Finland en Zweden hebben Navo-aanvraag ingediend: ‘Een goede dag voor Navo’

Jens Stoltenberg (links) schudt de handen met Axel Wernhoff, ambassadeur van Zweden ©  REUTERS

De ambassadeurs van Finland en Zweden hebben officieel gevraagd lid te worden van de Navo. ‘Een historische stap’.

kab, blg

‘Het is een goede dag voor de Navo, op een kritiek moment voor onze veiligheid’, zo reageerde Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de Navo, zonet tijdens de overhandiging van de officiële aanvraag van Finland en Zweden om lid te worden. ‘Elk land heeft het recht zijn eigen pad te kiezen. Jullie hebben dat gedaan na een grondig democratisch proces. De verzoeken die jullie vandaag hebben overhandigd, zijn een historische stap’, voegde hij daar nog aan toe. Stoltenberg ontving de ambassadeurs in het hoofdkwartier in Brussel. Stoltenberg bedankte beide landen voor hun verzoek om lid te worden van de alliantie.

Hij noemde de twee landen de ‘nauwste partners van de Navo’. Met de aanvraag – die volgt op de Russische invasie in Oekraïne – komt een einde aan hun jarenlange neutraliteit. Het is nu aan de raad van de Navo om zich over de aanspraak uit te spreken.

EU-landen Finland en Zweden zijn al nauwe partners van de Navo, maar genieten momenteel niet van de collectieve bescherming die artikel 5 van de verdragsorganisatie biedt. Dat artikel van het Noord-Atlantisch Verdrag, de hoeksteen van de alliantie, bepaalt dat een aanval op een lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

Alle ogen zijn daarbij op Turkije gericht, die eerder te kennen gaf geen voorstander te zijn van de toetreding van Finland en Zweden tot de Navo. Volgens Turks premier Recep Tayyip Erdogan steunen beide landen ‘terroristische organisaties’, waarmee hij de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië bedoelt. Later deze week vindt nog diplomatiek overleg plaats tussen beide kandidaat-lidstaten en Turkije. Verwacht wordt dat Erdogan voorwaarden zal koppelen aan de toetreding van Finland en Zweden. Alle 30 huidige Navo-lidstaten moeten instemmen met de kandidaturen.

‘De bondgenoten zullen nu de volgende stappen overwegen op jullie pad naar de Navo’, reageerde Stoltenberg woensdag nog. Daarbij moet volgens hem rekening worden gehouden met de veiligheidsbelangen van alle bondgenoten, een verwijzing naar het Turkse voorbehoud. ‘We zijn vastberaden om alle geschillen weg te werken en snel conclusies te trekken.’

Binnen de Noord-Atlantische Raad vinden woensdag gesprekken plaats om de Turkse tegenwind te verminderen, zo vernam het Franse nieuwsagentschap AFP uit diplomatieke bron.