Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraël-Palestina

Na 11 dagen beschietingen zwijgen de wapens: Israël en Hamas gaan akkoord met wapenstilstand

Na 11 dagen beschietingen zwijgen de wapens: Israël en Hamas gaan akkoord met wapenstilstand
Beeld AFP

(Tijdelijk) vrede. De Israëlische regering is gisteravond na 11 dagen conflict akkoord gegaan met een wapenstilstand. De leiding van Hamas in Gaza bevestigde het bericht. Het staakt-het-vuren zou van kracht moeten zijn sinds afgelopen nacht.

De wapenstilstand is vooral tot stand gekomen dankzij de vele bemiddelingspogingen vanuit het buitenland. Vooral Egyptische diplomaten voerden de afgelopen dagen intensief gesprekken met zowel Israël als Hamas en gisteren zei ook VN-chef António Guterres dat de beschietingen ‘onmiddellijk’ moesten stoppen.

Verder sprak de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zich uit tegen het geweld, net als Chinese diplomaten, en zei ook de Amerikaanse president Biden in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu dat hij rap de-escalatie verwachtte.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis hebben de Israëli’s hun belangrijkste militaire doelen inmiddels bereikt en stonden ze daarom welwillend tegenover een staakt-het-vuren. In de uren voorafgaand aan het besluit over een bestand, schoten de Palestijnen al aanzienlijk minder raketten richting Israël en waren ook de Israëlische luchtaanvallen beduidend minder intensief dan in de elf dagen daarvoor.

“Ik denk dat de pogingen om tot een wapenstilstand te komen, zullen slagen”, zei politiek functionaris Moussa Abu Marzouk van Hamas eerder gisteren al tegen een Libanese omroep. “Ik verwacht dat er een akkoord zal worden bereikt over een staakt-het-vuren en het zal op basis van wederzijdse overeenstemming zijn.”

Het was voor het eerst dat een Hamas-leider zich zo optimistisch uitliet over beëindiging van de strijd die vorige week begon. Marzouk sprak nadat de Amerikaanse president Biden in een telefoongesprek met premier Netanyahu de druk op Israël flink had opgevoerd.

Bij de onderhandelingen voor de wapenstilstand was ook onder anderen de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, betrokken. Hij was volgens de zender Al Jazeera in Qatar in gesprek met de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh.

De Egyptische onderhandelaars hadden in de afgelopen dagen flinke vooruitgang geboekt. Wel zouden de VS bezorgd zijn dat de Palestijnse groep Islamitische Jihad, die ook raketaanvallen uitvoert op Israël, zich niet aan een wapenstilstand zou houden.

De Palestijnen vuurden woensdagnacht ruim acht uur lang geen raketaanvallen uit op Israël. Dit versterkte het optimisme dat een wapenstilstand binnen handbereik was. In de ochtend ging echter het luchtalarm weer af in het zuiden van Israël en kwamen Ashkelon en stadjes vlak bij Gaza onder vuur te liggen. Ook voerde Hamas een aanval uit met een antitankraket op Israëlische soldaten aan de grens met Gaza. Een soldaat raakte gewond.

De Israëlische luchtmacht voerde meerdere bombardementen uit, maar aanzienlijk minder dan de voorgaande dagen. Volgens een militaire woordvoerder waren onder meer de huizen van vier commandanten van Hamas het doelwit in Gaza-Stad en Khan Younis. Ook werden wapendepots bestookt. Zeker één Palestijn kwam daarbij om.

Het aantal doden aan Palestijnse kant is gisteren opgelopen tot 232. Onder hen waren volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza 102 vrouwen en kinderen. Israël zegt zo’n 130 Palestijnse strijders te hebben gedood bij de zware luchtaanvallen. In Israël kwamen twaalf personen om het leven. In de afgelopen elf dagen zijn zo’n 4.000 raketten afgevuurd op Tel Aviv, Jeruzalem en steden en dorpen in het zuiden van Israël.

Herlees hier de liveblog:

Live

  1. Liveblog afgesloten

    Deze liveblog is afgesloten. Lees meer berichtgeving over Israël in Palestina via demorgen.be of de app van De Morgen.

  2. Israël akkoord met staakt-het-vuren in Gaza

    Het Israëlische kabinet is deze avond akkoord gegaan met een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Dat schrijven verschillende Israëlische kranten, waaronder Haaretz en The Jerusalem Post.

    Hamas bevestigt het bericht. Het bestand zou vrijdagochtend om twee uur al in werking treden. Eerder op de dag lieten meerdere Hamas-functionarissen ook al weten dat een staakt-het-vuren wat hen betreft vrijdag van start kan gaan.

    Lees hier meer over de wapenstilstand.

  3. Palestijnen en Israëli's beschuldigen elkaar van genocide

    De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Maliki, en de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Gilad Erdan, hebben elkaar beschuldigd van een genocide. Dat deden ze tijdens een debat over het Israëlisch-Palestijns conflict, voor de algemene vergadering van de VN.

    De terreurbeweging Hamas, die de plak zwaait op de Gazastrook, is volgens Erdan net zoals de nazi's bezig met een genocide op het Joodse volk.

    Bij de beschietingen vanuit Gaza op Israëlische dorpen en steden zijn op meer dan een week tijd al een tiental burgerdoden gevallen. Aan Palestijnse kant eisten de Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen al meer dan 200 mensenlevens.

  4. Israëlisch veiligheidskabinet bespreekt later op de dag staakt-het-vuren

    Het Israëlische veiligheidskabinet vergadert vanavond om een mogelijk staakt-het-vuren te bespreken, na elf dagen van gewapende gevechten tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas, die de Gazastrook beheerst. Dat hebben officiële Israëlische bronnen aan het Franse persagentschap AFP verteld.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de hoogste veiligheidsfunctionarissen van het land zullen aanwezig zijn op de bijeenkomst. Israëlische bewindslieden hebben gesuggereerd dat ze geen haast hebben, maar de internationale druk neemt toe. Er zijn al intensieve diplomatieke besprekingen aan de gang om een einde te maken aan de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas. Het conflict ontvlamde op 10 mei en het dodental staat ondertussen op minstens 240 overlijdens.  De meeste slachtoffers (meer dan 200) vielen in de Palestijnse enclave aan de kust. Tienduizenden inwoners van de Gazastrook zijn hun huizen ontvlucht.

    Woensdag riep de Amerikaanse president Joe Biden op tot een onmiddellijke de-escalatie van het conflict. Hij onderlijnde de "vooruitgang" die Israël maakte om de militaire capaciteiten van Hamas te "verminderen". Tor Wennesland, de VN-gezant voor het Midden-Oosten, sprak donderdag in Qatar met Ismaïl Haniyeh, het hoofd van het politiek bureau van Hamas, over een de-escalatie van het geweld op het terrein. 

    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van de Duitse diplomatie, Heiko Maas, reisde donderdag naar Israël en de Palestijnse gebieden om er gesprekken te voeren met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz en de Israëlische president Reuven Rivlin. 's Avonds zal hij in Ramallah een afzonderlijke ontmoeting hebben met de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh.

    Beeld AP
  5. WHO: 7 miljoen dollar nodig voor gezondheidsnoden in Gaza en Westelijke Jordaanoever

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er de komende zes maanden 7 miljoen dollar nodig zal zijn om de toegenomen gezondheidsnoden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook te beantwoorden. De Gazastrook ligt intussen al meer dan een week onder vuur door het Israëlische leger, na een nieuwe escalatie in het conflict tussen Hamas en Tel Aviv.

    De hoogste kost is de levering van essentiële geneesmiddelen aan Palestina. Daarnaast gaat het om materiaal voor traumachirurgie en middelen in de strijd tegen COVID-19.

    De WHO beveelt ook opleidingen aan voor het medisch personeel om het grote aantal gewonden te verzorgen, extra hulp in de mentale gezondheidszorg en het ter plaatse sturen van gespecialiseerd personeel.

    Sinds de start van de laatste escalatie zijn ruim 240 mensen omgekomen, vooral Palestijnen. Duizenden anderen zijn gewond geraakt.

    Bij de bombardementen zijn 42 gezondheidswerkers gewond geraakt en 24 ziekenhuizen of gezondheidscentra beschadigd. Het enige laboratorium dat coronatests analyseert in Gaza werd maandag geraakt door een Israëlische aanval. Voor de militaire escalatie van het conflict waren er elke dag ongeveer 1.600 tests. Meer dan een kwart van de testen bleek positief - wereldwijd een van de hoogste positiviteitsratio's.

  6. Duitsland betuigt solidariteit met Israël

    Duits minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft zijn solidariteit betuigd aan Israël. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie in Tel Aviv met zijn Israëlische ambtgenoot Gabi Ashkenazi.

    "Wij zijn van mening dat wat Israël doet (in de Gazastrook, red.), valt onder het recht op zelfverdediging", zei Maas op de persconferentie. "Dat recht houdt in dat de installaties van waaruit de aanvallen op Israëlische doelen ontstaan, niet langer mogen functioneren."

    "Voor ons is de veiligheid van Israël en daarmee de veiligheid van alle Joden in Duitsland niet-onderhandelbaar en Israël kan daar altijd op rekenen", zei Maas. Maar, stelde hij, "het aantal slachtoffers neemt met de dag toe en ook dat baart ons grote zorgen." 

    Hij zei ook de internationale inspanningen om een staakt-het-vuren tot stand te brengen te steunen. "Wij zijn er ook van overtuigd dat er in het belang van de bevolking snel een einde moet komen aan het geweld", aldus Maas.

  7. Israël: 'Tunnelnetwerk van Hamas geneutraliseerd'

    Het leger van Israël zegt een groot tunnelwerk van Hamas te hebben "geneutraliseerd". Gevechtstoestellen zouden meer dan 90 kilometer aan tunnels hebben verwoest. Die maakten deel uit van een ondergronds gangenstelsel dat bekendstaat als een "stad onder een stad".

    Het leger zegt dat Hamas het afgelopen decennium heeft gewerkt aan het tunnelnetwerk. "En wij hebben het in slechts vijf dagen geneutraliseerd." De Palestijnse beweging zou de uitgestrekte tunnels gebruiken om strijders, munitie en andere voorraden te verplaatsen.

    De Israëlische bombardementen hebben grote schade aangericht aan de infrastructuur in de dichtbevolkte Gazastrook. Honderden gebouwen zijn verwoest of hebben ernstige schade opgelopen. Israël verwijt Hamas de tunnels te hebben gebouwd onder de huizen van burgers.

    Het huidige conflict tussen Israël en groepen als Hamas houdt alweer anderhalve week aan. Militante Palestijnen hebben in die periode ongeveer 4.070 raketten richting Israël afgevuurd, stelt het Israëlische leger nog. Dat zijn er bijna evenveel als tijdens de Gaza-oorlog, die 51 dagen duurde. De Israëlische luchtmacht heeft in dit conflict meer dan duizend doelen in de Gazastrook beschoten. 

    Het dodental staat ondertussen op 240 overlijdens. Verreweg de meeste slachtoffers (meer dan 200) vielen in de Palestijnse enclave aan de kust. Tienduizenden inwoners van de Gazastrook zijn hun huizen ontvlucht.

  8. Opinie: In Gaza vrezen we de duisternis en wachten we op de volgende aanval

    'Als je in Gaza de zwarte rook in de lucht ziet, weet je dat je een van de gelukkigen bent', schrijft Laila Barhoum, beleidsmedewerker van Oxfam in Gaza. 'Want deze keer was jij het niet. Daarna komt het schuldgevoel. Want terwijl jij op dit moment veilig bent, weet je dat iemand anders lijdt.'

    Lees de opinie van Laila Barhoum.

  9. Het best bewaarde geheim van Gaza: de 'ondergrondse metro' van Hamas

    Sinds Hamas zijn tunnels in 2006 gebruikte om een Israëlische soldaat te ontvoeren, spelen ze een hoofdrol in de nachtmerries van veel Israëliërs die in de buurt van de Gazastrook wonen. In deze strijd voert Israël ook aanvallen uit op ‘de tunnels’. Wat weten we van dat geheime ondergrondse gangenstelsel? 

    Lees hier meer.

    Een Palestijnse strijder in een tunnel onder Gaza op een foto uit 2014.Beeld REUTERS
  10. Hamas-functionaris voorspelt wapenstilstand 'binnen twee dagen'

    Een hooggeplaatste functionaris binnen Hamas, Moussa Abu Marzouk, verwacht dat militanten van Israël en de Palestijnen "binnen een dag of twee" een wapenstilstand zullen overeenkomen. Dat schrijft de BBC. 

    "Ik denk dat de huidige inspanningen met betrekking tot een staakt-het-vuren zullen slagen", zei hij aan de Libanese TV-zender al-Mayadeen. "Ik verwacht een wapenstilstand binnen een dag of twee, en dat zal op basis van een wederzijds akkoord zijn."

    De internationale druk op de Israëlische en Palestijnse militanten om de vijandigheden te beëindigen neemt toe. Amerikaans president Joe Biden drong gisteren bij Israëlisch premier Benjamin Netanyahu aan op een "aanzienlijke de-escalatie" van het conflict.

    Netanyahu zei gisteren echter dat hij "vastberaden" was om verder te gaan tot "de rust en veiligheid zijn weergekeerd voor de Israëlische burgers".

    De aanvallen gaan intussen gewoon door: vanochtend vroeg voerde Israël meer dan 100 luchtaanvallen uit op infrastructuur van Hamas in het noorden van Gaza. Palestijnse militanten reageerden met raketten op Israëlische doelen.

    Lees ook: Optimisme groeit over wapenstilstand in Gaza en Israël, mogelijk al binnen twee dagen

  11. Turkije schaart zich achter Palestina (maar drijft volop handel met Israël)

    Turkije werpt zich op als de voornaamste pleitbezorger van de Palestijnse zaak in de islamitische wereld. Israël is een ‘terroristische staat’ die ‘een lesje’ geleerd moet worden, volgens president Recep Tayyip Erdogan. Er is één probleem: Israël is een belangrijke handelspartner van Turkije, en tot een paar weken geleden probeerde Ankara amechtig de banden met de Joodse staat aan te halen. Wat nu?

    Lees de analyse.

  12. Groenen vangen bot: Belgische regering neemt voorlopig geen sancties tegen Israël

    Het kernkabinet van de federale regering neemt vooralsnog geen sancties tegen Israël. De topministers van de federale regering stellen in een akkoord dat nu vooral moet worden geprobeerd het conflict te ontmijnen, zo meldt persagentschap Belga. 

    Verschillende coalitiepartners drongen de voorbije weken aan op een strengere Belgische aanpak tegen Israël. Groen-voorzitster Meyrem Almaci pleitte maandag nog voor "gerichte sancties", maar binnen het kernkabinet is iedereen het naar verluidt eens dat sancties niet prioritair zijn. Het is eerst en vooral zaak dat de situatie kan de-escaleren en dat het conflict niet in ons land wordt geïmporteerd, luidt het.

    Premier Alexander De Croo.Beeld BART DEWAELE
  13. Biden wil vandaag nog ‘aanzienlijke de-escalatie’ van conflict

    Amerikaans president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen tot een "aanzienlijke de-escalatie" in het conflict met het Palestijnse Hamas. Die de-escalatie moet vandaag nog plaatsvinden en moet het pad naar een staakt-het-vuren effenen, klinkt het in een persmededeling van het Witte Huis.

    Het was het vierde telefoongesprek tussen Biden en Netanyahu sinds het conflict op 10 mei opnieuw oplaaide. Met de oproep tot een snelle de-escalatie veranderde Biden zijn toon, die de laatste dagen eerder terughoudend was.

    De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël en stellen dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. 

    Amerikaans president Joe Biden.Beeld AP
  14. Israël onderzoekt wanneer wapenstilstand mogelijk is, maar verder bombarderen is ook een optie

    Israël onderzoekt volgens een militaire bron wanneer het mogelijk is om een wapenstilstand met Hamas af te kondigen. De anonieme bron zegt dat een staakt-het-vuren mogelijk is, maar dat nog dagen verder bombarderen ook een optie is.

    “We bekijken wat het beste moment is voor een wapenstilstand”, aldus de bron tegen persbureau AFP. Israël is bezig met evalueren of de mogelijkheden van Hamas om Israël aan te vallen genoeg zijn verkleind. “De Hamas-leiding van Gaza moet begrijpen dat de raketaanvallen op Israël niet mogen blijven plaatsvinden”, zei de militaire bron.

    Het geweld heeft de afgelopen week het leven gekost aan meer dan 200 mensen, vooral in de Gazastrook. Daar raakte de infrastructuur ernstig beschadigd door de aanhoudende strijd tussen Israël en militante Palestijnen. Tienduizenden Palestijnen zijn hun huizen ontvlucht en in Israël moeten veel mensen schuilen voor raketbeschietingen.

    Hoe zinvol is het om de strijd voort te zetten?

    Internationaal groeit de druk om een wapenstilstand te sluiten en ook in Israël vragen commentatoren zich af hoe zinvol het is om de strijd voort te zetten. De krant Jerusalem Post schreef dat inmiddels wel duidelijk is dat Israël niet van plan is grondtroepen te sturen om een veel hardere klap uit te delen aan Hamas.

    Een conflict is daardoor volgens de krant waarschijnlijk door geen van de strijdende partijen te winnen. Israël zou weliswaar enkele topfiguren hebben uitgeschakeld, maar Hamas en Islamitische Jihad zouden nog steeds beschikken over vele duizenden strijders en raketten.

    Het conflict eiste al zeker 200 slachtoffers.Beeld AFP
  15. Opnieuw raketten vanuit Libanon naar Israël afgevuurd

     Vanuit Libanon zijn volgens het Israëlische leger zonet vier raketten op het noorden van Israël afgevuurd. Israëlische artillerie heeft daarop doelwitten in Libanon onder vuur genomen van waaruit de raketten waren afgeschoten, zo deelde het Israëlische leger mee.

    In de omgeving van de havensteden Haifa en Akko loeide het alarm. De Israëlische raketafweer onderschepte volgens het leger een van de raketten. De andere sloegen open gebieden in.

  16. Hamas heeft meer en betere wapens dan eerder, maar de IJzeren Koepel omzeilen lukt nog niet

    Hamas toont in het conflict met Israël zijn technologische vooruitgang. Met een ongekend aantal raketten probeert de strijdgroep – tot nu toe tevergeefs – het Israëlische raketschild IJzeren Koepel te ontregelen.

    Lees de analyse.

    Het Israëlische luchtafweersysteem in actie.Beeld REUTERS
  17. Luchtmachtbases Israël zijn doelwit van Hamas-raketaanvallen

    De Palestijnse organisatie Hamas heeft gemeld dat luchtmachtbases het doelwit waren van de tientallen raketten die op het zuiden van Israël werden afgevuurd. Volgens Israël werd geen enkele basis geraakt. De Israëlische luchtmacht voerde op de tiende dag van de strijd opnieuw zware bombardementen uit op tunnels in Gaza.

    Het luchtalarm ging af op diverse luchtmachtbases in het zuiden en midden van Israël, evenals in Ashdod en Ashkelon. Een van de bases, Hatzerim, werd gisteren nog bezocht door premier Netanyahu. Volgens Hamas waren de afgevuurde raketten bedoeld voor zes luchtmachtbases die worden gebruikt voor de bombardementen op Gaza.

    Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat een raket was terechtgekomen op een veld bij een luchtmachtbasis bij Rehovot. De bekendmaking van Hamas dat militaire bases het doelwit waren, is mogelijk bedoeld om de kritiek te weerleggen in het Westen dat de beweging met de raketaanvallen op steden alleen burgers probeert te treffen.

    Raketten afgevuurd uit de Gazastrook.Beeld AFP
  18. Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

    De Israëlische luchtmacht heeft vannacht nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in de Palestijnse Gazastrook. Dat heeft een correspondent van het Franse nieuwsagentschap AFP ter plaatse gemeld.

    Het Israëlische leger zegt met de acties vooral de tunnels te viseren die de islamitische beweging Hamas in staat zouden stelden wapens en munitie te transporten. Ook de huizen van Hamas-leiders worden als doelwit beschouwd, omdat die gebouwen volgens Israël worden gebruikt om "wapens op te slaan".

    Hamas heeft op negen dagen tijd ook 3.700 raketten op Israël afgevuurd. Zowat 90 procent daarvan werd onderschept door het afweersysteem, meldt het leger nog.

    Het geweld in de regio heeft sinds 10 mei het leven gekost aan 217 Palestijnen, onder wie 63 kinderen, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Volgens de Palestijnse Autoriteit werden ook 24 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever. In dezelfde periode zijn ook 12 Israëliërs om het leven gekomen.

    De VN waarschuwen intussen voor een humanitaire crisis. Meer dan 72.000 Palestijnen zijn ontheemd en 2.500 mensen hebben door de bombardementen hun huis verloren.

  19. VS roepen Erdogan op te stoppen met 'antisemitische uitspraken'

    De Verenigde Staten vinden dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich schuldig heeft gemaakt aan antisemitische uitspraken. Washington roept hem op "zich te onthouden van opmerkingen die tot meer geweld kunnen leiden".

    De Turkse president, die zich opwerpt als verdediger van de Palestijnse zaak, had gisteren zwaar uitgehaald naar Israël. Hij sprak na de Israëlische beschietingen in de Gazastrook van "moordenaars" die "kinderen van vijf of zes jaar doden". Nog volgens de president "geven alleen bloedvergieten hen voldoening". 

    Erdogan gaf ook zware kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden. Die heeft volgens de Turkse president "bloed aan zijn handen" door zijn steun aan Israël.

    De relatie tussen de nieuwe Amerikaanse regering en Turkije is gespannen. De twee leiders zullen elkaar normaal gezien ontmoeten op een NAVO-top in Brussel volgende maand. 

  20. Biden moet manoeuvreren tussen de oude bondgenoot en Israël-kritische Democraten

    Vrijwel iedere Amerikaanse president krijgt een uitbarsting van het Israëlisch-Palestijnse conflict op zijn bord, maar president Joe Biden krijgt het bittere gerecht wel heel snel opgediend. Nog geen vier maanden na zijn aantreden kijkt de hele wereld toe of hij het plotselinge geweld kan stoppen. 

    Lees nu de analyse.

    In 2010 tekent Joe Biden, dan de Amerikaanse vice-president, het gastenboek in de ambtswoning van Israëlisch premier Netanyahu. Nog geen vier maanden na zijn aantreden als president wordt Biden ruw geconfronteerd met het Midden-Oostenconflict.Beeld REUTERS
  21. Hele EU wil oproepen tot staakt-het-vuren Gaza, behalve Hongarije

    De Europese lidstaten zijn er ondanks een namiddag vergaderen niet in geslaagd een standpunt over het Israëlisch-Palestijns geweld aan te nemen. Hongarije weigerde als enige in te stemmen met een gemeenschappelijke tekst, zeer tot ongenoegen van hoge vertegenwoordiger Josep Borrell.

    Een bleke Borrell moest op zijn persconferentie de geest van de discussie onder de Europese buitenlandministers toelichten. Een officieel Europees standpunt kon er wegens de weigering van Hongarije niet worden bepaald.

    "De prioriteit moet zijn om alle geweld onmiddellijk te staken en tot een implementatie van een staakt-het-vuren over te gaan. Het doel is de burgers te beschermen en de volledige humanitaire toegang tot de Gazastrook te verzekeren", vatte Borrell het standpunt van 26 van de 27 EU-lidstaten samen.

    Ze veroordelen de Palestijnse raketaanvallen op Israëlisch grondgebied en steunen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, "maar dit moet proportioneel gebeuren en met respect voor de internationale mensenrechten", ging Borrell verder. Dat stond ook zo in de tekst die Hongarije weigerde te onderschrijven. "Ik vind het moeilijk om te begrijpen hoe je dit niet kunt steunen", zei Borrell daarover.

    Eens het geweld in de Palestijnse gebieden en in Israël gestopt is, moet het vertrouwen tussen beide partijen hersteld worden en naar een politieke oplossing voor het conflict worden gezocht, zei Borrell. "Ook het houden van Palestijnse verkiezingen is een prioriteit."

  22. Hamas heeft meer en betere wapens dan eerder, maar de IJzeren Koepel omzeilen lukt nog niet

    Hamas toont in het conflict met Israël zijn technologische vooruitgang. Met een ongekend aantal raketten probeert de strijdgroep – tot nu toe tevergeefs – het Israëlische raketschild IJzeren Koepel te ontregelen.

    Lees meer.

  23. Groeiende internationale druk om bestand, maar Israël blijft Gaza bombarderen

    Meer dan zestig Israëlische straaljagers hebben Gaza deze ochtend vroeg gebombardeerd, ondanks de groeiende internationale druk om een wapenstilstand. Ook de Amerikaanse president Biden heeft aan de Israëlische premier laten blijken dat hij een voorstander is van een staakt-het-vuren. Maar Netanyahu stelde dat Israël ‘doorgaat met het aanvallen van terroristische doelen zolang dat nodig is’.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld EPA
  24. Biden vertelt Netanyahu dat VS een wapenstilstand steunt

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn steun uitgesproken voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Palestijnse militanten. Ook besprak de Amerikaanse president de mogelijkheid om met Egypte en andere partners te praten om dat doel te bereiken, laat het Witte Huis weten in een verklaring.

    Het is de eerste keer dat Biden zich openlijk uitspreekt voor een wapenstilstand in het conflict tussen Israël en Hamas. Wel benadrukte het Witte Huis dat Biden nog altijd achter het recht van Israël staat "om zichzelf te verdedigen tegen willekeurige raketaanvallen". De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël.

    De VS blokkeerde afgelopen week drie keer een gezamenlijke verklaring van de Verenigde Naties over het geweld. In de verklaringen werden de zorgen uitgesproken over het toenemende geweld en over de kolonisatie van Palestijnse gebieden door Joodse kolonisten.

  25. Biden moet manoeuvreren tussen de oude bondgenoot en Israël-kritische Democraten

    Vrijwel iedere Amerikaanse president krijgt een uitbarsting van het Israëlisch-Palestijnse conflict op zijn bord, maar president Joe Biden krijgt het bittere gerecht wel heel snel opgediend. Nog geen vier maanden na zijn aantreden kijkt de hele wereld toe of hij het plotselinge geweld kan stoppen.

    Lees hier het volledige artikel.

    Beeld REUTERS
  26. "Geen coronatesten voor Palestijnen in Gaza na aanval van Israël"

    De enige Palestijnse locatie die coronatesten uitvoert in Gaza ligt stil na een Israëlische luchtaanval. Dat melden lokale autoriteiten. De kliniek met een coronalab in de stad Al-Rimal is verwoest bij een luchtaanval, het ministerie van Volksgezondheid is daarbij ook geraakt. Onder meer medisch personeel van het ministerie is gewond geraakt, de toestand van sommigen van hen is kritiek, aldus plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Yousef Abu al-Rish.

    Volgens een woordvoerder van het ministerie in de door Hamas geleide enclave dreigen de Israëlische aanvallen "de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid te ondermijnen ten tijde van de Covid-pandemie". Door de aanvallen kunnen de tests in het laboratorium niet doorgaan. Voordat het geweld vorige week in Gaza oplaaide werden er dagelijks zo'n 1.600 mensen getest op corona.

    Gaza heeft tot nu toe 122.000 doses coronavaccins ontvangen op 2 miljoen inwoners. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is de helft van de vaccins nog niet toegediend. De WHO zegt dat 103.000 mensen positief zijn getest op coronavirus in Gaza, van wie er meer dan 930 zijn overleden.

    Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

  27. VN-Veiligheidsraad overlegt vandaag weer over situatie in Israël

    De VN-Veiligheidsraad overlegt vandaag weer over het conflict tussen Israël en Hamas. Diplomaten zeggen dat het overleg wederom achter gesloten deuren plaatsvindt.

    "De situatie wordt steeds slechter. Onschuldige burgers worden nog steeds gedood. We herhalen daarom: stop met schieten. Beëindig de vijandigheden nu", staat in een conceptverklaring van de Noorse afvaardiging in de Veiligheidsraad.

    Het wordt het vierde overleg in ruim een week tijd over de gespannen situatie. De Verenigde Staten hebben dwarsgelegen bij drie gezamenlijke verklaringen. De andere veertien landen waren voor de verklaring, maar de VS stemden tegen. De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël.

    In de verklaringen werden de zorgen uitgesproken over het toenemende geweld en over de kolonisatie van Palestijnse gebieden door Joodse kolonisten.

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken belde maandag met zijn Israëlische collega Gabi Ashkenazi over het oplossen van het conflict.

  28. Israël reageert op beschietingen vanuit Libanon

    Op Twitter zegt het Israëlische leger dat zes raketten werden afgevuurd vanuit Libanon richting het noorden van Israël, maar dat ze allemaal neerkwamen op Libanees grondgebied. Een bron in Libanon zegt dat maandagavond drie raketten werden afgevuurd richting Israël. 

    Honderden aanhangers van de militante Libanese beweging Hezbollah en andere betogers waren eerder in de Libanese hoofdstad Beiroet op straat gekomen uit steun voor de Palestijnen. Ze riepen onder meer "Tel Aviv, we komen". Vrijdag werd minstens één Libanese betoger door het Israëlische leger doodgeschoten op Israëlisch grondgebied.

    De sjiitische Hezbollah-beweging heeft een sterke band met Iran, erfvijand van Israël. De militie van Hezbollah controleert onder meer de grensstreek met Israël. Daar waren al geregeld spanningen, met in 2006 zelfs een oorlog. 

    Lees meer.

  29. WHO: 'Bescherming van medische infrastructuur is absolute noodzaak'

    Het beschermen van de medische infrastructuur en van het gezondheidspersoneel is een "absolute noodzaak in alle omstandigheden". Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gezegd in een reactie op het geweld tussen het Israëlische leger en Hamas.

    "Het is essentieel dat de internationale humanitaire normen volledig worden nageleefd", verklaarde Tedros maandag tijdens een persbriefing in Genève. "Ik roep alle partijen op om het respect voor deze vitale wetten te verzekeren." 

    De WHO-topman wijst erop dat "de recente escalatie van het conflict heeft geleid tot tientallen incidenten waarbij medisch personeel en gezondheidsfaciliteiten zijn betrokken". "Bovendien zijn coronatests en vaccinatie zwaar getroffen, wat gezondheidsrisico's voor de hele wereld doet ontstaan."

    "Alle aanvallen op alles wat met gezondheid te maken heeft moeten onmiddellijk ophouden", verklaarde ook Michael Ryan, het hoofd van het noodhulpprogramma van de WHO. De toegang tot de zorg moet gewaarborgd blijven, besluit hij.

  30. 'Regering-Biden keurt wapenverkoop van meer dan 700 miljoen dollar aan Israël goed'

    De regering-Biden heeft een wapenverkoop van meer dan 700 miljoen dollar aan Israël goedgekeurd. Dat heeft de krant Washington Post maandag op gezag van drie ingewijden op Capitol Hill gemeld.

    Het gaat om een verkoop door Boeing van precisiegeleide wapens. De waarde bedraagt 735 miljoen dollar.

    Het Congres is officieel op de hoogte gesteld op 5 mei, vijf dagen voor de start van de vijandelijkheden tussen Israël en de islamistische organisatie Hamas in Gaza.

    Volgens de Washington Post hebben sommige Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden wenkbrauwen gefronst, waar een meerderheid in het Congres voorheen het standpunt steunde dat Israël het recht heeft om zich tegen Hamas te verdedigen. Die eerder kritische parlementsleden willen nu meer weten over de verkoop en de timing ervan.

    Parlementsleden hebben na de officiële notificatie aan het Congres vijftien dagen de tijd om zich tegen zo een verkoop te verzetten via een niet-bindende resolutie, weet de krant.

  31. Al 200 Palestijnen omgekomen

    Sinds de vijandelijkheden tussen Israël en de Palestijnen in Gaza een week geleden begonnen, zijn in de enclave al 200 mensen omgekomen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid in Gaza bekend, volgens de Israëlische krant Haaretz.

    Onder de dodelijke slachtoffers zijn 59 kinderen. Er zijn ook 1.305 gewonden.

    Aan Israëlische zijde hebben de raketten vanuit Gaza al aan 10 mensen het leven gekost, onder wie een kind. Er vielen ook 294 gewonden.

  32. 'Al 100 kilometer tunnels van Hamas vernietigd'

    Het Israëlisch leger (IDF) meent al ongeveer 100 kilometer van het tunnelnetwerk van Hamas in de Gazastrook te hebben vernietigd. Dat zegt legerwoordvoerder Jonathan Conricus.

    Volgens het IDF heeft Hamas jaren gewerkt aan het honderden kilometers lange tunnelsysteem, dat bedoeld is om strijders, munitie en voedsel doorheen Gaza te vervoeren.

    De jongste Israëlische annvallen waren tegen strategisch belangrijke zones gericht zoals knooppunten in het tunnelsysteem. Het grootste deel van de tunnels bevindt zich onder Gaza-stad en in het noorden van de Palestijnse enclave. 

  33. Israël doodt militaire commandant Palestijnse Islamitische Jihad

    Het Israëlische leger heeft een hooggeplaatste militaire commandant van de Palestijnse organisatie Islamitische Jihad gedood. Het zou gaan om Hasem Abu Harbid, het hoofd van het noordelijk commando van de militante organisatie, en het brein achter meerdere aanslagen op Israëlische burgers en soldaten.

    n 2019 had Israël al Baha Abu Al Ata, de militaire leider van Islamitische Jihad, gedood. Daarop volgden massale raketaanvallen op Israëlische steden en tegenaanvallen van de Israëlische luchtmacht.

    Islamitische Jihad is een alliantie van verschillende splintergroeperingen die dezelfde strijd voert als Hamas, maar onafhankelijk opereert en nauwe banden met Iran onderhoudt.

  34. Tienduizenden Palestijnen hebben hun huizen in Gaza ontvlucht

    Zo’n 42.000 Palestijnen in de Gazastrook zijn op de vlucht geslagen voor aanhoudende Israëlische bombardementen. De mensen verlaten hun huizen op zoek naar een veilige plaats in het dichtbevolkte gebied. Dat meldt het UNRWA, de VN organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. De organisatie heeft vijftig scholen opengesteld om onderdak te bieden.

    Lees meer.

  35. Israëlisch leger: ongeveer 3.150 raketten vanuit Gaza afgevuurd

     Zowat een week na de start van de beschietingen hebben militante Palestijnen volgens het Israëlische leger (IDF) vanuit de Gazastrook tot vanmorgen 7 uur Belgische tijd ongeveer 3.150 raketten in de richting van Israël afgevuurd.

    Zowat 460 projectielen zijn nog in het kustgebied van Gaza zelf neergekomen. Het raketafweersysteem Iron Dome heeft een interceptiegraad van ongeveer 90 procent.

    Ter vergelijking: tijdens de 51-daagse Gaza-oorlog in 2014 zijn er in totaal 4.481 raketten op de joodse staat afgevuurd;

    Het IDF zei vanmorgen niets nieuwe over zijn aantal aanvallen in de Gazastrook. Die zijn ook gedurende de nacht van zondag op maandag doorgegaan.

    In de enclave hebben ongeveer 42.000 Palestijnen omwille van de grootschalige luchtaanvallen hun huizen verlaten. Ze zoeken bescherming in vijftig scholen van de VN-hulporganisatie UNRWA, aldus een woordvoerder. Meer dan 2.500 mensen zijn vanwege de vernietiging van hun huizen dakloos geworden

    Het IDF zegt enkel doelwitten van Hamas aan te vallen en die bevinden zich gedeeltelijk in woongebieden. De luchtmacht zegt er alles aan te doen om slachtoffers onder de burgerbevolking te vermijden.

  36. Opnieuw tientallen Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

    Het Israëlische leger heeft in de nacht van zondag op maandag opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat hebben getuigen in de Palestijnse enclave gemeld: enkele inwoners hadden het over een ongezien harde aanval. Volgens de plaatselijke autoriteiten werden honderden gebouwen beschadigd. Van gewonden werd geen melding gemaakt.

    Journalisten van het Franse persagentschap AFP stelden vast dat op verschillende plaatsen in Gaza raketten zijn gevallen en dat er op verschillende plekken sprake is van stroomstoringen. De Israëlische luchtmacht zei in een korte verklaring dat gevechtsvliegtuigen “terroristische doelwitten” aan het bombarderen waren in de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger was een complex van de inlichtingendienst van Hamas een van de doelwitten van de aanvallen. Palestijnse militanten zouden dan weer onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon. Er is vanuit beide kanten nog niets bekend over eventuele slachtoffers.

  37. Palestijn rijdt in op Israëlische controlepost in Jeruzalem: zes agenten gewond, politie schiet dader dood

    Een Palestijn is vandaag met een wagen ingereden op een Israëlisch checkpoint in Jeruzalem. Bij de aanslag raakten zes Israëlische agenten gewond. De dader werd door de politie doodgeschoten.

    Beeld EPA

    Het incident gebeurde in Sheikh Jarrah, een overwegend Palestijnse wijk in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem. Israël beschouwt de wijk als haar grondgebied en probeert er Palestijnen uit hun huizen te zetten ten voordele van Israëlische kolonisten. De onteigeningen zijn momenteel het voorwerp van een rechtszaak.

    Op beelden is te zien hoe de wagen van de Palestijn met hoge snelheid inrijdt op de blokkade. Volgens de politie ging het om een opzettelijke aanslag. Agenten openden daarop het vuur en doodden de bestuurder.

    Over zijn precieze identiteit is nog niets bekend. Een woordvoerder van de militante Palestijnse beweging Hamas noemde de aanslag al “een heldhaftige en gedurfde operatie”.

    Hamas startte maandag met raketaanvallen op Israël na weken van spanningen over mogelijke uithuiszettingen in Sheikh Jarrah en confrontaties tussen de politie en Palestijnen aan de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem.

    Israëlische politie bracht ‘s nachts een mobiele kraan ter plaatse om betonnen blokkades op te werpen. Op die manier werd de toegang tot de plaats waar de uithuiszettingen zouden gebeuren afgesloten, alsook een tombe waar een joodse hogepriester uit de oudheid begraven zou liggen, Simon de Rechtvaardige. 

  38. Zowat 1.000 aanwezigen op mars voor Palestina in Gent

    In Gent zijn zowat 1.000 Palestijnse sympathisanten verzameld op de Korenmarkt, in het centrum van de stad. De demonstratie was niet aangevraagd en de oproep was op sociale media door de organisatoren verwijderd. Toch zakte rond 16 uur een grote massa volk af naar de plaats en moest de politie gedogen.

    Een geannuleerd Facebook-evenement voorspelde een honderdtal demonstranten die het geweld in het Midden-Oosten wilden aankaarten tijdens een 'March For Palestine'. Maar de politie telde zondag tussen 16 uur en 17 uur zowat 1.000 aanwezigen. Een onverwacht hoge opkomst maar de politie trad terughoudend op om de situatie niet te laten escaleren.

    Beeld BELGA

    Zowel de politie als Gents burgemeester Mathias De Clercq beklemtonen dat er geen goedkeuring is verleend voor de demonstratie. "De manifestatie was niet aangevraagd maar gezien de ruime opkomst is in overleg met de politie besloten om deze te gedogen", klinkt het in een reactie later op de avond.

    Rond 19.15 uur zijn de laatste demonstranten huiswaarts getrokken en er zijn geen grote incidenten meer gemeld. Enkele vlaggen zouden in brand gestoken zijn en uit beelden blijkt dat de afstandsmaatregelen niet zijn nageleefd.

    Ook in andere steden werd zondag gedemonstreerd voor de Palestijnse zaak maar met een lagere opkomst. 

  39. Ongeveer 3.100 raketten vanuit Gazastrook afgevuurd

    Palestijnse militanten in de Gazastrook hebben sinds maandagavond ongeveer 3.100 raketten op Israël afgevuurd, zo heeft het Israëlisch leger (IDF) zondagavond laten weten.

    Het Iron Dome interceptiesysteem kon er ongeveer 1.210 onderscheppen, ongeveer 450 konden Israël niet bereiken en kwamen in het kustgebied terecht.

    Het IDF reageerde door vooral vanuit de lucht doelen in de Gazastrook te bestoken. Onlangs was sprake van ongeveer 650 aanvallen.

  40. China roept VN-raad op tot actie voor de-escaleren crisis Gazastrook: ‘Tweestatenoplossing herbevestigen’

    De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) opgeroepen stappen te ondernemen voor een snelle de-escalatie van het geweld tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging in Gaza. Wang Yi gaf de VS de schuld van het gebrek aan actie van de Raad tot nu toe.


    Chinees buitenlandminister Wang Yi.Beeld AP
  41. 26 Palestijnen overleden bij aanval op huis van Hamas-leider

    Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag het huis van Yehya al-Sinwar, de leider van de politieke en militaire vleugels van Hamas in de Gazastrook, gebombardeerd. Daarbij zouden 26 Palestijnen omgekomen zijn.

    Het huis van al-Sinwar was een van de doelwitten van een nieuwe golf luchtaanvallen, waarbij volgens de autoriteiten in Gaza 26 Palestijnen, onder wie acht kinderen, omkwamen. Er zouden ook vele gewonden zijn. De aanvallen kwamen kort nadat Hamas opnieuw raketten afvuurde op de Israëlische kuststad Tel Aviv.

  42. Joodse en Arabische knokploegen geven vierde Gaza-oorlog nieuwe dimensie

    De vierde Gazaoorlog is aangebroken. In veel opzichten lijkt die op de eerdere drie. Eén ding is anders: de strijd die in de Israëlische steden zelf is ontbrand. De onvermijdelijke uitkomst van een nimmer opgelost conflict?

    Lees nu de analyse.

    Beeld AP
  43. Israël gaat ‘zo lang als nodig is’ door met luchtaanvallen

    Israël gaat onverminderd door met luchtaanvallen op de Gazastrook, “zo lang als nodig is”. Dat zei premier Benjamin Netanyahu in een televisietoespraak.

    Netanyahu meldt dat de militaire operatie in de Gazastrook nog niet voorbij is. “Wij zijn niet de partij die de schuld draagt voor deze confrontatie. Dat zijn degenen die ons aanvallen”, aldus de premier. “We zitten nog midden in deze operatie. Het is nog niet voorbij. Deze operatie zal doorgaan zo lang als nodig is.”

    Premier Benjamin Netanyahu.Beeld twitter @IsraeliPM
  44. Nieuwe nacht geweld: Israël voert bombardement uit op huis van Hamas-leider, opnieuw raketten op Tel Aviv vanuit Gaza

    Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag het huis van Yehya al-Sinwar, de leider van de politieke en militaire vleugels van Hamas in de Gazastrook, gebombardeerd. Hamas heeft op zijn beurt weer raketten afgevuurd op de Israëlische metropool Tel Aviv.

    Rond middernacht ging het luchtalarm af in Tel Aviv. Israëli’s renden naar schuilkelders toen sirenes hen waarschuwden voor inkomend raketvuur in Tel Aviv en zijn voorsteden. Ongeveer 10 mensen raakten gewond tijdens het rennen naar schuilplaatsen, zeiden medici.

    Het Israëlische luchtafweersysteem haalt de meeste raketten vanuit Gaza uit de lucht.Beeld Photo News

    “Hamas heeft aangekondigd dat het om middernacht raketten zal afvuren op Tel Aviv”, twitterde het Israëlische leger eerder. “Dreigen om een stad als doelwit uit te kiezen - om de bevolking te terroriseren - is op zichzelf al een schending van het internationaal recht. Als Hamas zijn dreigement uitvoert, zal het opnieuw het internationaal recht schenden door burgers als doelwit te kiezen”, stond in het twitterbericht.

    Daarna voelde Israël luchtaanvallen uit op Gaza. Volgens Palestijnse gezondheidsautoriteiten zouden er 3 Palestijnen zijn omgekomen en velen gewond geraakt. 

    Rookpluimen na Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook.Beeld Photo News
  45. Manifestanten in Brussel beschuldigd van antisemitische slogan: wat is er exact geroepen?

    Op videobeelden is te zien hoe manifestanten op de pro-Palestijnse betoging in Brussel een Arabische slogan roepen. ‘Puur antisemitisme’, zegt de Liga Tegen Antisemitisme. N-VA-Kamerleden Theo Francken en Darya Safai delen hun verontwaardiging. Wat is er exact geroepen?

    Lees meer.

    Beeld Damon De Backer
  46. ‘Mijn ouders kregen een sms dat het gebouw gebombardeerd ging worden’: Belgische Israëli's en Palestijnen

    Belgische Palestijnen en Israëli’s kijken al dagen met lede ogen toe hoe een spiraal van geweld door het Midden-Oosten trekt. Hoe beleven zij het hoogoplopende conflict? ‘Ik voel me zwaar gefrustreerd en ook schuldig tegenover mijn familie.’

    Lees de getuigenissen.

    Belgische Palestijnen en Israëli's.Beeld DM
  47. Iran zegt Hamas te zullen steunen in strijd tegen Israël

    Iran heeft de Palestijnse beweging Hamas zijn steun toegezegd in het conflict met Israël rond de Gazastrook. In een telefoontje met Hamas-leider Ismail Haniyeh verzekerde de commandant van de al-Quds Brigade, generaal Esmail Qa’ani, de Palestijnse beweging van zijn volledige steun, zo berichten Iraanse staatsmedia. Hamas nam Israël zaterdagnacht opnieuw onder vuur, aldus het Israëlische leger.

  48. Dodentol van conflict loopt op: 148 Palestijnen overleden, Israël telt 10 slachtoffers

    Israëlische lucht- en artillerieaanvallen op Gaza hebben sinds maandag 148 mensen gedood, onder wie 41 kinderen, en nog eens 1100 mensen zijn gewond geraakt, zeggen gezondheidsfunctionarissen. Vanuit de Gazastrook zijn minstens 2300 raketten afgevuurd op Israël, waardoor tien mensen omkwamen, onder wie twee kinderen en een soldaat. Meer dan 560 Israëli’s raakten gewond. Het Israëlische luchtverdedigingssysteem Iron Dome heeft veel raketten onderschept. Het leven in de steden Tel Aviv en Jeruzalem ligt deels stil.

    De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn naar nieuwe dieptepunten gedreven door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Ze moeten zoals vaker in de bezette gebieden plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het leidde tot felle protesten bij de al-Aqsamoskee en beschietingen over en weer tussen strijders van onder meer de beweging Hamas in Gaza en de Israëlische strijdkrachten.

    Sinds het begin van de week bestoken de militaire factie van Hamas en andere gewapende Palestijnse groepen Israël met raketten en bombardeert het Israëlische leger de Gazastrook. Het gaat om het ergste geweld in de regio sinds 2014.

  49. Wijkt Biden af van de Amerikaanse pro-Israëlkoers? ‘Hij gaat net zo teleurstellen als Obama destijds’

    President Joe Biden stelt progressieve Amerikanen teleur met zijn voortzetting van het aloude pro-Israëlbeleid en een gebrek aan empathie voor Palestijnse slachtoffers in Gaza. Maar 180 graden draaien is ook niet zo eenvoudig, ziet Amerika-correspondent Michael Persson. ‘Dan ben je diplomatiek gezien geen betrouwbare partner.’

    Lees het gesprek met de Amerikaanse correspondent.

    President Joe Biden.Beeld AFP
  50. Mis geen enkele update met de ochtendbrief van De Morgen

Waar komt dit conflict vandaan?

Door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem zijn de Israëlisch-Palestijnse spanning weer hoog opgelopen. De Arabieren moeten zoals vaker in de bezette gebieden plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het leidde tot felle protesten bij de al-Aqsamoskee en beschietingen over en weer tussen strijders van onder meer de beweging Hamas in Gaza en de Israëlische strijdkrachten.