Luister naar

Een conflict in de kerk is een manier van Godsopenbaring

Nieuws
In de kerk zijn conflicten niet gewenst. Maar bedenk dat ze heel leerzaam zijn.
Henk Medema
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Soms schrik ik al Bijbellezend wakker. Heeft iemand nou iets in de Bijbel gezet wat er gisteren nog niet in stond?

Het verrast en verbaast me. Ga ik daardoor ineens anders denken dan mijn geloofs- en kerkgenoten? Niet per se – maar zelfs indien wél, wat zou dat? Conflict is een manier van Godsopenbaring. De kerk is geen stabiele, voorspelbare, goed geregelde organisatie. Dat wil je toch ook niet? Nou ja, sommigen willen dat wél. Een overgroot deel van de gelovigen houdt niet van conflicten en zoekt wegen om er een eind aan te maken. Sterker nog: soms sluiten we de ogen voor de thema’s waarover we verschillend denken: de rol van de vrouw in de kerk, de werkzaamheid van de Geest, wonderen en tekenen, het koninkrijk, de eindtijdverwachting, evolutie, homoseksualiteit en nog veel meer hete hangijzers.

En als we al zoekend iets tegenkomen wat voor ons wrijving veroorzaakt, is dat pijnlijk. Tom van Straten attendeerde erop (ND 12 augustus) dat we liever zoeken naar zelfbevestiging. Ook als we Bijbellezen. De Bijbel is je dierbaar; daar wil je rust vinden. Geen herrie.

ongehinderd

Het allerlaatste woord van het Bijbelboek Handelingen is ‘ongehinderd’. ‘Hij (Paulus) predikte het koninkrijk van God en gaf onderwijs over de Heere Jezus Christus, met alle vrijmoedigheid, ongehinderd.’ En dan houdt het boek abrupt op.

En blader dan al die 28 hoofdstukken nog eens terug. Niks ‘ongehinderd’, niks geen rust! Elk hoofdstuk is vol wederwaardigheden: een nieuwe apostel benoemen, de komst van de Geest, duizenden mensen die gedoopt moeten worden, de dood van twee huichelaars, gemeenteleden die gebrek lijden – enzovoort, via een enorme discussie in Jeruzalem over afgodenvlees tot ten slotte een schipbreuk bij Malta.

Ongehinderd? Ja, toch wel. De conflicten wáren er; het gaat erom wat je ermee doet. Je bubbel uit, de Bijbel erbij. En dat doe je niet alléén; je kunt gaan met de Geest. Dat kon toen en dat kan nu. Je kunt de Geest iets horen zeggen – Filippus over een reiswagen die hij zag, Petrus over onrein voedsel, de gemeente in Antiochië over de uitzending van Paulus en Barnabas. De Geest kan iets verbieden (Paulus en Silas mochten niet in Asia het evangelie brengen) en iets verzekeren (Paulus hoort in iedere stad dat gevangenschap en vervolging zijn deel zullen zijn). Je kunt luisteren naar wat de Geest

tot de gemeenten zegt en leren wandelen naar de Geest.

Het conflict is dan niet weg; het doet pijn, misschien wel meer dan vroeger. Maar je hebt het lef om het te benoemen. Je pakt het aan en wie weet kun je er wel mee voort. Ongehinderd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.