Direct naar artikelinhoud
Milieu

Voor het eerst in kaart: meer dan 2.000 illegale mijnen in Amazone

Een van de grote oorzaken van de ontbossing van het Amazonewoud is de ontginning van goud.Beeld rv

In het Amazonewoud is op minstens 2.313 verschillende plaatsen illegale mijnbouw vastgesteld. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door acht milieuorganisaties uit de regio. Voor het eerst wordt het probleem op zo’n grote schaal in kaart gebracht.

Eén blik op de kaart van The Looted Amazon liegt er niet om: illegale mijnbouw gebeurt in elke hoek van het Amazonewoud. Via acht milieuorganisaties uit de zes Amazonelanden werd nu voor het eerst een grote databank opgesteld van de illegale mijnen. Ze verzamelden hun informatie via lokale milieuorganisaties, inheemse stammen, satellietbeelden en nieuwsartikels.

Illegale mijnbouw is een hardnekkig probleem in het Amazonegebied. Het zorgt voor ontbossing en voor vervuiling van de rivieren

De kaart toont in totaal 2.313 sites waar illegaal goud, coltan en diamant wordt ontgonnen. Verder toont ze 245 grotere ontginningsgebieden en 30 rivieren die als route worden gebruikt om de mineralen te vervoeren. De meerderheid van de mijnsites ligt in Venezuela, ten minste 1.899, maar de grotere ontginningsgebieden liggen vooral in Brazilië en in Peru. In het Peruviaanse district Madre de Dios, aan de grens met Brazilië, is het Amazonewoud het sterkst gedegradeerd. 

De illegale mijnen liggen vooral in Venezuela, toont de kaart van The Looted Amazon.Beeld RV

Illegale mijnbouw is een hardnekkig probleem in het Amazonegebied. Het zorgt voor ontbossing en voor vervuiling van de rivieren. Door het gebruik van kwik wordt dikwijls ook de gezondheid van de lokale bevolking bedreigd. Vooral de ontginning van goud stijgt de laatste jaren exponentieel, zeggen de onderzoekers. 

Sinds 2007 brengt het ‘Amazon Georeferenced Socio-Environmental Information Network (RAISG)’ milieu-experts uit de zes Amazonelanden samen. Ze noemen hun cijfers slechts een deel van de echte omvang van het probleem. Kleinschalige mijnbouw blijft vaak nog altijd onder de radar.