Direct naar artikelinhoud
Regie der Gebouwen

Gehuurde gebouwen die grotendeels leegstaan? Regie der Gebouwen ontkent

De WTC III-toren, een van de gebouwen die de overheid huurt.Beeld BELGA

Een informaticasysteem dat dateert van 1983 en personeel dat niet de juiste opleiding heeft. Een extern rapport legt de malaise bij de Regie der Gebouwen bloot. Er is ook sprake van gehuurde gebouwen die grotendeels leegstaan, maar die info wordt weerlegd door de Regie.

en

Gerechtsgebouwen, gevangenissen en de vele kantoorgebouwen voor de overheidsdiensten. Ze worden allemaal beheerd door de Regie der Gebouwen, de vastgoedmogol van de overheid. In totaal goed voor 1.050 gebouwen of 7,3 miljoen vierkante meter. Zowat 40 procent van het patrimonium wordt gehuurd.

De Regie der Gebouwen sleept al jaren een kwalijke reputatie met zich mee. Na een kritisch rapport van het Rekenhof komt consultancybedrijf Deloitte met een externe doorlichting, die wordt besproken in de Kamer. De conclusies zijn hard.

Zo is slechts 16 procent van alle gebouwen die de overheid beheert, in kaart gebracht. Over welke oppervlakte gaat het? Hoeveel ambtenaren zijn er aan het werk? Is er nog plaats over voor andere activiteiten? Een duidelijk overzicht ontbreekt.

Eurostation

Volgens CD&V-parlementslid Franky Demon staan ook heel wat van de 590 gehuurde gebouwen (deels) leeg. Ruim 256 gebouwen worden voor minder dan de helft bezet, stelt hij. "Dit is geen toonbeeld van een efficiënte overheid."

De Regie der Gebouwen weerlegt de cijfers. In een mededeling geeft ze aan dat minder dan 2 procent van de gehuurde gebouwen vandaag niet wordt benut en dat in 9 procent werken aan de gang zijn. "In de vastgoedsector is dit percentage aan tijdelijk niet-benutte kantooroppervlakte courant." 

Informatica uit 1983

In de doorlichting van Deloitte komt ook de informatica aan bod. Voor de boekhouding draait de Regie nog steeds op een systeem dat dateert uit 1983, zo stipt Deloitte aan. Maar ook een degelijk hr-programma om het personeel in kaart te brengen, ontbreekt.

Daar ligt een ander belangrijk pijnpunt. Heel wat van de personeelsleden hebben niet de juiste opleiding of achtergrond. Terwijl er nood is aan juristen en financiële experts, zijn die nauwelijks aan boord.

'Als een vzw deze cijfers voorlegt, wordt die meteen opgedoekt'
Kristof Calvo, fractieleider Groen

"Als een vzw dit rapport voorlegt, wordt die meteen opgedoekt", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Terwijl het hier over bijzonder veel geld en een belangrijke organisatie gaat. Minister Jan Jambon (N-VA) had veel sneller kunnen ingrijpen."

Werk van lange adem

Dat hij sneller had kunnen ingrijpen, ontkende Jambon in De ochtend op Radio 1. "In het begin van de legislatuur hebben we een doorlichting opgestart. Intussen is de studie afgelopen en zijn er enkele aanbevelingen gedaan. Met die aanbevelingen ben ik naar de regering gedaan. Die heeft enkele weken geleden het licht op groen gezet. Dit is het eindpunt van een proces."

Jambon sloot net voor de paasvakantie binnen de regering een akkoord om de Regie der Gebouwen om te vormen naar een nv van publiek recht, zoals in het verleden ook met Proximus en Bpost is gebeurd. 

Hij erkent de manco's. "De context is wat ze is", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Maar we hebben nu een gigantische transitie uitgewerkt, zonder grote schokken."