Direct naar artikelinhoud
CIA

Protest tegen 'geheime' CIA-basis: 6 Australiërs riskeren 7 jaar cel

De 'top secret' Pine Gap-basis zou vandaag nog steeds militair actief zijn.Beeld Wikimedia Commons/Andy Mitchell

Zes christelijk geïnspireerde, pacifistische demonstranten riskeren zeven jaar cel, na demonstraties tegen de ‘top secret’ CIA-basis in de Australische outback. De pacifisten drongen de veiligheidsperimeter binnen.

In 1966, de Koude Oorlog was volop aan de gang, werd de Joint Defense Facility Pine Gap aan de wereld voorgesteld. De officiële verklaring: een ruimte-onderzoekscentrum. In realiteit gebeurde daar nog veel meer. Het centrum werd namelijk gerund door inlichtingendienst CIA. Daar werd, via satellieten, informatie verzameld over het Sovjet-raketprogramma.

Volgens gelekte documenten van de Amerikaanse National Security Agencey (NSA) is Pine Gap nog steeds actief. Met de informatie die daar wordt verzameld, zouden luchtaanvallen worden gepland, onder andere in Irak, Syrië en Afghanistan. Klokkenluider Edward Snowden zegt dat Pine Gap nog steeds een "aanzienlijke rol" speelt in zowel militaire operaties als die van de inlichtingendienst.

De 'geheime' basis werkt als een magneet op pacifistische actievoerders. Zes van hen riskeren nu zeven jaar cel.

Die activiteiten maken Pine Gap tot een magneet voor de lokale pacifistische gemeenschap. Zes van hen, allen christelijk geïnspireerde pacifisten, werden de voorbije twee weken veroordeeld. Tijdens dat protest drongen ze vorig jaar binnen tot in de veiligheidsperimeter van de intussen niet meer zo geheime basis. Vijf van hen deden dat samen, een zesde deed het op zijn eentje, op een later moment.

De twee zaken - de zesde demonstrant werd apart behandeld - zijn intussen voor de rechter gekomen. De beschuldigden argumenteerden nog dat ze daar waren om “anderen te beschermen”. De rechter aanvaardde het argument niet. Binnenkort is hun straf bekend. De pacifisten riskeren elk tot zeven jaar cel.