Direct naar artikelinhoud
NieuwsToerisme

‘Wacht niet meer te lang’: Europa kleurt minder rood, zomerreizen vliegen de deur uit

De all-inhotels in Tenerife zullen gauw weer vollopen, voorspellen touroperators.Beeld NurPhoto via Getty Images

Reizen voor het plezier zijn toegestaan en dat laten veel Belgen zich geen twee keer zeggen. Touroperators zien hoe boekingen sterk toenemen. Ook vliegvakanties naar een all-inhotel zijn terug van weggeweest.

Kijk even door het raam en je ziet grijze wolken hangen. Mede door het weer dat in deze meimaand al te Belgisch is, lijken we met zijn allen weer op zoek naar een vakantie in het buitenland. Viroloog Steven Van Gucht heeft gezegd dat hij eind juli op reis vertrekt, en dan wil niemand achterblijven. 

Ondertussen merken de touroperators ook dat de reizen voor deze zomer de deur uitvliegen. “Eind april liepen we nog 60 procent achter in vergelijking met dezelfde periode in 2019", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI. “Maar de voorbije weken zien we dat alles opnieuw in een versnelling komt.” 

Op dit moment kleurt het grootste deel van de Europese Unie nog steeds rood. Maar toch zijn er al enkele stipjes of zelfs volledige landen al overgegaan op oranje. De Griekse Peloponnesos, Portugal of Malta zitten niet meer in de absolute gevarenzone. 

“De Balearen – met Mallorca, Ibiza en Menorca –, de Canarische eilanden en de meeste Griekse eilanden zijn ook oranje”, zegt woordvoerder Piet Demeyere. “In normale jaren zijn dat al veelgevraagde bestemmingen. We merken dat klanten ondertussen weer genoeg vertrouwen krijgen om reizen daarheen te boeken.” 

Bij concurrent Sunweb zijn dezelfde bestemmingen in trek. Ook voor het Griekse eiland Kreta, dat momenteel nog rood is, lopen de boekingen binnen. “Voor juli en augustus wordt die bestemming al vaak geboekt”, zegt woordvoerder Tim Van den Bergh. “De mensen verwachten dat het eiland tegen dan volledig open zal gaan.”

All-in

Sunweb ziet dat de Belgen ook in het buitenland de kleinschaligheid gaan opzoeken. Formules waarin klanten een vlucht boeken en dan op bestemming een huisje of een appartement huren, zijn  populair. “Er is nog altijd een groot deel dat een all-invakantie boekt, maar in verhouding is dat iets minder dan vroeger”, zegt Van den Bergh. 

Dat (jonge) gezinnen toch nog voor een all-in kiezen, komt door de zekerheid die bij zo’n formule hoort. Ze weten op voorhand precies hoeveel de reis zal kosten. Omdat zulke bestemmingen sowieso op zonnige plaatsen liggen, is goed weer verzekerd. De prijzen voor vliegvakanties liggen momenteel op hetzelfde niveau als voor corona. Omdat de reissector erg afhangt van het vraag-en-aanbodsysteem, zullen er dit jaar waarschijnlijk weinig koopjes zijn. 

Landen als Turkije, Marokko, Tunesië of Egypte, die normaal veel vliegtuigreizigers aantrekken, blijven voorlopig buiten bereik. Dat maakt dat bijna alle Europese toeristen naar Europese vakantiebestemmingen zullen reizen. “Daardoor krijg je een heel grote markt voor een klein aanbod”, zegt Demeyere. “Het is best om niet te lang meer te wachten.” Om plaatsen op te vullen, gooien touroperators anders met lastminutekortingen. Die zullen ze dit jaar niet vaak nodig hebben.

Massatoerisme 

Wat zal de impact van corona zijn in de komende jaren? Op basis van deze trends lijkt het dat de oude recepten zoals de all-invakantie terugkeren. Wie op een grote omwenteling had gehoopt, lijkt eraan voor de moeite: met de groene zones komt waarschijnlijk het massatoerisme weer op gang. Toerisme-expert Jan van der Borg (KU Leuven) was daar in een interview met deze krant (DM 7/5) vrij pessimistisch over.

De economische belangen van het massatoerisme zijn volgens hem nog altijd te groot. “Ik stel vast dat landen zoals Spanje, Italië en Griekenland liefst zo snel mogelijk terugkeren naar de situatie van voor de coronapandemie”, zei hij. 

Anderzijds tonen deze trends dat toeristen nu volop de kleinschaligheid weten te appreciëren. Bij Joker Reizen, stellen ze vast dat reizigers op vakantie willen voortzetten wat ze al een heel jaar in België doen: fietsen en wandelen. 

“De vraag naar dat soort vakanties is exponentieel gestegen”, zegt commercial manager Jeroen Vincken. “Sinds corona verhuren we kleine mobilhomes, daar zijn ook veel klanten voor. Maar groepsreizen, wat normaal onze specialiteit is, zijn in de huidige omstandigheden natuurlijk heel moeilijk. Bestemmingen voor citytrips zullen ook nog even achterwege blijven.” 

Certificaat 

Op een top eind deze maand kloppen de EU-leiders een certificaat af waarmee Europeanen die gevaccineerd of getest zijn binnen de Europese Unie kunnen reizen. Ook wie van corona genezen is en dus antistoffen in het bloed heeft, zou kunnen vertrekken. 

Maar de coronales die we vorig jaar hebben geleerd, is dat toeristen toen mee de kiem hebben gelegd voor een tweede golf in Europa. Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) reageert dan ook afwachtend op de vraag wat deze zomer zal brengen, omdat varianten nog roet in het eten kunnen gooien.  

“Het coronacertificaat zet, naast vaccinatie, sterk in op testen”, zegt Molenberghs. “We moeten nog zien hoe efficiënt die aanpak is. In grote delen van Europa loopt de vaccinatiecampagne op dezelfde snelheid als bij ons en dat gaat toch wel wat zaken mogelijk maken. Niet enkel waar je naartoe gaat, maar ook wat je gaat doen is belangrijk. Als je in het buitenland enkel bergwandelingen maakt – zoals Steven Van Gucht gaat doen, vermoed ik – loop je natuurlijk niet zoveel risico.”