Direct naar artikelinhoud

Waarom u op Echt voor Barendrecht stemt (of een andere lokale partij)

Uw politieke nieuwsbrief

FvD-leider Thierry Baudet brengt zijn stem uit in Amsterdam.Beeld anp

Goedemiddag. Mocht u nog niet hebben gestemd, bij dezen een reminder. U heeft tot vanavond 21.00 uur de tijd. De kans is overigens groot dat uw stem naar een lokale partij gaat. In Dagkoersen leest u waarom.

Verder: het tweede en waarschijnlijk laatste referendum, gesteggel over de Donorwet, en nabestaanden klagen Defensie aan.

Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Waarom u op Echt voor Barendrecht stemt (of een andere lokale partij)
Beeld de Volkskrant

PARTIJ VAN DE DAG
De lokale partij

De opiniepeilers voorspellen dat de lokale partijen het dit jaar nog beter gaan doen dan voorgaande verkiezingen (34 procent volgens I&O Research). Wie gisteren naar het televisiedebat heeft gekeken (zoals verslaggever Ariejan Korteweg en columnist Sheila Sitalsing (+)) begrijpt waarom. 'Naar genuanceerde standpunten is het vergeefs zoeken als drie lokale gesprekjes en tien landelijke duetten in amper anderhalf uur worden gepropt', schrijft Korteweg in zijn debatverslag. 'Gênante antireclame voor lokale verkiezingen', concludeert hij op Twitter. Columnist Sitalsing: 'Ik heb hier geen zorgen over asielzoekers. Ik heb zorgen over een hekje.'

Ook wie vandaag een kijkje nam in stemlokaal Theater Het Kruispunt in Barendrecht (zoals verslaggever Maaike Vos en fotograaf Raymond Rutting), begrijpt de aantrekkingskracht van lokale partijen. Vos citeert kiezers Rien (69) en Carla van den Berg (64), overtuigd stemmers op Echt voor Barendrecht (EvB). Rien: 'De EvB praat met mensen in de wijken. De raadsleden zijn benaderbaar. Als de straattegels scheef liggen, bel ik gelijk.' Carla: 'Als we een probleem aankaarten, lossen ze het ook op. Ze doen niet alleen alsof.' Rien: 'Niks van dat houtenklazengedoe en achterkamertjesgeklojo van de landelijke partijen.'

Vos en Rutting reisden de hele dag door de het land, van stembureau naar stemlokaal, en deden verslag van hun bevindingen in ons liveblog (zie de update van 13.39 voor het stukje over Barendrecht).https://www.volkskrant.nl/binnenland/liveblog-bij-echt-voor-barendrecht-niks-van-dat-houtenklazengedoe-en-achterkamertjesgeklojo~a4582768/live?timestamp=1521635940000&offset=10

Een man brengt zijn stem uit in Barendrecht.Beeld Raymond Rutting

REFERENDUM VAN DE DAG
Tweede en laatste keer

Het kabinet wil van het referendum af (zie ook hieronder het stukje over de 'fittie van de maand'). De coalitiepartijen houden waarschijnlijk vast aan de Wiv, hoe de kiezer ook stemt. Toch vindt vandaag het tweede en waarschijnlijk laatste raadgevend referendum plaats. Waarom nog stemmen? Wellicht hierom.

Of lees over mevrouw Slingeland (92) die ondanks haar hoge leeftijd haar uiterste best doet zich te informeren over de inlichtingenwet. Verslaggever Korteweg zocht haar op. Ze weet niet of ze voor of tegen moet gaan stemmen. Ze informeerde links en rechts, zonder resultaat. De vraag waar ze mee zit: als niemand weet waar het referendum over gaat, hoe kun je dan het resultaat serieus nemen?

Nog steeds geen keuze kunnen maken? Verslaggever en cyberexpert Huib Modderkolk geeft antwoord op 25 prangende vragen (maar een stemadvies geeft hij niet).

Nog geen idee? Lees hier de hele wet.

Rob Bertholee, baas van de AIVD, voerde de afgelopen weken campagne voor de Wiv.Beeld anp

FITTIE VAN DE MAAND
Waar blijft de Donorwet?

De nieuwe 'Donorwet' werd vijf weken geleden, op 13 februari, door de Eerste Kamer aangenomen. Maar de wet is nog steeds geen wet want hij is nog niet in het Staatsblad afgekondigd. Wie achterdochtig is, zou kunnen denken dat het kabinet de boel ophoudt om te voorkomen dat een raadgevend referendum over de Donorwet wordt aangevraagd. De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over afschaffing van dat referendum. Als Bruins nog langer treuzelt met publicatie van de Donorwet, sneuvelt de mogelijkheid van een referendum samen met de referendumwet.

Vandaar dat het geduld in die Eerste Kamer begint op te raken. Al op 6 maart schreef Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol een brief aan minister Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg met de vraag 'waarom de afkondiging van deze wet nog niet heeft plaatsgehad'. Antwoord bleef uit. Dus schreef Broekers-Knol op 16 maart nog maar een brief met dezelfde vraag. Nu met ultimatum: 'Graag zie ik uw antwoord uiterlijk dinsdag 20 maart 2018 om 12:00 uur tegemoet.'

Dat hielp. Bruins schreef namelijk gisteren terug dat hij alles in het werk stelt 'om de wet tijdig en zorgvuldig te implementeren. Dat begint bij een goede voorbereiding in de ministerraad'. Hij doelde op het regelen van de rekening. Invoering van het nieuwe donorsysteem kost zo'n 70 miljoen euro en dat geld moet er wel zijn. De minister vervolgde: 'Daarbij hecht ik eraan zelf bij de bespreking in de ministerraad aanwezig te zijn omdat ik verantwoordelijk ben voor de uitvoering van de wet.'

De afgelopen weken was Bruins nogal eens op vrijdag afwezig, eerst door het reces, daarna was hij twee keer (als minister van Sport) in Zuid-Korea, eerst bij de Olympische Winterspelen, daarna bij de Paralympische Winterspelen. Ter geruststelling van Broekers-Knol schreef hij ook nog: 'Ik zal het voorstel zo snel als mogelijk agenderen in de ministerraad.' Komende vrijdag vergadert de minister weer mee met het kabinet. Wie weet wordt dan een besluit genomen.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol eiste opheldering van minister Bruins.Beeld anp

AANKLACHT VAN DE DAG
Nabestaanden versus Defensie

Minister Jeanine Hennis trad vorig jaar af vanwege de dood van twee jonge militairen in Mali. Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) stierven in 2016 tijdens een oefening met gebrekkige mortiergranaten. Het vertrek van de minister is voor de nabetaanden niet genoeg. Ze doen aangifte tegen het ministerie en tegen individuele medewerkers van Defensie.

'Er is fout op fout op fout gestapeld', zegt Greetje Groenbroek, moeder van Henry, in een interview (+) met verslaggevers Natalie Righton en Mark Misérus. 'Bij Defensie weten ze echt wel wie dit op hun geweten hebben. Als zij die mensen niet willen traceren, dan doen wij het wel.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

De familie van de omgekomen Henry Hoving.Beeld Harry Cock