Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Live: Rotterdamse ziekenhuizen bezorgd over extra zorg rond Songfestival

In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.

Live

  1. Nieuw liveblog

    Lees hier het liveblog voor het weekeinde.

  2. ‘Minstens 46 miljoen mensen vallen buiten alle vaccinatieprogramma's’

    Zeker 46 miljoen vluchtelingen, asielzoekers, migranten en ontheemden dreigen hun corona-vaccinatie mis te lopen, omdat ze buiten de boot van nationale vaccinatieprogramma’s vallen. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

    De WHO slaat alarm, omdat de pandemie minder goed onder controle gebracht kan worden als zo’n grote groep mensen - te vergelijken met de omvang van de bevolking van Spanje - niet gevaccineerd wordt. Dan blijven nieuwe mutaties, waar vaccins mogelijk minder of geen bescherming tegen bieden, een kans maken.

    Op drift
    Het gaat bijvoorbeeld om 5,6 miljoen ontheemden die op de vlucht zijn geslagen voor de burgeroorlog in Colombia, honderdduizenden Syrische vluchtelingen en ongeveer vijf miljoen migranten in Oekraïne. Hoe deze en andere kwetsbare mensen die in eigen land of daarbuiten op drift zijn geraakt moeten worden gevaccineerd is al maanden een kopzorg voor de WHO. 

    Het Covax-initiatief, dat vaccins eerlijker over de wereld probeert te verdelen, heeft als noodoplossing vijf procent van het aantal doses dat Covax tot zijn beschikking heeft, als ‘humanitaire buffer’ gereserveerd voor zo’n 33 miljoen mensen die op geen enkele andere manier recht hebben op een vaccinatie. NGO’s en hulporganisaties kunnen daarmee de meest kwetsbaarste groepen inenten, maar dan blijven nog altijd vele tientallen miljoenen mensen over die nergens terecht kunnen voor een prik. Die zijn onbereikbaar omdat ze in oorlogsgebieden leven, of ze komen niet in aanmerking voor nationale vaccinatieprogramma’s.

    Volgens de WHO sluit meer dan zeventig procent van de 104 nationale vaccinatiecampagnes die de WHO heeft onderzocht migranten uit. Sommige landen, zoals Pakistan, hebben op aandringen van de WHO hun best gedaan hun vaccinatieprogramma’s iets meer open te stellen, maar landen zoals India, Nigeria en Indonesië sluiten migranten, ontheemden en vluchtelingen nog steeds uit. Zelfs landen die vluchtelingen wel nadrukkelijk in hun vaccinatieplan hebben opgenomen, zoals Libanon, doen in de praktijk te weinig om te zorgen dat de vaccins deze groepen ook daadwerkelijk bereiken, aldus de WHO.

    Redactie

  3. Songfestival veroorzaakt ‘nauwelijks of geen’ druk op de zorg

    Het besluit om het Songfestival door te laten gaan als Fieldlab-experiment met publiek, is een kabinetsbesluit. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gezegd in een reactie op bezorgde ziekenhuisbestuurders van Maasstad en Ikazia, die vandaag in Nieuwsuur zeggen niet te kunnen garanderen dat ze tijdens het festival in Ahoy de benodigde extra zorg kunnen leveren.

    Volgens Aboutaleb wordt het Songfestival zorgvuldig voorbereid. ‘Daarnaast heeft het kabinet besloten tot de 'stopknop' procedure, wat inhoudt dat als het aantal ic-bedden boven de 900 komt de publieke aanwezigheid wordt teruggebracht tot 0.’

    Een woordvoerder van het Eurovisie Songfestival zegt dat het festival in het verleden ‘nauwelijks tot geen druk op de zorg’ veroorzaakte. De organisatie houdt nauw contact met de gemeente Rotterdam, de GGD en diverse ziekenhuizen in de omgeving. ‘Juist ook om signalen op te pikken en eventuele zorgen met ons te delen.’

    Redactie

  4. Komen er verdere coronaversoepelingen? ‘De voortekenen zijn niet goed’

    Het is zeer onzeker of het demissionaire kabinet doorgaat met het volgende pakket aan versoepelingen van de coronamaatregelen. Zondag komt het coronakernteam samen op het Catshuis om een besluit te nemen of stap 2 van het openingsplan kan worden gezet, nu er nog geen significante daling van de ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen te zien is.

    ‘De voortekenen zijn niet goed’, zegt een bron rond het kabinet. Volgens de planning zou de volgende ronde versoepelingen op 11 mei worden aangekondigd. Sportscholen zouden de deuren dan per 18 mei weer kunnen openen, attractieparken en dierentuinen mogen weer bezoekers ontvangen en de muziekscholen mogen open. Ook het bezoeken van professionele sportwedstrijden of culturele instellingen onder voorbehoud van een toegangstest zou weer mogelijk zijn.

    Lees hier verder

    Avinash Bhikhie

    Demissionair premier Mark Rutte arriveert bij het Catshuis voor een overleg.Beeld ANP
  5. Von der Leyen: vrijgeven patenten lost voorlopig niets op

    Het vrijgeven van patenten op het Covid-19-vaccin zal op de korte en middellange termijn niets oplossen. Dat zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vanavond voor aanvang van een EU-top in het Portugese Porto. Zij ziet meer heil in het delen en exporteren van beschikbare vaccins en grondstoffen en in het investeren in productiecapaciteit.

    De Verenigde Staten, die deze week onverwacht hun steun uitspraken voor het opschorten van patenten op coronavaccins om ze zo breder beschikbaar te maken, zouden volgens Von der Leyen meer moeten kijken naar het exporteren van vaccinvoorraden naar landen waar een tekort is. De patentenkwestie wordt door de EU-leiders besproken tijdens een werkdiner. 

    Redactie

    Lees ook: Patenten vrijgeven: redt dat miljoenen levens of doodt het juist de prikkel om nieuwe covid-varianten te stoppen?

    Ursula von der Leyen in Porto.Beeld AP
  6. Verschil in vaccinatiegraad tussen continenten steeds groter

    Het verschil in de vaccinatiegraad tussen continenten is de afgelopen weken verder toegenomen. Waar Noord-Amerika en Europa versnellen, blijft Afrika flink achter. Tot nu toe werd daar slechts anderhalve prik per honderd inwoners gezet. In Noord-Amerika, het continent met het hoogste vaccinatietempo, waren dat er vijftig per honderd inwoners. Een inhaalslag lijkt nog niet ophanden omdat Afrika nog steeds weinig vaccins geleverd krijgt. Azië telt in absolute aantallen de meeste toegediende doses, namelijk 590 miljoen, maar blijft omgerekend naar inwonertal achter. 

    Er zijn ook grote verschillen tussen landen, zoals in Zuid-Amerika, waar alleen Chili en Uruguay een aanzienlijk deel van de bevolking hebben gevaccineerd. Die situatie in landen met een lage vaccinatiegraad kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld omdat het virus daar vrijer kan rondgaan.

    Semina Ajrovic en Hessel von Piekartz

  7. Griekenland versoepelt lockdown in aanloop naar toeristenseizoen

    In voorbereiding op het toeristenseizoen gaat Griekenland morgen een deel van zijn stranden weer openen voor publiek. Voorlopig worden nog alleen beheerde stranden vrijgegeven. Op 14 april openen de musea in het land weer hun deuren. Vanaf 15 mei kunnen toeristen weer naar Griekenland reizen zonder in quarantaine te moeten. Het uitgaansverbod tussen 23.00 en 05.00 uur blijft tot nader order nog wel van kracht.

    Toerisme is zeer belangrijk voor de Griekse economie. Vanaf juli worden de echt grote aantallen toeristen in het land verwacht. Restaurants zijn sinds afgelopen maandag weer geopend, maar er mag alleen buiten worden gegeten en met maximaal zes personen per tafel.

    In Griekenland daalt het aantal coronabesmettingen momenteel, maar de autoriteiten houden rekening met een stijging als gevolg van de versoepelingen. Vandaag werden nog bijna 2700 nieuwe infecties gerapporteerd.

    Redactie

    Strandgangers op een resort bij Athene. Beeld EPA
  8. Rotterdamse ziekenhuizen bezorgd over extra zorg rond Songfestival

    De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze eventuele extra zorg kunnen levern tijdens het Songfestival, omdat hun personeel momenteel al overbelast is met de zorg voor coronapatiënten. Dat hebben bestuurders van de ziekenhuizen gezegd tegen Nieuwsuur. In een gezamenlijke brief aan burgemeester Aboutaleb hebben ze hun zorgen geuit.

    De zorgen betreffen niet de grote aantallen cornonapatiënten, maar de eventuele acute medische zorg als gevolg van drank- en drugsmisbruik of incidenten. Bestuurder Peter Langenbach van het Maasstad Ziekenhuis noemt het organiseren van een Fieldlab-evenement zo groot als het Songfestival in een regio waar de zorg al overbelast is ‘onverantwoord’.

    Redactie

    Lees ook: Australië doet mee met een video, in Ahoy zitten 3.500 fans. Hoe ziet het coronasongfestival er over twee weken uit?

    Het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis liggen dicht bij Ahoy, waar over anderhalve week het Songfestival begint. Beeld ANP
  9. Daar is ’ie dan: de langverwachte fraude met coronasteun

    We konden erop wachten, op de krantenkoppen over fraude met coronasteun. Al bij de introductie van het royale steunpakket hielden de verantwoordelijke bewindslieden er rekening mee dat ermee gesjoemeld zou worden. Hun morele appèl ten spijt: dat gebeurde ook, zo blijkt. Uitvoeringsorganisatie RVO maakte vrijdag bekend zeker 1.133 keer aangifte te hebben gedaan van fraude met de tegemoetkoming in vaste lasten (TVL). Bij vierhonderd bedrijven werd beslag gelegd op banktegoeden en bezittingen. Had het kabinet meer moeten doen om misbruik te voorkomen?

    Lees hier verder

  10. Tol betalen voor een sneltest? Van der Plas (BBB) springt voor Zeeuws-Vlaanderen in de bres

    Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen dreigen komende zomer tol te moeten betalen om mee te kunnen doen aan de ‘testsamenleving’ die politiek Den Haag voor ogen heeft. Begin juni verwacht het kabinet een landelijk toegangstestsysteem in werking te laten treden. Nederlanders die in het zuidelijkste gedeelte van Zeeland wonen, moeten dan de Westerscheldetunnel doorkruisen om bij een teststraat te komen.

    Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) springt voor deze regio in de bres. ‘Wat voor politiek Den Haag klein zeer is, is voor mensen in Zeeuws-Vlaanderen grote pijn’, zegt Van der Plas tegen de Provinciale Zeeuwse Courant. ‘We willen sowieso van die tol af. Maar als er straks niet gedacht wordt aan Zeeuws-Vlaanderen zijn mensen in het slechtste geval een tientje kwijt om een sneltest te moeten doen voor ze ergens naar toe kunnen.’

    Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie van Van der Plas om de sneltesten ook voor mensen uit de buitengebieden goed toegankelijk te maken. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft al beloofd zich over de kwestie te zullen buigen.

    Redactie

    Lees ook deze analyse: ‘Hoe het enthousiasme over de testsamenleving verdampte’

    Caroline van der Plas (BBB) gisteren tijdens het wetgevingsoverleg in de Troelstrazaal over de inzet van testbewijzen bij de bestrijding van het coronavirus. Beeld ANP
  11. Britse regering in gesprek met UEFA over verplaatsen finale Champions League

    De Britse regering is in gesprek met de UEFA over het verplaatsen van de Champions League-finale naar Engeland. Dat meldt The Daily Telegraph. Chelsea en Manchester City zouden elkaar op 29 mei in Istanbul treffen, maar deze wedstrijd is onzeker nu Boris Johnson Turkije vandaag op de ‘rode lijst’ heeft gezet, samen met Nepal en de Maldiven. 

    Dit betekent dat iedere passagier uit dat land na aankomst in Engeland tien dagen in een zelf betaalde hotelquarantaine moet. Dat zou dus ook gelden voor de 8000 Engelse fans die door de Turkse autoriteiten welkom zouden worden geheten in het Atatürk-stadion. 

    Turkije is in lockdown en kampt met een hoog aantal besmettingen, terwijl Engeland goeddeels Covid-vrij is. De UEFA kan besluiten om de finale zonder publiek te spelen, maar dan nog is er een probleem met de spelers, die vlak voor het EK ook in quarantaine zouden moeten. Aston Villa had eerder deze week reeds aangeboden in de wedstrijd op Villa Park te spelen. Er zijn tal van stadions in Engeland waar de finale met publiek kan worden gespeeld. De UEFA kan besluiten om de finale volgend jaar in de Turkse stad te houden, wanneer de coronacrisis hopelijk voorbij is.

    Patrick van IJzendoorn, correspondent Verenigd Koninkrijk


  12. Ook China opent Mount Everest weer voor klimmers, maar onder strikte voorwaarden

    China opent de noordelijke kant van de Mount Everest voor klimmers. Het gaat slechts om een select groepje van 38 klimmers, die aan allerlei voorwaarden moeten voldoen: alleen klimmers afkomstig uit Chinese provincies met een zeer laag aantal besmettingen krijgen een vergunning om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Ook hebben ze een negatieve corona-test nodig. Vorig jaar sloten zowel Nepal als China de Mount Everest af voor toeristen. Nepal heeft de berg vorige maand al geopend en ruim vierhonderd vergunningen afgegeven. Er is echter al één Noorse klimmer die met covid besmet is van de berg afgehaald en afgevoerd naar een ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

    Volgens de Chinese staatsmedia stemmen de Nepalese en Chinese autoriteiten de schema’s voor bergbeklimmingen onderling af om te vermijden dat klimmers die via de Chinese zijde de berg bedwingen, op de top worden geconfronteerd met groepen uit Nepal. In Nepal grijpt het virus op dit moment met zo’n 9000 nieuwe gevallen per dag om zich heen. Daarom wordt Chinese klimmers geadviseerd op de top vier meter afstand te houden van klimmers uit Nepal.

    Redactie

    De eerste bergbeklimmers die weer door China toegelaten zijn beklimmen de Mount Everest.Beeld AP
  13. Reproductiegetal coronavirus daalt verder

    Het coronavirus verspreidt zich nog langzamer door Nederland. Het zogeheten reproductiegetal is gezakt van 0,94 naar 0,93. Even stond het cijfer op 0,91, het laagste peil sinds eind januari.

    Iedere dinsdag en vrijdag berekent het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het reproductiegetal. Daarvoor kijkt het instituut twee weken terug in de tijd, omdat meldingen van coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen soms wat later worden doorgegeven of nog worden gewijzigd. Het reproductiegetal van 0,93 slaat dan ook op de situatie zoals die op 22 april was. Op 20 en 21 april was het getal 0,91.

    Zolang het reproductiegetal onder de 1 ligt, dooft de uitbraak langzaam uit. Bij een reproductiegetal van 0,93 besmetten 100 mensen 93 anderen. Hoe verder het getal boven de 1 komt, hoe meer mensen besmet raken.

    Redactie

  14. WHO keurt Chinees coronavaccin Sinopharm goed voor gebruik bij noodgevallen

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) keurt het Chinese corona-vaccin Sinopharm goed voor wereldwijd gebruik bij noodgevallen. Het is het eerste Chinese vaccin dat door de WHO-keuring komt en kan via een snellere procedure voor noodgevallen eerder worden gebruikt door bijvoorbeeld organisaties van de Verenigde Naties. Daarmee kan Sinopharm ook gebruikt worden door het Covax-programma, dat probeert vaccins eerlijker over de wereld te verdelen. Een goedkeuringsprocedure voor 'normaal' gebruik duurt veel langer.

    Sinopharm wordt aanbevolen voor iedereen van 18 jaar en ouder, al is het voor zestigplussers volgens een andere studie van de VN niet het meest geschikte vaccin, omdat het die groep weinig bescherming biedt. Er zijn twee prikken nodig. Al voor goedkeuring door de WHO werd Sinopharm in China massaal gebruikt. Ook heeft China het vaccin wereldwijd aan de man gebracht.

    Sinopharm heeft volgens de WHO een effectiviteit van 79 procent en bioedt daarmee meer bescherming dan een ander Chinese vaccin, Sinovac. Dat vaccin zou slechts zo’n vijftig procent bescherming bieden. Over de goedkeuring van Sinovac neemt de WHO volgende week een besluit.

    Redactie

    Spuiten met het Sinopharm-vaccin in Servië.Beeld REUTERS
  15. Zwangere vrouwen krijgen mogelijk toch voorrang bij vaccineren

    De kans is groot dat (groepen) zwangeren binnenkort toch een uitnodiging krijgen voor een corona-vaccinatie. Het ministerie heeft het RIVM gevraagd om snel te bekijken of het zo is dat zwangeren een groter risico lopen op een ernstige vorm van Covid. En zo ja, of en hoe zij dan met voorrang gevaccineerd kunnen worden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie laten weten.

    Tot nu toe is het standpunt dat zwangere vrouwen veilig gevaccineerd kunnen worden, maar pas een prik krijgen als ze op basis van hun leeftijd of onderliggende aandoening aan de beurt zijn. Dit tot onvrede van gynaecologen die deze week in de Volkskrant zeiden teleurgesteld te zijn over die beslissing.

    De kans dat zwangere vrouwen nu wel voorrang gaan krijgen, lijkt groot. Het RIVM heeft immers al erkend dat zwangere vrouwen een hoger risico lopen op ernstige covid. Tot nu toe zijn in Nederland 417 zwangere vrouwen en 38 kraamvrouwen met covid in het ziekenhuis beland, 35 van hen kwamen op de intensive care terecht, 33 op de high care, 19 patiëntes zijn geïntubeerd, van wie er 10 op de buik zijn beademd en 4 aan een speciale machine.

    Wanneer het RIVM met een besluit komt, is niet bekend. Het ministerie heeft gevraagd haast te maken met de beslissing.

    Michiel van der Geest

    Lees ook:  Pfizer- en Moderna-vaccins veilig voor zwangere vrouwen, oordeelt het RIVM

  16. Brussel wil meer duidelijkheid van VS over opschorten patenten

    De Europese Commissie wil van de Amerikaanse regering meer duidelijkheid krijgen over de onverwachte steun aan het vrijgeven van patenten op coronavaccins. Door het opschorten van de patenten moeten ook arme landen sneller aan voldoende prikken worden geholpen. Brussel zelf is huiverig voor die stap, omdat dit ook gevolgen zou kunnen hebben voor auteursrechten en ander beschermd intellectueel eigendom.

    Bovendien zijn de EU-landen het niet met elkaar eens over de te volgen lijn als het gaat om deze patenten. Zo is Frankrijk voor en Duitsland tegen het vrijgeven ervan. De Europese Commissie wil hierover een mandaat van de 27 landen hebben wanneer het tot onderhandelingen met de Wereldhandelsorganisatie WTO komt. Unanieme toestemming is niet vereist, maar zou wel een beter signaal afgeven, zeggen ingewijden in Brussel tegenover het ANP.

    Redactie

    Lees ook: EU bereid te praten over het tijdelijk vrijgeven van patenten, Kaag noemt voorstel Biden ‘een goed teken’

  17. ‘GGD komt nog duizenden mensen tekort voor massale prikcampagne’

    De GGD's in heel Nederland komen nog minstens zesduizend mensen - en vermoedelijk nog veel meer - te kort om te kunnen beginnen met de geplande massale prikoperatie in juni. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR desgevraagd aan de NOS. De 25 GGD's hebben gezamenlijk nog duizend nieuwe werknemers nodig om toezicht te houden op het vaccineren. Voor het zetten van de prikken zelf moeten dan nog eens duizenden mensen worden aangenomen.

    In totaal zijn er vanaf juni 13.000 fte nodig, waarvan er nu ruim 7000 zijn ingevuld. Het gaat meestal om deeltijdwerk. 13.000 voltijdbanen komen neer op 30.000 deeltijdbanen. ‘We roepen eigenlijk iedereen op met BIG-registratie die wil en de tijd heeft om zich te melden, zoals gepensioneerde huisartsen', zegt een woordvoerder tegen de NOS.

    Volgende week begint de GGD met een online wervingscampagne voor medische toezichthouders. 

    Redactie

    Een priklocatie van de GGD in Breda.Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  18. AFAS Live wordt nieuwe priklocatie

    Amsterdam is vanaf komende maandag een vaccinatielocatie rijker. In poppodium AFAS Live kunnen vanaf dan 700 mensen per dag worden geprikt. Dat aantal kan omhoog als er meer vaccindoses beschikbaar komen. In elk geval tot eind augustus zal deze priklocatie in gebruik blijven, zo verwacht de GGD Amstelland. Eerder werden in de hoofdstad al de RAI, de Calandhal en de NDSM-Loods in gebruik genomen voor vaccinaties.

    Redactie

  19. Limburgse Zuyderland-ziekenhuizen nemen weer coronapatiënten op

    De opnamestop voor coronapatiënten die sinds gisteren gold in de ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard en Heerlen, is om 16.00 uur vanmiddag opgeheven. Een woordvoerder zegt tegenover het ANP dat er weer wat ruimte is, maar dat het nog altijd zeer druk is in de ziekenhuizen.

    Woensdagavond werd Zuyderland plotseling geconfronteerd met een instroom van 35 nieuwe coronapatiënten. Gisterochtend werd een totale opnamestop ingesteld, en vanaf gistermiddag gold de opnamestop alleen nog voor coronapatiënten. Nu worden die dus ook weer opgenomen.

    Redactie

    Het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen.Beeld ANP
  20. Voetbalfans definitief niet welkom bij de laatste speelrondes

    Er worden definitief geen supporters toegelaten bij de laatste speelrondes van dit seizoen in het betaald voetbal. Het kabinet heeft dit vandaag besloten na overleg met de KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie.

    Voor het toelaten van publiek met behulp van toegangstests ontbreekt momenteel nog de juridische basis, aldus het kabinet. De KNVB is naar eigen zeggen zwaar teleurgesteld over het besluit.

    Redactie

    Supporters in de Kuip in Rotterdam tijdens Feyenoord-Vitesse op 25 april. Een aantal wedstrijden werden als proef met publiek gespeeld.Beeld ANP
  21. Aantal gemelde coronabesmettingen daalt, maar langzamer dan vorige week

    Hoewel er nog steeds sprake is van een daling, neemt het aantal gemelde besmettingen een stuk minder snel af dan vorige week. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM dagelijks gemiddeld 7.133 positieve testen, 3 procent minder dan een week eerder. Vorige week vrijdag was er nog een daling van 12 procent.

    Momenteel worden minder tests afgenomen, door de meivakantie daalde met name het aantal geteste schoolkinderen. De GGD’s nemen nu zo’n 57,6 duizend testen per dag af, vorige week waren dit er nog 64 duizend. 

    Wel krijgt een groter deel van de mensen die zich laat testen een positieve uitslag. Vorige week was 10,9 procent van de uitgevoerde testen positief, de afgelopen week 11,8. Normaal gesproken kan een hoger percentage betekenen dat het virus meer rondgaat, maar door de afname in het aantal tests is dit moeilijk na te gaan.

    Het RIVM meldt vandaag 7.575 nieuwe coronabesmettingen, gisteren waren dit er 6.817. De dagelijkse meldingen kunnen sterk schommelen, weekgemiddelden geven een beter beeld van de trend. Vorige week vrijdag werden 7.782 positieve testen geregistreerd.

    De sterfte vanwege corona is deze week iets opgelopen, maar blijft relatief laag. Het RIVM rapporteert voor de voorbije zeven dagen 143 overledenen, een week eerder was dit aantal 132. Voor het eerst sinds januari is er weer sprake van een lichte oversterfte. In de week tot en met 2 mei overleden 250 personen meer dan normaal voor deze tijd van het jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

    Semina Ajrović en Hessel von Piekartz

  22. Fabriek in Geleen maakt eerste écht Nederlandse medische mondkapjes

    In het Limburgse Geleen is vrijdag een fabriek geopend waar de eerste medische mondkapjes van de band rollen met filters van volledig in Nederland geproduceerd filtermateriaal.

    De hoop is dat dit helpt Nederland minder afhankelijk te maken van andere landen voor benodigde medische hulpmiddelen. Plotse stijgingen in de vraag naar medische mondkapjes moeten in de toekomst beter worden opgevangen. Aan het begin van de pandemie ontstond er een ernstig tekort een medische mondmaskers. 

    De gespecialiseerde filters voor FFP2- en IIR-mondmaskers worden gemaakt van zogeheten smeltgeblazen polypropyleen, een materiaal dat goed filtert. De fabriek in Geleen vervaardigt dit onder meer uit gebruikt frituurvet.

    De fabriek is in handen van Dutch PPE Solutions, een samenwerking van DSM en VDL Groep. Volgens het consortium is de fabriek in enkele maanden uit de grond gestampt en zou dit normaal drie keer zo lang duren.

    Redactie

    Verschillende FFP2-maskers (niet uit de fabriek in Geleen).Beeld AFP
  23. Friese GGD gaat vanaf mei op pad met prikbus

    De Friese GGD wil vanaf eind mei rondrijden met een bus waarin 65-plussers zich kunnen laten vaccineren die niet zijn ingegaan op een eerdere uitnodiging. Dat meldt GGD-Fryslân op de eigen website.

    De GGD denkt dat een een aantal ouderen niet op de vaccinatie-uitnodiging heeft gereageerd omdat ze geen vervoer hadden of afgelegen wonen. Tot nu toe konden zij alleen door de GGD worden ingeënt op acht vaste priklocaties, verdeeld over de provincie Friesland. De hoop is dat ze wel een vaccin willen als er een vaccinbus dichter in de buurt staat. De bus heeft een capaciteit van ongeveer honderd mensen per dag.

    Het effect van de vaccinaties is in Friesland goed te merken, meldt de GGD in het weekbericht. Onder 75-plussers ligt het aantal positieve tests ongeveer 70 procent lager dan tijdens de piek in januari. 

    Redactie

  24. Duizenden operaties in te halen: ‘De uitgestelde zorg is net zo’n grote crisis als de covid-crisis’

    Vanwege coronadrukte moeten Nederlandse ziekenhuizen inmiddels al 140 duizend uitgestelde operaties inhalen. Jaap Bonjer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en chirurg in het Amsterdam UMC, meent dat de lessen die geleerd zijn tijdens de coronacrisis ook toegepast kunnen worden op het inhalen van de uitgestelde zorg. 

    ‘We zitten in een absolute crisissituatie. De uitstelcrisis is binnen al het covid-geweld niet op de voorgrond getreden, maar is minstens zo belangrijk. Het is een strijd om de kwaliteit van leven, en daarvoor moeten we alle reservisten oproepen. Ik zal niet rusten totdat dat is gelukt. Hoe hij dit wil aanpakken? Lees hier het hele interview met Jaap Bonjer.

    Redactie

  25. New York wil toeristen vaccineren op Times Square en in Central Park

    New York wil toeristen gaan vaccineren. Het stadsbestuur hoopt nog dit weekeinde toestemming te krijgen van gouverneur Mario Cuomo om toeristen die dit willen in te enten op Times Square en bij andere grote toeristenattracties. Op deze plekken komen vaccinatiebussen te staan.

    De stad wil het Janssen-vaccin gebruiken omdat slechts één dosis van dit vaccin nodig is. Als het Pfizer-of Moderna-vaccin zou worden gebruikt, hadden de toeristen terug moeten komen voor een tweede dosis. Onder andere in Central Park en bij de Brooklyn-brug komen ook vaccinatiebussen staan.

    Burgemeester Bill de Blasio, die de vaccinatie aankondigde, noemt het plan ‘een positieve boodschap’ richting de toeristen. ‘Bezoek ons, het is veilig, het is een prachtige plek om te zien en wij zullen voor je zorgen’, zo vatte de burgemeester de boodschap samen.

    New York wil de stad de komende maanden opengooien nu steeds meer inwoners worden geprikt. Vanaf 17 mei rijden de metro’s weer 24 uur per dag. Vanaf 19 mei worden beperkingen voor het aantal personen in onder andere winkels, restaurants en musea afgeschaft. Cuomo kondigde verder aan dat de Broadwaytheaters vanaf medio september weer open kunnen.

    Redactie

    Een gezondheidsmedewerker bij een mobiele vaccinatiebus in Brooklyn, New York. De stad wil toeristen de mogelijkheid geven zich in dit soort busjes te laten inenten.Beeld AP
  26. Minder patiënten op de verpleegafdeling, druk op ic blijft hoog

    De instroom van nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen is de afgelopen week sterk gedaald. Daardoor is ook de bezetting van de verpleegafdelingen gedaald. Op de intensivecareafdelingen is geen verbetering te zien, daar bleven de instroom en bezetting nagenoeg gelijk. 

    Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 278 personen nieuw opgenomen, 11 procent minder dan een week eerder. De afname is vooral zichtbaar op de verpleegafdelingen, waar de instroom daalde met 13 procent naar 232 dagelijkse opnamen. 

    Het OMT ziet een daling van het aantal ziekenhuis- en ic-opnamen van 20 procent op weekbasis als vereiste voor verdere versoepelingen. Sinds donderdagmiddag zijn 287 patiënten nieuw opgenomen vanwege covid-19, waarvan 44 op de ic, en hebben 317 patiënten het ziekenhuis verlaten.

    Op dit moment liggen er 2.521 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 30 minder dan gisteren. Sinds vorige week vrijdag is de totale bezetting met 7 procent gedaald. De bezetting op de intensive care daalt een klein beetje: daar zijn 797 patiënten opgenomen, vorige week waren het er 807.

    Semina Ajrović en Hessel von Piekartz

  27. Duits advies: geef vaccin Janssen alleen nog aan 60-plussers

    De Duitse raad die zwaarwegend advies geeft over het vaccinatieprogramma, bekend als de Stiko, zal adviseren om het Janssen-vaccin enkel aan mensen ouder dan 60 te geven. 

    Dit zou blijken uit informatie die der Spiegel in handen heeft. 60-minners die, na medisch advies, aangeven dit type vaccin graag te willen, moeten deze mogelijkheid wel krijgen. Als dit advies wordt opgevolgd, zouden de regels gelden die eerder ook voor het vaccin van AstraZeneca werden ingesteld.

    Net als bij AstraZeneca is het Janssen-vaccin in verband gebracht met een zeer zeldzame maar gevaarlijke afwijking in de bloedstolling. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde, zoals eerder bij AstraZenca, dat de voordelen van Janssen opwegen de nadelen en adviseerde te blijven doorprikken. Europese lidstaten mogen hun eigen afwegingen maken. 

    Vergeleken met de andere fabrikanten is de voorraad van Janssen klein. Van de 35 miljoen vaccindoses die Duitsland heeft ontvangen, komen er ongeveer een kwart miljoen van Janssen. Elders in Europa is het beeld vergelijkbaar.

    Gisteren werd nog bekend dat AstraZeneca wordt vrijgegeven voor alle volwassen Duitsers. Zowel de leeftijdsgrens als de voorrangsregels voor kwetsbaren worden bij dit vaccin opgeheven, het is aan huisartsen om te besluiten of ze het toedienen of niet. De hoop is dat meer mensen zich laten inenten met het vaccin, omdat er duizenden doses van overbleven. 

    Nederland heeft geen leeftijdsbeperking ingesteld voor Janssen; bij AstraZeneca is die er wel. Woensdag nog zei minister De Jonge van Volksgezondheid de Janssenvaccins van Denemarken wel over te willen nemen. De Denen hebben besloten Janssen helemaal uit het vaccinatieprogramma te schrappen.

    Redactie

  28. Negen ziekenhuizen kunnen hart- en kankeroperaties niet meer op tijd leveren

    De druk op ziekenhuizen door de aanhoudende toestroom van coronapatiënten is onverminderd hoog, en deze week zelfs nog iets toegenomen. 51 procent van de ziekenhuizen moet kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatsvinden, uitstellen. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

    Een week eerder was dit nog 49 procent. Het gaat onder meer om kankerbehandelingen en openhartoperaties. Negen ziekenhuizen slaagt er zelfs helemaal niet meer in om dit type zorg binnen de vereiste zes weken te leveren. Het is mogelijk dat zij patiënten kunnen doorverwijzen naar andere ziekenhuizen, volgens de NZa.

    Planbare zorg waaraan geen kritieke tijdsgrens is verbonden, zoals knie-, heup- en staaroperaties, vindt in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet meer plaats. Alle ziekenhuizen kunnen acute en semi-acute zorg nog gewoon leveren.

    De ziekenhuisbezetting in Nederland moet volgens de modellen van het RIVM zo’n beetje op zijn hoogtepunt zijn. Code zwart, waarbij er te weinig bedden vrij zijn op de intensive care en er moet worden gekozen welke patiënten wel en geen bed krijgen, is nu niet aan de orde. 

    Maar volgens Armand Girbes, hoofd van de ic-afdeling in het Amsterdam UMC, kun je wel spreken van ‘code donkergrijs’. ‘We discrimineren non-covidpatiënten ten opzichte van covidpatiënten’, zei hij tegen de VolkskrantLees hier meer over het gevaarlijke uitstel van operaties waartoe het coronavirus nu leidt.

    Redactie

    Medewerkers op de speciale ic-afdeling voor covidpatiënten in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Beeld ANP
  29. Hoe het enthousiasme over de testsamenleving verdampte

    Hugo de Jonge krijgt het verwijt dat hij Nederland een testsamenleving opdringt. Ook in de Tweede Kamer zwol deze week de kritiek aan. Wie terugkijkt ziet dat vooral het parlement zelf in het wattenstaafje de sleutel zag om de maatschappij van het slot te halen. Hoe kon het enthousiasme over toegangstesten zo instorten? Lees hier in onze reconstructie.

    Redactie

  30. Noodtoestand Tokio verlengd, groeiende weerstand tegen Olympische Spelen

    Japan verlengt de noodtoestand in Tokio en enkele andere steden vanwege de coronapandemie tot 31 mei. Het aantal besmettingen blijft te hoog voor versoepelingen. Maatregelen bestaan onder meer uit het weren van publiek bij sportwedstrijden en het sluiten van grote winkelcentra.

    Dit terwijl de Olympische Spelen over precies elf weken moeten beginnen in Tokio. In Japan neemt de weerstand tegen het sportevenement toe. Een onlinepetitie waarin wordt opgeroepen de Spelen te annuleren, kreeg deze week meer dan 200 duizend handtekeningen. De oudste mens ter wereld, de 118-jarige Japanse vrouw Kane Tanaka, bedankte voor de eer het Olympisch vuur te dragen uit angst voor het virus.

    Uit opiniepeilingen blijkt dat de meerderheid van de Japanners het niet ziet zitten om de Spelen door te laten gaan. De organisatoren hebben desondanks herhaaldelijk gezegd dat de Spelen zullen doorgaan.

    Japan registreert nu meestal vier- tot vijfduizend nieuwe gevallen per dag, in februari en maart waren dit er doorgaans niet meer dan tweeduizend. Per miljoen inwoners ligt het aantal besmettingen ongeveer twee keer lager dan in Nederland.

    Redactie

  31. Gevaccineerde Duitsers hoeven zich niet meer aan alle coronaregels te houden

    Duitsers die volledig zijn gevaccineerd of zijn genezen van covid-19, mogen elkaar weer onbeperkt ontmoeten en hoeven geen negatief testresultaat meer te laten zien als ze bijvoorbeeld willen winkelen of naar de kapper gaan.

    Ook hoeven ze zich niet aan de avondklok te houden die in gebieden geldt met relatief veel besmettingen. De regels voor het dragen van mondkapjes en het houden van afstand veranderen niet voor hen.

    De Bondsraad, een vergadering van de Duitse deelstaten, is akkoord gegaan met deze wet, nadat die gisteren al was goedgekeurd door de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Volgens minister van Justitie Christine Lambrecht kunnen de versoepelingen zondag in werking treden.

    CDU-leider Armin Laschet benadrukte dat hij er geen gewoonte van wil maken om groepen in de samenleving verschillend te behandelen. Hij vroeg mensen die het vaccin al hebben gehad zich respectvol op te stellen tegenover de mensen die het nog niet hebben gehad, omdat er anders verdeeldheid kan ontstaan.

    De nieuwe wet houdt ook in dat gevaccineerden die vanuit het buitenland Duitsland binnenkomen, niet meer in quarantaine hoeven. Wie terugkeert uit een gebied waar virusvarianten rondgaan die in Duitsland nog weinig voorkomen, moet hoe dan ook in quarantaine.

    Volgens minister Jens Spahn van Volksgezondheid lijkt het erop dat Duitsland over het hoogtepunt van de derde golf heen is. Bijna eenderde van de bevolking heeft een eerste coronaprik gehad, ongeveer 9 procent is volledig ingeënt. Het Duitse vaccinatietempo is vergelijkbaar met dat van Nederland.

    Redactie

    Hoe gaat het met vaccineren in Nederland en wereldwijd? De belangrijkste grafieken op een rij 

    Duitse dokter bereidt een Moderna-vaccin voor in Keulen.Beeld Getty Images
  32. Gouverneur VS: ‘Politisering mondkapje een van de ergste dingen ooit in Amerika’

    De gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota, Tim Walz, heeft zich fel uitgelaten over de eindeloze discussie in de VS over het dragen van een mondkapje. ‘Ik denk dat de geschiedenis zal oordelen dat de politisering van mondkapjes een van de ergste dingen is geweest die dit land is overkomen’, aldus de Democraat.

    De gouverneur kondigde in juli vorig jaar een mondkapjesplicht af in openbare ruimtes en winkels, maar werd flink bekritiseerd door aanhangers van Donald Trump. Hij heeft aangekondigd dat de mondkapjesplicht op 1 juli wordt afgeschaft omdat veel bewoners worden ingeënt. ‘Als het mondkapje je niet bevalt, laat je dan vaccineren’, aldus Walz tegen de inwoners die zich nog steeds verzetten tegen het mondkapje.

    Door de discussie over mondkapjes, die in belangrijke mate werd gevoed door verzet tegen de mondkapjes uit het kamp van Trump, weigerden miljoenen Amerikanen het advies op te volgen van de ziektebestrijdingsdienst CDC om een mondkapje te dragen. Vooral Republikeinse kiezers verzetten zich tegen het advies. Walz: ‘Ik denk dat het levens heeft gekost. Het was stom. Het is het minst ingrijpende wat we kunnen doen.’ 

    Het aantal coronadoden in de VS is vrijdag opgelopen tot 580.064. In totaal zijn tot nu toe meer dan 32,6 miljoen besmettingen geweest op 331 miljoen Amerikanen.

    Redactie

    Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij

  33. Run op geel boekje als coronavaccinatiebewijs

    Iedereen die ooit naar een ver en tropisch land is gereisd, kent het wel: het gele vaccinatieboekje met daarin de inentingen die je hebt gehad. En nu kan ook je coronavaccinatie in het boekje komen te staan. Hierdoor, en met de zomervakantie in aantocht, is er sprake van een ware run op de gele boekjes. 

    In de afgelopen anderhalve maand zijn er 18 duizend boekjes aan particulieren verkocht, vooral aan ouderen. Maar of iemand er iets aan heeft, is nog zeer de vraag: je kunt er niet mee naar een museum of festival, en welke status het boekje heeft in het buitenland, is onduidelijk. Lees hier verder in ons nieuwsbericht.

    Redactie

    Een geel vaccinatieboekje waarin iemands vaccinaties staan geregistreerd. Beeld ANP
  34. Situatie in India verslechtert verder, roep om lockdown wordt luider

    Nu het aantal besmettingen in India maar blijft toenemen – vrijdag werden er 414.188 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste aantal tot nu toe – groeit de druk op op minister-president Modi om hard in te grijpen.

    Momenteel mogen regionale regeringen bepalen hoe ze omgaan met het virus. Er woedt in India een fel debat over de vraag of dit nog de juiste koers is, meldt persbureau AP vanuit New Delhi. Medische experts, politici uit de oppositie en enkele rechters uit het Hooggerechtshof hebben gepleit voor een harde, landelijke lockdown.

    Zo zei Randeep Guleria, een gezondheidsexpert van de regering, een keiharde lockdown nodig te achten, zeker in gebieden waar meer dan 10 procent van de mensen die zich laat testen positief blijkt. Rahul Gandi, een oppositieleider die in het Congres zit, schreef een open brief aan Modi, waarin hij oproept tot een totale lockdown.

    Per miljoen inwoners ligt het aantal besmettingen in India weliswaar lager dan in Nederland, al verwachten experts dat de gemelde aantallen een onderschatting zijn, maar de ziekenhuizen zijn overbelast. Er is bovendien een groot tekort aan medische zuurstof. Crematoria en begraafplaats kunnen het aantal doden amper aan. 

    Redactie

    Lees ook: India kampt met een groot tekort aan zuurstof voor coronapatiënten. Hoe kan aan een molecuul dat je zo uit de lucht kunt halen zo’n gebrek ontstaan?

    Een overleden coronapatiënt wordt in New Delhi gecremeerd op een plek die recentelijk tot crematorium is omgebouwd.Beeld AP
  35. Deurwaarder op de stoep bij honderden misbruikers coronasteun

    De overheid heeft deze week beslag laten leggen op bezittingen van vierhonderd bedrijven die misbruik zouden hebben gemaakt van coronasteunregeling TVL. Die is bedoeld voor ondernemers en zzp’ers die in de problemen komen met hun vaste lasten, zoals huur en onderhoud, omdat ze meer dan 30 procent van hun omzet hebben verloren. Tot nu toe is er 3,5 miljard euro van deze subsidie toegekend.

    In januari kwamen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de uitvoerder van deze steunmaatregel, signalen van fraude binnen. Na uitgebreid onderzoek en overleg met opsporingsdienst Fiod en het Openbaar Ministerie heeft RVO nu aangifte gedaan vanwege enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik, meldt de dienst.

    Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen aangescherpt. Verder is er tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan. Komende tijd zullen meer stappen volgen, laat de Rijksdienst weten.

    Redactie

  36. Eigenaar dierenparken pleit voor heropening

    De eigenaar van Safari Park Beekse Bergen en AquaZoo Leeuwarden, Libéma, wil dat de dierenparken worden geopend, zodat het minder druk wordt in parken en in steden. Dat zegt directeur Dirk Lips in een open brief en een brief die hij aanbiedt aan demissionair landbouwminister Carola Schouten.

    Waar in stadsparken mensen ongecontroleerd dicht op elkaar zitten en bossen en stranden volstromen met dagjesmensen, bieden wij gecontroleerde ruimte. We nemen alle hygiënemaatregelen in acht en dankzij de tijdsloten kunnen we alle bezoekers reguleren, aldus Lips.

    Een van de voorwaarden is voor Lips wel dat er niet van tevoren getest moet worden op het coronavirus. Volgens hem is testen voor 80 procent van de mensen een te hoge drempel voor dierentuinbezoek. Het kan volgens de Libéma-directeur zonder dat er veel mensen besmet raken. Dat hebben we in 2020 aangetoond.

    Vooralsnog lijkt toegang tot attractieparken als dierentuinen niet mogelijk zonder van tevoren te testen op het coronavirus. Het kabinet zet juist in op heropening met behulp van testen. (ANP)

  37. Die Welt: Frankrijk stelt Europese order Pfizer-vaccin uit

    Frankrijk stelt een Europese order van 1,8 miljard Pfizer/BioNTech-coronavaccins uit, meldt de Duitse krant Die Welt vrijdag. De krant baseert zich op Europese diplomaten. De bestelling van de 1,8 miljard vaccins staat voor de komende twee jaar gepland.

    Die Welt schrijft dat de reden voor het uitstel onduidelijk is. Diplomaten stellen dat Frankrijk mogelijk een grotere rol wil voor Franse farmaceutische bedrijven.

    De Duitse krant meldt dat Franse vertegenwoordigers bij recente overleggen over vaccins besluiten tegenhielden door technische vragen te stellen en om opheldering te vragen.

    Als gevolg van de wereldwijde vraag naar coronavaccins vrezen regeringen van EU-lidstaten dat zij te laat kunnen zijn met nieuwe bestellingen. Voor die ramp zou Frankrijk dan verantwoordelijk zijn, zei een diplomaat tegen Die Welt. (ANP)

  38. Banengroei VS in april naar een miljoen

    In de Verenigde Staten zijn er in april bijna 1 miljoen banen bijgekomen. Dat is althans de gemiddelde verwachting van economen. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid komt later op vrijdag met zijn officiële banenrapport, met daarin de daadwerkelijke cijfers.

    De verwachte banenaanwas toont aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het herstellen is van de coronapandemie, geholpen door de vaccinaties tegen het virus en de steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid tegen de crisis. Woensdag kwam loonstrookverwerker ADP ook al met positieve cijfers over de arbeidsmarkt.

    Eerder werd al duidelijk dat de Amerikaanse dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, toerisme en detailhandel, weer veel mensen aan het aannemen is. Dat is vooral te danken aan de geleidelijke heropening van de economie. Die sector had eerder juist veel last van de lockdowns omdat winkels en horeca dicht moesten.

    De werkloosheid in de VS zal naar verwachting zakken tot 5,8 procent van de beroepsbevolking. Dat was een maand eerder nog 6 procent. (ANP)

  39. Lichte oversterfte in Nederland

    De totale sterfte in Nederland is de afgelopen week toegenomen, voor het eerst sinds eind januari is weer sprake van lichte oversterfte. In de week tot en met 2 mei overleden 250 personen meer dan normaal voor deze tijd van het jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De toename is vooral zichtbaar onder 65- tot 80-jarigen, in deze leeftijdsgroep overlijden sinds april al meer personen dan verwacht. Ook onder 65-minners is sprake van lichte oversterfte. Het RIVM meldt over dezelfde week 122 sterfgevallen vanwege covid-19.

    Sjors Hofstede

  40. Ziekenhuis Aruba stuurt laatste coronapatiënt Curaçao naar huis

    Het Dr. Horacio E. Oduber Hospital op Aruba heeft de laatste coronapatiënt uit Curaçao naar huis gestuurd. Op het hoogtepunt lagen er negen patiënten uit Curaçao en twee uit Bonaire in het ziekenhuis.

    De eerste patiënten van de andere eilanden kwamen op 3 april aan op Aruba. De patiënten van de andere eilanden lagen allemaal op de intensive care, meldt het ziekenhuis in een verklaring.

    Het aantal besmettingen steeg op Bonaire en Curaçao een stuk sneller dan op Aruba. Ondertussen gaat het op de eilanden een stuk beter vanwege strenge maatregelen. (ANP)

  41. Booking lijdt fors verlies en voelt zich miskend: ‘Een graaiers-imago? In de VS kijkt men anders naar ons’

    De reisindustrie stortte finaal in door het coronavirus. Booking beleefde daardoor een desastreus 2020. Dat het bedrijf daarbij een beroep deed op overheidssteun, schoot veel Nederlanders in het verkeerde keelgat: ‘Dat beeld hadden we beter moeten pareren.’

    Lees hier het interview met Arjan Dijk, hoofd marketing bij Booking.com

    Het kantoor van Booking.com in Amsterdam – niet het nieuwe, dat is nog in aanbouw.Beeld Getty
  42. Opnamestop voor coronapatiënten in twee Limburgse ziekenhuizen

    De ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard nemen tot nader order geen coronapatiënten meer op, omdat ze volledig vol liggen, meldt dagblad De Limburger. Vandaag gold tot 16.00 uur zelfs een volledige opnamestop, maar die kon worden beëindigd nadat een aantal patiënten was overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Wanneer ook coronapatiënten weer kunnen worden opgenomen, is nog niet duidelijk.

    De bezettingsproblemen ontstonden gisteravond, toen er plotseling 35 nieuwe coronapatiënten binnen kwamen bij de spoedeisende hulp. Terwijl het Zuyderland eigenlijk maar plaats heeft voor 60 coronapatiënten worden er momenteel 116 verpleegd, van wie 29 op de intensive care. Het is het hoogste aantal coronapatiënten sinds het begin van de tweede golf.

    Redactie

    Het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen.Beeld ANP
  43. Met coronapas naar theater of sportschool: in Denemarken kan het

    Sportscholen, theaters en bioscopen zijn in Denemarken vanaf vandaag weer geopend. Wie ze wil bezoeken, moet wel een coronapas kunnen tonen. Dat certificaat geeft aan of iemand is gevaccineerd, recent negatief is getest op het coronavirus of is hersteld na een besmetting.

    Twee weken geleden gingen de Deense musea, kappers en restaurants alweer open voor mensen met zo'n pas, en in maart waren dierentuinen de eerste sector die op deze manier weer geopend werd. De pas is zowel digitaal op mobiele telefoons als in papieren vorm beschikbaar.

    In Denemarken is nog geen 13 procent van de bevolking gevaccineerd.

    Redactie 

    Een kroegbezoeker in Kopenhagen toont zijn coronapas.Beeld AFP

Lees hier het liveblog van donderdag 6 mei terug.

Een medewerker van de GGD maakt spuiten klaar met het AstraZeneca vaccin in een vaccinatielocatie.Beeld ANP