Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVS

Politie reageert na doodschieten 13-jarige jongen in Chicago: ‘Dit was gerechtvaardigd en zelfs heroïsch’

Een man houdt een protestbord omhoog tijdens een mars voor de doodgeschoten tiener Adam Toledo in Chicago.Beeld AP

De 13-jarige Adam Toledo steekt zijn handen omhoog. Op hetzelfde moment schiet een agent hem neer. Dat is te zien op vrijgegeven beelden van het politiedepartement in Chicago. De politievakbond noemde het optreden gerechtvaardigd, maar daar zijn de talrijke mensen die in protest op straat kwamen het niet mee eens. 

en

Op de beelden is te zien hoe agent Eric Stillman de 13-jarige Adam Toledo in een steegje van Little Village, een Mexicaanse wijk in Chicago, achtervolgt. Zijn 21-jarige kompaan werd aangehouden nadat hij een pistool had afgevuurd op een passerende auto. Toledo sloeg op de vlucht en een achtervolging werd ingezet. Op het moment dat de politie nadert, zien we op een beveiligingscamera hoe de tiener zijn wapen weggooit en zijn handen in de lucht houdt. Net op dat moment haalt de agent de trekker over. Later zien we op de beelden dat er op enkele meters van de jongen een handvuurwapen ligt.

De tiener kreeg door de agent in kwestie nog eerste hulp toegediend, maar hij gaf al snel geen teken van leven meer. Na heel wat onduidelijkheid over de vraag of Toledo gewapend was op het moment dat hij werd neergeschoten, werden de camerabeelden deze week publiek gemaakt. Uit de beelden blijkt dat hij wel degelijk in het bezit was van een wapen, maar dat hij het weggooide en zich tijdig overgaf.

‘Heroïsch’

We failed Adam”, zei burgemeester van Chicago Lori Lightfoot op een persconferentie. “We leven in een stad die getraumatiseerd is door een lange geschiedenis van politiegeweld en wangedrag. Hoewel we niet over voldoende informatie beschikken om te oordelen over het incident, is het zeer begrijpelijk dat zoveel inwoners opnieuw een golf van verontwaardiging en pijn voelen.”

De burgemeester drong erop aan te wachten tot alle feiten bekend zijn. Desondanks kwamen veel mensen op straat, voorlopig zonder incidenten. Ze eisen dat het geld dat is voorbehouden voor de politiediensten wordt geïnvesteerd in de gemeenschappen.

Advocaat Adeena Weiss Ortiz, die de familie van Toledo verdedigt, zei dat de tiener de orders van de agent opvolgde maar toch werd neergeschoten. De politievakbond daarentegen noemde de actie gerechtvaardigd en zelfs heroïsch. “Het incident is 100 procent gerechtvaardigd”, zegt woordvoerder John Catanzara. “De acties van die agent waren eigenlijk heldhaftig.”

Geschiedenis van politiegeweld

Sinds 2015 heeft The Washington Post elk fataal schot van een agent in functie in de Verenigde Staten geregistreerd. In die tijd zijn er meer dan 5.000 mensen omgekomen nadat ze waren neergeschoten door de politie. Van hen waren 110 minderjarig. Uit de cijfers blijkt verder dat zwarte Amerikanen twee keer meer kans hebben om doodgeschoten te worden dan blanken.

Nog geen week geleden werd de zwarte Amerikaan Daunte Wright neergeschoten in Minnesota. De twintiger werd tijdens het rijden aan de kant gezet omdat de registratie van zijn voertuig was verlopen. Toen de agenten hem naderden, ontdekten ze dat er een arrestatiebevel tegen Wright was uitgevaardigd. Enkele minuten later werd hij doodgeschoten. De agente die het schot had afgevuurd, legde uit dat ze eigenlijk haar taser wilde nemen en per ongeluk naar haar dienstwapen greep.

Intussen loopt het proces tegen Derek Chauvin, de agent die betrokken was bij de arrestatie en daarop volgende dood van George Floyd vorig jaar. De vraag die al sinds mei 2020 het land in zijn greep heeft, is of Chauvin schuldig is aan moord nadat hij tijdens de arrestatie negen minuten lang op de nek van de zwarte Amerikaan knielde. Floyds laatste woorden, “I can’t breathe”, werden een slogan in het protest tegen politiegeweld.

Als Chauvin schuldig wordt bevonden, riskeert hij veertig jaar cel. Een jury heeft nu de taak om over de feiten te beslissen. Het blijft moeilijk te bewijzen of de man met opzet gedood is. Mocht de agent onschuldig blijken, zal wellicht veel protest volgen. Eind deze maand wordt het verdict verwacht.