Direct naar artikelinhoud
N-VA Gent

Siegfried Bracke krijgt pas 27ste plaats op lijst: "Wat is daar vreemd aan?"

Siegfried Bracke zal op de 27ste plaats staan op de Gentse N-VA-lijst.Beeld BELGA

Verrassing van formaat bij de Gentse N-VA: Siegfried Bracke staat op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar wel pas halverwege, op de 27ste plaats. "Als ik het afgelopen jaar bekijk, zeg ik: 'Veel gedoe, waarover? Over 0 euro?'"

De plek van Bracke was al maanden hét gespreksonderwerp bij de Gentse N-VA-afdeling. Nadat hij een jaar geleden een stap opzij moest zetten als lijsttrekker omwille van zijn rol als Telenet-adviseur, vroeg iedereen zich af welke plaats hij dan wel zou innemen. De voorlaatste plaats, die de nieuwe N-VA-kopvrouw Elke Sleurs hem aanbood, wees hij af. Daarop werd hardop de vraag gesteld of Sleurs en Bracke wel samen op één lijst konden. Een kleine maand nadat Anneleen Van Bossuyt werd voorgesteld als nieuwe lijsttrekker, is er nu een oplossing: Sleurs zal de lijst duwen, Bracke staat 27ste. "Het is nooit de bedoeling geweest dat Elke of ik niet op de lijst zou staan", zegt Bracke nu.

Daar werden nochtans heel wat vraagtekens bij geplaatst.

"Ik zou echt niet weten waar dat vandaan kwam, tenzij uit één artikel (in de Standaard, DBA.) waar een soort framing werd gebracht van 'Bracke staat voorlaatste of nergens'. Dat heeft veel kwaad aangericht. Maar op elke vergadering waar ik weet van heb, is mij altijd gezegd dat ik op de lijst moést."

Dat u de 27ste plaats krijgt, is vreemd. Is dat niet politiek niemandsland?

"Wat is daar vreemd aan? Er zijn 53 plaatsen, dus dat is knal in het midden. Het klinkt misschien geweldig pretentieus, maar ik denk dat ik zelfs vanuit het niemandsland, zoals u dat noemt, voldoende stemmen kan halen om verkozen te worden. Zelfs als ik in de anonimiteit zou willen verdwijnen, zou dat in mijn geval nooit lukken.

'Zelfs als ik in de anonimiteit zou willen verdwijnen, zou dat nooit lukken'

"Maar ik ben het er ook niet mee eens dat dat niemandsland zou zijn. Het Imperiali-systeem (dat de zetelverdeling uittekent, DBA.) zorgt ervoor dat op een gemeentelijst het springen veel frequenter gebeurt dan met het systeem-Dhondt bij de gewone verkiezingen. Dat betekent dat voorkeurstemmen een veel belangrijker rol spelen. Bij ons was in 2012 de nummer drie bijvoorbeeld niet verkozen."

De vaststelling blijft dat u veruit de bekendste naam bent bij de Gentse N-VA. Dan is het opmerkelijk dat u niet op één van de zichtbare plaatsen staat, boven- of onderaan.

"Wij zijn een verrassende partij hé. Daarom ben ik hier ook zelf mee afgekomen."

Was de nationale partijtop bij deze beslissing betrokken?

"Ik doe alles in overleg met nationaal. Als je in Gent speelt, lijkt het mij eerlijk gezegd logisch dat nationaal betrokken is want dit is de tweede stad van Vlaanderen. Mocht dat niet zo zijn, dan zou er een gigantisch probleem zijn."

Moeten we dit zien als uw afscheid van de Gentse kiezer?

"Neen. De norm is goesting. En die goesting is nog overdadig aanwezig. Ik ga ook campagne voeren. Ik wil u erop wijzen dat ik daar via de sociale media al jaren mee bezig ben. Aan de andere kant heb je de feiten, en die zijn dat ik gisteren 65 geworden ben en niemand heeft het eeuwige leven. Ik ga zeker niet doorgaan in de politiek tot mijn 75ste of 80ste. Ik heb al te veel gezien waartoe dat leidt.

"Maar nog eens: in geen enkele vergadering, nationaal of lokaal, heb ik gehoord dat ik beter zou stoppen. Het is natuurlijk zo dat ik door mijn verleden een naam heb, enzovoort. Daar is allemaal niet naast te kijken. Het gevolg daarvan is dat de plaats er misschien niet zo veel toe doet."

Waarom heeft u enkele maanden geleden die voorlaatste plaats dan niet aanvaard?

"Door dat ene artikel was dat de enige plaats die wat mij betreft uitgesloten was. Al de rest was bespreekbaar. Zelfs de buik van de lijst, zoals nu."

Staan de neuzen bij N-VA Gent nu eindelijk in dezelfde richting?

"Natuurlijk. Je zult dat niet geloven, maar dat hele conflict waar iedereen het over had, dat is mij grotendeels ontgaan. En ik ben nochtans meestal wakker. Het is normaal dat er discussie is over hoe de lijst er moet uitzien om zo veel mogelijk stemmen te halen, en dat daar persoonlijke elementen in meespelen."

'In geen enkele vergadering, nationaal of lokaal, heb ik gehoord dat ik beter zou stoppen'

Nu minimaliseert u het wel heel erg. Elke Sleurs is net vanwege die moeilijke persoonlijke relatie tussen u beiden teruggetreden als lijsttrekker.

"Daar hebt u gelijk in, maar eerlijk gezegd is mij dat voor het overgrote deel ontgaan. Die framing was bijzonder giftig, en daar zijn allerlei conclusies aan verbonden maar ik ben altijd heel rustig gebleven en ik vind ook dat het eigenlijk daar niet over zou moeten gaan binnen de N-VA. Het moet gaan over Gent, en over de unieke situatie die we in geen 20-25 jaar hebben meegemaakt: de mogelijkheid om een systeem dat compleet is uitgeleefd te veranderen. Daar gaat het over."

Hoe kijkt u nu terug op het afgelopen jaar? Dat is bijzonder woelig verlopen.

“Dat is zo, maar eigenlijk ging dat dikwijls over niets. Het is allemaal begonnen met die Telenet-affaire, waar er ook een frame is gezet, zij het niet door iemand van de N-VA zelf maar door de socialisten. Want dat ging uiteindelijk over 0 euro, maar dat heeft maanden aangesleept. Ook al wist bijvoorbeeld (Groen-fractieleider) Calvo dat het over 0 euro ging, toch zei hij: 'Mayeur en Samusocial, Bracke en Telenet.'"

Men sprak over de boemerang die in uw gezicht terugkeerde.

"Dat is geen boemerang, want ik heb nooit gevraagd dat Tom Balthazar (sp.a) ontslag zou nemen. Als je in de oppositie zit, en je wil iemand buiten, dan moet je zeker zijn ontslag niet vragen. Het zijn de socialisten zelf die Balthazar hebben buitengezet. Ik had daar niets mee te maken. En als ik het afgelopen jaar bekijk, zeg ik: 'Veel gedoe, waarover? Over 0 euro?'"

'Dit is geen boemerang, want ik heb nooit gevraagd dat Tom Balthazar ontslag zou nemen'

Gevolg is alleszins dat u in plaats van op de eerste nu op de 27ste plaats staat.

"Dat is echt fout. Je moet mij eens tonen waar ik ooit gezegd heb dat ik in 2018 de lijst zou trekken. We zijn intern zelfs nooit enigszins tot een gesprek gekomen daarover. Dat was voor mij niet uitgemaakt. Dat we aan onze derde lijsttrekker toe zouden zijn, is de frame van Guy Verhofstadt (Open Vld). Het is de tweede."

Ook al bent u geen fractieleider meer, u voert nog steeds het hoge woord in de gemeenteraad.

"Ik kan niet in een hoekje gedoken zitten. Ik ben nu eenmaal een geëngageerd mens, en ik heb tot op zekere hoogte de gave van het woord, zegt men mij. Dat komt er dan ook uit. Als je 65 bent, hoeft niets nog. Ik kan gerust ergens op een stoeltje in de zon gaan zitten, dat is allemaal fijn geregeld. Maar ik geloof wel dat Gent beter verdient dan het nu krijgt, en ik denk dat wij daarvoor de ideeën én de mensen in huis hebben."

'Je moet mij eens tonen waar ik ooit gezegd heb dat ik in 2018 de lijst zou trekken'

Met Mathias De Clercq (Open Vld) als burgemeester?

"Wij kiezen de burgemeester niet. Dat zal het resultaat zijn van een politiek akkoord."