Inhoud blog
  • Hoe ik dingen soms anders zie
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Weergave in puntjes
    Mijn kijk op Jullie leven
    28-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik dingen soms anders zie

    1. Centraal gevoel: Ik ben de enige echte mens op deze wereld; wie zijn jullie? Jullie manier van interactie vertoont een chronisch gebrek aan oprechtheid. Het is vaak een ware show/opvoering. (met jullie bedoel ik neurotypische mensen, zij die geen Autisme hebben)

    2. Sociale interactie zou meer moeten gaan om informatie uitwisseling (echtheid!), ipv het proberen forceren van gezelligheid of uitlokken van bepaalde emoties bij de ander vanuit een eigen behoefte.

    3. Commercanten & Politici zijn (met slechts een enkele uitzondering) de minst integere mensen op deze wereld.

    4. Mensen screen ik op hun integriteit. Neurotypische mensen falen...altijd. Mijn gave is dat ik integriteit kan aflezen aan lichaamstaal.   Oogcontact is soms al voldoende.

    5. Ik zou nooit handelen/ iemand helpen vanuit een eigen belang. Letterlijk: nooit.

    6. Mijn verbale expressie is bovengemiddeld (top 1% voor pleiten, afstuderend in de rechten). Op communicatief vlak ben ik echter bij de zwaksten van mijn opleiding. Sociale interactie bestaat nu eenmaal slechts voor 1/3e uit wat er uit je mond komt. 2/3e is gevoel + lichaamstaal, en dat is iets waar ik faal.

    7. Liegen kan ik vrijwel niet. Doet zelfs pijn. Mijn geweten kan letterlijk vreten aan mij. Dit is niet zo bij neurotypische mensen, althans in veel mindere mate.

    8. Ik ben meer geïnteresseerd in het analyseren van puntenlijsten & hoe een vak op organisatorisch vlak in elkaar zit dan welke onderwerpen in dat vak aan bod zullen komen. De inhoud van de vakken die ik volg interesseren me vaak niks. Als aspie ben ik nog 2x meer op details gericht dan een neurotypische iemand die zegt dat hij/zij perfectionistisch is. Op organisatisch vlak moet alles PERFECT zijn. Zij die geen zorg dragen voor een dergelijke organisatie noem ik nonchalant en kijk ik 'terecht' op neer.

    9. In sociale situaties zal ik altijd uiterst eerlijk zijn en erg behulpzaam, doch vaak kom ik bijzonder bot over. Als 2 mensen in gesprek     zijn en ik wil even meespreken zal het in de regel ook fout lopen. Mijn intonatie zal niet aangepast zijn aan hoe zij het gesprek aan het     voeren waren; Ik voel dat ik dan overkom als een robot die even met een erg monotone stem er iets tussen probeert te krijgen. 

    10. Falen op sociaal vlak leidt uiteindelijk tot terugtrekken. Uiteindelijk krijg je te maken met sociale angsten. Je zou kunnen zeggen dat   iemand met asperger inderdaad op een andere planeet rondloopt dan waar hij/zij eigenlijk thuishoort. Wij spreken jullie taal niet. Wij beheersen de vaardigheden niet die jullie als natuurlijk beschouwen. Wij kunnen wel wat sociale vaardigheden aanleren, maar het zal ooit spontaan kunnen worden toegepast. Hoe hard ik ook probeer, het blijft een toepassen van regeltjes. Alles doe ik met men hoofd.

    11. Als ik me op iets focus dan is er al snel voor niks nog plaats in mijn hoofd. Ik ga zodanig op in dingen dat ik dan zelfs niet meer veilig kan rijden met de auto. Als ik een presentatie aan het voorbereiden ben oefen ik ze uiteindelijk een 80 tal keer op voor ik ze zal voorbrengen voor het betreffende publiek. 80 keer een pleidooi van 10 minuten opzeggen en je kan al rekenen hoe lang ik in mijn kamer heen en weer stap, oefenend... mijn pleidooi tot in het meest ziekelijke detail perfectionerend. Prachtig resultaat wel altijd.

    12. In sociale situaties zijn er eigenlijk 2 dingen die je met mij kan tegenkomen. Ofwel zal je mijn excentrieke kant zien ofwel zal ik te stil zijn en hopeloos zitten nadenken terwijl ik uiterlijk met veel moeite hopelijk de juiste dingen doe op sociaal vlak. Beide vormen van interactie voeren zijn echter een waar gesukkel en vroeg of laat val ik door de mand. Gevolg: bewuste keuze voor sociale isolatie.

    13. Voorbeelden van problemen met sociale interactie? a) geef ik die persoon een hand of een kus als ik die tegenkom; b) als die een gesprek begint met mij, verwacht die dan dat ik een heel verhaal vertel of is het meer een simpele hallo zeggen (smalltalk is iets waar       ik Niks van begrijp, erg ingewikkeld, is ook veel spontaniteit mee gemoeid en dat heb ik nu eenmaal niet, althans ik kan het niet tonen).

    14. Huidige debat in de wetenschap: ofwel heb je een gebrek aan bepaalde stofjes in je hoofd waardoor je niet tot je gevoel geraakt dan wel een bepaald gevoel ontbreekt OF je wordt steeds zo overweldigd door bv. emotionele situaties dat je steeds dichtklapt en dus eigenlijk uiterst high sensitief bent. Either way, de uitkomst is bij beide opties dat er geen emotie 'getoond' kan worden aan de buitenwereld. Het gevolg is dat mensen je niet graag hebben, je als koud zullen bestempelen. Gevolg: bewuste keuze voor isolatie.

    15. Wat ik vooral meemaak in sociale situaties is dat het precies is alsof ik de persoonlijkheid van mijn gesprekspartner zal weerspiegelen. Aangezien ik zelf iets fundamenteel ontbreek (fundamenteel om een normaal gesprek te kunnen voeren), zal ik steeds als overlevingsmechanisme maken dat ik als een soort spiegel fungeer van de ander zijn 'zijn'. Moeilijk om uit te leggen, sorry.

    16. Liever donkere ruimte dan licht. Als het licht in een klaslokaal half uit is ben ik 30 % scherper dan als het licht volledig brandt. 

    17. Sterke neiging om dingen letterlijk te nemen. Zeg tegen mij niet van ja 'we praten er nog wel eens over', als je dit niet echt meent. Kan echt heel pijnlijk zijn als ik er dan achter kom dat je me niet meer wou spreken. (deze situatie heb ik trouwens nog niet meegemaakt, maar zou zeker kunnen voorvallen)

    18. Oogcontact maken is extreem intens. Ik kijk Veel dieper (?) dan andere mensen. Heel apart, soms als creepy ervaren. Dwingt wel respect af merk ik vaak. Respect hoef ik echter echt niet, aanvaarding is alles wat ik kan/mag verlangen.

    19. Ik begrijp niet & ga niet akkoord (!) met hoe mensen handjesschudend hogerop geraken. Opnieuw nadruk op integriteit/sociale rechtvaardigheid.

    20. In tegenstelling tot vele aspies denk ik niet dat mensen gelijk staan met objecten. Zulke uitspraken gaan te ver. Ik vind mensen vaak interessant in hun gedragingen, en voel zeker behoefte aan contact met hen. Een aspie te vriend hebben is gegarandeerd een echte + in je leven. Een loyalere vriend bestaat er immers objectief gezien niet. 


    Dit is de gedachtegang van iemand met asperger. Veel neurotypische mensen zullen zich er hier en daar in herkennen. Let echter op dat asperger in alles 2 tot 3x meer intens is. De kans dat je hele dagen rondloopt met zulke gedachten is vrijwel onbestaand schat ik.  Hopelijk blijkt uit voorgaande puntjes wel dat ik zeker geen gehandicapte ben. In tegendeel ik denk zelfs een heel stuk logischer (?).


    28-05-2015 om 01:06 geschreven door Asperger en Ik  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/aspergerispartofme

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    28-05-2015 om 00:04 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 25/05-31/05 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs