Direct naar artikelinhoud
AchtergrondEU vs. Orbán

EU-leiders niet mals voor ‘achterlijke’ Hongaarse antihomowet

De Hongaarse premier Viktor Orbán staat de Europese pers te woord.Beeld EPA

Europese leiders spraken donderdag voor aanvang van de Europese top in Brussel hun collega Viktor Orbán aan op de nieuwe wet in Hongarije. ‘Europa is een club met regels’, zei premier Alexander De Croo.  Hij kreeg bijval uit Nederland: ‘Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU.’

Viktor Orbán kreeg bij aankomst in Brussel meteen vragen over de veelbesproken nieuwe ‘antihomowet’ in zijn land. “Een achterlijke wet”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) bij aanvang van de Europese Raad van regeringsleiders.

Orbán ontkende dat de wet discriminerend is. Als “vrijheidsstrijder” in communistisch Hongarije vocht hij naar eigen zeggen voor de rechten en vrijheden van holebi’s. “Ik verdedig de rechten van homoseksuele mannen”, stelde de conservatieve premier. “Deze wet gaat erover dat enkel de ouders mogen beslissen over de manier waarop ze hun kinderen seksueel willen opvoeden.”

Zij die kritiek hebben, moeten “eerst de wet lezen en dan pas reageren”, zo vervolgde Orbán. De wet is “gepubliceerd en van kracht”. Een dag eerder zette Hongaars president János Áder, van dezelfde partij Fidesz, zijn handtekening. 

Billy Elliot

De wet verbiedt het minderjarigen bloot te stellen aan boodschappen die geslachtsverandering of homoseksualiteit ter sprake brengen en verbiedt voorlichters op school dergelijke onderwerpen ‘te promoten’. Tv-zenders als M-RTL vragen zich af of ze bepaalde films, zoals Billy Elliot, of series zoals Modern Family voortaan enkel nog na 23 uur mogen uitzenden.

De Hongaarse wet staat officieel niet op de agenda van de Europese top, maar verschillende regeringsleiders brengen het thema ter sprake. “Het staat niet op de agenda”, zei Orbán. Hij is “beschikbaar” om er met wie dat wil over te spreken.

Alexander De Croo staat de pers te woord tijdens de EU-top.Beeld AP

Onder impuls van België tekenden zestien Europese leiders donderdagochtend een brief waarin ze zich voornemen tegen de discriminatie van de lgbtq+-gemeenschap te blijven strijden. Volgens De Croo, die op zijn kostuumvest een pin met regenboogkleuren had opgespeld, is er duidelijk een zware grens overschreden. “Europa is een club met regels. Je kan niet zeggen dat je de financiering wil krijgen van Europa, maar dat je wegblijft van de regels. Men moet nu eens duidelijk zijn: hier is men te ver gegaan.”

“Als hij echt denkt dat je door het bekijken van een film of volgen van een voorlichtingsles homo wordt, dan begrijpt hij er niets van”, klonk het bij de Luxemburgse premier Xavier Bettel, sinds 2015 gehuwd met een man. Net als De Croo wees hij erop dat het Europese project niet enkel om geld en subsidies draait, maar ook om waarden. “We moeten intolerant zijn tegenover intolerantie.”

Op de knieën

De Nederlandse premier Mark Rutte zou Hongarije het liefst uit de Europese Unie zetten als het land zich zo blijft opstellen. “Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU”, zei Rutte bij zijn aankomst in onze hoofdstad. Hij maakt zich naar eigen zeggen weinig illusies over pogingen om Orbán te overtuigen de gewraakte wet in te trekken. “Hij is schaamteloos, dus hij gaat ermee door.” Achter hem aan de Nederlandse ambassade wapperde een regenbloogvlag.

Als Hongarije inderdaad geen beterschap toont, past het land volgens Rutte niet langer in de EU. “Ik kan helaas niet in mijn eentje, en zelfs niet met de andere lidstaten, zeggen: jullie moeten eruit. Dat moet stap voor stap, en je hoopt in de tussentijd dat ze zich aanpassen. Maar het langetermijndoel is om Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen.”

Rutte verwacht niet dat Orbán op zijn schreden terugkeert, omdat die juist in Hongarije applaus krijgt voor zijn lgbtq+-vijandige koers. “Dat is het allerergste, het maakt hem alleen populairder” in eigen land.

Het is niet geweten of Orbán bij zijn bezoek aan Brussel halt hield aan de regenpijp langswaar zijn Fidesz-partijgenoot een jaar eerder, in volle lockdown, wegglipte van een seksfeestje voor homo’s.