Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlimaat

Groene droom spat uiteen: energieagentschap IEA verwacht dit jaar recordgroei CO2-uitstoot

Een kolengestookte energiecentrale in het Duitse Bergheim. Het internationale energieagentschap IEA voorspelt dat er dit jaar mogelijk tot 5 procent meer CO2-uitstoot zal zijn.Beeld Getty Images

Dat de wereld na de covidpandemie klimaatvriendelijker zou worden, zoals sommigen voorspelden, lijkt te worden gelogenstraft. Dit jaar zal de wereldeconomie en daarmee de vraag naar energie zo sterk groeien dat sprake zal zijn van de op twee na snelste stijging van de CO2-uitstoot in de geschiedenis.

Het internationale energieagentschap IEA doet deze voorspelling in het dinsdag gepubliceerde vooruitzicht voor 2021. Door grootschalige vaccinatieprogramma’s en economische stimuleringspakketten zal de wereldeconomie dit jaar met 6 procent groeien, verwacht IEA. Door alle extra activiteiten in fabrieken stijgt de vraag naar energie met 4,6 procent. Daarmee wordt de krimp in coronajaar 2020 ruimschoots ‘gecompenseerd’; toen daalde de vraag naar energie wereldwijd met ongeveer 4 procent.

Doordat de opleving van de economische activiteiten voor een groot deel plaatsvindt in opkomende landen en China, zal ook het gebruik van kolen sterk stijgen, is de verwachting. Voor de opwekking van elektriciteit zijn kolen een van de zwaarste belastingen voor het klimaat en de landen die nu de grootste economische groei boeken, zijn voor hun stroomvoorziening afhankelijker van kolencentrales.

Hoewel wereldwijd steeds meer duurzame stroom wordt opgewekt, zal de toename van kolenstroom naar verwachting 60 procent groter zijn dan de groei van alle hernieuwbare bronnen bij elkaar, aldus IEA. Dit leidt mogelijk tot 5 procent meer CO2-uitstoot, een bijna-record. “Schokkend en zeer verontrustend”, reageert directeur Fatih Birol van het agentschap in de Britse krant The Guardian.

Luchtvaart 

Overigens zal de totale uitstoot dit jaar vermoedelijk nog wel onder het niveau van 2019 blijven, mede doordat industrieën in veel westerse landen wel minder CO2 uitstoten. Dit is deels het gevolg van langzamer dan verwacht economisch herstel in onder meer Europa. In de Verenigde Staten groeit het gebruik van kolen ook, voor het eerst sinds 2013.

De vorige groeipiek van kooldioxide stamt uit 2010, het jaar nadat de wereld zich had ontworsteld aan de gevolgen van de financiële crisis van 2008. Toen groeide de wereldwijde CO2-uitstoot met 6 procent.

Voor volgend jaar ziet het er nog somberder uit, als naar verwachting de pandemie dankzij vaccinaties onder controle komt en ook de wereldwijde luchtvaart zal herstellen. Dan zal de vraag naar olie en daarmee de uitstoot van CO2 in totaal met nog eens 1,5 procent stijgen, verwacht het agentschap. Als de luchtvaart zich in 2021 al had hersteld, waren de emissies “flink boven het niveau van 2019 gekomen”.

Hoewel de groei van de uitstoot niet onverwacht is, is ze een ernstige waarschuwing aan het adres van wereldleiders, die later deze week virtueel bijeenkomen tijdens de Amerikaanse klimaattop, waarin president Biden zijn plannen zal aankondigen. Tijdens de top zal Biden naar verwachting de veertig deelnemende landen aansporen meer werk te maken van het terugdringen van de uitstoot.