Luister naar

Deze molenaar maakt verf van vlas

Nieuws
Fabrikant Rigo mikt op een niche: duurzame verf op basis van lijnolie. Lokale boeren verbouwen vlas, dat in molens op de Zaanse Schans tot lijnolie wordt geslagen. Vakmensen gebruiken die olie voor unieke onzichtbare vloerlak.
Kirsten Zwanenburg redactie vk
maandag 17 juni 2019 om 03:00
Directeur Toon van Westerhoven.
Directeur Toon van Westerhoven. Raymond Rutting

IJmuiden

Behendig gooit Theo Bieman (65) een zak krijt over zijn schouder. Hij loopt naar een ketel waarin 360 liter verf wordt gemengd door een soort gigantische keukenmixer. Drie grote tonnen en vier emmers met grondstoffen staan klaar op een kar. Spieken op het recept – een besmeurd A4’tje dat naast de mengketel ligt – is niet nodig. Na vijftig jaar in het vak weet Bieman als geen ander wat hij doet.

De verfmaker giet de verdikker in de mengketel en tuurt over de rand naar de draaiende kolk. Een sensor die aangeeft of het bindmiddel goed is opgenomen, onmisbaar in de gemiddelde verffabriek, is hier nergens te bekennen. Bieman kan aan de glans zien of de verf op de goede weg is. ‘De kolk lezen’, noemt hij het zelf.

In het fabriekslaboratorium verderop doen zeven scheikundigen onderzoek naar de verduurzaming, veiligheid en kwaliteit van de producten. In witte laboratoriumjassen malen en mengen ze grondstoffen om unieke verfrecepten te ontwikkelen. De recepten die in het lab in kleine hoeveelheden zijn getest, worden vervolgens onder toeziend oog van de chemici in grote ketels gemaakt door verfmengers als Bieman.

Als zowel de menger als de ontwikkelaar tevreden is met het resultaat, staat een collega klaar om de verf in blikken te gieten. Vervolgens plakt weer een andere collega daar de etiketten op. Handmatig, zodat bij elk blik het etiket netjes recht zit. Ondertussen maakt Patrick Bieman, Theo’s zoon, de mengketel schoon.

Waar alle andere verffabrieken met machines werken, werkt Rigo met vakmensen, zegt directeur Toon van Westerhoven (43). ‘We automatiseren alleen als werknemers zelf aangeven dat dat hun werk makkelijker maakt.’ Hij bestempelt zijn bedrijf als een ‘echte maakfabriek’, een keuze waar hij trots op is. ‘Doordat de overheid een kenniseconomie propageert, wordt hand- en vakwerk onbedoeld in een negatief daglicht geplaatst. Door vakmanschap centraal te stellen, creëren we werk en maken we verf van hoge kwaliteit.’

generatiewisseling

De directeur, voormalig hoofd personeelszaken bij Tata Steel, nam in 2011 samen met zijn broer Machiel van Westerhoven het stokje over van hun vader en oom. Dat tweetal had het familiebedrijf in de jaren zeventig weer overgenomen van hun ouders, de opa en oma van de broers die nu aan het roer staan. Oma heette Gon Ris, omgedraaid leverde dat de naam Rigo op. Drie generaties en tachtig jaar later wordt er in de fabriek aan de rand van de IJmuidense duinen dagelijks 12.000 kilo verf, lak en olie gemaakt. Het klantenbestand bestaat uit schilders, parketteurs, particulieren en monumentbeheerders die de producten gebruiken voor het verven van kastelen, grachtenpanden en molens.

Rigo is een van de weinige verffabrieken die op ambachtelijke wijze verf maken op basis van lijnolie. Lijnolie is afkomstig uit de zaden van vlas, een oud Hollands natuurgewas. Verf op basis van lijnolie is eeuwenoud, maar vlas werd de afgelopen decennia nauwelijks meer verbouwd in Nederland. Daarom moest de lijnolie worden geïmporteerd vanuit Rusland en Canada. Steeds meer consumenten en schilders stapten over op synthetische verf.

Totdat de familie Van Westerhoven zich realiseerde dat de fossiele brandstoffen die nodig waren voor synthetische verf, ooit op zouden raken. Het bedrijf wilde onderzoeken of het mogelijk zou zijn om op Hollandse bodem weer vlas te telen voor lijnolie. Het doel: duurzame verf maken, met natuurlijke grondstoffen die binnen de levensduur van de verf weer aangroeien.

Zes jaar geleden plaatste de IJmuidense verffabriek een oproep in een agrarisch weekblad. ‘De vraag was simpel: wie wil lijnzaad voor ons telen?’, aldus directeur Toon van Westerhoven. Sindsdien verbouwen boeren weer vlas in Nederland. Eerst op één enkele hectare in Friesland, later ook in de Haarlemmermeerpolder en op velden in het Amsterdamse havengebied.

Nadat het lijnzaad geoogst is, wordt het vervoerd naar de Zaanse Schans. Daar wordt er door molens lijnolie uit geslagen. De oliemolens doen er een jaar over om de vlasoogst te malen. Machinaal is dat in twee weken gepiept.

‘Dan kun je zeggen: je gaat honderd jaar terug in de tijd’, vertelt Van Westerhoven. ‘Maar voordat de molens ons lijnzaad aangeleverd kregen, moesten ze pinda’s inkopen om werk te hebben. Nu zijn ze weer commercieel in gebruik. Dit is Nederlands erfgoed, die molens moeten blijven draaien.’

ambachtelijke kennis

Van Westerhoven vindt het ‘helemaal niet erg’, dat de verffabriek op deze manier een stuk duurder uit is dan als die bij een handelshuis zou aankloppen dat zijn lijnzaad voor de laagste prijs uit Canada haalt. De ambachtelijke kennis en de werkgelegenheid die voor de regio behouden blijft, is óók wat waard. ‘Het gevolg is dat klanten bereid moeten zijn om wat meer voor hun verf te betalen. En dat zijn ze.’

De verf op basis van lijnolie is populair. Niet alleen vanwege de duurzame eigenschappen, maar ook door zijn technische kwaliteiten, vertelt Van Westerhoven. Het voordeel ten opzichte van synthetische verf is dat de olie dieper in het hout trekt en kan meebewegen met oude ondergronden. Hierdoor is er minder kans op scheuren en biedt de verf jarenlang bescherming tegen slechte weersomstandigheden. ‘Niet voor niets worden in monumentaal werk nu nog steeds honderden jaren oude lijnolieverflagen teruggevonden die nog volledig intact zijn.’

In Nederland zijn er zo’n vier grote spelers die de verfmarkt bepalen, vertelt de directeur. ‘Wij horen daar niet bij en dat is prima.’ Sterker nog: de strategie van Rigo is erop gericht om niet te groot te worden. ‘De ruimte zit hem voor ons in de niches. Door de beste te zijn binnen een niche, kunnen we een prima boterham verdienen.’ Naast watergedragen lijnolieverf (‘dat is echt de Mercedes onder de aflak’), maakt Rigo muurverf die voor 97 procent bestaat uit oude verfresten. Een derde niche is een onzichtbare vloerlak, genaamd Skylt. ‘Elke concurrent wil ons recept kopiëren, maar dat lukt ze niet. Dan is de glans weer te hoog, dan is de lak weer te wit’, grinnikt de directeur. ‘Wereldwijd proberen ze ons na te doen, maar tot nu toe krijgt niemand voor elkaar wat wij bereiken in ons ieniemini fabriekje in IJmuiden.’ <

Rigo Verffabriek

waar IJmuiden

sinds 1938

werknemers 54

jaaromzet 8,9 miljoen euro

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.