Direct naar artikelinhoud
NieuwsStaking

Rechter verbiedt staking treinen bij Schiphol

Een ‘rijdende rechter’ heeft de staking van het treinverkeer rond Schiphol verboden. Hij gelastte zondag na een kort geding de vakbonden ervoor te zorgen dat er dinsdag elk kwartier treinen rijden van en naar Schiphol, Amsterdam en Hoofddorp. 

Het treinstation op Schiphol.Beeld ANP

De rechter, die vanwege de sluiting van de rechtbanken speciaal zitting hield in de VIP-lounge van Schiphol, stelde dat de veiligheid op en rond de luchthaven belangrijker was dan het platleggen van het openbaar vervoer in het kader van een landelijke staking. De vakbonden moeten ervoor zorgen dat dinsdag voldoende werkwilligen beschikbaar zijn om tussen 5.00 en 21.00 uur elk kwartier treinen te laten rijden van Amsterdam naar Hoofddorp via Schiphol. Die treinen moeten ook stoppen op Amsterdam Sloterdijk en Lelylaan.

De uitspraak van de rechter kwam nadat de vakbonden, de NS, Schiphol en gemeente Haarlemmermeer tijdens een urenlange schorsing hadden getracht zelf tot een oplossing te komen. Dat lukte niet. 

De vakbonden (FNV, CNV en VVCM) houden dinsdag een landelijke staking van het hele openbaar vervoer vanwege de pensioenplannen van de regering. Schiphol, gesteund door de gemeente Haarlemmermeer, had hiertegen een kort geding aangespannen. Volgens Schiphol komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als de treinen niet rijden, zou dat tot extra drukte leiden op de wegen richting Schiphol. Bovendien zouden de vele passagiers die op Schiphol landen, niet weg kunnen van het vliegveld. 

De rechter wees erop dat de luchthaven in het dichtstbevolkte gebied van Nederland ligt. Hij voegde eraan toe dat door de drukte op de wegen hulpdiensten bij calamiteiten Schiphol niet zouden kunnen bereiken. Het laten rijden van treinen rond Schiphol doet volgens de rechter niets af van de impact van de landelijke staking van dinsdag. Hij benadrukte dat zijn uitspraak een ‘hard gelag is voor de werknemers die willen staken’. ‘Zij hebben de afgelopen jaren de gevolgen ondergaan van de besluiteloosheid van het kabinet over het pensioendossier.’ 

Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor ‘een pensioen voor iedereen’, dus ook voor zelfstandigen. En mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Na de ov-staking van dinsdag volgt woensdag een algemene actiedag. Werknemers in tal van sectoren, waaronder metaal, industrie, bouw en de sociale werkvoorziening, leggen 24 uur het werk neer.

In een poging de onderhandelingen over modernisering van de pensioenen vlot te trekken, is het kabinet bereid te praten over ruimere mogelijkheden tot vroegpensioen vanaf 61 jaar. Individueel kunnen werknemers met een zwaar beroep dan een paar jaar voor hun pensioen stoppen met werken. Hier lees je hoe dat zit.

Personeel van de NS en het streekvervoer legt op 28 mei in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een dag lang het werk neer.

Opinie: reizigers mogen niet de dupe worden van een conflict tussen werknemers van de NS en de regering, betoogt Jan Bouwens, hoogleraar ­Accounting aan de Universiteit van Amsterdam.