Luister naar

Gemeenten gaan Buddy-app gebruiken in strijd tegen schulden

Nieuws
Acht Nederlandse gemeenten gaan de nieuwe Buddy-app gebruiken in de strijd tegen schulden.
Marjon Snel
woensdag 19 juni 2019 om 19:35
De Buddy-app helpt met geld omgaan.
De Buddy-app helpt met geld omgaan. buddy-app

Rotterdam

Vandaag wordt een pilotproject met de nieuwe app gelanceerd in Rotterdam. Vier maanden lang krijgen mensen die net uit de schuldhulpverlening komen, persoonlijk financieel advies via de app over hun vaste lasten en hun uitgaven.

Volgens het Nibud heeft 20 procent van de huishoudens in Nederland te maken met problematische schulden of heeft grote kans deze te krijgen. Slechts 2,5 procent heeft professionele hulp, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dick van Maanen die in de gemeente Amersfoort eindverantwoordelijk is voor begeleiding van mensen met schulden, heeft hoge verwachtingen van de nieuwe app. ‘Landelijk gezien worstelt veertig procent van de Nederlandse huishoudens met het bijhouden van de administratie. Mensen denken vaak dat dit alleen de minima zijn, maar zowel laag- als hoogopgeleiden kampen ermee. Mensen verliezen het overzicht van hun inkomsten en uitgaven.’ Van Maanen hoopt dat de nieuwe app de gemeente op lange termijn veel kosten bespaart. Hij denkt dat de app op de lange termijn ook preventief ingezet kan worden.

vaste lasten

Camiel Kuiper van de Buddy-app, vertelt dat de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Leiden, Alkmaar, Enschede, Maastricht, Amersfoort en Almere meedoen aan de pilot. ‘We hebben in totaal honderd mensen geselecteerd die gemiddeld 40.000 euro schuld hebben opgebouwd. Dat betekent dat ze drie jaar lang een bewindvoerder hebben gehad die al hun rekeningen handmatig betaalde.’ De belangrijkste winst van de app is volgens Bakker dat geld voor vaste lasten meteen apart wordt gezet, zodat mensen geen overmoedige uitgaven doen. ‘De gebruiker krijgt een goed overzicht van het vrij te besteden geld.’ Ook kan Buddy automatisch berichten sturen naar de belastingdienst, de gemeente of het UWV om naheffingen te voorkomen. Via een kunstmatig intelligente chat-functionaliteit kan Buddy tips geven. Bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslagen die van toepassing kunnen zijn.

Taco Schaafsma van de gemeente Groningen heeft besloten voorlopig niet mee te doen aan de pilot. ‘Schulden zijn geen financieel, maar een ­gedragsprobleem.’ Schaafsma ontwikkelt nieuw beleid voor schuldhulpverlening in Groningen en vermoedt dat de app te eenzijdig stuurt op bewustwording van het bestedingspatroon. ‘Er is een groep mensen die daar baat bij heeft, maar er kunnen ook heel andere redenen zijn waarom mensen in de schulden raken. Het is maar de vraag of deze app dan effectief is.’

Corinne Visser houdt zich als projectleider in Haarlem bezig met mensen die in de schulden zitten. Over de vraag of het aantal mensen met schulden groeit, hoeft ze geen seconde na te denken: ‘Gigantisch!’ Naar schatting 13.000 Haarlemse huishoudense kampen volgens haar met serieuze schuldenproblematiek.

Vooralsnog heeft Corinne Visser besloten vooral in te zetten op vier voltijds buddy-coaches die mensen persoonlijk begeleiden. ‘Maar deze app en andere innovaties juich ik van harte toe, alleen al om te voorkomen dat we over een paar jaar met twintig buddy-coaches zitten. Dat is onbetaalbaar. Ik ben er wel op beducht dat de app suggereert dat je overzicht hebt. Wij zien in de praktijk dat door de toenemende digitalisering mensen het overzicht juist kwijt zijn geraakt.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'