Luister naar

Een conflict in de kerk is een manier van Godsopenbaring

Nieuws
In de kerk zijn conflicten niet gewenst. Maar bedenk dat ze heel leerzaam zijn.
Henk Medema
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Soms schrik ik al Bijbellezend wakker. Heeft iemand nou iets in de Bijbel gezet wat er gisteren nog niet in stond?

Het verrast en verbaast me. Ga ik daardoor ineens anders denken dan mijn geloofs- en kerkgenoten? Niet per se – maar zelfs indien wél, wat zou dat? Conflict is een manier van Godsopenbaring. De kerk is geen stabiele, voorspelbare, goed geregelde organisatie. Dat wil je toch ook niet? Nou ja, sommigen willen dat wél. Een overgroot deel van de gelovigen houdt niet van conflicten en zoekt wegen om er een eind aan te maken. Sterker nog: soms sluiten we de ogen voor de thema’s waarover we verschillend denken: de rol van de vrouw in de kerk, de werkzaamheid van de Geest, wonderen en tekenen, het koninkrijk, de eindtijdverwachting, evolutie, homoseksualiteit en nog veel meer hete hangijzers.

En als we al zoekend iets tegenkomen wat voor ons wrijving veroorzaakt, is dat pijnlijk. Tom van Straten attendeerde erop (ND 12 augustus) dat we liever zoeken naar zelfbevestiging. Ook als we Bijbellezen. De Bijbel is je dierbaar; daar wil je rust vinden. Geen herrie.

ongehinderd

Het allerlaatste woord van het Bijbelboek Handelingen is ‘ongehinderd’. ‘Hij (Paulus) predikte het koninkrijk van God en gaf onderwijs over de Heere Jezus Christus, met alle vrijmoedigheid, ongehinderd.’ En dan houdt het boek abrupt op.

En blader dan al die 28 hoofdstukken nog eens terug. Niks ‘ongehinderd’, niks geen rust! Elk hoofdstuk is vol wederwaardigheden: een nieuwe apostel benoemen, de komst van de Geest, duizenden mensen die gedoopt moeten worden, de dood van twee huichelaars, gemeenteleden die gebrek lijden – enzovoort, via een enorme discussie in Jeruzalem over afgodenvlees tot ten slotte een schipbreuk bij Malta.

Ongehinderd? Ja, toch wel. De conflicten wáren er; het gaat erom wat je ermee doet. Je bubbel uit, de Bijbel erbij. En dat doe je niet alléén; je kunt gaan met de Geest. Dat kon toen en dat kan nu. Je kunt de Geest iets horen zeggen – Filippus over een reiswagen die hij zag, Petrus over onrein voedsel, de gemeente in Antiochië over de uitzending van Paulus en Barnabas. De Geest kan iets verbieden (Paulus en Silas mochten niet in Asia het evangelie brengen) en iets verzekeren (Paulus hoort in iedere stad dat gevangenschap en vervolging zijn deel zullen zijn). Je kunt luisteren naar wat de Geest

tot de gemeenten zegt en leren wandelen naar de Geest.

Het conflict is dan niet weg; het doet pijn, misschien wel meer dan vroeger. Maar je hebt het lef om het te benoemen. Je pakt het aan en wie weet kun je er wel mee voort. Ongehinderd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.