Chambres & table d'hôtes "Au cercle des chênes" ligt in zuid-west Frankrijk in de regio "Aquitaine" en in het departement "Lot & Garonne".
Sinds juli 2005 hebben wij het sombere België geruild voor deze prachtige zonnige streek. Sinds september 2009 wonen wij hier enkel nog met onze jongste zoon Kerim vermits Nils terug naar België trok om daar zijn studies verder te zetten.
We wensen jullie veel leesplezier! Rudy & Myriam
18-03-2010
De laatste bomen liggen om
Christian en Guy zijn vandaag komen verder werken en ze hebben nog een paar kanjers geveld. Guy heeft gelukkig goed materiaal om zich aan de bomen vast te maken, maar ik zou niet in zijn plaats willen zijn als hij daar zo hoog in die bomen hangt. Eerst werd er een acacia omgezaagd die vlak tegen de zijkant van de schuur stond. Er was heel wat mankracht nodig om hem naar de juiste kant te doen vallen!
De eikeboom die net naast de weg stond en helemaal naar het huis groeide moest er ook aan geloven.
Ook van de Franse eik naast Kerim zijn terrasje zijn er een paar takken afgezaagd die over het dak hingen.
En van een paar acacia's naast de weg is de kop eruit gehaald.
Sirka heeft natuurlijk ook af en toe een handje "geholpen" .
Ondertussen probeerden Rudy en Tom al zoveel mogelijk hout op te ruimen. Karren vol klein hout werden naar de brandplaats gebracht en als het één van de volgende dagen minder wind is dan kan dat allemaal opgestookt worden.
Een prachtige zonnige dag was het vandaag met zo'n 20° in de schaduw. Tom wou er dan ook ten volle van profiteren!
Hij had maandag al gezegd dat hij voor het einde van de week eens wou gaan zwemmen maar toen was de temperatuur van het water 7° en dat is toch echt alleen maar voor ijsberen! Maar vandaag had hij het zo warm dat hij er ineens ingesprongen is! Het was echter wel maar juist erin en eruit...hij heeft niet gezwommen want het was...te koud Spijtig genoeg hebben we geen foto van toen hij erin zat, tegen dat Rudy het fototoestel gehaald had was hij er weeral uit. Ps: het water was vandaag 12°
Gisterenmiddag kregen we telefoon van Tom om te vragen of hij mocht afkomen. Natuurlijk mocht dat! Om 13u30 belde hij dat hij op de ring van Brussel zat. Ik dacht, tegen 24u zal hij wel hier zijn... Maar om 21u30 stond hij al voor de deur!!! Ik weet natuurlijk niet hoe dikwijls hij geflitst is onderweg
Deze middag zijn we iets gaan eten in Penne en we hebben zelfs buiten op het terras gezeten. Daarna zijn we nog doorgereden naar Pujols, de zon scheen volop maar het was toch niet echt warm!
We kregen gisteren nog een kadootje in de brievenbus! Blijkbaar wou Rudy toch wel heel vlug in Spanje aankomen 2 weken geleden. Een snelheidsovertreding dus, hij reed 98km/u waar je maar 90 mocht doen.... we mogen dadelijk 45 euro betalen, als we liever 15 dagen wachten voor we betalen dan mogen we 68 euro betalen en wachten we langer dan 45 dagen...dan is het 180 euro! We zullen het maar direkt regelen via internet zeker
Een tijdje geleden heeft mijn snijmachine het opgegeven. Het was een goedkoop toestel dat we ooit in "den Aldi" kochten en het heeft toch bijna 5 jaar zijn diensten bewezen. Ik was dus al een tijdje op zoek naar een nieuw snijmachien maar een professioneel toestel was me toch echt te duur. Uiteindelijk viel de keuze op een Krups, een degelijk machien met ook een groter snijvlak dan mijn vorige toestel en toch nog betaalbaar. Vandaag heb ik dan maar ineens 6 broden gebakken, 2 witte, 2 bruine en 2 suikerbroden, kwestie van mijn machien ineens in te wijden en terug een voorraad brood in de diepvries te hebben. Het toestel werkt perfect alleen, je moet eigenlijk met 2 zijn om brood te kunnen snijden. Je moet de startknop constant ingedrukt houden met je linkerhand of het toestel werkt niet (dat is voor de veiligheid) met je rechterhand hou je het brood vast en snij je en dan heb je natuurlijk geen hand meer vrij om de sneetjes brood mooi op elkaar te leggen . Dus heeft Rudy de ganse tijd de startknop mogen indrukken
Op "De Standaard online" loopt er momenteel een fotowedstrijd met als thema deze maand: "On the road". Ik heb ook een foto ingestuurd, van onze verhuis nu bijna 5 jaar geleden. Het is de bedoeling dat er zo veel mogelijk mensen stemmen voor onze foto dus, gewoon klikken op de link en stemmen!
Ginette en Jean-Jacques vertrekken vandaag weer richting België. Veel konden ze voor het moment niet doen aan hun huis, want het is hier nog steeds berekoud. De bouwvakkers zullen dat hier nog niet dikwijls meegemaakt hebben dat ze in maart niet kunnen metsen door de vorst! Gisteren hadden we hen uitgenodigd om mee te komen eten en zoals steeds was het gezellig en werd er veel "getetterd".
Op het menu stond een pompoensoep met kruidenkaas, zalmfilet met een peterseliekorstje, aardappelpuree, sojascheuten en een gevulde champion. Het dessert was een klassieker: chocolademousse "maison". De receptjes kan je binnenkort lezen op de kookblog (http://www.bloggen.be/aucercledeschenesculinair/)
Ginette en Jean-Jacques zijn weer voor een paar dagen in Auradou. Gisteren kwamen ze op de koffie en ze brachten een lekkere frambozen-bavaroistaart mee. Ze hadden waarschijnlijk wel niet verwacht dat het hier nog zo'n winterweer zou zijn. Er ligt hier en daar nog altijd een klein beetje sneeuw en koud dat het hier is, echt koud winterweer
Wij gingen vandaag langs bij Claude en Isabelle in Moissaguel. Rudy wou al lang eens gaan zien hoe de renovatiewerken vorderen aan hun 2de huis. En ja, er is al heel wat gebeurd maar er zal zeker nog veel werk moeten verzet worden als ze tegen het begin van het nieuwe seizoen naar hun privé stekje willen verhuizen. Aimée en Aurélie waren ook thuis want de woensdag hebben de kindjes hier geen school. Maurice was natuurlijk ook weeral goed gegroeid, hij is ondertussen bijna 4 maand!
Doordat het de ganse dag sneeuwde konden we gisteren niets in de tuin doen en dus gingen we maar op stap. We zijn 's middags voor de eerste keer gaan eten in een nieuw restaurantje in St. Syvestre-sur-Lot, "Au fil de l'eau". Het ligt net aan de brug en je hebt er dan ook een mooi uitzicht op de Lot, zeker vanop het terras. Er was een heel verzorgt buffet met hors d'oeuvres en ook het hoofdgerecht en dessert waren verzorgd en lekker. Zeker een aanrader voor de gasten die in de zomer 's middags iets willen gaan eten.
In de namiddag zijn we met Sirka naar een nieuwe veearts geweest in Villeneuve. Sirka moest haar jaarlijkse vaccinatie hebben. Het is een groepspraktijk met 3 mannen en het voordeel is dat er altijd een permanentie is. Voor de rest was het eigenlijk ook weer geen positieve ervaring, Hij liet ons zeker 3x met Sirka achter in het cabinet en verdween dan voor een aantal minuten. Achteraf liet hij ons achter bij de secretaresse zonder nog een goeiendag te zeggen. We kunnen nu natuurlijk de 2 collega's nog eens uitproberen.
Daarna ging het richting verzekering. Het was al de 4de of 5de keer dat we naar Groupama gingen om onze Nils te laten schrappen van onze "complementaire". Rudy had ook al eens een aangetekende brief gestuurd maar uiteindelijk was het (na meer dan 5 maand ) nog steeds niet in orde. Enfin na veel over en weer gebel zou het nu toch echt (dat beloofden ze de vorige keren ook ) in orde moeten zijn en zouden we het teveel betaalde bedrag terug krijgen. Afwachten dus maar.
Dan gingen we naar de "sous-préfecture" om ons rijbewijs te laten registreren. Na veel zoeken, raad vragen, nog eens bellen, wachten....hebben we uiteindelijk toch ons papier gekregen. Dit zou er moeten voor zorgen dat we in geval van diefstal of kwijtraken van ons rijbewijs, zonder problemen een nieuw kunnen krijgen.
Deze week is de laatste wek dat Kerim school heeft tot half april. Volgende week gaat hij voor 4 dagen naar Spanje met school en op 22 maart begint hij aan zijn stage. Hij moet dit jaar een maand gaan werken in de keuken van het restaurant van het Pullman Hotel in Bordeaux (http://www.pullmanhotels.com/gb/hotel-0669-pullman-bordeaux-aquitania/restaurant.shtml). Hopelijk valt het goed mee en leert hij veel bij.
In die maand dat Kerim in Bordeaux zal verblijven heeft onze Nils juist paasvakantie en komt die voor 2 weken naar huis. De twee broers zullen elkaar dus niet zien tenzij één enkel dagje als we Kerim gaan bezoeken.
Ook Siem en Sara hebben plannen om een paar dagen te komen logeren tijdens de paasvakantie.Tom en Melissa denken er ook over om in die periode langs te komen. Anke en Axel die gaan op weg naar Spanje hier ook nog een tussenstop houden, dus dat gaat hier volgende maand de zoete inval zijn
Rudy heeft de ijzeren tafel en stoelen die we twee jaar geleden 2de hands kochten een nieuw kleurtje gegeven. Na een anti-roest laag en een grondlaag kregen ze een laag "rouge basques", de kleur die ook onze luiken hebben. Het setje valt wel op nu, op het terrasje tussen de eikebomen!
Woensdag zijn we rond 7u45 vertrokken richting Spaanse grens. Na een kleine koffiepauze waren we om 11u in Les, net over de Franse grens. We waren eigenlijk wel teleurgesteld want we zagen alleen sneeuw op de toppen van de bergen Eerst zijn we naar de supermarkt gegaan om een voorraad drank in te slaan en daarna zijn we gaan eten in een plaatselijk restaurantje, waar Kerim en ik paëla aten.
In de namiddag zijn we nog doorgereden naar Vielha en daarna wilden we een kleine col oprijden maar daar had de storm Xhintia toch blijkbaar ook heel wat schade aangericht, de omgewaaide bomen waren al grotendeels opgeruimd maar op een bepaald moment dacht Rudy dat hij met een 4x4 op pad was maar vermits dat niet zo was hebben we rechtsomkeer moeten maken.
Wilde Sneeuwklokjes
Dan was het richting Chalet Eyloungas waar we gingen eten en overnachten. Het Chalet wordt uitgebaat door een Vlaming en zijn Franse vrouw en het was eigenlijk het enige logies in de buurt waar we met Sirka binnen mochten. De inrichting was sober maar in de eetzaal was het wel gezellig door al het hout en door de enorme open haard. Het avondmaal (we waren er helemaal alleen) was eenvoudig en op zijn Frans (voorgerecht, hoofdgerecht en kaas allemaal op hetzelfde bord) maar lekker. Voor het ontbijt moesten we zelf de tafel dekken (alles stond klaar op de toog) en blijkbaar was het de gewoonte van gewoon op tafel te eten. Wij hebben wel een bord gevraagd (en gekregen) en afruimen moesten we ook zelf doen.
Het zicht vanuit onze kamer
Sirka deed rustig een dutje naast de tafel tijdens het ontbijt.
Het was de bedoeling dat Kerim en Rudy eventueel een dagje zouden skiën, maar boven op de col de Menté was het heel erge mist en sneeuwde het, en skiën zat er dan ook niet in. Ik heb er zelfs geen foto's kunnen nemen door de erge mist. We zijn dan maar terug naar beneden gereden en hebben nog Bagnères-de-Luchon bezocht. Doordat het bleef regenen zijn we uiteindelijk vrij vroeg terug naar huis gereden.
We zijn er even tussenuit. Als alles meezit zijn we tegen de middag in de Pyreneeën. In de namiddag gaan we dan de Spaanse grens over en daar gaan we proberen een voorraadje drank aan te kopen en natuurlijk gaan we ook eens lekker Spaans eten. We overnachten bij een Frans-Belgisch koppel die vlak bij de grens een klein hotelletje hebben (http://www.chalet-eyloungas.com/index.php) Zij staan ook in het boek "Logeren bij Belgen in Frankrijk).
In september kregen wij van onze vrienden Bob & Johan 2 ganzen. Volgens de verkoper waren het 2 mannetjes en dus werden ze Bob en Johan genoemd.
Groot was onze verbazing toen bleek dat de ganzen gisteren een ei hadden gelegd! Bob is dus Bobbette geworden . Blijkbaar kunnen ze het zelf ook niet goed geloven als je ziet hoe ze kijken naar hun ei.
Verdedigen doen ze het alleszins wel, de kippen en de eenden mogen niet in de buurt komen!
Gisteren zijn er hier met veel kabaal hele troepen trekvogels overgevlogen. Zou de lente dan toch echt in aantocht zijn??? Rudy heeft een poging gedaan om er wat foto's van te nemen. Vermits we maar een simpel fototoestel hebben zijn de foto's niet super maar het is toch wel mooi om zien.
We kunnen iedereen geruststellen wij hebben deze keer geen schade gehad van de storm. Ons departement is er goed vanaf gekomen. Het was vooral iets noordelijker en aan de kust dat ze het zwaar te verduren hadden. Het heeft hier ook wel serieus gewaaid maar doordat de luiken dicht waren hebben we er toch goed doorgeslapen. En deze morgen was de rust volledig weergekeerd en nu schijnt de zon !
Sirka is weer helemaal de oude. Ze eet goed, gaat mee wandelen, blaft als ze iets hoort en... ze ligt terug op haar vertrouwde plekje voor de kachel te genieten van de warmte! Ook het litteken op haar buik is al heel mooi genezen en haar haar begint ook weer goed te groeien op de plaatsen waar het afgeschoren was. Enfin we zijn in ieder geval blij dat ze zo goed hersteld is en dat zonder dat er nog speciale medicatie nodig was.
Gisteren hadden we een afspraak met Patrick Somers van Château Les Donats om onze Bergerac wijnen voor het nieuwe seizoen te gaan aankopen. De wijngaarden lagen er erg nat bij, volgens Patrick had het daar de laatste weken alle dagen geregend en dat was eraan te zien. Maar dat zou goed zijn voor de druiven want de kleigrond houd het water zeer lang vast en zelfs in de zomer zouden de druiven daar nog hun profijt uithalen. Uiteindelijk wonen wij maar een goei 80 km zuidelijker maar bij ons heeft het toch duidelijk minder geregend, alhoewel dat er naar ons iedee ook al meer dan genoeg gevallen is deze winter en het mag nu stilaan echt eens gaan veranderen! We snakken echt naar een paar mooie zonnige dagen!!!
De wijngaarden liggen er echt nat bij en de lucht voorspelt niet veel goeds!
Deze voormiddag hebben Rudy en Kerim verder hout opgeruimd. Er ligt ondertussen al een mooie voorraad in de schuur.
Ik heb gekokkereld want we kregen bezoek van Annette en Johan. Daarmee kon ik weer eens wat nieuwe recepten uitproberen voor het nieuwe seizoen. Als voorgerecht maakte ik een quiche met ricotta en gerookte zalm. Dat viel goed in de smaak en is voor herhaling vatbaar. Het recept kwam uit de Libelle maar ik heb het wel serieus moeten aanpassen. Ik heb meer ricotta en zalm gebruikt en ipv de aangegeven 12 !!!! minuten heb ik het zo'n 25 minuten laten bakken in de oven. Daarna aten we kippebouten met een saus van paprika, tomaten, ajuin, gerookte ham en olijven met rijst. Makkelijk om voor veel mensen klaar te maken want je kan het bijna helemaal op voorhand bereiden. Het dessert was een pavlova met mango. Ook een nieuw recept en heel lekker. In de zomer zal dat met rode vruchten ook wel in de smaak vallen! Het was een toffe namiddag met leuke babbels. Ik gaf ook nog een demonstratie met mijn strijkrol voor Annette. Ze heeft er ook één besteld en ik denk dat ze die nooit meer zal willen missen