Nicolas Maeterlinck

Discussie bij burgemeesters over investeringen brandweerzone Oost Vlaams-Brabant: extra manschappen of meer kazernes 

Op de zoneraad van hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant is de langverwachte risicoanalyse van de brandweerzone besproken. Uit het rapport blijkt dat er dringend 65 extra brandweermensen nodig zijn om de aanrijtijden te garanderen. Maar niet elke burgemeester ziet het zitten om de rekening van 5,5 miljoen euro mee te betalen als een verhuis van sommige kazernes niet kan worden besproken. 

Het langverwachte analyserapport van hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant legt bloot hoeveel personeel er nodig is om de aanrijtijden van de brandweer over heel de zone te kunnen garanderen. In de volledige zone zou de brandweer op elke plaats binnen de 20 minuten moeten staan. Om dat te garanderen zouden er volgens de risicoanalyse zo'n 65 extra brandweermannen nodig zijn. Die extra manschappen zouden de gemeenten naar schatting zo'n 5,5 miljoen euro kosten. 

Tekort

Een kostenplaatje dat op de zoneraad leidde tot discussie tussen de burgemeesters. Voor alle duidelijkheid, de burgemeesters zijn het eens dat er extra manschappen moeten bijkomen. De brandweermannen in de zone klagen al langer over een personeelstekort en vrezen dat ze de veiligheid niet meer kunnen garanderen. Maar voor de burgemeesters in het oosten van de zone moet er meer gebeuren. Zij pleiten voor een verhuis van de kazernes of bijkomende brandweerposten. 

Het is niet omdat er meer personeel in een kazerne aanwezig is, dat die ook sneller ter plaatse zijn

Guy Dumst, burgemeester van Zoutleeuw (CD&V)

"Als er een brand is in Zoutleeuw, dan rekenen wij op het korps in Landen", stelt Guy Dumst, burgemeester van Zoutleeuw (CD&V). "Wanneer er nu een brand is in Budingen, helemaal bovenaan Zoutleeuw, duurt het nu zo'n 25 minuten alvorens de brandweer er is. Wat eigenlijk te lang is. Extra personeel in de kazerne van Landen betekent echter niet dat de brandweer sneller in Budingen zal staan. Extra mensen in de kazerne  betekent enkel dat er nog een ploeg klaarstaat, moest er nog een tweede oproep komen. Wat natuurlijk niet onbelangrijk is. Maar ik wil vooral dat de brandweer ook sneller ter plaatse is, zeker als wij mee investeren in die 5,5 miljoen euro."

Bijdrage federale overheid

Voorlopig is er nog niets beslist op de zoneraad. "Wij hebben nu een eerste keer samengezeten en alle opmerkingen werden genoteerd", vertelt voorzitter van de zoneraad van de brandweer, burgemeester Inge Lenseclaes van Overijse (Overijse 2002-N-VA). "Nu gaat een interne werkgroep aan de slag, zodat we binnen een paar maanden gedetailleerder kunnen terugkoppelen met daaraan gekoppeld het definitieve kostenplaatje. Nu al is duidelijk dat we sowieso een dotatie van de federale overheid nodig zullen hebben om dit alles te bekostigen." 

Meest gelezen