© ATV

Deze Antwerpse horecaondernemer zit met 30 plexischermen: “Schandalig”

“Schandalig!” Dat zegt Raphael Helsmoortel, zaakvoerder van vijf horecazaken in Antwerpen, nu de afstandsregel op de terrassen te allen tijde gerespecteerd moet worden en alleen plexischermen niet volstaan. “Het bewijs dat de overheid geen voeling heeft met de horeca.”

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) haalt zich de woede van de horeca op de hals. De minister van Justitie zei vrijdagochtend dat alle horecazaken de afstandsregel van 1,5 meter moeten respecteren, ook al staan er plexischermen tussen de tafels. Lap, daar zitten de horecaondernemers dan met hun plexiglazen schermen. Maar vooral: als tussen elke tafel een afstand van anderhalve meter moet gapen, dan moeten ze een pak tafels gaan verwijderen. En dat scheelt een even groot pak inkomsten.

“Ik hou nog een vierde over van de tafels die ik voor morgen klaargezet had”, zegt Raphael Helsmoortel, zaakvoerder van Tio, Sumac, La Taqueria, Sumsum en Fugu, allemaal in Antwerpen. “Bovendien heb ik al tientallen reservaties binnen. Moet ik die mensen nu afbellen? En heb ik mijn dertig plexischermen van telkens 200 euro dan voor niks gekocht? Ik vind het schandalig.”

Geen communicatie, geen voeling

Voor de plaatsing van zijn tafels baseerde Raphael zich op de regels die in het 23 pagina’s dikke protocol stonden voor de heropening van de horeca. “Die blijken een copy paste van vorig jaar. En wat in het Overlegcomité is afgesproken, weet niemand. Daar werd volgens mij, en blijkbaar ook voor de rest van België, niet over gecommuniceerd.”

Dat die regels nu, 24 uur voor de heropening van de horeca, opnieuw anders moeten, is volgens Raphael “een bewijs dat de overheid geen voeling heeft met onze sector”. “Onze zaken zijn meer dan een halfjaar gesloten geweest. Al die tijd hebben ze kunnen nadenken over de manier waarop cafés en restaurants moeten heropenen. En dan komen ze 24 uur voor de start met een aanpassing.”

Politiek realisme

Het definitieve ministerieel besluit wordt nog verfijnd op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Ik hoop nog op een beetje politiek realisme”, zegt Raphael. “Dat er iemand opstaat en zegt dat die beslissing moet teruggedraaid worden. Op de radio heb ik gehoord dat sommige burgemeesters de regel niet zullen handhaven. Ik hoop dat ze dat ook in Antwerpen overwegen. Wij geloven dat wij onze gasten veilig kunnen houden. De regering moet ons loslaten en laten werken.” (grvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus