Direct naar artikelinhoud
NieuwsJulio Poch

Nederlands OM stopt strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch

Het Nederlandse Openbaar Ministerie maakt een einde aan het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig Transavia-piloot Julio Poch. De Argentijns-Nederlandse Poch werd verdacht dodenvluchten te hebben uitgevoerd voor de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983).

Julio Poch tijdens een persconferentie op Schiphol nadat hij na acht jaar in de gevangenis in Argentinië werd vrijgesproken.Beeld ANP

Poch is in mei via een brief op de hoogte gesteld van het stopzetten van het onderzoek, bevestigt een woordvoerder van het OM. Reden voor die beslissing is dat Poch in november 2017 is vrijgesproken door een Argentijnse rechtbank. ‘We hebben altijd gezegd die uitspraak af te wachten’, zegt de woordvoerder, die benadrukt dat het Nederlandse OM het stopzetten baseert op eigen conclusies.  Hoeveel mensen nog op de zaak zaten, kon het OM niet zeggen.

Verwondering

Poch zat acht jaar in voorarrest in Argentinië, waar nog wel een hoger beroep loopt. Hij werd in 2009 gearresteerd op het vliegveld van Valencia en op het vliegtuig gezet naar Buenos Aires. Nederland had geen uitleveringsverdrag met Argentinië, Spanje wel. De Nederlandse overheid had Spanje getipt over de aanwezigheid van Poch.

‘Dit had Nederland helemaal niet hoeven melden’, zei Pochs advocaat Geert-Jan Knoops nadat zijn cliënt in november werd vrijgesproken. ‘Nederland heeft geïnterfereerd tussen Argentinië en Spanje. Een onrechtmatige daad.’ Poch gaf na zijn vrijlating aan een schadeclaim tegen de Nederlandse justitie in te dienen.

Advocaat Knoops spreekt tegen NRC zijn verbazing uit over het stopzetten van het strafrechtelijk onderzoek.  Minister Grapperhaus (Justitie) heeft gezegd dat hij begin september een besluit neemt over het al dan niet toekennen van een schadevergoeding. Daarover zegt Knoops:  ‘Grapperhaus had kunnen zeggen met een besluit over claims te wachten tot de rechtsgang in Argentinië definitief is afgerond. Dat kan nog jaren duren. Maar nu het Openbaar Ministerie in Nederland heeft laten weten dat er hier geen bewijs is voor een strafzaak, ligt uitstel niet meer voor de hand.’ 

Transavia

Poch werd opgepakt na tips van Transavia-collega’s. De Argentijn zou zich niet alleen positief hebben uitgelaten over de Argentijnse dictatuur, maar ook gesuggereerd hebben betrokken te zijn geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten. Tijdens de dictatuur was Poch werkzaam bij de marine, een legeronderdeel dat meewerkte aan het uit de weg ruimen van politieke tegenstanders.

In 1980 verliet Poch het leger: hij werd piloot op passagierstoestellen. Eind jaren tachtig trad hij in dienst bij Transavia en vestigde hij zich in Nederland. In 1995 kreeg Poch de Nederlandse nationaliteit. Na zijn vrijspraak in november 2017 kwam hij hier opnieuw wonen.