Alcoholverbod voor jeugdkampen in 4 Waalse gemeenten blijft behouden, "maar zonder strenge controles"

Het alcoholverbod tijdens jeugdkampen dat de burgemeesters van Florenville, Chiny, Bouillon en Andenne hebben ingevoerd, blijft behouden. Dat laat Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) weten na een overleg met de burgemeesters van die gemeenten, de gouverneur van Luxemburg en de Franstalige minister van Jeugd. Er zullen wel geen strenge controles komen.

Al enkele zomers op rij ondervinden de Waalse gemeenten Florenville, Chiny, Bouillon en Andenne naar eigen zeggen overlast van jeugdbewegingen die op kamp komen. Volgens de burgemeesters vooral door alcohol- of drugsgebruik van de leiding van de jeugdbewegingen.

Daarom voeren de vier Waalse gemeenten vanaf deze zomer een volledig alcohol- en drugsverbod in tijdens kampen van jeugdbewegingen. Op die manier willen ze overlast zo veel mogelijk vermijden. De jeugdbewegingen zelf en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle noemden het verbod eerder al fel overdreven. 

Daarom was er deze namiddag een overleg met onder meer de burgemeesters van de vier gemeenten, de gouverneur van Luxemburg, Dalle zelf en zijn Franstalige collega minister van Jeugd Valérie Glatigny (MR). Het alcoholverbod blijft behouden, maar zal niet streng gecontroleerd worden, zegt Dalle.

BEKIJK - "De burgemeesters hebben me verzekerd dat ze geen sancties zullen opleggen wanneer er geen excessen zijn", zegt Benjamin Dalle in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bedoeling om uitspattingen te vermijden, er komen geen controles of straffen voor één pintje

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd (CD&V)

"De burgemeesters zijn vooral bezorgd over uitspattingen en willen misbruik voorkomen, maar ze hebben ons verzekerd dat ze niet voor één pintje gaan controleren of bestraffen", zegt Dalle. "Er is beloofd dat het alcoholverbod op een redelijke manier zal worden toegepast. Het was een heel constructief gesprek."

Liever geen verbod gezien, maar we begrijpen dat gemeenten een stok achter de deur willen houden

Jan Van Reusel, woordvoerder Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Vlaanderen had liever gezien dat het verbod zou worden geschrapt, maar begrijpt dat de gemeenten een stok achter de deur willen houden. 

"Het is wel goed dat het minder streng zal worden toegepast", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hij onderlijnt ook het belang van constructief overleg. 

"We raden onze groepen ook aan om op voorhand verbinding te zoeken met de gastgemeente van een kamp en met de buren", gaat Van Reusel verder. 

"Leg ze bijvoorbeeld uit wat het kampprogramma is en wat de interne afspraken rond alcohol zijn. Het kan ook geen kwaad om op voorhand de buren te verwittigen van een nachtspel, dan voorkom je dat ze ongerust de politie moeten bellen."

Meest gelezen