Luister naar

Noorwegen scherpt voor het eerst abortuswet aan

Nieuws
Het als geëmancipeerd bekend staande Noorwegen heeft voor het eerst in veertig jaar aan zijn abortuswetgeving gesleuteld. Voortaan moeten Noorse vrouwen die zwanger zijn van een meerling altijd eerst langs een zogeheten abortuscommissie als ze toestemming willen krijgen voor het weghalen van één van de foetussen.
Eric van den Outenaar redactie vk
maandag 17 juni 2019 om 09:17

Oslo

De vorige week donderdag aangenomen wetsaanpassing geldt in Noorwegen als een omstreden politiek compromis. De belangrijkste politieke partijen in de rechts-conservatieve regering van premier Erna Solberg waren aanvankelijk namelijk geen voorstander van een dergelijke wetswijziging. Het abortusrecht geldt voor de meeste politici in Noorwegen als een gegeven.

Daar is echter verandering in gekomen nadat Kristelig Folkeparti eind vorig jaar haar gedoogsteun voor de minderheidsregering van Solberg dreigde in te trekken. De kleine, christelijke partij kreeg vervolgens van Solberg een worst voorgehouden in de vorm van regeringsdeelname en een mogelijke aanpassing van het abortusrecht. Solberg toonde zich in de onderhandelingen bereid de zogeheten paragraaf 2c in de Noorse abortuswet aan te passen. De paragraaf regelt onder meer abortussen bij ernstige ziektes of afwijkingen bij de foetus en is in de Noorse media een eigen leven gaan leiden als de downsyndroom-paragraaf.

Vrouwenorganisaties in Noorwegen kwamen in actie en onder hun aansporing gingen duizenden Noren afgelopen november de straat op om te protesteren. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat Solberg haar meest omstreden voorstel rond de bewuste paragraaf heeft moeten intrekken en er ‘alleen’ iets aangepast is in de abortuswet rond de abortusaanvragen bij meerlingen.

Het belangrijkste verschil is dat vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of drieling in sommige abortussituaties met meer regels te maken krijgen. Als ze alle foetussen willen laten verwijderen, dan kan dat voor week 12 nog steeds zonder beperkingen. Het nieuwe is dat een zwangere vrouw voortaan nooit zonder toestemming vooraf slechts één van de foetussen mag laten weghalen. Ze moet in dat geval al voor week 12 bij de zogeheten abortuscommissie in het ziekenhuis langs. Daarna is een abortus eveneens mogelijk tot ongeveer week 21, maar volgt er altijd eerst een ‘abortusinterview’ bij een abortuscommissie in het ziekenhuis.

Door de vrouwen met meerlingen al in die eerste periode naar zo’n abortuscommissie te sturen zouden ze minder snel ‘zomaar’ een kind ‘wegselecteren’ als een tweeling hen niet uitkomt.

‘Het gaat ons om het principe’, zegt Cathrine Linn Kristiansen van de Noorse vrouwenorganisatie Kvinnofronten in een reactie. ‘Vrouwen moeten zelf kunnen bepalen of en hoeveel kinderen ze willen.’ Kristelig Folkeparti viert de wetswijziging als overwinning. Een bezorgde Kristiansen: ‘Noorwegen beleeft de Scandinavische variant op de abortusinperkingen in Alabama.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’