Nicolas Maeterlinck

Meerderheid sluit de rangen in Vlaams Parlement: "We slaan de bladzijde om en werken voort"

Na een week vol hoogspanning en geruzie over het al dan niet koppelen van de kinderbijslag aan de gezondheidsindex lijkt de Vlaamse meerderheid de rangen te sluiten. Dat is gebleken tijdens het debat over de Septemberverklaring. De oppositie had felle kritiek op het gebekvecht in de meerderheid, waardoor minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn beleidsverklaring noodgedwongen moest uitstellen. Het debat vanmiddag was vrij voorspelbaar, en de beleidsverklaring is uiteindelijk goedgekeurd meerderheid tegen minderheid.

We hebben een pijnlijke week achter de rug in de Vlaamse politiek. Minister-president Jan Jambon (N-VA) moest zijn Septemberverklaring maandag uitstellen omdat de meerderheidspartijen het niet eens raakten over het koppelen van het zogenoemde Groeipakket aan de gezondheidsindex. Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi was dit een breekpunt, maar toen bleek dat coalitiepartners N-VA en Open VLD hem niet wilden volgen, moesten de Vlaamse christendemocraten uiteindelijk toch plooien. Jambon had naar eigen zeggen "gevochten als een leeuw", maar kon zijn traditionele beleidsverklaring uiteindelijk drie dagen later voorstellen.

Ik draai hier rond, en rond, en rond. Als een leeuw in een kooi, aan wanhoop ten prooi

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang), vrij naar Willy Sommers

De oppositiepartijen hadden vanmiddag bakken kritiek op de gang van zaken. Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) beschouwt Jambon "als een leeuw in een kooi, omgeven door partners die elkaars bloed willen". Hij borduurde verder op dit thema door te citeren op de songtekst van Willy Sommers: "Ik draai hier rond, en rond, en rond. Als een leeuw in een kooi, aan wanhoop ten prooi."

Over de inhoud van de plannen valt ook weinig goeds te zeggen. "Het koopkrachteffect van deze maatregelen zal even groot zijn als de samenhang in de Vlaamse regering", vindt Janssens.

Het geld niet uitstrooien vanuit een helikopter, maar gericht inzetten en geen schuldenberg doorschuiven naar onze kinderen

Vlaams fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA)

Groen concentreert zich op de inhoud van de Septemberverklaring. "Ik verwacht van een regering dat ze investeert in de Samenleving en dat ze mensen helpt, zeker in crisistijden", zei fractieleider Björn Rzoska. "In de plaats daarvan krijgen we boekhouders die vooral voldoening halen uit een begrotingsevenwicht in 2026 of 2027." Volgens Rzoska draait de regering-Jambon de mensen een rad voor de ogen. "Terwijl de Vlaamse schatkist groeit door inflatie, blijven de uitgaven gelijk. Er blijft dus heel wat geld bij jullie plakken."

"De N-VA had inderdaad een rode lijn", maakte Vlaams fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA) duidelijk. "Het geld niet uitstrooien vanuit een helikopter, maar gericht inzetten en geen schuldenberg doorschuiven naar onze kinderen."  

Wij slaan de bladzijde om en werken voort in het belang van alle Vlamingen

Vlaams fractieleider Peter Van Rompuy (CD&V)

Vóór dit debat werd uitgekeken naar CD&V. Zouden de Vlaamse christendemocraten ook "plooien" in het parlement, of heerst er nog ongenoegen in de rangen van de fractie? "Wij slaan de bladzijde om en werken voort in het belang van alle Vlamingen, en dat is ook wat zij van ons verwachten", liet fractieleider Peter Van Rompuy (CD&V) horen.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau uitte zijn verwondering over het feit dat CD&V, die eerder het Groeipakket van de index heeft losgekoppeld, vorige week een strijdpunt maakte van net het tegenovergestelde. "Uw circus heeft het vertrouwen in de politiek volledig onderuit geduwd." Zijn tussenkomst leidde tot irritatie bij Katrien Schryvers (CD&V) en Tom Ongena (Open VLD).

Het is te weinig en te laat

Vlaams fractieleider Hannelore Goeman (Vooruit)

Ook fractieleider Hannelore Goeman (Vooruit) had het over een "beschamend potje theater van politici die met zichzelf bezig zijn". De plannen van de Vlaamse regering bestempelt ze als "peanuts". "Wat gaat jullie akkoord nú oplossen? De facturen vallen nu binnen. Het is te weinig en te laat." 

"Sometimes you lose, sometimes you win, sometimes you learn", vindt fractieleider Jos D'Haese (PVDA). "Maar het zijn wel de gezinnen die erbij verliezen, niet de CD&V-fractie in het parlement." Ook D'Haese vindt dat de Vlaamse regering niet genoeg doet om de bevolking te helpen tijdens de crisis.

Open VLD probeerde te sussen. "Politieke rancune heeft nog nooit iemands factuur verlicht. Daar zijn de mensen nog nooit beter van geworden", hield fractieleider Willem-Frederik Schiltz zijn collega's voor. Hij pleit voor meer toewijding en daden.

Zoals te verwachten viel, is de Septemberverklaring van de Vlaamse regering goedgekeurd met 66 stemmen tegen 46, zeg maar meerderheid tegen oppositie.

BEKIJK - De reacties van Chris Janssens (Vlaams Belang), Bjorn Rzoska (Groen) en Vlaams viceminister-President Bart Somers (Open VLD):

Videospeler inladen...

Meest gelezen