Direct naar artikelinhoud
ReligieUpdate

Imam moet België verlaten na homofobe uitspraken, Somers wil erkenning moskee Houthalen-Helchteren intrekken

Imam moet België verlaten na homofobe uitspraken, Somers wil erkenning moskee Houthalen-Helchteren intrekken
Beeld Photo News

Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) start de procedure om de erkenning van de Yesil Camii moskee in Houthalen-Helchteren op te heffen. Dat doet hij na advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Er zou sprake zijn van homofobe uitspraken. Staatssecrataris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft beslist om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen.

en

De moskee Yesil Camii in Houthalen-Helchteren dreigt haar erkenning te verliezen omwille van het verspreiden van haatdragende en discriminerende boodschappen ten aanzien van de LGBT-gemeenschap, luidt het in een persbericht van het kabinet van minister Somers.

De imam deelde op zijn Facebook een bericht dat op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt, klinkt het.

Hij zou ook een bericht hebben gedeeld waarin hij zegt achter Ali Erbas te staan. Erbas is de directeur van Diyanet in Turkije en viel de LGBT-gemeenschap aan in een controversiële toespraak tijdens het vrijdaggebed. De imam van de moskee in Houthalen-Helchteren zou bovendien iemand bedankt hebben die reageerde op het bericht dat “homoseksualiteit een virus is van het kapitalisme en de democratie”.

De Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren.Beeld Google Maps

Bedreiging maatschappij

Daarnaast deelde de officiële Facebookpagina van de moskee, volgens het kabinet van minister Somers, een lang bericht van de Turkse Diyanet waarin er werd uitgelegd dat homoseksualiteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en zo dus één van de grootste bedreigingen is voor de maatschappij.

“We hebben een reglementair kader dat bepaalt wat lokale geloofsgemeenschappen moeten doen om een erkenning te krijgen en te behouden. Wie ingaat tegen grondrechten vervat in de Grondwet en het EVRM kan deze erkenning verliezen”, zegt minister Somers. “Dat is in het belang van alle moslims en bij uitbreiding alle gelovigen in Vlaanderen die de beleving van hun religie wel verzoenen met onze democratische rechtsstaat.”

De provincieraad, de gemeenteraad, het representatief orgaan, het betrokken eredienstbestuur en de federale minister van Justitie moeten nu binnen de 60 dagen een advies verlenen aan minister Somers rond de opheffing van de erkenning. “Zo bekomen we alle informatie en respecteren we ook het recht op verdediging. Op basis van het volledige dossier zal ik ter zake een beslissing ten gronde nemen. Zo schrijft de erkenningsregeling het ook voor”, besluit de Open Vld-minister.

‘Ernstig beraden’

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren “zal zich ernstig beraden” over de Yesil Camii moskee in de gemeente, laat burgemeester Alain Yzermans (sp.a) weten.

“Discriminerende boodschappen die tegen de democratische rechtsstaat ingaan, zijn onwettelijk”, zegt burgemeester Yzermans. “Onze gemeente draagt gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Wij komen al jaren op voor de gelijke rechten van iedereen ongeacht religie, afkomst, geaardheid... Hier wordt niet aan getornd.”

‘Ernstig beraden’
Beeld Photo News

Verblijfsvergunning

Staatssecrataris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft beslist om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen. “Wie haat komt zaaien in onze maatschappij heeft hier geen plaats.”

De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg in oktober 2020 een aanvraag om de verblijfs- en arbeidsvergunning van de imam in kwestie te verlengen. Daarop voerde de DVZ een onderzoek uit, waaruit is gebleken dat de betrokkene de openbare orde of de nationale veiligheid kan schaden, stelt Mahdi in een persbericht.

De verblijfsvergunning van de man wordt daarom niet verlengd, klinkt het. Tegelijkertijd krijgt de imam ook het bevel om het grondgebied te verlaten.

Die beslissing werd midden december 2020 al genomen, maar de betrokkene krijgt altijd het recht om gehoord te worden. Dat gebeurde midden januari, maar er was geen sprake van nieuwe elementen die de beslissing konden beïnvloeden, klinkt het. De DVZ heeft de beslissing vandaag overgemaakt aan de gemeente van de betrokkene.

“Het stigmatiseren van de holebigemeenschap en dit soort boodschappen verder verspreiden kunnen wij niet tolereren”, zegt Mahdi. Ik til zwaar aan homofobe uitspraken die gebeuren binnen een geloofsgemeenschap. Als imam heb je een voorbeeldfunctie en al zeker als je ooit het recht hebt gekregen om in België te komen werken. Wie zich niet aan onze waarden wil houden, moet daar de gevolgen van dragen.”