Luister naar

Ministers willen grenzen stellen aan zelfverrijking in de zorg

Nieuws
Het moet onmogelijk worden om met creatieve constructies rijk te worden in de zorg. Winstuitkering wordt aan banden gelegd en voor salarissen bij zogenoemde onderaannemers gaat een plafond gelden.
Gijs Herderscheê redactie vk
woensdag 10 juli 2019 om 03:00

Den Haag

Dit schrijven de drie bewindslieden De Jonge, Bruins en Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Voor ziekenhuizen en zorginstellingen geldt nu een verbod op winstuitkering. Via omwegen, met gebruik van onderaannemers, gebeurt het toch. Het kabinet wil excessen voorkomen door strengere eisen te stellen om zelfverrijking te voorkomen. De balkenendenorm voor topsalarissen in de publieke sector wordt daarom ook van kracht voor onderaannemers. Ook komen er regels voor integer bestuur. Het hele pakket maatregelen moet in 2021 in de wet zijn vastgelegd.

Minister Hugo de Jonge heeft vooral ‘excessen in de wijkverpleging en de psychiatrie’ op het oog waar nieuwe zorgverleners de regels ontwijken. ‘We hebben de afgelopen tijd excessen zien opduiken als het gaat om ­belangenverstrengeling waarbij een zorgbestuurder een eigen bedrijf inhuurt, dat fors declareert. Er zitten rotte appels in de mand wat betreft omgang met winst, dat past niet in de zorg. Die constructies gaan we aanpakken’, zegt De Jonge.

schandalen

Winst maken in de zorg is een heikel politiek thema. Dan gaat het niet zozeer om zorgverleners, zoals huisartsen, tandartsen en de kraamzorg, die in hun eigen praktijk winst mogen maken en zichzelf dividend mogen uitkeren. Wel gaat het om de grotere zorginstellingen waarin veel geld omgaat en om nieuwe zorgverleners in bijvoorbeeld de thuiszorg en de wijkverpleging. In de afgelopen jaren kwam een reeks schandalen aan het licht waarbij bestuurders zichzelf via creatieve constructies verrijkten. Zo greep de inspectie in bij de Friese zorggroep Alliade, omdat directeuren er met zorggeld vandoor gingen door voor miljoenen opdrachten te gunnen aan bedrijven waar zij ook directeur waren. ‘De inspectie kan nu pas ingrijpen als de kwaliteit van zorg in het geding is’, aldus minister De Jonge. ‘Dat gaan we veranderen.’

De maatregelen die het kabinet nu aankondigt, gaan gelden voor alle terreinen van zorg – van de medisch specialistische zorg, de thuiszorg, verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en de wijkverpleging tot aan de jeugdzorg. Ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten zijn in Nederland meestal van stichtingen die geen winstdoelstelling hebben en ook geen winst mogen uitkeren. Bedrijven die diensten verlenen aan een ziekenhuis mogen wel winst maken en dividend uitkeren.

Het kabinet wil dit zo laten, maar wel optreden tegen ‘ondoelmatige besteding’ van zorggeld die kan voorkomen bij het uitbesteden van bijvoorbeeld het ‘vastgoedbeheer, facilitaire diensten, ICT of van (delen van) de zorgverlening’ aan bedrijven. Ook moeten dergelijke ‘onderaannemers’ die zorg verlenen, zich voortaan melden en verantwoorden als zorgverlener.

Aan de vergunning worden strengere eisen gesteld dan tot nu toe. Die gelden ook voor bedrijven die zelf zorg gaan verlenen. Zo moet de top van zo’n bedrijf een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen tonen. ‘Als deze niet kan worden verstrekt, kan de vergunning worden geweigerd of ingetrokken’, kondigen de bewindslieden in hun brief aan. Het Informatie Knooppunt Zorgfraude meldde onlangs dat veel frauderende zorgbestuurders al een strafblad hadden.

excessen

Nu gelden weinig voorwaarden voor de zorgverleners die al winst mogen uitkeren. Dat gaat veranderen. De maatregelen kunnen verschillen per deelsector in de zorg. Als eerste deelsectoren waar maatregelen nodig zijn heeft De Jonge de wijkverpleging en de psychiatrie op het oog. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.