Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Partij van Puigdemont wil geen "unilaterale" onafhankelijkheid

Marta PascalBeeld EPA

De separatistische partij van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont geeft voortaan de voorkeur aan onderhandelingen met de Spaanse staat, boven een unilaterale afscheiding. 

Dat heeft Marta Pascal, de coördinatrice van de Catalaanse regeringspartij PDeCAT donderdag gezegd. Het "bilateralisme is noodzakelijk", verklaarde Pascal op de Spaanse radiozender Cadena Ser, waarmee ze de berichten in de media bevestigde dat haar partij en Catalaans Republikeins Links (ERC), de twee belangrijkste voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid, overwegen om de unilaterale afscheiding uit hun programma te halen.

'We moeten met meer zijn'
Martha Pascal

Voor de onafhankelijkheid zijn twee voorwaarden niet ingevuld om een effect te hebben en een voldoende grote meerderheid, zei ze. "We moeten met meer zijn", zei Pascal.

Catalaanse crisis

Op 27 oktober stemde het Catalaanse parlement voor de onafhankelijkheid van Catalonië, een eenzijdige verklaring nadat Madrid de regio onder toezicht plaatste. Dat ontketende een ongeziene politieke crisis in Spanje, en momenteel zit meer dan de helft van de afgezette Catalaanse regering in voorlopige hechtenis voor onder meer rebellie.

'Nu is het proces van de opbouw van de republiek begonnen, we willen dat erover onderhandeld wordt'
Roger Torrent, woordvoerder ERC

Madrid heeft nieuwe verkiezingen uitgeroepen voor 21 december en ook de onafhankelijkheidspartijen doen mee. De verkozenen van ERC, die vinden dat er meer steun moet verworven worden onder de Catalanen, stellen zich niettemin harder op dan Puigdemonts partij. "Nu is het proces van de opbouw van de republiek begonnen, we willen dat erover onderhandeld wordt", verklaarde woordvoerder Roger Torrent, die zei dat de verkiezingen vergeleken kunnen worden met een referendum. "We roepen daarom de Spaanse regering op om de resultaten te aanvaarden."

In een poging om de Catalaanse crisis te beteugelen, zou Spanje bereid zijn om te praten over een grondwetshervorming die de Catalanen meer autonomie moet geven. Zo zou Madrid overwegen om Catalonië haar eigen belastingen te laten innen en uitgeven, zoals Baskenland dat nu al mag. 

Peilingen

Bij de laatste regionale verkiezingen van september 2015 behaalden de separatistische partijen de meerderheid van de zetels, met 47,8 procent van de stemmen. De partijen die de onafhankelijkheid niet of niet openlijk nastreven behaalden met 51 procent de meeste stemmen.

De peilingen geven aan dat de Catalanen nog steeds verdeeld zijn over de onafhankelijkheidskwestie, en voorspellen resultaten gelijkaardig aan die van 2015. Het ERC ligt wel op kop.