Luister naar

Gemeentelijke arbeidsvoorziening drukt andere werkgelegenheid weg, maar hoe pak je dit aan?

Nieuws
Gemeentelijke werkplaatsen zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt. Maar het blijkt niet makkelijk om daar iets tegen te doen. Wat dat gemeentelijke werk is óók heel nuttig.
Martine van Ommeren werkgelegenheid
woensdag 21 maart 2018 om 03:00

Dit is het verhaal van twee jongens.

Timo kreeg een psychose toen hij zeventien was. Hij werd opgenomen, kreeg medicijnen (die hij niet altijd innam) en raakte verslaafd. Pogingen een opleiding te volgen strandden. Dankzij subsidie van de gemeente kon hij aan de slag bij een fietsenmaker en een vak leren.

Dit verhaal laat zien hoe de gemeente kwetsbare groepen kan ondersteunen.

fietstechniek

Kevin haalde met hard werken en veel doorzetten zijn mbo fietstechniek niveau 3. Hij werkte met veel plezier als fietsreparateur. Maar het bedrijf waar hij werkte, kon de concurrentie met de gemeentelijke fietsenwerkplaats niet aan. Kevin kwam op straat te staan, maar komt niet in aanmerking voor de werkplaats: die is alleen voor mensen met een beperking of verslaving, zoals Timo. ­Kevin werkt nu bij een fastfoodketen. Ook leuk, maar geen fietstechniek.

Deze verhalen zijn ook het onderwerp van de Wet verdringingstoets, die eerder deze maand besproken werd in de Eerste Kamer. Dit is een initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP). De wet wil de ruimte van gemeenten om werkzoekenden werkervaring op te laten doen door ‘met behoud van uitkering’ te werken, drastisch in­perken.

Volgens de SP verdringen deze trajecten betaalde banen. Het voorstel stamt al uit 2015, kort nadat de Participatiewet in werking was getreden. De behandeling van het wetsvoorstel wordt daardoor al snel een informele evaluatie van de Participatiewet. Die wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden.

Zo merkte senator Paul Schnabel (D66) op dat bij het ontwerp van de Participatiewet wat te weinig naar werkgevers is gekeken. Hoe gaan bedrijven om met werkzoekenden die via de gemeente worden geplaatst? Gaat het voor hen om het vinden en houden van personeel, of zoeken ze naar subsidies en regelingen om arbeid zo goedkoop mogelijk te maken? En wie bepaalt het verschil daartussen? Wat zijn de grenzen in het grote grijze gebied tussen uitkering en baan?

Werkzoekenden met jarenlange werkervaring werd in de voorbije jaren gevraagd in een gemeentelijke werkplaats aan de slag te gaan, om ‘arbeidsritme op te doen’. Het verhaal van de Hagenaar Harry haalde de landelijke media, toen bleek dat hij na een carrière als straatveger werd ontslagen en gevraagd werd om hetzelfde werk te gaan doen in ruil voor een uitkering.

Karabulut probeert met haar initiatiefwet hierin duidelijkheid te scheppen: wat mag wel en wat mag niet?

Het is meer dan terecht dat hiervoor aandacht wordt gevraagd. Daar waren alle partijen in de Eerste Kamer het volledig mee eens.

Toch is het allerminst een hamerstuk. De verdringingstoets maakt een complex en gelaagd vraagstuk eendimensionaal: alsof onbetaalde arbeid voor verdringing zorgt en betaalde arbeid niet.

werkzoekenden

In werkelijkheid is voor heel veel werkzoekenden een tussenstap tussen opleiding, uitkering en werk juist belangrijk of zelfs noodzakelijk. Zoals voor langdurig werkzoekenden die niet meer in hun oude werkveld aan de slag kunnen, en zich willen oriënteren op verschillende andere branches.

Toch schrapt de verdringingstoets allerlei gemeentelijke instrumenten en trajecten die zo’n tussenstap vormen. Kortom: om het belang van Kevin te verdedigen ziet Karabulut de vraag van Timo over het hoofd. Daarbij wil de initiatiefwet vastleggen wat in deze situaties wijsheid is. Dat heeft een groot effect op de gemeente, die deze wetten moet uitvoeren. De Participatiewet zegt dat de gemeente in alle gevallen maatwerk moet leveren. Dat betekent dat het belang van de werkzoekende voorop moet staan. Daarnaast moet de gemeente rekening houden met vervelende effecten voor anderen. Dat is een moeilijke opdracht; dat blijkt al uit het feit dat het in de afgelopen jaren nog te vaak is misgegaan.

Maar wat worden de extra spelregels?

Tamara van Ark

De initiatiefneemster van de Wet verdringingstoets besloot afgelopen dinsdag zelf het wetsvoorstel nog aan te houden en meer onderzoek te doen. Een stemming in de Eerste Kamer is daarmee voorlopig uitgesteld.

Gelukkig voor Kevin – en alle anderen – zei staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat zij daar niet op wil wachten. In de tussentijd wil ze er onder andere bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten op aandringen dat zij het onderwerp hoog op de agenda houden. Wanneer met voorbeelden duidelijker wordt wat wel en niet acceptabel is, kunnen gemeenten volgens Van Ark zelf actief aan de slag om verdringing tegen te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.