Inhoud blog
  • Tip 1: Gebruik ICT-materiaal
  • Tip 2: Maak een klassikale mindmap
  • Tip 3: Uitstapjes zijn altijd welkom
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Tips en ideeën om de lessen natuurwetenschappen aangenamer te maken.
    Hoe trek ik de aandacht van mijn leerlingen aan tijdens de lessen natuurwetenschappen?
    20-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Het vak natuurwetenschappen kan onderverdeeld worden in drie sub vakken nl. biologie, chemie en fysica. Tijdens de eerste graad wordt de nadruk op de sub vakken fysica en biologie gelegd. Bij de tweede graad wordt de nadruk op de sub vakken fysica en chemie gelegd.

    Leerkrachten kunnen het moeilijk  hebben om de aandacht van hun leerlingen aan te trekken als het onderwerp moeilijk en/of saai is.  Hier onder kunnen jullie sommige tips en ideeën vinden om jullie lessen aantrekkelijker te maken.


    20-04-2019 om 00:00 geschreven door A.S_EHB  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip 1: Gebruik ICT-materiaal

    Het is soms moeilijk voor een leerling om zich in te beelden waarover de leerkracht het nu heeft. Sommige onderwerpen in de lessen natuurwetenschappen hebben een visuele ondersteuning nodig zodanig dat de leerlingen het onderwerp begrijpen. Een visuele ondersteuning kan een foto, animatie of video zijn. Er bestaan een talrijke sites waar alle nodig visuele ondersteuning gevonden kunnen worden. 

    1.      Bioplek:

     

    Bioplek is een nederlandstalige website waar er een groot aantal animaties over biologie aanwezig zijn. Er Zijn ook een groot aantal foto’s en schema’s die geraadpleegd kunnen worden. De lessen biologie zullen met deze site een kinderspel worden. 


    https://www.bioplek.org


    2.      Een lichaamsverkenner:

    Een lichaamsverkenner kan gebruikt worden wanneer er over het menselijk lichaam gehanteerd wordt. Zygote Body is een gratis website waar je in het menselijk lichaam kan navigeren. Het model is in 3D en erg gedetailleerd. Het is een gemakkelijke programma dat het menselijk lichaam in verschillende onderdelen verdeelt ( bloedsomloop, huid, organen,…). Het enigste nadeel is dat de website Engelstalig is. 

    Een klein probleem is dat de website enkel op een browser werkt waar WebGL (programma voor 3D-graphics) ondersteund wordt. De browsers Google Chrome Beta en Firefox 4 Beta hebben een WebGL. De twee browsers worden vaak op een schoolcomputer terug gevonden. Controleer dit toch op voor hand of de browsers wel aanwezig zijn. Indien niet zorg er voor dat je een laptop mee hebt.

    http://www.zygotebody.com/

     

    3.      Klascement:

     

    Klascement is een website waar leermiddelen voor leerkrachten gevonden kunnen worden. De website is een soort blog waar leerkrachten afkomstig van verschillende scholen hun opdrachten en of toetsen posten. Het gebruik van de website kan voor inspiratie zorgen indien een leerkracht geen ideeën heeft om zijn les op een leuke manier te geven.

    De voordelen: gratis, Nederlandstalig, geschikt voor alle vakken en leeftijden.


    https://www.klascement.net/

     

    4.      WeZooz Academy

     

    WeZooz Academy is een website waar lessen online gevolg kunnen worden. De website bevat gratis video’s over veel verschillende vakken en ook over verschillende lessen binnen een vak. De video’s zijn kort en bevat het essentie van de leerstof. De micro-lessen zijn eenvoudig te begrijpen. Ze worden ook op een leuke manier aan bod gebracht. Indien een leerkracht op zoek is naar leuke video om zijn leerstof te verduidelijken kan hij of zij op WeZooz Academy een video terug vinden.

     

    https://www.wezoozacademy.be/


    Bijlagen:
    http://www.zygotebody.com/   
    https://www.bioplek.org   
    https://www.klascement.net/   
    https://www.wezoozacademy.be/   

    28-04-2019 om 20:11 geschreven door A.S_EHB  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip 2: Maak een klassikale mindmap

    Het kan soms moeilijk zijn voor een leerkracht om een leuke instap en uitstap te vinden. Het gebruik van een klassikale mindmap kan een creatieve manier zijn om de lessen te starten en af te sluiten. De leerkracht verklapt de thema en of de titel van de les. Vervolgens komen de leerlingen aan bord en schrijven ze elk een woord. De leerkracht geeft dan zijn les. Op het einde van de les maken de leerlingen een nieuwe mindmap. De eerste en tweede mindmap worden dan vergeleken.

    Het gebruik van een mindmap kan een inzicht geven op hoe ver de leerlingen de leerstof begrepen hebben. Het is een individuele controle die uitgevoerd wordt en waar de leerlingen op een leuke manier beseffen dat ze op school toch veel bijleren. Het is belangrijk dat de leerlingen aan bord komen want ten eerste maken de leerlingen een klein fysieke activiteit, ten tweede kan de leerkracht gemakkelijker een controle houden over de klas want als ze zeker zijn dat ze aan bod komen zullen ze niet schreeuwen en zal er geen chaos ontstaan.


    25-04-2019 om 00:00 geschreven door A.S_EHB  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip 3: Uitstapjes zijn altijd welkom

    Leerlingen vinden uitstapjes altijd leuker dan in de klas blijven zitten, zeker als het mooi weer is. Wanneer de lessen over bloemen en planten of over biotoopstudie gaan, kan een uitstap de leerstof altijd verduidelijken. Er kan bijvoorbeeld een uitstap georganiseerd worden waar leerlingen verschillende biotopen kunnen zien. Wanneer de les over bloemen en planten gaan, kunnen de leerlingen naar het dichtstbijzijnde park gaan en zelf bloemen plukken die vervolgens klassikaal gedetermineerd kunnen worden.  

    Door een uitstap te organiseren zullen de leerlingen een ander omgeving leren kennen dan hun klas. Uitstapjes zorgen ook voor een fysieke activiteit. Indien het mogelijk is kunnen ook verschillende "hoekenwerk" bedacht worden om de leerlingen te motiveren. 


    23-04-2019 om 00:00 geschreven door A.S_EHB  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs