Direct naar artikelinhoud
update

Regering vindt geen akkoord over extra opvangplaatsen voor transitmigranten

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vanochtend, bij aanvang van het federale kernkabinet.Beeld BELGA

De federale regering heeft na een hele voormiddag vergaderen geen akkoord kunnen bereiken over extra gesloten opvangcapaciteit voor transmigranten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moest vandaag verschillende pistes op tafel leggen. Een van zijn voorstellen is om transitmigranten onder te brengen op een gevangenisboot.

Ondanks urenlang overleg is er nog geen witte rook over de transitmigranten. Dat heeft premier Charles Michel laten verstaan. De piste van een ponton, maar ook andere mogelijkheden worden bekeken, maar er is nog niet “gevalideerd”, aldus de premier. De federale regering zat vanochtend samen over de opvang van de transitmigranten in ons land. Premier Charles Michel (MR) had bevoegd staatssecretaris Francken gevraagd om tegen vandaag met een reeks concrete voorstellen te komen.

Een van de voorstellen waarmee Francken op de proppen komt, is de huur van een gevangenisboot. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover deze krant. "Er moeten heel dringend gesloten opvangplaatsen bijkomen", reageert een hooggeplaatste N-VA-bron. "Daarom kan het inzetten van een gevangenisboot interessant zijn. Hoe ga je anders snel een groot aantal opvangplaatsen creëren? Je bouwt geen nieuw opvangcentrum in een paar dagen tijd. En leegstaande kantoorgebouwen zijn ook geen optie, want het moet om gesloten, dus bewaakte, opvangplaatsen gaan."

'Hoe ga je anders snel een groot aantal opvangplaatsen creëren? Je bouwt geen nieuw opvangcentrum in een paar dagen tijd'
Hoge N-VA-bron

Juni 2019

Onder meer in Nederland zijn zogenaamde 'bajesboten' te huur. In 2016, in volle vluchtelingencrisis, meerde de omgebouwde Rotterdamse gevangenisboot De Reno al eens aan in de Gentse haven om 250 vluchtelingen tijdelijk onder te brengen. "Eerlijk gezegd: volgens ons bestaat er op korte termijn geen andere oplossing dan het inzetten van een of meerdere gevangenisboten", klinkt het binnen N-VA.

De Vlaamse coalitiepartijen CD&V en Open Vld lijken echter niet meteen gewonnen voor de huur van een gevangenisboot. Die zou volgens hen pas operationeel kunnen zijn in juni 2019. "Dat is natuurlijk wel wat laat", klinkt het bij de liberalen. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) maakt tegenover VRT Nieuws ook de bedenking of de huur niet te hoog zal zijn. "De vraag is of dit een adequate en efficiënte oplossing is."

Vrijgelaten

Vorige week moesten 202 uitgeprocedeerde mensen zonder papieren die in afwachting van hun uitzetting waren ondergebracht in gesloten centra in Brugge, Merksplas en Londerzeel, daar plaatsmaken voor gearresteerde transitmigranten. Volgens Francken zorgden de transitmigranten, die illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk willen maken, voor te veel overlast op snelwegparkings en in de havens. Bij de vrijgelaten mensen zonder papieren zaten 32 mensen met criminele feiten op hun kerfstok.

Francken kreeg hiervoor felle kritiek, ook van zijn eigen coalitiepartners. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde het een 'hallucinante' beslissing. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten sprak van een 'zootje'.