Direct naar artikelinhoud
OpinieBezuinigingen onderwijs

'Stop bezuinigingen op Geesteswetenschappen bij Universiteit Utrecht, er valt niets meer te halen'

Het bestuur van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht dreigt in te stemmen met nieuwe bezuinigingen. Maar met docenten die al jarenlang veel meer werk voor minder geld verrichten, valt er nog weinig te bezuinigen op de faculteit, aldus student Marian van der Pluijm.

'Stop bezuinigingen op Geesteswetenschappen bij Universiteit Utrecht, er valt niets meer te halen'
Beeld ANP

Dit jaar trof de zoveelste bezuiniging de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Twee miljoen euro verdwijnt uit het budget dat  vanaf 2000 al drie keer is geslonken: in 2000, 2002 en 2012 waren flinke bezuinigingen die onder meer de opheffing van verschillende talenstudies tot gevolg hadden. Als nominaal studerende geschiedenisstudent merk ik deze bezuinigingen niet direct. Ik blijf drie, misschien wel vier jaar in Utrecht, en beleef daardoor de bezuiniging als een eenmalige gebeurtenis, of de bezuiniging gaat zelfs volledig langs mij heen. De Universiteit Utrecht licht haar studenten niet in over de structurele afbraak van een van haar faculteiten, en houdt daarmee haar studenten voor de gek.

Als nominaal studerende student heb ik de neiging de kwaliteit van het onderwijs dat ik volg als gegeven aan te nemen. Voor mij is het logisch dat ik een vak over de Klassieke Oudheid door een specialist in de Gouden Eeuw gedoceerd krijg, of vroegmoderne geschiedenis door een specialist in hedendaagse Europese politiek. In de werkgroepen spreken we immers bijna uitsluitend over het handboek dat we ook thuis hebben gelezen en amper over het onderzoek van de docent. De eerstejaarsvakken worden gegeven door overwerkte PhD’ers zonder vast contract. Wanneer ik mijn docenten mail, hoef ik daar niet snel antwoord op te verwachten. De antwoorden die ik van hen krijg zijn soms verstuurd om drie uur ’s nachts.

Ik neem mijn docenten deze incidenten op geen enkele manier kwalijk. Het is absurd hoe lang het eigenlijk duurde voordat de bezuinigingen die mijn docenten zo troffen pas aan de oppervlakte van hun onderwijs zichtbaar werden. Zij hebben onder beroerde werkomstandigheden geprobeerd de kwaliteit van het onderwijs van onze faculteit te bewaken. Zij zijn de afgelopen jaren meer werk voor minder geld gaan doen, en hebben geaccepteerd dat tien tot twintig uur overwerk in de week bij hun baan hoort. Veel van hen werken zelfs door in het weekend en vrije avonden. Het is immers beter een student om drie uur ’s nachts nog te kunnen terugmailen, dan helemaal niet. Kortom, weinig valt nog te bezuinigen op deze situatie.

Toch heeft het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit Utrecht dit jaar de faculteit Geesteswetenschappen bezuinigingen opgelegd alsof daar nog wel degelijk twee miljoen te halen valt. Het faculteitsbestuur dreigt daarmee in te stemmen. Aan de ene kant is het logisch dat het faculteitsbestuur van Geesteswetenschappen niet een bezuiniging van het CvB kan weigeren, aan de andere kant hebben we hier te maken met een situatie waarin simpelweg niets meer te bezuinigen valt. Het studie- en vakkenaanbod is al uitgedund en de docenten zijn al bezig hun baan als onbetaalde vrijwilligers uit te voeren. Daarom verwijt ik het CvB met name de achteloosheid waarmee zij stilzwijgend wederom de bijl in de faculteit Geesteswetenschappen zetten.

Twee weken geleden is er daarom door studenten een petitie opgestart. Namens de inmiddels meer dan elfhonderd anderen die deze petitie hebben ondertekend verzoek ik de faculteitsraad niet in te stemmen met de bezuinigingen die door het CvB zijn opgelegd. De rek is eruit. Bij de faculteit Geesteswetenschappen in Utrecht valt niets meer te halen.

Marian van der Pluijm is student geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.