Jonas Roosens

Luchthaven Deurne 5 weken dicht in najaar voor werken aan start- en landingsbaan, Borsbeek: "Paaltjes om baan te markeren"

In het najaar zal de luchthaven van Deurne 5 weken sluiten. Het asfalt van de start- en landingsbaan moet vervangen worden. Ook de afwatering wordt vernieuwd. Volgens luchthavenbeheerder LOM blijft de baan even lang en even breed. "We gaan vlaggetjes zetten om ze goed te markeren", zegt de burgemeester van Borsbeek Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek).

Van 19 september tot 22 of 25 oktober zal de luchthaven van Deurne sluiten voor alle vliegverkeer. Dat komt omdat de start- en landingsbaan vernieuwd moet worden. "Er komt een volledig nieuwe asfaltlaag over de volledige lengte van de baan. De baan blijft even lang en even breed. De afwatering van de baan zal ook volledig vernieuwd worden", zegt Bruno De Saegher (N-VA), voorzitter van de LOM (Luchthavenontwikkelingsmaatschappij), die in opdracht van de Vlaamse overheid de infrastructuur van de luchthaven beheert.

In de buurt heerst de vrees dat de start- en landingsbaan verbreed zal worden, om meer vliegtuigen te kunnen ontvangen. Dat wordt met klem ontkend. "Dat is nooit de bedoeling geweest en dat is ook nooit gebeurd in het verleden. De baan blijft ook op dezelfde plaats liggen." 

Het is nooit de bedoeling geweest om te verlengen of te verbreden. De baan blijft ook op dezelfde plaats liggen

Bruno De Saegher, LOM

In het verleden werden er wel al bouwmisdrijven vastgesteld op de luchthaven. Er loopt nog een zaak bij het hof van beroep. "De uitspraak daarvan verwachten we binnenkort", zegt Dis Van Berckelaer, de burgemeester van Borsbeek. "Er wordt nog bijkomend onderzoek gedaan."

De omliggende gemeenten werden nu alvast op de hoogte gebracht van de nieuwe werken op de luchthaven. "We hebben afgesproken met de gouverneur en de omliggende gemeenten dat we alles nauwlettend gaan opvolgen, dat de juiste vergunningen worden aangevraagd en dat er links of rechts niet te veel asfalt gebruikt wordt. We zullen daarom paaltjes of vlaggetjes zetten en die ook fotograferen, zodat ze niet kunnen verplaatst worden en dat er geen problemen ontstaan", voegt Van Berckelaer daar aan toe. 

Geen enkel vliegtuig

In elk geval gaan de omwonenden van de luchthaven enkele rustige weken tegemoeten. Er is maar één baan op de Antwerpse luchthaven, die zowel dient om op te stijgen als om te landen. Er zal tijdens die 6 weken dan ook geen enkel vliegtuig kunnen opstijgen of landen, ook geen kleine. 

"Dat is onvermijdelijk", zegt De Saegher. "Alle asfaltwegen moeten om de zoveel jaren vernieuwd worden. Bij wegen is dat bijvoorbeeld om de 15 jaar. Dat is hetzelfde voor een luchthaven. Dit wordt al lang voorbereid, samen met de uitbater van de luchthaven, zodat de gebruikers van de luchthaven hun activiteiten konden aanpassen."

Meest gelezen