Het ruime tuinterras dat Linda Bal achter haar zaak Pièce Unique inrichtte, bevat heel wat verrassende hoekjes. © Hans Otten

Vernieuwd tuinterras zet keuken Pièce Unique extra in de verf

Herentals -

Zaakvoerster Linda Bal maakte van de verplichte coronasluiting gebruik om de grote tuin achter haar eethuis Pièce Unique grondig onder handen te nemen. Het resultaat is een groene oase vol prettige details.

Hans Otten

Linda Bal nam in 2019 de horecazaak Eglantier in de Herentalse Bovenrij over, maar moest enkele maanden later al noodgedwongen sluiten vanwege corona. Het gaf de ondernemende uitbaatster wel de gelegenheid om de prachtige tuin in de binnenstad helemaal aan te pakken. Die ging zopas samen met de zaak weer open voor het publiek.

“Het ontwerp heb ik uitgetekend samen met Jo Ruys, maar veel van het werk heb ik helemaal alleen gedaan. Ik ben een alleenstaande vrouw, maar eigenlijk ben ik een jongen die de handen uit de mouwen weet te steken. Zo heb ik de nieuwe graszoden eigenhandig met de kruiwagen van de straatkant dwars door de zaak naar achter gereden. Voor sommige elementen kon ik gelukkig ook op de helpende hand van vrienden rekenen.”

Veel van het harde werk verrichtte de uitbaatster eigenhandig. © Hans Otten

Het tuinterras oogt als een groene oase vol verrassende hoekjes. De grote terrastafels heeft Linda met een vriend eigenhandig vervaardigd, een oude eiken deur kreeg een opvallend plekje in het groen en waterpartijen met vissen zorgen voor een extra attractie. Het kippenhok dat vroeger het volledige achterste deel van de hof inpalmde, is vervangen door een extra terraszone. Aan de zijkant heeft ze in de plaats van kippen een grote ren met konijntjes geplaatst.

Eigenzinnige perfectionist

“Ik heb keihard gewerkt om het helemaal naar mijn zin te maken, zelfs de vloertjes uit oude bakstenen heb ik zelf gelegd. Maar ik ben dan ook heel eigenzinnig en een perfectionist, niet altijd de makkelijkste combinatie”, zegt Linda Bal met een brede grijns.

De noodgedwongen sluiting vanwege corona gaf de uitbaatster de gelegenheid om de prachtige tuin in de binnenstad helemaal aan te pakken. ©  Hans Otten

Die eigengereidheid uit zich ook in haar culinaire creaties, zo vertelt ze. Ze bedenkt naar eigen zeggen het liefst ongewone variaties op bestaande recepten, vaak pas na een ingeving van het moment. “Wanneer klanten bijvoorbeeld vragen hoe ik scampi serveer, gebeurt het dat ik hen zeg dat ik het nog niet weet, maar dat ze het ongelooflijk lekker gaan vinden”, zegt ze al lachend.

“De reacties zijn ook altijd heel enthousiast. Ik werk ook uitsluitend met verse producten, van diepvries moet ik niets weten. Dat proef je. Toen een koppel eens morde dat er naar hun mening muziek ontbrak in mijn zaak, ben ik zelf aan hun tafel beginnen zingen. Sindsdien zijn ze fan van Pièce Unique. Ja, ik heb een nogal directe stijl, maar veel mensen vinden dat duidelijk ook een verademing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ondernemen