Direct naar artikelinhoud
hitteblog

Hitteblog – Vandaag is opnieuw de 40 graden gehaald

Het is officieel de warmste 26 juli ooit. En sinds vannacht is er voor de tweede keer dit jaar in Nederland een hittegolf. Donderdag werd al snel het hitterecord van woensdag gebroken en in meerdere provincies werd het boven de 40 graden. In de nacht die volgde bleef het boven de 25 graden. Al het nieuws, tips en onze verhalen rond de hitte verzamelen we voor u in dit blog.

Nederland zoekt massaal verkoeling, zoals hier op het Museumplein in Amsterdam.Beeld ANP

26 juli 16.20

Opnieuw 40 graden gehaald
En opnieuw werd vandaag de veertig graden even gehaald in Nederland. En wel op vliegbasis Volkel, waar volgens het KNMI even voor 16.00 uur de 40 werd aangetikt. Gisteren was de eerste dag ooit dat het 40 graden was in Nederland.

26 juli 15.25

Automobilisten in file op A44 krijgen water
De brandweer schiet mensen te hulp die vrijdagmiddag met hun auto vaststaan op de A44, Sassenheim richting Amsterdam. Veel weggebruikers kunnen in de hitte al twee uur geen kant op nadat bij Sassenheim een vrachtwagen is geschaard. Daarom wordt water uitgedeeld. Gekeken wordt wat er, gezien de hoge temperatuur, verder nog aan hulp geboden kan worden.

De ANWB adviseert het overige verkeer om te rijden via de A4. Onduidelijk is hoe lang de A44 richting Amsterdam nog afgesloten is. (ANP)

26 juli 14.30

Warmste 26 juli ooit gemeten

Opnieuw sneuvelt een officieel datumrecord. In De Bilt werd het in de loop van de middag 36 graden, meldt Weeronline. Het oude record stond op 35,7 graden en werd vorig jaar gemeten.

De records van donderdag zullen vrijdag waarschijnlijk net niet gebroken worden. Het warmterecord van Nederland staat op 40,7 graden en werd donderdag gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt was het donderdag de warmste dag ooit met 37,5 graden. (ANP)

De NS heeft op 200 stations in heel Nederland extra watertappunten geplaatst waar reizigers gratis hun flesjes kunnen bijvullen met kraanwater, zoals hier op station Barendrecht.Beeld ANP

26 juli 14.00

Vanwege de hitte rijden er minder intercity’s (maar juist meer treinen naar het strand)

De Nederlandse Spoorwegen hebben vrijdag het aantal intercity’s verder teruggeschroefd vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen, meldt een woordvoerder.

Reden er donderdag op twee trajecten minder intercity’s (Amsterdam-Rotterdam en Amsterdam-Sittard), vrijdag komen daar vier trajecten bij: Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Den Haag (via Haarlem), Duivendrecht-Lelystad en Schiphol-Nijmegen (via Utrecht).

Van en naar Zandvoort zet NS - ook vanwege het warme weer - juist meer treinen in. Tot 22.00 uur rijden er vrijdag vier in plaats van twee treinen per uur. ‘Mensen kunnen na hun werk dus wat makkelijker met de trein naar het strand en strandgasten kunnen daar ook wat langer van het zonnige weer genieten’, aldus de woordvoerder. (ANP)

26 juli 12.20

Algeheel stookverbod in Utrechtse Heuvelrug en Bunnik
Voorlopig geen barbecue voor inwoners van Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Deze twee gemeenten hebben hun inwoners verboden een vuurtje te stoken zolang het nog zo droog en warm is. Ook in de eigen tuin mag dus geen vuur worden aangestoken. Lees hier meer.

26 juli 11.30 uur

Wat is de temperatuur in uw regio?
Op onderstaande kaart wordt de temperatuur op de weerstations van het KNMI live bijgehouden.

26 juli 11.05 uur

Programma NK atletiek aangepast vanwege hitte

De organisatie van de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Den Haag heeft het programma van vrijdag vanwege de hitte enigszins aangepast. De finales van de 3000 meter steeplechase voor mannen en vrouwen zijn verplaatst naar de avonduren.

De mannen komen om 20.50 uur in actie, de vrouwenrace staat nu gepland voor 21.05 uur. De wedstrijden bij atletiekvereniging Haag Atletiek beginnen om 15.30 uur met de series 400 meter voor vrouwen. (ANP)

26 juli 10.45 uur

Warmste nacht ooit gemeten

De afgelopen nacht gaat de boeken in als de warmste nacht die ooit in Nederland is gemeten. In De Bilt bleef het kwik aan het eind van de nacht, doorgaans het koudste moment, steken op 22,9 graden. Het was de eerste officiële tropennacht van dit jaar en de zevende sinds 1901, meldt Weeronline. Eerder deze nacht was het in De Bilt nog 28 graden.

Op veel plaatsen kwam de temperatuur aan het eind van de nacht niet onder de 20 graden. In De Bilt werd het dus 22,9 graden, op een aantal plaatsen was het nog warmer met als hoogste minima 25,6 in Deelen en 25,1 in Volkel.

De oude warmterecords stonden op 27 juli vorig jaar. Toen werd het in De Bilt niet kouder dan 22,4 graden. Het landelijke record stond op naam van Deelen. Daar werd het niet kouder dan 24,4 graden. Daarmee zijn afgelopen nacht de absolute warmterecords verbroken.

Het KNMI handhaaft voor deze vrijdag de waarschuwing voor extreme hitte. De code oranje ging dinsdag in voor heel Nederland behalve de Wadden. (ANP)

Samuel Rutten uit Rockanje slaapt al enkele dagen op het balkon door de aanhoudende hittegolf.Beeld Simon Lenskens

26 juli 09.38 uur

Buiten slapen? Niet op het strand

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Scheveningen dertien mensen op de bon geslingerd die op het strand en op terrassen van strandtenten lagen te slapen. Een persoon lag volgens de politie ‘doodleuk’ ín een strandtent te dutten. Een ander had bij meerdere strandtenten kussens weggehaald en lag hieronder te slapen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn strandtenten eigen terrein van horeca-eigenaren. ‘Daar mag je niet zomaar op slapen’, zei de woordvoerder tegen persbureau ANP. Maar ook op het strand overnachten is niet toegestaan, zo staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Waarom de politie met het oog op de hitte voor de strandslapers niet met de hand over het hart kon strijken, weet de politiewoordvoerder niet. ‘Ik weet de omstandigheden niet precies, maar soms veroorzaken mensen overlast en kan dat een reden zijn om ze toch te bekeuren.’

Overigens zijn er natuurlijk plekken waar je zónder het risico op een bekeuring buiten kunt slapen. Verslaggever Bart Dirks sprak er een aantal. ‘Om vijf uur een duik in het meer en dan snel thuis douchen voor mijn werk.’

Een hond koelt af in het water op het Museumplein.Beeld ANP

26 juli 06.30 

Hittegolf officieel een feit na ongekend warme nacht

Ondanks de nog nooit geziene hitte in Nederland, was er de afgelopen dagen nog geen sprake van een hittegolf. Tot 2 uur afgelopen nacht.

Doordat de temperatuur in de Bilt op dat moment nog niet in onder de 25 graden was gezakt – het was er nog altijd 28 graden – is de temperatuur vijf dagen achtereen boven de 25 graden gekomen: de officiële definitie van een hittegolf.

De hittegolf begon maandag toen het in De Bilt 26,4 graden werd. Daarna volgden 31,9 graden op dinsdag, 36,4 op woensdag en 37,5 op donderdag . Ook vandaag gaat het kwik waarschijnlijk richting de 36 á 37 graden. Zaterdag wordt het nog zo’n 26 graden. Daarna zal de temperatuur onder de 25 graden zakken, waarmee een einde komt aan de hittegolf.

Ook bijzonder: vannacht om 2 uur was het nog 30 graden op Schiphol. Dat is volgens Meteogroup nooit eerder voorgekomen.

Een stel zoekt de schaduw op onder een paraplu.Beeld EPA

25 juli 18:55

Nieuw temperatuurrecord: 40,7 graden

Voor het eerst is in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen steeg het kwik donderdagmiddag naar 40,7 graden, laat het KNMI weten. Het oude record stond op naam van Eindhoven. Daar werd het woensdag 39,3 graden.

Westdorpe kwam met 40,6 graden iets lager uit dan Gilze-Rijen. Ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en op weerstation Twenthe werd de 40-gradengrens gepasseerd. Ook in De Bilt was het nog nooit zo warm. Het werd daar 37,5 graden, meldt Weeronline.

De temperatuur van 42 graden die eerder donderdag in Deelen bij Arnhem werd geregistreerd, is ongeldig verklaard door het KNMI. In korte tijd steeg de temperatuur ‘ongeloofwaardig snel’ en daarom onderzoekt het weerinstituut waardoor de thermometer niet goed functioneerde.

Het vorige temperatuurrecord had 75 jaar standgehouden. Op 23 augustus 1944 werd een temperatuur van 38,6 graden gemeten in het Gelderse Warnsveld.

25 juli - 17:35

Kinderen op kampeerboerderij onwel door hitte

 Zestien kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze door de hitte onwel waren geworden op een kampeerboerderij in Leusden. Dat meldt de politie Utrecht.

Vijftien kinderen zijn naar het UMC Utrecht gebracht en een naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Op de boerderij werden in totaal twintig kinderen onwel.

De hulpdiensten zijn met veel materiaal uitgerukt naar de YMCA kampeerboerderij aan de Paradijsweg. Ook is er een traumahelikopter opgeroepen.

25 juli - 16.56 uur

4000 kippen dood door hitte

Zo’n vierduizend kippen zijn donderdag om het leven gekomen als gevolg van de hitte in stallen aan de Graven in Neer, vlak bij Roermond. De brandweer is uitgerukt om de zeven stallen met in totaal 140 duizend kippen te koelen. Dit omdat de eigen ventilatie in de stallen de hitte niet meer aankan, laat de brandweer weten.

Het gaat om zes weken oude vleeskuikens, die in stallen staan met elk 12 duizend tot 30 duizend kippen. Woensdag al was de kritische grens van 34 graden in de stallen overschreden, aldus de woordvoerder van de brandweer. ‘Bij meer dan 34 graden kunnen de hartspieren van de dieren het begeven’, zei de woordvoerder.

De brandweer spuit water op de daken zodat binnen de temperatuur daalt. ‘Hoe lang we hier kunnen blijven hangt natuurlijk wel af van de vraag of we straks naar een bosbrand moeten’, aldus de woordvoerder.

25 juli - 16.46 uur

Records gebroken: 40,6 graden in Gilze-Rijen - in vier provincies is het nu boven 40 graden

Inmiddels is het op meer plekken in Nederland boven de 40 graden. In Eindhoven werd een temperatuur van 40,2 graden gemeten. Dezelfde temperatuur werd gemeten in Twente, Zeeland en de Achterhoek. Het is nog steeds het warmst in Gilze-Rijen. Daar tikte de thermometer na 16 uur 40,6 graden aan. 

25 juli - 14.46 uur

KNMI verklaart recordhitte Deelen ongeldig - Record alsnog gebroken in Gilze-Rijen: boven de 40 graden

Het KNMI heeft het hitterecord in Deelen bij Arnhem ongeldig verklaard. Daar werd donderdagmiddag door het KNMI een temperatuur van 41,7 graden gemeten. De temperatuurstijging was echter zo uitzonderlijk dat het weerinstituut een onderzoek instelde. Kort daarna werd het record ingetrokken.

Het hitterecord van woensdag is alsnog gebroken, maar dan door Gilze-Rijen. Om 14.40 uur werd daar een temperatuur van 39,4 graden gemeten en inmiddels heeft het kwik meer dan 40 graden bereikt.

Het record van woensdag stond op naam van Eindhoven. Daar was het woensdag 39,3 graden. In Gilze-Rijen was het kort ervoor 39,2 graden geworden. Het oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld.

Twitter bericht wordt geladen...

In deze grafiek, van de KNMI zelf, ziet u de temperatuurstijging in Deelen. De rode lijn stijgt in korte tijd van bijna 36 naar bijna 42 graden celcius.

Grafiek van de forse temperatuurstijging in Deelen. Deze meting werd later ongeldig verklaard door het KNMI.Beeld KNMI

25 juli - 13.54 uur

Record van boven 40 graden gemeten in België

De temperatuur in België blijkt gisteren al boven de 40 graden te zijn gestegen. In de plaats Angleur in de provincie Luik is 40,2 graden gemeten, maakt David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het Belgische weerinstituut KMI, bekend. ‘Na validatie van de waarnemingen van de klimatologische stations van het KMI: hoogste temperatuur van 24 juli en nieuw nationaal record in Angleur met 40,2 graden’, twittert de nationale weerman Dehenauw.

Woensdag maakte het KMI eerst bekend dat het hitterecord was gebroken nadat 38,9 graden was gemeten in het dorp Kleine Brogel in Belgisch Limburg, en later dat de temperatuur daar was opgelopen tot 39,9 graden.

Er is wel enige verwarring over de Belgische hitterecords. Het officiële nationale hitterecord staat op 36,6 graden, gemeten in Ukkel in 1947. Daar staat het hoofdkantoor van het meteorologische instituut. Volgens Dehenauw worden de temperaturen tegenwoordig op een andere manier geregistreerd, aan de hand van een gesloten thermometerhut in plaats van een open hut. Op deze nieuwe wijze werd in 2015 38,8 graden gemeten, tot woensdag de hoogste temperatuur.

Twitter bericht wordt geladen...

Kinderen spelen in een fontein in Amsterdam tijdens de hitte.Beeld ANP

25 juli - 13.35 uur

NS schrapt aantal ritten vanwege hitte

De NS heeft op twee trajecten een aantal ritten geschrapt. Omdat de treinen woensdag urenlang zijn blootgesteld aan extreme temperaturen, hebben systemen storingen gekregen. Hierdoor is er minder materieel beschikbaar, aldus de NS.

‘We verwachten dat er vandaag ook meer treinen in onderhoud moeten. We hebben extra mensen ingezet om het onderhoud te doen. Er blijven ook nog wel voldoende treinen rijden. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een half uur.’

Op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam rijden nu drie in plaats van vijf treinen per uur. Ook op het traject Amsterdam naar Sittard worden minder treinen ingezet.

Waterpret tijdens een watergevecht op het Malieveld in Den Haag.Beeld ANP

25 juli - 12.35 uur

Smogalarm: luchtkwaliteit ‘zeer slecht’

Het RIVM heeft een ‘smogalarm’ gegeven voor delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De luchtkwaliteit wordt donderdag in delen van deze provincies ‘zeer slecht’ als gevolg van de vorming van ozon in de lucht.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan iedereen last krijgen van de luchtverontreiniging. Het gezondheidsinstituut adviseert mensen die klachten hebben om binnen te blijven, zolang het daar koel genoeg is. Zware lichamelijke inspanningen zouden beperkt moeten worden.

Smog door ozon kan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en een verslechtering van de longfunctie veroorzaken. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Op vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn.

Het wegdek van de T.A. Musschengabrug wordt gekoeld.Beeld ANP

25 juli - 12.05 uur

Warmste 25 juli ooit gemeten

Voor de derde dag op rij sneuvelt een officieel dagrecord in De Bilt. Aan het eind van de ochtend werd het daar 31,8 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het oude record van 31,6 graden, gemeten in 2006, uit de boeken. In het zuidoosten en oosten van het land is het nog veel warmer. De hoogste temperatuur tot dusver is gemeten in Hupsel in de Achterhoek met 34,6 graden.

Donderdagmiddag warmt het nog veel verder op met tot aan de westkust maxima van 36 tot 38 graden en in het zuidoosten 39 à 40 graden. Daarmee wordt het kersverse absolute warmterecord van Nederland mogelijk na één dag al gebroken. Het record staat sinds gisteren op 39,3 graden en werd gemeten in Eindhoven.

De Bilt telt dit jaar al tien datum-warmterecords. In februari werden er vier genoteerd, in juni drie en in juli tot dusver ook drie (23, 24 en 25 juli). Daarnaast werd op 18 februari nog het datum-warmterecord geëvenaard.

Kouderecords zijn dit jaar nog niet voorgekomen. Op 23 september 2018 konden we voor het laatst een datum-kouderecord noteren. Een warmterecord op zich zegt niets over klimaatverandering, laat Weeronline weten, maar de verhouding tussen kouderecords en warmterecords zegt des te meer. In deze eeuw staan tot dusver tegenover elk kouderecord acht warmterecords.

Luchtfoto van zwembad de Meent in Breukelen, waar mensen verkoeling zoeken op het water.Beeld ANP

 24 juli 2019

Eindhoven neemt hitterecord – voor even – over: 39,3 graden

Niet Gilze-Rijen, mag zich – in ieder geval voor even – de heetste plek van Nederland noemen, maar Eindhoven. Vanmiddag is daar een temperatuur van 39,3 graden gemeten. Ook op andere plekken in het zuiden van Nederland wordt woensdagmiddag het record van 1944 – 38,6 graden Celsius – ruimschoots ingehaald.

De records buitelen over elkaar heen. Nadat eerder het Brabantse Gilze-Rijen het record met 39,2 graden pakte, kwam het kwik ook in het Limburgse Ell op dezelfde temperatuur uit. Maar de Limburgers moesten de eerste plaats op de lijst al snel laten gaan, naar Eindhoven dus. Hoelang men daar het hitterecord weet te behouden, is de vraag. Morgen belooft ook een hete dag te worden.

Onze verslaggever is op de heetste plek van Nederland

Nederland heeft na bijna 75 jaar een nieuw hitterecord: in het Brabantse Gilze-Rijen ging het kwik over de 38,6 graden Celsius heen. Verslaggever Rik Kuiper is ter plaatse in het dorp dat zich vanaf vandaag met (nu al) 39,1 graden de ‘heetste plek’ van Nederland mag noemen. De inwoners lijken daarvan nog niet echt onder de indruk.

‘In het plaatselijke winkelcentrum, waar de mensen wat verkoeling zoeken, loopt iedereen stoïcijns verder. Niemand lijkt het echt door te hebben. De serveerster bij een terras in de buurt van de vliegbasis Gilze-Rijen – waar het weerstation staat – liet nog wel ontvallen dat het dorp Gilze niet de beste plek is om te verblijven tijdens de warmte. De mensen ontvluchten het dorp. De lokale supermarkt is volgens haar eigenlijk de enige koele plek. 

‘Tot nu toe hebben we nog maar één reactie ter plaatse binnen. De medewerkster achter de sigarettenbalie vindt het ‘prachtig’. Ze houdt van extremen, dus ze had -20 ook mooi gevonden. Ik ga nu zelf ook wat verkoeling zoeken. Bij het vriesvak.’

Hitterecord verbroken

Het was officieel nog nooit zo warm in Nederland als nu. In Gilze-Rijen is een hitterecord gevestigd van 38,8 graden, dat meldt het KNMI. Het oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld.

Terrasbezoekers aan de Nassaukade in Amsterdam.Beeld ANP

Hitterecord verbroken in België

In het dorp Kleine-Brogel is het Belgische hitterecord verbroken dat al sinds 1947 standhield. Het is op dit moment 38,9 graden in het Belgisch-Limburgse plaatsje, 23 kilometer ten zuidwesten van Weert. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

FC Utrecht waarschuwt supporters voor hitte

Donderdag speelt FC Utrecht in een bloedhete Galgenwaard de Europa Leaguewedstrijd tegen HSK Zrinjski Mostar. In verband met de hitte wordt het cateringassortiment aangepast, zo zullen er ook waterijsjes beschikbaar zijn, en laat de club toe dat toeschouwers een stoeltje in de schaduw opzoeken.

Tot slot raadt de club supporters aan zich goed in te smeren, luchtige kleding te dragen en uiteraard de consumptie van alcoholische dranken te matigen.

Boeren moeten overleggen als ze willen sproeien

Boeren die hun land willen besproeien, moeten dat op een aantal plaatsen in het land eerst overleggen met het waterschap. De maatregel geldt zolang er nog voldoende water in sloten, rivieren en kanalen zit. Als dat niet meer zo is, komt er alsnog een sproeiverbod.

In het zuiden en oosten, het droogste gebied van Nederland, geldt wel een sproeiverbod. In delen van de Achterhoek en Twente is ook het gebruik van grondwater verboden, omdat het daar extreem droog is. Wie betrapt wordt op beregenen, krijgt een fikse boete.

In het noorden van het land is het minder droog, maar ook daar dreigt een watertekort. Omdat boeren grote schade lijden door een sproeiverbod, proberen de schappen zo’n verbod anders dan vorig jaar te voorkomen, aldus Wetterskip Fryslân. Als niet iedereen tegelijk de beregeningsinstallatie aanzet, kan het schap er met wateraanvoer uit het IJsselmeer voor zorgen dat het waterpeil in sloten en vaarten niet te veel zakt.

De hoge zandgronden en Zeeland zijn helemaal afhankelijk van regen, omdat ze geen water kunnen tappen uit de grote rivieren. Nu het voor het tweede jaar op rij zo droog is, lopen natuurgebieden grote schade op. Planten en dieren sterven uit, omdat er geen water in beken, vennen en poelen staat. Zoogdieren krijgen minder of geen jongen omdat er niet voldoende voedsel te vinden is. Natuurmonumenten vreest dat de beschermde kamsalamander verdwenen is van de Sallandse Heuvelrug. (ANP)

Tussenstand: Gilze-Rijen heeft de beste papieren

Wordt het hitterecord van 38,6 graden vandaag nog gebroken? Het gaat erom spannen. Het kwik op KNMI-station op vliegbasis Gilze-Rijen is om 1 uur vanmiddag naar 37,3 graden gestegen. Nog anderhalve graad te gaan. Bekijk hieronder de situatie bij alle KNMI-stations in Nederland.

Deze uv-apps en -gadgets manen je tot insmeren
Vergeten we niet te smeren, lieve mensen? De eenvoudigste én goedkoopste manier om je daaraan te herinneren is natuurlijk door gewoon een wekker te zetten. De op één na makkelijkste manier is het installeren van een uv-app. Onze techredacteuren testten er een aantal. Lees hier welke wel en niet geschikt zijn.

Afkoelen met RTV Oost
Voor wat psychologische koeling kunt u bij RTV Oost terecht. De regionale omroep zendt archiefbeelden uit van een besneeuwd Overijssel.

Nationaal Hitteplan voor landbouwhuisdieren
Hijgende kippen, uitgeputte koeien en gestresste varkens: hitte manifesteert zich op tal van manieren bij oververhit vee. De verwachte toename van het aantal extreem hete dagen is dan ook reden voor Wakker Dier om te pleiten voor een heus Nationaal Hitteplan voor landbouwhuisdieren. ‘Zeugen kunnen bijvoorbeeld hun warmte niet goed reguleren tijdens de toch al stressvolle bevalling en lopen bij hitte een verhoogd risico op een hartstilstand.’

Schapen staan onder een parasol in de wei.Beeld Marcel van den Bergh

Hier werd 75 jaar geleden het warmterecord gemeten
Op 23 augustus 1944 liep dorpsdokter Jan Thate tegen zeven uur ’s avonds naar zijn weerstationnetje in de diepe tuin achter de statige witte dokterswoning in Warnsveld. Hij pakte de thermometer en noteerde in zijn schrift: 38,6 graden. Dat het een nationaal record was, had Thate toen nog niet door. Het delen van weersgegevens was tijdens de bezetting door de Duitsers verboden. Pas na de oorlog, toen het KNMI de oorlogsachterstanden inliep, kreeg Warnsveld het hitterecord toegekend.

Verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel bezocht vorig jaar de zoon van Jan Thate. ‘Hij was een fanatiek baasje, die naast zijn praktijk en apotheek dus ook een enorme feeling had met weer. 

Henk Thate, de zoon van warmterecordmeter Jan Thate.Beeld ANP

Terrastip: in Zwolle meer waar voor je geld
Wie deze warme dagen verkoeling wil zoeken op een terras, kan dat het voordeligst doen in Zwolle. Dit blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat terrassen in 21 Nederlandse steden met elkaar vergeleek. 

Een rondje geven in Amsterdam is het duurst. Daar kost een rondje van twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé gemiddeld 27,05 euro. Dat is gemiddeld 3,40 euro per drankje. Daarmee is Amsterdam voor het vijfde jaar op rij het duurst. De prijzen liggen er 16 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. Volgens het adviesbureau is dat niet verrassend, omdat de vastgoed- en huurprijzen in Amsterdam ook fors hoger zijn dan elders. Eenzelfde rondje kost in Zwolle 21,88 euro.

Na Amsterdam is Den Haag de duurste terrasstad, gevolgd door Haarlem, Den Bosch en Zoetermeer. Landelijk steeg de prijs voor een rondje gemiddeld met 3,1 procent naar 23,35 euro, mede als gevolg van de verhoging van het btw-tarief. Volgens de onderzoekers valt dat mee in vergelijking met bijvoorbeeld de prijzen in supermarkten, die met 3,8 procent zijn gestegen.

Het adviesbureau berekende ook de ‘terraskoopkracht’ per stad: hoeveel rondjes kunnen de inwoners geven van het gemiddeld besteedbaar inkomen in de stad? Daar scoort Breda het best. Een gemiddelde Bredanaar kan 25 rondjes geven, tegen 20 voor de gemiddelde Amsterdammer. 

Tropennacht in Vlissingen
Warm? Warm! Ook in de nacht van dinsdag of woensdag zakte de temperatuur op sommige plaatsen in het zuiden en westen niet onder de 20 graden. Daarmee was de eerste regionale tropennacht van deze hete periode een feit.

In Vlissingen bleef het het warmst, met een minimumtemperatuur van 22,1 graden. In Maastricht werd het niet kouder dan 21,5 graden. Op hoofdstation De Bilt koelde het af tot 16,6 graden, waardoor nog geen sprake was van een officiële tropennacht.

Na de warme nacht stijgt de temperatuur woensdagochtend snel. Rond 11 uur is het bijna overal al tropisch warm, voorspelt Weeronline, met temperaturen tussen de 28 en 32 graden. Ook in de middag blijft het zonnig en heet en wordt het in het binnenland tussen de 36 en 38 graden. 

Limburg krijgt vermoedelijk te maken met de hoogste temperaturen. Daar kan het kwik oplopen tot 39 graden, dat zou een nationaal record betekenen. Op 23 augustus 1944 registreerde huisarts Jan Thate een temperatuur van 38,6 graden in zijn achtertuin in Warnsveld bij Zutphen

Voor 24 juli staat het warmterecord in De Bilt op 34,1 graden. In Gilze-Rijen, vlak bij Tilburg, steeg het kwik op deze datum al eens tot 35,5 graden.

23 juli 2019

Rode Kruis: ‘Let op invloed hitte op werking medicijnen’
Hitte kan effect hebben op de werking van medicatie. Tachtig procent van de ouderen die medicijnen gebruiken zijn zich hiervan niet bewust, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. 

Sommige medicijnen kunnen in combinatie met warme weersomstandigheden de temperatuur van het lichaam beïnvloeden, aldus de organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes. Volgens het onderzoek neemt slechts 5 procent van de ondervraagde ouderen bij hitte maatregelen, zoals het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.

Voedselbank Alphen dicht vanwege extreme hitte 

De voedselbank in Alphen aan de Rijn deelt donderdag voor het eerst in zes jaar tijd geen voedselpakketten uit vanwege de hitte. Dat meldt Omroep West dinsdag. Voorzitter Dirk van Kampen vindt het niet verantwoord de vrijwilligers in het warme gebouw te laten werken.

‘Het Rode Kruis adviseert kwetsbare groepen tussen 12.00 en 16.00 uur niet naar buiten te gaan’, zegt Van Kampen. ‘Onze vrijwilligers zijn vooral zestigplussers en in ons gebouw loopt de temperatuur op naar ongekende hoogtes.’ Ook wil hij niet dat klanten met de zware voedselpakketten over straat gaan.

In Alphen halen wekelijks ongeveer 180 gezinnen hun boodschappen bij de voedselbank. Van Kampen vindt de tijdelijke sluiting de moeilijkste beslissing die hij de afgelopen zes jaar heeft moeten nemen.

Strooiwagens de weg op om het asfalt te koelen

Noordenveld in Drenthe, Beek (Limburg) en Arnhem sturen de komende dagen strooiwagens de weg op. Strooizout zorgt ervoor dat het asfalt wat afkoelt. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt.

In Noordenveld wordt gestrooid op wegen die onlangs zijn voorzien van nieuw asfalt en een slijtlaag. ‘Die zijn altijd wat gevoeliger voor warmte. In pekelwater zit zout en dat onttrekt de warmte aan het wegdek’, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Arnhem houdt de temperatuur van de wegen met sensors in de gaten. Bij tropische hitte kan het asfalt warmer dan 50 graden worden. Dat is het moment dat de gemeente gaat strooien. Beek pakt wegen zonder schaduw aan. Vorig jaar werd in allerlei plaatsen gestrooid tegen de hitte.

In juli 2015 rukte de gemeente Ede uit om het asfalt te beschermen.Beeld Marcel van den Bergh

Niet de warmste juli

We mogen dan een zeer hete week voor de boeg hebben, als we kijken naar de warmste julimaanden sinds het begin van de metingen, dan komt juli 2019 - volgens de voorspellingen - niet verder dan een tiende plaats. Dat komt doordat de afgelopen weken ook relatief veel dagen telden waarop de temperatuur iets onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar lag. Vorig jaar beleefden we de op twee na warmste julimaand. Er werden toen wel twee records verbroken: het was zowel de zonnigste als de droogste juli.

Er hangt iets vies in de lucht: zomersmog

Het RIVM waarschuwt dat de kwaliteit van de lucht woensdag slecht zal zijn als gevolg van smog. Mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen maar beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanningen beperken.

Smog ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden. De extreme hitte draagt hier aan bij. Smog door ozon kan leiden tot klachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

Wat is het weer in uw regio? Op deze kaart worden de lokale temperaturen bijgewerkt.

177 kilometer fietsen door de Franse zon? Zo bereiden de Tour-renners zich voor

Het is warm op de route van de Tour de France, heel warm. Bij Sunweb gaat een hitteprotocol in werking en ook andere ploegen nemen maatregelen om hun renners te beschermen. Onze verslaggever zette de verkoelingswapens van de renners op een rij. 

Twitter bericht wordt geladen...

Leest u dit op het strand? Staar niet naar uw smartphone, maar let op uw kind

Met deze hitte lijkt het een prima plan om naar het strand te gaan en een frisse duik in zee te nemen. Maar, zo luidde vorig jaar een waarschuwing van de reddingsbrigade aan jonge ouders, kijk niet te veel op je telefoon. Voor je het weet is je peuter ervandoor. ‘Kinderen moet je nooit alleen laten. Pas als ze een jaar of 16 zijn, snappen ze de gevaren van de zee.’

Leest u dit op het strand? Staar niet naar uw smartphone, maar let op uw kind
Beeld ANP

Code oranje afgekondigd: aanhoudende extreme hitte

Het KNMI heeft voor bijna heel Nederland code oranje afgekondigd. Alleen in het Waddengebied geldt code geel. Vandaag liggen de maximumtemperaturen in een groot deel van het land tussen de 30 en 34°C, schrijft het meteorologisch instituut op zijn site. Morgen liggen de maxima tussen 32 en 38°C, donderdag tussen 33 en 39°C. Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af, de minimumtemperaturen liggen rond de 20°C. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag.

Hitteplan van kracht

En ja hoor. Zoals verwacht is het ‘hitteplan’ afgekondigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM roept op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Ook waarschuwt het voor de hoge zonkracht. Het advies van het RIVM op een rij:

- Drink voldoende;
- Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zoek de schaduw op;
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
- Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hitteplan redde duizenden levens

Het hitteplan werkt echt, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De talloze hittemaatregelen, -plannen en -protocollen hebben in ons land honderden, zo niet duizenden levens uitgespaard. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ouderen tegenwoordig soms veiliger zijn tijdens hittegolven, dan wanneer er géén hittegolf is.

In het Gelderse Toldijk bouwden jongeren met een aantal containers, landbouwplastic en een eigen filtersysteem een eigen zwembad in een weiland.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het weerbericht: Zinderende hitte

Het kan weleens een gedenkwaardige week worden. De weermodellen laten in de loop van de week zeer hoge temperaturen zien en er zullen ongetwijfeld temperatuurrecords worden gebroken. Het is niet uitgesloten dat donderdag het record van hoogst gemeten temperatuur in Nederland eraan gaat. Dat record stamt uit 1944. In Warnsveld, dat toen een KNMI-meetpunt was, werd het op 23 augustus 38,6 graden.

Dinsdag wordt het al zeer warm. In vrijwel het hele land geeft de thermometer in de middag een tropische temperatuur aan: 30 tot 34 graden. In de kustgebieden steekt ’s middags een zeewind op die voor enige verkoeling gaat zorgen. Het weerbeeld is zonnig.

Woensdag en donderdag wordt het zeer heet. Het is zonovergoten en met een zwakke tot matige zuidoostenwind loopt de temperatuur snel op. Woensdag wordt het 32 tot 37 graden, donderdag 34 tot 38 graden. Langs de zuidgrens wordt het donderdag mogelijk nog wat warmer.

Ook vrijdag kan het nog heet worden, maar dan is er kans op forse regen- en onweersbuien. In het weekend wordt de extreme hitte verdreven en wordt het rond 25 graden. (Raymond Klaassen)

22 juli 2019

Onze weerman over de hittegolf: ‘Record kan verbroken worden’

Het wordt heet, heel heet. Donderdag kan zelfs een warmterecord dat al bijna 75 jaar staat, worden verbroken. Hoe moeten we deze hitte duiden? We bellen met meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza, het weerbureau dat onder andere de weerberichten voor de Volkskrant schrijft.

Schaatsen met een hittegolf op komst: ‘Gek, maar wel erg leuk’

Omdat de commerciële schaatsploegen zoveel mogelijk willen trainen, ligt er hartje zomer in Thialf een spiegelgladde ijsvloer. Al loeien de koelmachines op vol vermogen en is enige ‘schaatsschaamte’ misschien op zijn plek. Lees hier onze reportage uit Heerenveen.

Vader en zoon De Putter zijn overgekomen uit Oeganda en schaatsen in Thialf op het zomerijs.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Tips & adviezen

Warm weer kan de gezondheid bedreigen van ouderen, kinderen, huisdieren en van uzelf. We zetten alle adviezen op een rij:  waar moet u op letten bij hitte? 

En wat moet je drinken met dit warme weer? Water natuurlijk, liefst zo koud mogelijk. Of juist niet? Lees hier wat je beter wel en niet kan inschenken om uitdroging en oververhitting tegen te gaan, plus tips voor de lekkerste dorstlessers.

Voor wie vooral problemen heeft met slapen in de hitte, vertelt slaapexpert Barbara Mulder hoe je het best kunt omgaan met tropische nachten. 

En speciaal voor de mannen: warm weer vraagt om een zomerse outfit, maar een korte broek op de werkvloer, dat kan toch écht niet? Goed nieuws van onze verslaggever: het kan best. Een modeflater is echter wel gauw begaan, dus lees hier hoe je het moet aanpakken.

Een van de populairste manieren van afkoelen: naar het strand.Beeld Ton Koene