Luister naar

Echt waar, de Nederlandse financiële sector belegt nog steeds in kolencentrales

Nieuws
Het is immoreel dat Nederlandse pensioenfondsen nog overal investeren in kolencentrales.
Kees Kodde
maandag 17 juni 2019 om 03:00
De Belchatow-kolencentrale, bij de Poolse stad Lodz, is de meest vervuilende van Europa. De Nederlandse financiële sector belegt in het moederbedrijf PGE.
De Belchatow-kolencentrale, bij de Poolse stad Lodz, is de meest vervuilende van Europa. De Nederlandse financiële sector belegt in het moederbedrijf PGE. afp / Darek Redos

De Wet Verbod op Kolen bij Elektriciteitsproductie ligt bij de Kamer: Nederland stapt af van steenkool. En terecht, want steenkool is een ramp voor het klimaat.

Tegelijkertijd wordt Nederlands geld wereldwijd geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe kolencentrales, door pensioenfondsen ABP en PFZW en verzekeraars Aegon en Nationale Nederlanden.

Dat is een schrijnend contrast en – bij de niet meer te ontkennen klimaatcrisis – een moreel probleem. Bovendien spelen financiële instellingen roulette met de premies van miljoenen deelnemers. Het risico dat de fossiele investeringen door het klimaatbeleid waardeloos raken, wordt met de dag groter.

Met de beleggingen in steenkool ondermijnt de Nederlandse financiële sector de klimaatdoelstellingen van de regering en de internationale gemeenschap. Ze investeren bijvoorbeeld in het Poolse PGE, eigenaar van een reeks kolencentrales, waaronder de Belchatow-centrale, de meest vervuilende van Europa. PGE wil meer bruinkoolmijnen in Polen, de meest vervuilende vorm van steenkool.

Ook in het Duitse kolenbedrijf RWE wordt geïnvesteerd. RWE is de grootste CO2-uitstoter van Europa. Het wil nieuwe kolenmijnen openen in Duitsland en heeft juridische stappen aangekondigd tegen de sluiting van zijn kolencentrale in Nederland.

klimaatambities

Terwijl de Nederlandse regering de grootste moeite heeft om in de EU tot klimaatbeleid te komen vanwege de Poolse, Tsjechische en Duitse verslaving aan steenkool, stoppen de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars ondertussen ons geld in energiebedrijven als RWE, Uniper, CEZ, Tauron en PGE, die keihard lobbyen tegen een uitfasering van kolen. En zo worden de Nederlandse klimaatambities dwarsgezeten door energiebedrijven die worden medegefinancierd met Nederlands geld.

verder dan de korte termijn

ABP, PFZW, Aegon en Nationale Nederlanden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en verder kijken dan alleen financieel gewin op de korte termijn.

Ze zijn wereldwijd actief: zo’n 80 procent van hun beleggingen is buiten Nederland. Gezamenlijk beleggen ze 1700 miljard euro, dat is 2,5 keer het bruto nationaal product (bnp) van Nederland.

Ruim 2,2 miljard van hun aandelen en obligaties zitten in steenkool. Dat geld wordt belegd in steenkool­bedrijven en -mijnen in Oost-Europa, China, India, Indonesië, Maleisië, de Filipijnen en Zuid-Afrika. In die landen zijn gemeenschappen die protesteren tegen de luchtvervuiling door kolencentrales en aandringen op duurzame energie.

verstandige keuze

2,2 miljard is een enorm bedrag, maar tegelijkertijd zo’n klein percentage van hun beleggingen dat NN, Aegon, PFZW en ABP ze makkelijk van de hand zouden kunnen doen.

Niet alleen vanwege klimaatdoelstellingen, ook in financieel opzicht is dat een verstandige keuze.

Alle infrastructuur die nu voor steenkool wordt aangelegd, is binnen enkele jaren waardeloos naarmate er meer en strenger klimaatbeleid wordt ingevoerd.

De Nederlandsche Bank concludeerde al dat energiebedrijven zeer riskante beleggingen zijn vanwege de energietransitie. Europese centrale banken waarschuwen dat verzekeringsschade als gevolg van klimaatverandering – extreem weer – vervijfvoudigd is in de laatste dertig jaar. Ze stellen ook dat een ‘massale ­reallocatie van kapitaal’ noodzakelijk is om de opwarming binnen de 2 graden te houden.

Het klimaatpanel van de VN, het IPCC, waarschuwt dat 2 graden heel veel risico’s oplevert en dat we alles op alles moeten zetten om de opwarming binnen 1,5 graad te houden. Dat betekent dat we in 2030 wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen moeten hebben gereduceerd met 45 procent.

Dat is een enorme opgave, die razendsnelle actie vereist, want de huidige trend is tegenovergesteld: de wereldwijde uitstoot neemt nog steeds toe.

Pensioenfondsen ABP en PFZW zijn er voor de lange termijn. Wat hebben we aan een goed pensioen op een onleefbare planeet?

verder ontsporen

Verzekeraars voelen de consequenties van klimaatverandering al in de portemonnee, door meer schade vanwege extreem weer. Dat ze hun verzekeringsgeld alsnog beleggen in steenkool en daarmee de klimaat­crisis verder laten ontsporen, is onverenigbaar met de zorgplicht en verantwoordelijkheid die zij als investeerders hebben.

De pensioenfondsen en verzekeraars moeten, kortom, snel afscheid nemen van hun steenkoolinvesteringen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.

David Owuor claimt de covidpandemie en andere rampen over de wereld te hebben afgeroepen als waarschuwingen van God.

David Owuor vervult misschien wel een profetie maar hij is vrijwel zeker niet Elia

De Keniaanse prediker David Owuor claimt zowel Elia als Mozes te zijn. Als er iemand opstaat en claimt ‘iets groots’ te zijn, moeten Bijbelse alarmbellen gaan rinkelen, waarschuwt Hans Frinsel.