds de #17 Pescarolo Judd van
Treluyer/Tinseau/Primat, voor de #5 Courage Oreca van
Ayari/Duval/Groppi. De sterk presterende Dome S102 kende een zwaar
probleem en verloor een ronde of twintig, maar reed wel meer dan negen
uur sterk mee, zonder één enkel probleem. De Japanse auto
hangt nu 26ste.
Vanina Ickx is knap twaalfde in de Rollcentre Pescarolo. Marc Goossens
is ondertussen opgeschoven tot de 34e plek. Jan Lammers heeft helaas
moeten opgeven in de Charouz Lola. De wagen die hij deelde met Greg
Pickett en Klaus Graf kende een terminaal ophangingsprobleem.
In LMP2 is het nog steeds een heftige strijd tussen de Van Merksteijn
Porsche en de Essex Porsche. Beiden worden nu gescheiden door
één rondje La Sarthe. De Speedy Racing Lola is derde.
David Brabham, Antonio Garcia en Darren Turner rijden momenteel op kop
in GT1 met de Aston Martin Racing DBR9, gevolgd door de de Corvette van
Fellows/O'Connell/Magnussen en de zusterauto van
Frentzen/Wendlinger/Piccini. Jos Menten is zesde in de Team Modena
Aston Martin, terwijl Hezemans/Kox het ene na het andere problemen
kennen op de prachtige Lamborghini.
Ferrari alom in GT2, waarin de eerste vijf plaatsen bekleed worden door
de Italiaanse wagens. Jaime Melo, Mika Salo en Gianmaria Bruni rijden
momenteel op kop. Beide Spykers hebben jammergenoeg de strijd moeten
staken.
Echte winnaars: vlnr Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn
Een Nederlandse overwinning op Le Mans, dat is iets bijzonders.
Ongeacht of het daarbij nou gaat om een totaaloverwinning, zoals ooit
behaald door Jan Lammers in 1988 of door Gijs van Lennep in 1971 en in
1976, of om klassezeges, wat eerder ook bijvoorbeeld Peter Kox, Patrick
Huisman en Toine Hezemans al deden. Maar een klassezege met een geheel
Nederlands team, met alleen maar Nederlandse rijders, dat is een nog
niet eerder vertoond feit. En dat deden Jeroen Bleekemolen, Peter van
Merksteijn en Jos Verstappen vandaag tijdens de 76e editie van de 24
Uur van Le Mans. De prestatie met de Porsche RS Spyder van Van
Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur kan het team niet hoog genoeg
worden aangerekend het was immers de première van de
Porsche op Le Mans en de eerste keer dat het team er van start ging.
Een beter debuut had men zich niet kunnen wensen. Audi heeft al lang
niet meer de status van debutant, maar toch was men ook daar meer dan
blij met de zege in het algemeen klassement, de achtste in negen jaar.
Vanwege de spannende strijd met Peugeot was het zeker de felst
bevochten overwinning voor Audi ooit.
Porsche zonder enige problemen Maar allereerst terug naar het Nederlandse succes. Afgezien
van een klein probleem met vibratie in de vroege ochtenduren liep de
lila-witte Porsche RS Spyder zonder enig mankement, een toonbeeld van
betrouwbaarheid. Peter van Merksteijn kreeg de eer om de Porsche als
winnaar in de klasse over de eindstreep te mogen sturen, zoals hij dat
eerder dit seizoen bij de klassezege in de eerste LMS-race in Barcelona
ook al gedaan had. Het is echt ongelooflijk, dit is waar we met
zn allen naartoe gewerkt hebben, zei hij. Jeroen
Bleekemolen sprak van het grootste succes uit mijn
carrière. Hoewel, die gastrace in de Mini Challenge op Zandvoort
vorig jaar was ook wel goed, grapte hij. En voor Jos Verstappen
beviel de eerste kennismaking met het fenomeen 24-uursrace goed.
Het is een bijzondere ervaring, zei hij. De overwinning
in de klasse mag zeker ook op het conto worden bijgeschreven van Frans
Verschuur, die zorgde voor een uitstekende organisatie en de touwtjes
strak in handen hield. Toen een verslaggever tegen hem opmerkte dat hij
nu wel in een heel mooi rijtje stond, samen met andere Le Mans-winnende
teambazen als Reinhold Joest, Hugues de Chaunac, Dr. Ullrich van Audi
en tal van anderen, leek Verschuur zich voor het eerst te realiseren
wat hij, samen met vele betrokken en enthousiaste medewerkers, in korte
tijd allemaal voor elkaar heeft gebokst.
De winnende Audi, voor de achtste keer gaat de zege naar Ingolstadt
Audi profiteerde van problemen Peugeot
De strijd om de overwinning in het algemeen klassement werd beslecht in
het voordeel van Audi, dat kon profiteren van de problemen die de
Peugeots in de regen en daarnaast met de betrouwbaarheid hadden. Tom
Kristensen veroverde op een fantastische manier rond vijf uur in de
ochtend de leiding en Audi hield die positie vervolgens vast, hoewel
het verschil met Peugeot nooit meer was dan een ronde. In de slotfase
leek het nog even moeilijk te worden. Met nog een uur te gaan viel er
weer eens een flinke stortbui, waarna het rijden voor de coureurs net
zo lastig was als de aansluitende bandenkeuze. Tom Kristensen werd in
het laatste uur nog geraakt door zijn Deense landgenoot Juan Barazi in
de Barazi-Epsilon-Zytek, maar beide konden de race vervolgen. Diezelfde
Zytek, waarin ook Michael Vergers reed, eindigde op de vijfde plaats in
de klasse. Voor Audis Tom Kristensen betekende zijn zege de
achtste overwinning in Le Mans, waarmee hij zijn eigen record
verbeterde.
GT1 naar Aston Martin, GT2 naar Ferrari De zege in GT1 ging naar de Aston Martin van David Brabham,
Antonio Garcia en Darren Turner, gevolgd door de beide
fabrieks-Corvettes, waarbij Fellows, OConnell en Magnussen in
dezelfde ronde eindigden als de winnende Aston. Peter Kox en Mike
Hezemans werden samen met hun Russische teamgenoot Roman Rusinov in de
IPB Spartak Racing-Lamborghini Murcielago in het algemeen klassement
nog als 34e en laatste geklasseerd, maar in de klasse niet meer, omdat
ze minder dan de vereiste 70 procent van de totale afstand van de
winnaar hadden afgelegd. Jos Menten werd met teamgenoten Terry
Borcheller en Christian Fittipaldi in de Astn Martin DBR9 achtste in
zijn klasse. In GT2 won de Risi Competizione-Ferrari met Mika Salo,
Jaime Melo en Gimmi Bruni, die na het vroege uitvallen van de beide
Porsches aan kop van het veld het grootste deel van de wedstrijd aan de
leiding gereden had.
Uitslag: 1. Capello-Kristensen-McNish (Ita-Den-Sch), Audi R10 TDI, 381 r. in 24.00.24,056 9gem. 216,300 km/u)
2. Gené-Minassian-Villeneuve (Spa-Fra-Can), Peugeot 908 HDi FAP, op 4.31,094
3. Montagny-Klien-Zonta (Fra-Oos-Bra), Peugeot 908 HDi FAP, op 2 ronden
4. Luhr-Prémat-Rockenfeller (Dui-Fra-Dui), Audi R10 TDI, op 7 ronden
5. Lamy-Sarrazin-Wurz (Por-Fra-Oos), Peugeot 908 HDi FAP, op 13 ronden
6. Biela-Pirro-Werner (Dui-Ita-Dui), Audi R10 TDI, op 14 ronden
10. Bleekemolen-Van Merksteijn-Verstappen (Ned), Porsche RS Spyder, op 27 ronden (1e LMP2)
29. Barazi-Vergers-Mosley (Den-Ned-GBr), Zytek, op 77 ronden (5e LMP2)
30. Fittipaldi-Borcheller-Menten (Bra-VSt-Ned), Aston Martin DBR9, op 79 ronden (8e GT1)
34. Rusinov-Kox-Hezemans (Rus-Ned-Ned), Lamborghini Murcielago, op 115 ronden
WTCC: Prachtige zege Alex Zanardi in Brno. Tarquini wint tweede race
De vijfde ronde van het WTCC in Brno kende veel spektakel. In
de eerste wedstrijd zegevierde Alex Zanardi, terwijl Gabriele Tarquini
voor Seat de tweede wedstrijd won en daarmee zijn positie in het
kampioenschap verstevigde.
Grote vreugde na de eerste dubbel-overwinning van het
BMW Italy/Spain Team van Roberto Ravaglia en Umberto
Grano
Zanardi man van de dag
Hoewel de concurrentie in haar PR-releases duidelijk maakte dat Alex
Zanardi over de lichtste auto van het WTCC-startveld beschikte was de
voormalige Champcarkampioen ongetwijfeld de man van de dag. In de
eerste wedstrijd kwam de pole-sitter slecht van zijn plaats af en moest
de leiding direct aan zijn BMW Italy/Spain teamgenoot Felix Porteiro
afstaan. Porteiro, Zanardi en Alain Menu konden direct bij de start een
gat slaan ten opzichte van de rest van het veld. Halverwege de
wedstrijd sloeg Zanardi toe en ging aan zijn BMW-teamgenoot voorbij.
Ook de andere BMW-coureurs lieten in de eerste wedstrijd prachitge
dingen zien.
Agusto Farfus reed vanuit een achtste positie naar een vierde plek,
terwijl Jörg Müller een schitterende inhaalrace reed. Na een
spin in de kwalificatie verknalde de Schnitzer-coureur enigszins zijn
kansen, maar een fantastische inhaaljacht vanaf de 15e startplek
leverde uiteindelijke een vijfde positie op. James Thompson eindigde
met de N-Tecnology Honda als zevende en zou vooral in de tweede
wedstrijd voor veel spektakel zorgen. Sergio Hernandez eindigde als
vijftiende en was daarmee de beste Independent gevolgd
door Franz Engstler, Pierre Yves Corthals en Tom Coronel, die later
door de Sportcommissarissen voor de grid van de tweede wedstrijd naar
de 24e startplek werd teruggezet.
Ook blijdschap bij Mario Theissen
Voor Alex Zanardi was het zijn derde WTCC-overwinning. De laatste
overwinning behaalde de oud -Champcarkampioen in 2006 in Turkije. Voor
het team van oud Toerwagenkampioen Roberto Ravaglia en Umberto Grano
was het tevens de eerste dubbel overwinning in het WTCC. Olivier
Tielemans die in Pau vanwege gezondheidsproblemen verstek moest laten
gaan eindigde ondanks een flinke dosis antibiotica in zijn lichaam als
negentiende en vijfde bij de privateers, terwijl Jaap van Lagen met
Lada 110 als
21e eindigde.
Tarquini verstevigt voorsprong in het kampioenschap
Ook in de tweede wedstrijd zorgt BMW Spain/Italy-coureur Alex Zanardi
voor het nodige spektakel. De beide Seats van Muller en Tarquini nemen
direct het voortouw maar de Fransman is niet alert genoeg en Tarquini
neemt direct de leiding. Zanardi had een redelijke start maar viel in
de tweede ronde van de zevende naar de tiende plek terug. Vervolgens
stootte de Italiaan vanuit de tiende positie door naar de vijfde plek.
Door N-Technology-coureur James Thompson met zijn Honda de boel ophield
kreeg de Italiaan aansluiting. Thompson zorgde met zijn Honda voor het
nodige spektakel waardoor er meerdere ronden lang soms wel vier/vijf
autos naast elkaar reden.
Tarquini op weg naar de zege in de tweede wedstrijd in Brno
Uiteindelijk viel Thompson na een beuk van een medestrijder in de
zevende ronde naar de tiende plaats terug. Technology liet vanmiddag
zien dat de Honda Accord Euro R over behoorlijk wat potentieel voor de
toekomst beschikt. Nadat Thompson uit de kopgroep verdween viel het
veld enigszins uit elkaar. Ook de Fransman Ivan Muller valt na contact
met Porteiro iets terug, maar de Fransman weet zijn Seat Leon TDI
ondanks een grindbankexcursie op de baan te houden en eindigde ten
slotte als achtste. Tom Coronel eindigde als dertiende, terwijl noch
Jaap van Lagen noch Olivier Tielemans het zwart-wit geblokt zagen.
Evenals in de eerste wedstrijd pakte Sergio Hernandez de volle winst
bij de Independents. Een touché van de teamgenoten
Franz Engstler en Stefano DAste zorgde in de laatste ronde nog
voor de nodige opschudding. Alex Zanardi kwam voor de allerlaatste
bocht nog eenmaal sterk opzetten, maar moest voor de finish inbinden en
eindigde met een miniem verschil van 0.360 seconden als tweede.
Race 1
1. Alessandro Zanardi BMW 320si 21:55.769
2. Felix Porteiro BMW 320si + 0.825 seconden
3. Alain Menu Chevrolet Lacetti + 1.707 seconden
4. Augusto Farfus BMW 320si + 9.476 seconden
5. Jorg Muller BMW 320si + 12.184 seconden
6. Gabriele Tarquini SEAT Leon TDI + 15.840
7. James Thompson Honda Accord Euro R + 16.738 seconden
8. Yvan Muller SEAT Leon TDI + 17.577 seconden
9. Robert Huff Chevrolet Lacetti + 17.842 seconden
10. Rickard Rydell SEAT Leon TDI + 19.573 seconden
Race 2
1. Gabriele Tarquini SEAT Leon TDI 22:04.109
2. Alessandro Zanardi BMW 320si + 0.360 seconden
3. Robert Huff Chevrolet Lacetti + 5.410 seconden
4. Augusto Farfus BMW 320si + 5.718 seconden
5. Felix Porteiro BMW 320si + 8.192 seconden
6. Yvan Muller SEAT Leon TDI + 11.931 seconden
7. Alain Menu Chevrolet Lacetti + 12.143 seconden
8. Jorg Muller BMW 320si + 13.786 seconden
9. Andy Priaulx BMW 320si + 14.820 secondeb
10. James Thompson Honda Accord Euro R + 17.158 seconden
De winnende constructeur van het voorgaande jaar brengt op de dag
van de race de wisselbeker terug. Audi deed dat heel stijlvol met een
oude Horch 853 uit de fabriekscollectie.
We hebben dit jaar geen eigen fotograaf in Le Mans, maar
dankzij de welwillende medewerking van Audi-imorteur Pon's
Automobielhandel kunnen we beschikken over het werk van Raymond de
Haan, die zichzelf bij deze 76e editie van de 24 Uur van Le Mans weer
heeft overtroffen met fraai beeld. Hij was nagenoeg de hele middag,
avond en nacht op pad en kwam terug met prachtig beeldmateriaal,
waaruit we een kleine selectie tonen. Kijk mee en geniet...
De InterProgressBank-Lamborghini Murcielago waarmee Peter Kox, Mike Hezemans en Roman Rusinov dit jaar in Le Mans rijden.
Blauwe vlag voor de Felbermayr-Porsche wanneer de snellere Porsche
RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur er voorbij
wil.
Audi TDI-power is sinds 2006 ongeslagen in Le Mans. Behaalt Audi dit jaar de hattrick?
De opvallend wit en lila gespoten Van Merksteijn-Porsche.
Met Aston Martin keren dit jaar de beroemde kleuren van oliesponsor
Gulf terug op Le Mans. De kleuren werden niet alleen bekend door de
Fords en Porsches van het team van John Wyer, maar vooral ook door de
legendarische film "Le Mans" van Steve McQueen. Hier de Aston Martin
met startnummer 007, die word bestuurd door Karl Wendlinger,
Heinz-Harald Frentzen en Andrea Picinini.
Ook de topauto's bleven niet van problemen gevrijwaard. Hier
Christian Klien die bij de ingang van de pitrstaat in de rondte gaat
met de Peugeot met startnummer 9.
Ook bepaald niet zonder problemen: het Epsilon-Barazi-Zytek-team
met onder andere Michael Vergers. Twee jaar geleden nog op het podium
in de LMP2-klasse, maar nu ergens in de achterhoede.
De Audi met nummer 2 lijkt op weg te zijn naar de zege. Voor Tom Kristensen zou het al de achtste Le Mans-zege zijn..
. Nachtelijke pitstop voor de Audi, Allan McNish achter het stuur.
Voor Jan Lammers viel bij zijn 21e Le Mans-deelname voortijdig het doek.
Ook de beide Spykers (hier de auto van de Zwitserse Speedy Garage) haalde de eindstreep niet.
Sportscars: Jeroen Bleekemolen na twee stints aan de leiding in LMP2-klasse op Le Mans
Op zaterdagmiddag 15.00 uur is de 24 uur van Le Mans van start
gegaan. Jeroen Bleekemolen opende het bal voor de Porsche RS Spyder van
Van Merksteijn Motorsport. De 26-jarige Aerdenhouter, die in zijn
derde Le Mans racet, hield de koppositie in de LMP2-klasse, als moest
hij wel hard werken om de andere Porsche RS Spyder van Team Essex
achter zich te houden. Na twee stints gaf Jeroen het stuur over
aan Jos Verstappen en deed hij kort zijn verhaal over de eerste uren.
,Mijn eerste twee stints zitten er op'', vertelt Bleekemolen. ,,Na
de start had ik veel last van de LMP1-auto's om me heen. Die rijden je
voorbij op de rechte stukken, maar houden je op in de bochten. Wel lag
ik beide stints op kop in onze klasse, de LMP2. De andere Porsche van
Essex, bereden door Elgaard, lag continu tweede en vlak achter me.
Tijdens de eerste stint had ik veel last van overstuur, wat vaak zo is
tijdens het eerste uur van de 24 uur. De tweede stint ging het al veel
beter. De auto heeft verder geen enkel probleem, dus alles loopt
lekker. Maar het is nog een heel eind naar de finish...''
24H Le Mans: Jan Lammers geeft op na elf uren racen, Peugeot leidt
Met nog één uur te gaan voor halfweg koers, rijdt de Peugeot van Marc Gené, Nicolas Minassian en Jacques Villeneuve op kop van de race. Op één ronde volgt momenteel de #2 Audi R10 van Dindo Capello/Tom Kristensen/Allan McNish. De Peugeot van Klien/Montagny/Zonta hangt derde.
Iets na middernacht ging Marcel Fässler zwaar van de baan in de Porsche Curves. De Courage-ORECA was achteraan helemaal vernield en Fässler werd voor een check-up weggebracht. Dit zorgde meteen ook voor de eerste safety-car situatie.
Eerste benzine-proto is nog steeds de #17 Pescarolo Judd van Treluyer/Tinseau/Primat, voor de #5 Courage Oreca van Ayari/Duval/Groppi. De sterk presterende Dome S102 kende een zwaar probleem en verloor een ronde of twintig, maar reed wel meer dan negen uur sterk mee, zonder één enkel probleem. De Japanse auto hangt nu 26ste.
Vanina Ickx is knap twaalfde in de Rollcentre Pescarolo. Marc Goossens is ondertussen opgeschoven tot de 34e plek. Jan Lammers heeft helaas moeten opgeven in de Charouz Lola. De wagen die hij deelde met Greg Pickett en Klaus Graf kende een terminaal ophangingsprobleem.
In LMP2 is het nog steeds een heftige strijd tussen de Van Merksteijn Porsche en de Essex Porsche. Beiden worden nu gescheiden door één rondje La Sarthe. De Speedy Racing Lola is derde.
David Brabham, Antonio Garcia en Darren Turner rijden momenteel op kop in GT1 met de Aston Martin Racing DBR9, gevolgd door de de Corvette van Fellows/O'Connell/Magnussen en de zusterauto van Frentzen/Wendlinger/Piccini. Jos Menten is zesde in de Team Modena Aston Martin, terwijl Hezemans/Kox het ene na het andere problemen kennen op de prachtige Lamborghini.
Ferrari alom in GT2, waarin de eerste vijf plaatsen bekleed worden door de Italiaanse wagens. Jaime Melo, Mika Salo en Gianmaria Bruni rijden momenteel op kop. Beide Spykers hebben jammergenoeg de strijd moeten staken.
24H Le Mans: Open race na zeven uren, heftige strijd in alle klassen
De afgelopen uren zijn zeer rustig geweest qua incidenten, maar de race zelf is allesbehalve rustig geweest. Momenteel spelen de #7 en #9 Peugeots haasje over voor de leiding van de wedstrijd, en tot voor enkele minuten reed Christian Klien op kop in de #9. Klien ging zonet wel van de baan in de Ford Chicanes en stak een tijdje vast in het grind.
Eerste benzine-proto is momenteel de Courage-Oreca van Ayari/Duval/Groppi, gevolgd door de #17 Pescarolo Judd. Daarachter volgt de #8 Peugeot die een heel pak tijd verloor wegens versnellingsbakproblemen. Op de negende plek rijdt de sterk presterende Dome S102 rond.
Van Merksteijn Motorsport rijdt weer aan de leiding in LMP2, nadat enkele minuten geleden de Team Essex Porsche RS Spyder met een lekke band moest binnenkomen. De Deense Porsche heeft nu ongeveer een ronde achterstand op "onze" Porsche.
Ook een verrassend sterke prestatie is er van de Embassy Racing Zytek. De wagen kende al het ganse seizoen problemen in de LMS, maar hangt nu knap vierde in LMP2 met op dit moment Jonny Kane achter het stuur.
Vanina Ickx is veertiende in de Rollcentre Pescarolo, Jan Lammers hangt op een achttiende plek. Marc Goossens is in de Creation na talloze problemen teruggevallen naar de veertigste plaats.
In GT1 rijdt de #63 Corvette op kop voor de #009 Aston Martin, Jos Menten is zesde. Peter Kox en Mike Hezemans kenden al vrij veel problemen in de IPB Spartak Lamborghini en zijn laatste in GT1. Melo/Bruni/Salo leiden in GT2, terwijl de officiële Spyker van Dumbreck/Kelleners/Vasilliev moest opgeven met motorproblemen.
Twee en een half uur onderweg in de 24 uren van Le Mans 2008 en er is al zeer veel gebeurd, zoals altijd.
Claude-Yves Gosselin ging van de baan bij het ingaan van de eerste Ford Chicane en moest opgeven met de Trading Performance Zytek LMP2. Even daarvoor kwam de eerste officiële opgave in de vorm van de #83 Risi-Krohn Ferrari F430 van onder meer Eric van de Poele. De Ferrari was van de baan gegaan in "Virage du Karting".
Even later was er chaos over het ganse circuit toen de Lola Aston Martin van Jan Charouz van de baan schoof in de Dunlop Chicane en hard achterwaarts de muur invloog. De Lola was één van de benzine-favorieten en reed zevende. Charouz lukte er wonderwel nog in om de wagen terug te brengen naar de pitlane, ondanks het verlies van talloze onderdelen op weg naar de pitlane.
In GT2 was er ook drama toen de leidende Porsches van IMSA Matmut en Flying Lizard met mekaar in aanraking kwamen vlak voor Indianapolis. De IMSA Porsche zou hebben opgegeven met een afgebroken wiel, terwijl Seth Neimann de Flying Lizard Porsche nog terugbracht naar de pits, met een half afgebroken wiel en een beschadigde radiator.
Enkele minuten geleden kwam de leidende #8 Peugeot binnen voor een pitstop, maar de wagen werd vlak voor vertrek snel binnengeduwd in de pitbox met vermoedelijk een versnellingsbakprobleem. De #9 van Christian Klien werd een zwarte vlag met oranje bol getoond wegens het niet werken van het licht rechtsvooraan.
Even later nog meer drama toen Emmanuel Collard spinde bij het voorbijsteken van een Epsilon Euskadi en een Corvette en daardoor zijn Pescarolo vrij fel beschadigde. Ook Stuart Hall kwam binnen met de Creation-AIM (van onder meer Marc Goossens) wegens een lekke band.
Momenteel rijdt Alan McNish op kop in de #2 Audi R10, gevolgd door de #7 Peugeot.
Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn zijn nog steeds leiders in LMP2, zonder al te veel problemen.
BRNO - De 24 uur van Le Mans ging om 15:00h van start op het zelfde moment startte ook de FIA WTCC kwalificatie. Met als verrassende snelste Alessandro Zanardi. De Italiaan was de concurrentie te snel af in zijn BMW 320si. Alain Menu moest slechts een tiende van een seconde op de tijd van Zanardi toegeven en start morgen als tweede. Felix Porteiro heeft morgen uitzicht op de achterkant van Zanardi bij de start. De Spanjaard finishte de kwalificatie met een derde tijd.
Tom Coronel kende een goede tweede vrije training, maar in de kwalificatie moest hij toch zijn meerdere erkennen in de SEAT Léon TDI's. Coronel vangt morgen de race als vijftiende aan. Olivier Tielemans en Jaap van Lagen starten morgen als twintigste en drieëntwintigste.
FIA WTCC kwalificatie Brno
01. Alessandro ZANARDI BMW 320si 2:08.913
02. Alain MENU Chevrolet Lacetti +00.126
03. Felix PORTEIRO BMW 320si +00.187
04. Robert HUFF Chevrolet Lacetti +00.191
05. Gabriele TARQUINI SEAT Leon TDI +00.586
06. Tiago MONTEIRO SEAT Leon TDI +00.743
07. James THOMPSON Honda Accord Euro R +00.850
08. Augusto FARFUS BMW 320si +00.888
09. Jordi GENE SEAT Leon TDI +00.896
10. Andy PRIAULX BMW 320si +01.180
11. Yvan MULLER SEAT Leon TDI +01.372
12. Nicola LARINI Chevrolet Lacetti +01.411
13. Sergio HERNANDEZ BMW 320si +01.428
14. Rickard RYDELL SEAT Leon TDI +01.437
15. Tom CORONEL SEAT Leon +01.569
16. Pierre-Yves CORTHALS SEAT Leon +01.684
17. Jorg MULLER BMW 320si +01.762
18. Franz ENGSTLER BMW 320si +02.210
19. Michal MATEJOVSKY SEAT Leon +02.319
20. Oliver TIELEMANS BMW 320si +02.522
21. Stefano D'ASTE BMW 320si +02.770
22. Andrei ROMANOV BMW 320si +03.134
23. Jaap van LAGEN Lada 110 +03.231
24. Ibrahim OKYAY BMW 320si +03.956
25. Viktor SHAPOVALOV Lada 110 +04.841
26. Alexander LVOV Honda Accord Euro R +05.614
Een dik uur geleden ging de 76ste editie van de 24 Heures du Mans van start, met de drie Peugeots 908 op kop. Het Franse merk rijdt op dit moment nog steeds op kop, met de #8 van Lamy voor de #9 van Montagny en de #7 van Minassian.
Op bijna 50 seconden van de leider volgt dan de eerste Audi van Alan McNish, gevolgd door de zuster Audi's van Biela en Luhr. Eerste benzine is momenteel de Pescarolo Judd van Jean-Christophe Bouillon, voor de sterk presterende Dome S102.
Na ongeveer een half uur was er een crash voor Tommy Erdos in de RML Lola LMP2. Erdos werd bij het afremmen voor de eerste chicane gehinderd door Greg Pickett in de Charouz Lola, van onder meer Jan Lammers, en vloog hard de vangrail in. De wagen staat momenteel nog steeds in de pits. Ook de Charouz Lola moest binnen voor een check-up.
Jeroen Bleekemolen rijdt op kop in LMP2, maar wordt op amper twee tienden gevolgd door Casper Elgaard in de Essex Porsche RS Spyder. Marc Goossens is in de Creation-AIM, die tijdig hersteld raakte voor de race, zeventiende algemeen.
In GT1 rijden beide officiële Corvettes momenteel op kop, voor de beide Aston Martin Racing DBR9's. Peter Kox kwam na enkele ronden al de pitlane in wegens een technisch probleem met de Lamborghini en is voorlaatste algemeen, met zeven ronden achterstand op de leidende Corvette.
Johannes van Overbeek leidt in GT2, voor Jaime Melo.
WTCC: Jörg Müller klokt opnieuw een snelste tijd voor BMW
BRNO - Jörg Müller staat bovenaan de uitslag van de tweede vrije training van het FIA WTCC op Brno. Het asfalt was wat afgekoeld ten opzichte van de eerste training vandaag, waardoor het voor sommige coureurs moeilijker was een goed resultaat neer te zetten. Snelste man van de eerste sessie Andy Priaulx wist nu niet verder te komen dan een elfde tijd. Hoewel de BMW's erg sterk zijn in Tsjechië moeten zij wel opletten op de Chevy's. Rob Huff finishte de sessie namelijk met een tweede tijd. Augusto Farfus eiste de derde plaats op.
Tom Coronel reed zich naar een keurige zesde tijd met zijn SEAT Léon. De overige Nederlanders eindigde buiten de toptien. Nu zullen de heren coureurs zich gaan opmaken voor het kwalificatiegevecht dat vanmiddag zal los barsten op Brno.
Top 10 FIA WTCC Vrije Training #02 Brno
01. Jorg MULLER BMW 320si 2:09.564
02. Robert HUFF Chevrolet Lacetti +00.195
03. Augusto FARFUS BMW 320si +00.343
04. Alessandro ZANARDI BMW 320si +00.394
05. Alain MENU Chevrolet Lacetti +00.451
06. Tom CORONEL SEAT Leon +00.473
07. Felix PORTEIRO BMW 320si +00.578
08. Rickard RYDELL SEAT Leon TDI +01.125
09. Franz ENGSTLER BMW 320si +01.601
10. Sergio HERNANDEZ BMW 320si +01.604
--.
13. Oliver TIELEMANS BMW 320si +01.664
20. Jaap van LAGEN Lada 110 +02.387
BRNO - Deze ochtend wist Andy Priaulx als een "duveltje uit een doosje" de snelste tijd neer te zetten. Tijdens de eerste vrije training op het Tsjechische circuit van Brno was het de Brit die een tijd reed van 2:10.360. Hij was hiermee een anderhalve seconde sneller dan de pole position van vorig jaar. Dit komt mede doordat de Tsjechen het circuit voorzien hebben van een nieuwe laag asfalt. Achter de BMW van Priaulx eindigde merkgenoot Felix Porteiro. De derde tijd werd door Alain Menu gereden in zijn Chevrolet Lacetti.
De Nederlanders wisten geen toptien resultaat neer te zetten. Na een weekend aan zich voorbij te hebben laten gaan, kwam Tielemans sterk terug door de derde tijd in de Independents Trophy neer te zetten. Olivier Tielemans was met de dertiende tijd de best geklasseerde Nederlander.
Tom Coronel volgde op een vijftiende plaats en Jaap van Lagen wist teamgenoot Viktor Shapovalov met ruim een seconde voor te blijven, maar kwam helaas niet verder dan een tweeëntwintigste tijd. De Belg Pierre-Yves Corthals begon sterk aan het Tsjechische weekend. De SEAT-rijder was met zijn elfde tijd de beste Independents-rijder.
Top 10 FIA WTCC Vrije Training #01 Brno
01. Andy PRIAULX BMW 320si 2:10.360
02. Felix PORTEIRO BMW 320si +00.273
03. Alain MENU Chevrolet Lacetti +00.347
04. Alessandro ZANARDI BMW 320si +00.355
05. Augusto FARFUS BMW 320si +00.572
06. Gabriele TARQUINI SEAT Leon TDI +00.588
07. Jorg MULLER BMW 320si +00.879
08. James THOMPSON Honda Accord Euro R +00.932
09. Robert HUFF Chevrolet Lacetti +00.976
10. Yvan MULLER SEAT Leon TDI +01.183
--.
11. Pierre-Yves Corthals SEAT Leon +01.277
13. Oliver TIELEMANS BMW 320si +01.451
15. Tom CORONEL SEAT Leon +01.518
22. Jaap van LAGEN Lada 110 +03.136
Oud Champcar-coureur Alex Zanardi pakte met zijn BMW 320si in de allerlaatste seconden de pole in het Tsjechische Brno.
Het wordt een harde strijd voor Tom Coronel in Brno
Pole voor Zanardi Met een uitermate spectaculaire qualifying lap pakte oud Champcar-coureur Alex Zanardi de pole in het Tsjechische Brno. Met een tijd van 2.08.813 verpulverde hij het baanrecord dat de Zweed Rickard Rydell in 2004 vestigde. Aanvankelijk leken de Chevrolets aanspraak op de eerste startrij te maken maar door de fantastische tijd van Zanardi verhuisde Alain Menu voor de Sprintrace naar de tweede startplek.Wel moet aangetekend worden dat de Italiaan over de lichtste auto uit het gehele startveld beschikte. De Spanjaard Felix Porteiro kwalificeerde zich met zijn BMW als derde gevolgd door de Brit Rob Huff met een Chevrolet Lacetti. De Seat TDIs kwamen tijdens de kwalificatie in Brno eenvoudig topsnelheid te kort en met een vijfde tijd was de Italiaan Gabriele Tarquini de beste Seat afgevaardigde. BMW veteraam Jörg Múller parkeerde zijn BMW 320si in het begin van de sessie in de grindbak en kwam niet verder dan een teleurstellende zeventiende tijd. Bij de independents ging de pole naar Sergio Hernandez. Tom Coronel kwalificeerde zich als vijftiende en Olivier Tielemans als 20e. De Brit James Thompson zorgde voor een verrassing door zich met de Honda Accord R als zevende te kwalificeren. Ook Thompson leek geruime tijd aanspraak op de pole te maken. Jaap van Lagen kwalificeerde zich met zijn Lada als 23e.
Kwalificatie Brno 1. Alex Zanardi BMW 320si 2.08.813 2. Alain Menu Chevrolet Lacetti 2.09.039 3 Felix Porteiro BMW 320si 2.09.100 4. Rob Huff Chevrolet Lacetti 2.09.100 5. Gabriele Tarquini Seat Leon TDI 2.09.499 6. Tiago Montiero Seat Leon TDI 2.09.656 7. James Thompson Honda Accord Euro R 2.09.763 8. Agusto Farfus BMW 320si 2.09.801 9. Jordi Gene Seat Leon TDI 2.09.809 10.Andy Priaulx BMW 320Si 2.10.093
Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de historische Le Mans winst
in 1988 zal de winnende Silk Cut Jaguar XJR-9LM terugkeren op het
Circuit de la Sarthe, voor een speciale ereronde vlak voor de start van
de 24 uur van Le Mans om drie uur op zaterdagmiddag. Tijdens zijn F1
periode richtte Jan Lammers zich ook op Le Mans. Niet zonder succes.
Hij won Le Mans in 1988.
De auto, tegenwoordig in het bezit van de Jaguar Daimler Heritage Trust
in Coventry, zal daarbij bestuurd worden door Jan Lammers, die daarmee
voor even terugkeert in zijn XJR-9LM.
Jan reed samen met teamgenoten Andy Wallace en Johnny Dumfries de
XJR-9LM naar de winst vanaf een zesde startpositie van de 56e 24 uur
van Le Mans.
De XJR-9LM was een doorontwikkeling van de XJR9, is ontworpen door Tony
Southgate en gebouwd door Tom Walkinshaw Racing (TWR), speciaal voor de
24 uur van Le Mans. Daar werd vanwege de hoge snelheden op het rechte
stuk van Mulsanne, toen nog zonder de twee chicanes en ruim 7
kilometer! lang, een aerodynamisch pakket vereist met minimale
weerstand.
Jaguar ging naar Le Mans met maar liefst vijf XJR-9 autos,
allemaal aangedreven door de Jaguar V12 met een vermogen van 750 pk en
een inhoud van 7 liter. Deze motor was gebaseerd op de 5.3 liter V12
uit de XJS. Aan het einde van de race reden er nog drie autos,
als eerste, vierde en zestiende.
De winnende Jaguar van Jan, Andy en Johnny reed in totaal 394 ronden en
legde daarbij een afstand van 5332 km af (3313 mijl). Ter vergelijk, de
winnende D-Type legde in 1957 een afstand af van 4397 km.
Samen met Jan gaan we even 20 jaar terug in de tijd; Die
overwinning in 1988 was heel bijzonder, maar dat besefte ik me
eigenlijk pas na de race. Het was voor Jaguar de eerste sinds 1957 en
het sloeg een brug van 30 jaar. Ik heb zelf tijdens de race veel kunnen
rijden, dat maakte het voor mij ook bijzonder, net als de atmosfeer
langs de baan. Die was echt waanzinnig. Het was bovendien de eerste
echte lange afstandsrace voor Andy Wallace, die nu één
van de weinige coureurs is die zowel Le Mans, Daytona en Sebring
gewonnen hebben. Het zijn er niet veel die dat kunnen zeggen,
aldus Jan die ook nog een vergelijk maakt tussen toen en nu wat de
autos en het Circuit de la Sarthe betreft.
Het grootste verschil op het circuit is natuurlijk de aanleg van
de twee chicanes op Mulsanne. Anders hadden we daar nog steeds over de
400 km per uur gereden. Het is echt een stuk veiliger geworden daarmee.
Toch zie je dan ook hoe snel de ontwikkeling van de autos gaat.
De Peugeots halen met de chicanes erbij toch nog 346 km/u, anders
hadden ze wellicht op 430 km/ u topsnelheid gezeten. De autos
zelf zijn ook wat veiligheid betreft flink vooruitgegaan. Dat zie je
vooral bij de forse klappers van de laatste tijd, waarbij het letsel
voor de coureurs beperkt blijft. Als ik mijn Jaguar vergelijk met de
Peugeot nu (overigens beide dichte prototypes) dan zit er volgens mij
niet zoveel verschil in het vermogen, maar is er natuurlijk wel een
flink verschil in de neerwaartse druk en luchtweerstand, daar is een
hoop ontwikkeling geweest. Het is veel meer verfijnd nu. Om op zaterdag
in mijn oude auto te rijden, daar kijk ik natuurlijk enorm naar uit. Ik
ben benieuwd of ze mijn oude stoeltje nog bewaard hebben. Waar ik ook
nieuwsgierig naar ben is hoe het aan gaat voelen, is het na twee
bochten weer vertrouwd of lijkt het ineens een compleet andere
wereld..
24U Le Mans: Jos Menten krijgt portie pech voor zijn kiezen
Op maandag 9 en dinsdag 10 juni zijn 54 van de 55 deelnemende wagens de
technische controle gepasseerd. Enkel de Lucchini Judd-proto van het
Italiaanse Racing Box bleef achter op het circuit van Le Mans. Onder de
54 wagens bevond zich ook de Aston Martin DBR9 van Team Modena. Om
10u50 bood het team rond Rik Bryan en Graham Schulz zich aan op de
traditionele pesage aan de Place des Jacobins. Ook Jos
Menten en zijn teamgenoten Christian Fittipaldi en Terry Borcheller
waren van de partij.
Ik ben echt blij dat ik er opnieuw bij ben. Vorig jaar moest ik
me nog aanpassen aan het circuit, maar dit jaar kunnen we ons op andere
dingen concentreren. We hebben alledrie ervaring met de Aston Martin en
we kennen het circuit. Bovendien kan het team verder borduren op data
van de voorbije drie jaar. Ik denk wel dat je kunt stellen dat wij de
sterkste bezetting uit de privateers hebben. Wanneer de fabriekswagens
vooraan een steekje laten vallen, zijn wij klaar om het commando over
te nemen, klinkt het bij een strijdlustige Jos Menten.
Toch lopen de kwalificatiesessies op woensdag niet van een leien dakje.
Een probleem met de voorruit houdt de Aston Martin DBR9 vanaf 20u00 in
de pitbox. De drie rijders klagen over het zicht, waarop het team
besluit om een nieuwe voorruit te monteren. Een niet zo
vanzelfsprekende opgave, waarbij de hulp van specialisten wordt
ingeroepen: Het zicht is troebel. We dachten eerst dat onze
tear offs de boosdoeners waren, maar blijkbaar ligt de
voorruit zelf aan de basis van het onheil. Het team gaat nu de voorruit
vervangen zodat we tussen 22u00 en middernacht kunnen aanvallen,
aldus de coureur uit Haelen.
Om 22u00 gaat het licht op groen voor de tweede woensdagsessie. Met de
zonsondergang in de achtergrond maakt Team Modena zich klaar maken om
alle rijders de drie verplichte nachtrondjes af te laten werken. Maar
ook in de tweede sessie staat Dame Fortuna niet aan de zijde van Menten
en co. Een motorprobleem dwingt het Britse team om de nachttraining na
30 minuten af te breken. Terry Borcheller heeft geen andere keuze dan
de Aston Martin naast de piste te parkeren, nadat de cockpit zich met
blauwe rook vult. Olieverlies luidt het verdict. Gelukkig heeft de
Aston Martin V10-krachtbron geen schade geleden en kan er op donderdag
opnieuw met dezelfde motor gereden worden. De Aston Martin DBR9 #59
sluit de woensdagkwalificaties af op de tiende plaats in de
LMGT1-klasse met een povere 3:58 op de klokken.
Wie denkt dat de pechduivel het team uit High Wycombe op donderdag met
rust zou laten, heeft het mis. Na de stints van Fittipaldi en
Borcheller gaat het rond 21u00 opnieuw fout: De wielmoer
rechtsachter kwam los, waardoor ik mijn wiel verloor. Einde van de
derde sessie, met een minimum aan kilometers in de benen. Hopelijk
kunnen we onze achterstand in de laatste twee uur goedmaken. We zullen
de laatste sessie verstandig moeten gebruiken want we moeten nog onze
verplichte night laps afwerken, doet Menten zijn relaas.
In de laatste twee kwalificatie-uurtjes gaat het beter. De drie rijders
werken alledrie hun verplichte rondjes af, waarna Menten en Fittipaldi
een versnelling hoger schakelen. De 3:58 van woensdag maakt
plaats voor een 3:53, goed voor de achtste plek in LMGT1:
Het had sneller gekund, maar dan hadden we zachte banden moeten
monteren. Uiteindelijk zijn we best tevreden met de vooruitgang die we
geboekt hebben. Op gebied van set-up zitten we goed. De afstelling van
de wagen is immers primordiaal in een slijtageslag als de 24 Hours of
Le Mans. Hopelijk hebben wij onze portie pech nu achter de kiezen en
gaan we een probleemloze wedstrijd tegemoet.
Het Aston Martin Racing team kende een succesvolle laatste
kwalificatiesessie voor de 76e editie van de 24 uur van Le Mans. Na de
vier uur durende sessie, hebben de 009 en 007 wagens zich
respectievelijk als vierde en vijfde geplaatst op de GT1 grid. In de
Car 007 zullen oud F1 coureurs Heinz-Harald Frentzen en Karl Wendlinger
en FIA GT rijder Andrea Piccini plaatsnemen achter het stuur. In 009
wagen rijdt onder andere David Brabham.
We komen nu in het goede ritme, vertelde Frentzen na
afloop van de sessie. Het feit dat de conditie van de baan de
hele dag hetzelfde bleef, heeft ons erg geholpen. Tijdens de testdagen
konden wij door de condities namelijk geen goed beeld krijgen van waar
wij werkelijk stonden. Nu hebben wij daar een duidelijk beeld van en
dat moedigt mij sterk aan. De wagen voelde erg goed en ik denk dat wij
in een goede vorm verkeren.
Ik had een goed gevoel bij de auto vanaf de start van de eerste
sessie, liet Karl Wendlinger weten. Dat gevoel is niet
echt meer veranderd. Vandaag moest er alleen nog aan details gewerkt
worden. Het waren meer evoluties dan grote revoluties, wat een goed
teken is. Ik heb ook het gevoel dat ik de auto goed ken en daarmee zijn
wij zeer goed voorbereid.
Sarrazin/Lamy/Würz pakken pole, Lammers eerste Nederlander
LE MANS - Stéphane Sarrazin, Pedro Lamy en F1 testrijder
Alexander Würz hebben de pole gepakt met de Peugeot 908 HDI FAP in
de 76e editie van de 24uren van Le Mans. Het trio deed dat voor de
zusterauto's van Montagny/Klien/Zonta en Gene/Minassian/Villeneuve. De
derde wagen van Peugeot, de nummer 9 met aan boord Ricardo Zonta, ging
in de tweede kwalificatie nog van de baan. De Braziliaan maakte een
zware klapper en was duidelijk ontgoocheld. De monococque schijnt niet
te zwaar beschadigd te zijn en de auto zou tijdig hersteld kunnen
worden voor de race.
De plaatsen vier, vijf en zeven gaan naar de Audi R10 TDI diesels. Alan
McNish verbeterde zijn tijd en vertrekt zaterdag vanaf de tweede
startrij. De Audi van Team Joest met de jongelingen Rockenfeller, Luhr
en Premat draaide de vijfde tijd, voor de verrassend snelle Stephan
Mücke in de Lola Aston Martin. Eerst was de Lola Aston trager dan
de Charouz Lola van vorig jaar, maar Mücke wist na een
tijdsverbetering de Audi van Biela/Werner/Pirro achter zich te houden
met vier tienden voorsprong.
Ook de fonkelnieuwe Dome S102 deed het goed. De wagen van de Japanners
zette de achtste tijd neer, en was daarmee de tweede benzine
aangedreven LMP1. Romain Dumas had oorspronkelijk de 'pole' in LMP1 bij
de benzines, maar werd verwezen naar de negende plaats algemeen. De
Charouz Lola Judd van Gregg Picket, Klaus Graf en snelste Nederlander
in de kwalificatie Jan Lammers wist de twaalfde tijd neer te zetten.
Maar dan is er nog die andere Nederlander... ene Jos Verstappen. 'The
Boss' verpulverde niet alleen de concurrentie in LMP2, maar hij bleef
ook de beide Epsilon Euskadi's (LMP1) voor. Het verschil tussen de LMP1
van Lammers en de Porsche RS Spyder LMP2 was een dikke seconde en
dubbel zo groot als het verschil tussen Verstappen en Porsche
fabrieksrijder Sascha Maassen. De Duitser moest in de Team Essex
Porsche RS Spyder een halve seconde toegeven op de Nederlander, die in
tegenstelling tot Maassen nog maar een half jaartje met de Porsche
rijdt. De Kruse Schiller Motorsport Lola Mazda kwam niet meer in actie
tijdens de tweede kwalificatie.
De Belgische amazone Vanina Ickx start als achttiende, voor Marc
Goossens op de 21e plaats. Tenminste, als het team de Creation tijdig
krijgt klaargestoomd voor de wedstrijd. Stuart Hall ging gisteren hard
van de baan, de voorkant was flink beschadigd en er zaten nog maar drie
wielen aan de wagen. Hall werd naar het ziekenhuis gebracht voor een
medische check-up, maar het team vermoed dat hij weer fit zal zijn voor
zaterdag. Nu is alleen nog de vraag of de auto op tijd gerepareerd is.
Een kleine halve minuut na de poletijd volgt de Corvette C6.R van Ron
Fellows, O'Connell en Magnussen. Het trio moest moeite doen om de
Larbre Saleen S7-R achter zich te houden, gepiloteerd door Christophe
Bouchut. De derde plaats in GT1 ging naar de tweede fabrieks Corvette,
voor de beide Aston Martins 009 en 007. Peter Kox en Mike Hezemans
sluiten aan achter de Gulf gesponsorde Britten, de Team Modena Aston
Martin van Jos Menten is derdelaatste. Menten verloor overigens
gisteren ook nog een wiel.
In GT2 tenslotte werd de rangschikking ook door mekaar geschud. De
Flying Lizard Porsche van Jorg Bergmeister werd verwezen naar de vierde
plaats in GT2 en het was de IMSA Matmut Porsche die met de pole aan de
haal ging. Op de tweede plaats eveneens een Porsche, namelijk de
Felbermayer 997 GT3 RSR van Wolf Henzler, Davison en Horst Felbermayer
senior. Het trio Bell/Mullen/Sugden was op de derde plaats de eerste
Ferrari. Een 'tegenvallende' zesde tijd voor het trio Jaime Melo,
Gianmaria Bruni en Mika Salo wat toch wel bekend staat als een topteam
binnen de GT2 gelederen. De Spyker van het Nederlandse Spyker Squadron
klokte de negende tijd, de Ferrari van Eric van de Poele staat op de
voorlaatste plaats voor de Zwitserse Spyker.
Om 15.00u zaterdag wordt het startschot gegeven van de 76e editie van de 24uren van Le Mans.
Eerste actie FOTO's van nieuwe A1 GP bolide 'Powered by Ferrari'
Deze week werd de nieuwe A1GP-wagen getest voor het nieuwe seizoen op
het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola. Ferrari is bezig met de
ontwikkeling van de nieuwe bolide.
Na een zeer geslaagde test op Fiorano, voelde Andrea Bertolini de door
Ferrari motoren aangedreven wagen op Imola aan de tand. Dit was de
eerste keer dat de bolide bestuurd werd buiten Fiorano.
Na twee lange testdagen op de dinsdag en de woensdag is de feedback
over de auto nog steeds zeer positief, wat veel goeds beloofd voor het
vierde A1GP-seizoen.
Verstappen rijdt concurrentie zoek: "Werd zelfs twee keer opgehouden"
LE MANS - Jeroen Bleekemolen, Peter van Merksteijn en oud-F1-coureur
Jos Verstappen starten morgen vanaf de pole-position in de LMP2-klasse
voor de 76e editie van de 24 Uur van Le Mans. In de kwalificatie voor
de Franse lange-afstandsrace reed Jos Verstappen op donderdagavond in
de Porsche RS Spyder van het team Van Merksteijn Motorsport by Equipe
Verschuur een rondetijd van 3.32,301 minuten op het 13,629 kilometer
lange circuit. Dat was genoeg om de beste startpositie in de klasse
voor zich op te eisen.
Zoals gebruikelijk in Le Mans was de kwalificatie verdeeld over de
woensdag- en de donderdagavond met in totaal vier uur trainingstijd per
avond. Op woensdagavond sloot het Nederlandse Porsche-team de training
af als tweede in de klasse en als dertiende in het algemeen klassement,
dankzij de tijd van 3.34,078 minuten van Jos Verstappen. Alle rijders
werkten zonder problemen hun ronden af. Alleen Jos Verstappen kreeg
eenmaal te maken met een lekke linker achterband, het gevolg van een
aanrijding met een auto uit de langzamere GT2-klasse. Omdat dit kort
voor de ingang van de pitstraat gebeurde, kon Verstappen direct
binnenkomen voor een bandenwissel, waardoor het tijdverlies beperkt
bleef. De kwalificatie op woensdagavond moest twee keer met de rode
vlag worden onderbroken, nadat rijders met hun auto van de baan waren
geraakt. Na de tweede rode vlag, kort voor middernacht met nog
zon tien minuten resterend, besloot de wedstrijdleiding de
sessie niet meer te hervatten.
Op donderdagavond wist Jos Verstappen zijn rondetijd eerst te
verbeteren naar 3.33,192 en daarna stelde hij met 3.32,301 zijn eigen
tijd nogmaals scherper, nadat het team de motor had gewisseld, om alle
eventuele risicos voor de race uit te sluiten. Dat was tevens
voldoende om de beste startpositie in de klasse voor zich op te eisen.
Het ging probleemloos. Gisteren wist ik al dat er nog wat in zat
en vandaag is het inderdaad gelukt, aldus Verstappen.
Elke keer dat we naar buiten gaan is de auto beter, en zelf leer
ik ook het circuit steeds beter kennen. Mijn snelste ronde was zelfs
nog niet helemaal perfect, want ik werd nog twee keer opgehouden. Dank
ook aan de monteurs, die door hun snelle en perfecte werk bij het
wisselen van de motor een grote bijdrage hebben geleverd aan deze
prestatie. Teameigenaar Peter van Merksteijn verklaarde:
Dit is waarop we gehoopt hadden, maar dat het ook daadwerkelijk
gelukt is, is natuurlijk prachtig! Een prachtige prestatie voor ons
team. Dank aan Porsche voor een perfecte auto, aan Michelin voor
uitstekende banden en aan het team voor hun inzet. Zelf merk ik ook dat
mijn prestaties steeds beter worden. Jeroen Bleekemolen, die dit
weekeinde in Le Mans zijn racepremière met de Porsche RS Spyder
beleeft, meldde: Nadat ik tijdens de testdag twee weken geleden
niet meer dan vier ronden in de regen kon rijden, heb ik nu flink wat
ervaring met de RS Spyder kunnen opdoen. De auto gaat enorm goed, dat
geeft veel vertrouwen voor de race!
De vrijdag staat in Le Mans traditioneel in het teken van de
rijdersparade van 18.00 tot 20.00 uur in het centrum. Op zaterdag vindt
van 9.00 tot 9.45 uur de warm-up plaats, de start van de race is op
zaterdag om 15.00 uur.
Lamy/Sarrazin/Wurz op pole, Verstappen verpulvert concurrentie
LE MANS - De Peugeot van Pedro Lamy, Stephane Sarrazin en Alexander
Wurz heeft de pole gepakt voor de 76e editie van de 24u van Le Mans. In
LMP2 was het Jos Verstappen die de concurrentie inmaakte. Verstappen
zette een kanontijd van 3.32.301 op de tabellen in LMP2, maar liefst
een volle seconde sneller dan Porsche RS Spyder expert Sascha Maassen
in de Essex bolide.
In GT1 pakte de Corvette C6.R van Fellows/O'Connell/Magnussen zeer nipt
de pole. Het verschil met de Saleen van Bouchut bedroeg 0.093 seconden.
De pole in GT2 tenslotte werd een ware strijd. De Flying Lizard Porsche
stond op voorlopige pole, maar werd verwezen naar P4. Het was de IMSA
Matmut Porsche die de snelste tijd klokte door ruimschoots onder de
vier minuten-barrière te gaan.
Sportscars: Jeroen Bleekemolen: 'Ik mag zaterdag starten vanaf de LMP2 pole!'
,,We hebben pole in de LMP2!'', was de eerste reactie van Van
Merksteijn Motorsport-coureur Jeroen Bleekemolen na de vierde en
laatste kwalificatiesessie voor de 24 uur van Le Mans. ,,Ik heb nu al
zin in de race'', aldus de Aerdenhouter, die zaterdag en zondag met Jos
Verstappen en Peter van Merksteijn zal strijden op het beroemde Franse
race-asfalt.
,,Het team heeft vanavond tussen de eerste en tweede kwalificatiesessie
van twee uur de motor in een recordtempo gewisseld en we konden al heel
vroeg naar buiten, toen het nog licht was'', vertelt Jeroen. ,,De motor
was goed, dus Jos kon nog een keer met de qualifyers de baan op en
verbeterde onze tijd. Daarna hebben we de auto in de box gezet en niet
meer gereden. Alles werkt en de auto is klaar voor de race. Vrijdag
hebben we de rijdersparade in de stad. Zaterdag hebben we dan nog een
warm-up en om 15.00 uur begint de race.''
'Ik zal starten' ,,Ik zal zaterdagmiddag de start doen. Daar heb ik veel zin
in. Het blijft uniek hier van start te gaan. Eén keer eerder heb
ik dat gedaan met de Spyker. We hebben er vertrouwen in! Groeten vanuit
Le Mans.''
Sportscars: Jeroen Bleekemolen: 'Pole in LMP2 klasse Le Mans voorlopig teruggepakt'
Tijdens de voorlaatste kwalificatie voor de 24 uur van Le Mans heeft de
Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport vanavond de pole in de
LMP2-klasse voorlopig teruggepakt. Jeroen Bleekemolen, die met Jos
Verstappen en Peter van Merksteijn het team vormt, doet zijn verhaal.
,,We hebben net de 1e kwalificatie van vandaag achter de rug'', vertelt
Jeroen Bleekemolen voordat de laatste kwalificatie om 22.00 (tot
middernacht) begint. ,,We hebben voorlopig de pole terug gepakt van de
andere LMP2 Porsche. Ik ben begonnen in de auto die helemaal opnieuw in
elkaar gezet was. Heel veel onderdelen die we in de race gaan
gebruiken, zijn vandaag op de auto gezet. Dus moest ik rustig beginnen
en gingen we kijken of alles goed was. Ik heb één
tijdronde gedaan en ondanks veel verkeer zag ik dat de baan veel
sneller was dan gisteren. Ik reed nog op het hardere compound banden,
maar voelde dat de auto veel grip had. Daarna is Peter gaan rijden en
reed super rondentijden en erg constant.''
Jos op qualifyers ,,Jos is na Peter ingestapt en begon op zachte banden'',
vervolgt Jeroen. ,,Toen was hij al bijna sneller dan zijn tijd van
gisteren. Daarna is hij uitgegaan op qualifyers en daarmee pakte hij de
voorlopige pole in de LMP2 terug. Of het genoeg is, weten we over een
paar uur.''
Motor wisselen ,,We hebben wel op de data gezien dat de oliedruk niet
helemaal optimaal is. We gaan de motor wisselen. Het is meer uit
voorzorg en hopelijk kunnen we aan het eind van de avond nog even de
baan op om te kijken of de nieuwe motor helemaal goed is. Verder is er
heel veel schade gereden hier. Onder andere Peugeot en Création
hebben veel schade, maar er zijn er al meer vanaf gegaan. Straks meer
uit Le Mans.''
Zal Peugeot zijn prestatie van 15 jaar geleden kunnen evenaren?
Dat is de vraag. Vijftien jaar geleden stonden de drie Peugeot 905's
gebroederlijk op het podium in de prestigieuze 24 Uren van Le Mans.
Destijds won de wagen van Bouchut/Brabham/Hélary. Twee van hen,
Christophe Bouchut en David Brabham, staan nu tegenover elkaar in de
GT1 in respectievelijk de Larbre Saleen en de officiële Aston
Martin. Heden vandaag staat Peugeot weer sterk in de endurance racerij.
Vorig jaar was Audi met zijn R10's een klasse te sterk voor de
Peugeots, of lag het gewoon aan het feit dat het pas de eerste 24 uurs
race was voor de Peugeot 908 HDI FAP?
Gisteren palmden de drie Peugeots, met aan de leiding de #8 van
Stephane Sarazin/Pedro Lamy/Alexander Wurz, de eerste drie plaatsen in
tijdens de eerste kwalificatiesessie. Vandaag staat de tweede
kwalificatie op het programma, waarin de diesels de strijd zullen
voeren voor de definitieve pole positie. Wordt het een eerste startrij
met enkel Audi's of enkel Peugeots, of een mix...? Speelde Audi
gisteren verstoppertje, hadden ze last van verkeer of kunnen ze het
tempo van de Peugeots niet aan? Volg het straks live vanaf 19.00!
"Als je zo'n klap meemaakt, besef je wel weer dat racen niet
ongevaarlijk is. Dat hebben we kunnen zien toen Gene in de pre-test een
zware crash met zijn Peugeot maakte", zegt Jos Verstappen in zijn
column in de Telegraaf. De oud F1 coureur debuteert momenteel op Le
Mans, dat nu al een grote indruk op hem gemaakt heeft. Verstappen over
zijn deelname aan de 24 Uren van Le Mans.
"Ik heb in de aanloop naar mijn eerste 24 Uren van Le Mans al veel
gehoord en gelezen over de beroemdste langeafstandsrace ter wereld",
vervolgt Verstappen. "Maar nu ik begin deze maand aan de pre-test heb
meegedaan en afgelopen dagen bij de technische keuringen ben geweest,
besef ik wat een enorm festijn het is. Je zou kunnen zeggen dat Le Mans
behalve een race ook vooral een evenement is. Er komt altijd heel veel
publiek op af en naar ik weet maken daarvan de Nederlandse racefans een
groot deel uit. Tienduizenden wel. Naar de 1000 km-race van Spa kwamen
ook al heel veel Nederlanders kijken. Ik vond het prachtig te zien hoe
zij toen de tribunes oranje kleurden. Dat verwacht ik ook in Le Mans en
alleen daarom al kijk ik naar de race uit."
"En ik mag meedoen! Nu lijkt dat misschien voor de hand te liggen omdat
we met onze Nederlandse Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport
al waren toegelaten tot de pre-test, maar je mag pas echt aan de 24
Uren meedoen als je in de pre-test tien ronden hebt afgelegd. Nu was
dat niet zo'n probleem, maar op een half natte, half droge baan was het
toch uitkijken. Het is en blijft een lastig circuit, vooral omdat het
zaterdag wellicht zou kunnen gaan regenen. Je kunt er dan makkelijk een
wagen afschrijven."
"Dat hebben we kunnen zien toen Gene in de pre-test een zware crash met
zijn Peugeot maakte. Dat liep voor hem gelukkig goed af en dan zie je
ook hoe veilig en sterk die wagens zijn gebouwd. Hij was wel zo
geschrokken dat hij later vertelde dat hij dacht dat hij de crash niet
zou overleven. Als je zo'n klap meemaakt, besef je wel weer dat racen
niet ongevaarlijk is. Daarom moet je altijd je koppie erbij houden."
Verder geeft Verstappen een reactie op de Canadese Grand Prix en het
incident met Lewis Hamilton. "Ik heb me dan ook afgelopen zondag zeer
verbaasd over Lewis Hamilton, die in de Grand Prix van Canada zo maar
pardoes tegen de wagen van Kimi Räikkönen aanreed. Het was
een kostbare en stomme fout van hem. Onder druk gaat hij dan toch
foutjes maken, zoals hij dat ook vorig jaar deed en daardoor de
wereldtitel verspeelde. Hamilton is een heel goede coureur, maar
doordat zijn pitstop stroef verliep en hij zag dat Räikkönen
en Kubica hem in de pitstraat voorbijreden raakte hij toch opgefokt. Ik
vond wel dat zijn team hem had moeten waarschuwen dat het licht in de
pitstraat nog op rood stond."
"Maar nu eerst mijn eerste 24 Uren van Le Mans, waarvoor de eerste
tijdtrainingen al gisteravond zijn begonnen. Met mijn teamgenoten Peter
van Merksteijn en Jeroen Bleekemolen gaan we ons best doen om de
LMP2-klasse te winnen. We weten dat de race lang duurt. Onze auto is
snel genoeg en daarom kunnen we het ons permitteren het iets rustiger
aan te doen. Dat is natuurlijk maar betrekkelijk. Ik bedoel er mee te
zeggen dat we niet zwaar moeten tillen aan twee seconden die je
mogelijk verliest bij het inhalen van andere deelnemers. Beter even de
tijd nemen op het circuit dat ruim 13 kilometer lang is, dan onbezonnen
te keer gaan. Zoals gezegd: het koppie erbij houden!"