‘War on drugs heeft gefaald, meer nood aan preventie en zorg’

© Getty Images/iStockphoto

Jinnih Beels © jimmy kets

thumbnail: null
thumbnail: Jinnih Beels

Na een reportage van het VRT-programma ‘Pano’ over de Antwerpse drugsproblematiek, stelt ex-politieambtenaar en Samen-politica Jinnih Beels dat de "war on drugs" gefaald heeft en er een zogenaamd driesporenbeleid nodig is van preventie, zorg en het aanpakken van de grootste criminelen. Burgemeester Bart De Wever voelt zich niet aangesproken.

edm

2016 was een topjaar voor de cocaïnevangst in de Antwerpse haven, met bijna dertig ton in beslag genomen drugs, dubbel zoveel als het jaar voordien. Maar dat record kan dit jaar opnieuw sneuvelen, want dit jaar werd er tot begin december al 27 ton drugs gevonden.

Terwijl maar één procent van de tien miljoen containers wordt gecontroleerd, zoals De Standaard eerder al schreef. De Antwerpse federale politie sloeg al alarm over de cocaïnesmokkel in de stad. ‘Drugscriminelen bij ons in Antwerpen werken zich met drugsgeld op in de ‘legale’ bovenwereld. Ze treden toe tot het establishment. Het is niet uit te sluiten dat ze stilaan verschillende strategische sectoren infiltreren. Onder anderen bij politie, douane, justitie en bedrijfswereld’.

De drugs die niet worden gevonden, vinden hun weg naar de stad, waar ze meer mensen treffen dan voordien werd aangenomen. Dat werd duidelijk in de Pano-reportage van woensdagavond.

Daarin getuigden (zie video hierboven) onder meer verschillende (voormalige) Antwerpse drugsdealers en hun familieleden over de verlokkingen van de cocaïnehandel en fenomenen zoals het omkopen van havenarbeiders (sommigen krijgen tot 50.000 euro om een uurtje bewust niet op te letten), dalende prijzen door de toegenomen smokkel, steeds jongere drugscriminelen (kinderen van elf jaar die worden ingezet als drugskoeriers) en het geweld tussen drugsbendes.

Kleine garnalen

Ex-politieambtenaar en Samen-politica Jinnih Beels reageerde donderdagochtend op Radio 1 met de boodschap dat het drugsprobleem momenteel verkeerd wordt aangepakt. ‘De politie treedt hard op tegen de kleine garnalen uit het drugsmilieu’, zegt ze. ‘Maar in de reportage zie je dat elke kleine garnaal die je oppakt meteen wordt vervangen door twee anderen.’

Beels pleit er daarom voor om niet alleen te focussen op de aanbodzijde, maar ook op het doen afnemen van de vraag door preventie en zorg. ‘Wereldwijd leidt de "war on drugs" tot weinig resultaat’, meent Beels. ‘We pompen miljarden in een methode waarvan we weten dat die niets uithaalt.’

‘Geen oorlog tegen gebruikers’

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) voelt zich niet aangesproken door de kritiek. ‘De druggerelateerde criminaliteit is in Antwerpen de voorbije jaren enorm teruggedrongen’, laat hij via zijn woordvoerder weten in een reactie. ‘De "war on drugs" is bovendien geen oorlog tegen gebruikers. Integendeel, er is nooit meer geïnvesteerd in hulpverlening en preventie dan onder dit bestuur.’

De Wever wijst er onder meer op dat elke minderjarige gebruiker wordt opgevolgd door een casemanager, dat problematische veelplegers met verslaving worden begeleid en dat er sinds dit jaar residentiële opvang is voor verslaafde dak- en thuislozen.