Limburgse chauffeurs van De Lijn rijden vrijdag opnieuw, maar sluiten acties niet uit

© Chris Nelis

De chauffeurs van De Lijn in de provincie Limburg zullen vrijdag opnieuw uitrijden, al sluiten de vakbonden niet uit dat er toch nog enkele chauffeurs verder zullen staken. De bussen van De Lijn reden donderdag niet uit nadat een chauffeur woensdagavond in Genk het slachtoffer werd van zware agressie na een opmerking tegen een passagier.

cn

De staking ontstond nadat een chauffeur een van zijn passagiers had aangesproken omdat die aan het vapen was. Daarop kreeg de man rake klappen van de vaper en een kompaan. De bestuurders van de vervoersmaatschappij zijn niet te spreken over het voorval en hebben donderdagochtend dan ook spontaan het werk neergelegd.

Donderdag zaten zowel de directie van De Lijn als de vakbonden meermaals samen om maatregelen tegen het toenemende geweld tegen chauffeurs te bespreken. Veel kwam er volgens de vakbondsafgevaardigden echter niet uit de bus. Zij eisten dat de bussen zouden worden uitgerust met een afgesloten bestuurderspost, er meer controles zouden komen en dat de camera’s in alle bussen zouden werken.

‘De eisen die we gesteld hebben, zijn op papier gezet maar er moeten via de Vlaamse regering budgetten voor vrijgemaakt worden’, zo laat Leon Versluys van ACOD De Lijn Limburg weten. ‘Dit zal door de nationale secretarissen besproken worden op het kabinet van onze minister Lydia Peeters, en wij vragen hier ook de steun van de Lijn.’

In een reactie laat de Lijn weten dat ze begrip heeft voor de staking van donderdag maar dat ze wel betreurt dat reizigers in heel Limburg donderdag de dupe waren van de spontane staking en dat uitgerekend op een moment dat de examenperiode op gang komt.

‘Werkelijk iedereen bij De Lijn is getroffen en geshockeerd door de agressie waarvan onze collega het slachtoffer werd’, aldus woordvoerster Karen Van der Sype. ‘Elke vorm van agressie is totaal onaanvaardbaar voor De Lijn. Onze personeelsleden dienen in alle veiligheid hun werk, zijnde een publieke taak, te kunnen uitvoeren. Er is dan ook geen enkel excuus voor de ernstige feiten waarvan één van onze chauffeurs voorbije woensdagavond in Genk het slachtoffer werd. De Lijn doet er alles aan om, samen met de politie, de identiteit van de daders te achterhalen en ervoor te zorgen dat zij verantwoording zullen moeten afleggen. Zo werden onder meer videobeelden uit de stationsomgeving opgevraagd om te proberen de daders te identificeren. Deze beelden leverden niet meteen iets op, maar ondertussen is er toch een spoor naar de daders.’

Tijdens de verschillende overlegmomenten werd er door de directie van De Lijn regelmatig verwezen naar het uitgebreid Veiligheidsplan. Maatregelen in het kader van dit plan zijn bijvoorbeeld de inzet van lijncontrole, inzetten op camera’s op de voertuigen, inzetten op afsluitbare stuurposten in de voertuigen en een samenwerking met verschillende externe partijen.

In het najaar ‘22 startte De Lijn al met een test met meer afsluitbare stuurposten in de bussen. Na evaluatie van deze test wordt vanaf april de uitrol op een dertigtal bussen in de Vlaamse Rand uitgevoerd. In een later stadium worden ook de andere bussen uitgerust. Daarnaast werkt De Lijn aan een plan rond efficiëntere inzet van controles en extra controleurs.