Luister naar

Winterweer leidt tot drukke avondspits

Nieuws
Vooral het verkeer in het midden, oosten en zuiden van het land ondervindt flinke hinder van de sneeuwval in de avondspits. Omstreeks 16.45 uur stond er ruim 1300 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB.
redactie nd
dinsdag 22 januari 2019 om 10:47

Den Haag

Automobilisten moeten op de A12 Den Haag richting Arnhem rekening houden met ruim twee uur vertraging. Dat zelfde geldt voor de A2 van Maastricht naar Eindhoven. Op de A15 van Gorinchem naar Nijmegen is de vertraging ruim een tot 1,5 uur. Ongelukken hebben zich niet veel voorgedaan op de snelwegen, waarschijnlijk omdat de verkeersdeelnemers zich aan de weersomstandigheden hebben aangepast.

Ook Rijkswaterstaat meldt  dat het 'erg druk' is op de Nederlandse snelwegen. Van een chaos is echter geen sprake. 'Verkeer houdt onderling veel afstand, waardoor de files langer worden. Daarentegen blijft het wel rollen', stelt Rijkswaterstaat vast. Voor het hele land geldt weercode geel. Dat betekent volgens weerinstituut KNMI dat alertheid is geboden. Bij Rijkswaterstaat kwam dinsdag enkele meldingen binnen van ongevallen die het gevolg waren van sneeuwval

Zo was op het knooppunt Kethelplein de verbindingsweg van de A4 vanuit Bergen op Zoom naar de A20 richting Hoek van Holland een tijdje dicht omdat daar een auto was geslipt. ‘In de loop van de middag wordt het droog in het westen van het land, maar in het midden en het oosten van het land moet het verkeer tot in de avond rekening blijven houden met winterse buien', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat zet 1200 mensen (gladheidscoördinatoren, laders, lossers en chauffeurs), 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers in om snelwegen continue sneeuwvrij te houden. Online houdt de wegbeheerer precies bij hoeveel er is gestrooid en hoeveel kilometer de strooiwagens hebben afgelegd.

De ochtendspits was dinsdag aanmerkelijk minder druk dan gebruikelijk. De ANWB noteerde omstreeks 9.00 uur ongeveer 80 kilometer file, terwijl dat meestal 200 kilometer is. ‘Waarschijnlijk hebben sommige mensen op basis van de weersverwachting hun conclusies getrokken en zijn ze niet de weg opgegaan’, zegt een woordvoerder van de ANWB.

In Zeeland en Zuid-Holland gingen tientallen rijexamens dinsdag niet door wegens de sneeuwval, meldt het CBR. In Zeeland werden tot nu toe 27 van de 87 examens geschrapt, in Zuid-Holland 80 van de 565. In andere provincies werd een handjevol examens geschrapt. Het CBR bepaalt vlak voor het examen of dat kan doorgaan. Kandidaten worden verwacht op de examenlocatie en krijgen dan te horen of ze gaan rijden. Als er niet gereden kan worden, streeft het CBR ernaar om kandidaten voor een autorijbewijs binnen vijf weken examen te laten doen.

spoor

Op het spoor zijn nauwelijks problemen door de sneeuw. ‘Er zijn geen grote incidenten en we zien dat reizigers goed voorbereid op pad gaan’, zegt een woordvoerder van NS. ‘In het westen van het land is het treinverkeer het drukst, maar ook daar zijn er geen grote problemen op de stations of in de treinen. Het is nu afwachten hoe erg het nog gaat sneeuwen vandaag.’

NS en ProRail nemen het zekere voor het onzeker en laten minder treinen rijden. Ten opzichte van normaal rijdt ongeveer tachtig procent van de treinen.

Reizigersorganistie Voor Beter OV spreekt van een 'angsthazendienstregeling'. 'Voor Beter OV is niet tegen het instellen van een beperkte dienst, maar vindt dat dat alleen moet gebeuren bij werkelijk extreem weer', staat op de website van de reizigersvereniging. 'Onder die voorwaarde schaarde Voor Beter OV zich achter het eerste experiment hiermee. Dat NS en ProRail nu voor ieder klimatologisch wissewasje de nooddienst uit de kast trekt, is afkeurenswaardig.'

Ook reizigersvereniging Rover is van mening dat de zogenoemde 'landelijk uitgedunde dienstregeling' alleen mag worden ingezet bij zeer uitzonderlijk weer.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) liet zich in de treinverkeersleiderspost in Amsterdam bijpraten over de treinenloop tijdens de sneeuwval. Ook kreeg ze uitleg over de verwarming van wissels

vliegverkeer

Vliegveld Rotterdam The Hague Airport is weer open nadat het vliegverkeer tijdelijk moest worden opgeschort vanwege sneeuwval. Even na 14.00 uur konden vliegtuigen weer landen en vertrekken. Volgens een woordvoerster van de luchthaven moest een vliegtuig uitwijken naar Schiphol en drie vluchten komen nu met vertraging aan. Drie toestellen moesten enkele uren aan de grond blijven maar vertrekken nu alsnog. Het gaat onder meer om wintersportvluchten en dagelijkse vluchten naar Londen. De luchthaven heeft voertuigen die start- en landingsbanen sneeuwvrij houden, maar als er te veel sneeuw valt, kunnen de schoonmaakploegen dat niet meer bijhouden.

Ook Eindhoven Airport kampt met wat vertragingen omdat vliegtuigen ijsvrij gemaakt moesten worden. Op Schiphol ondervinden reizigers weinig hinder van de sneeuw. KLM waarschuwde maandag dat reizigers rekening moeten houden met het uitvallen van vluchten als gevolg van de sneeuw. 

minder sneeuw

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke meldt dat het aantal dagen met sneeuw sinds de sneeuwwaarnemingen in 1956 begonnen sterk is afgenomen. Tussen 1956 en 1985 waren er jaarlijks gemiddeld 15,5 dagen met sneeuw. In de periode 1986-2015 ging het om 5,7 dagen sneeuw per jaar. 'Bijna drie keer zo weinig', stelt hij vast.

De Fietersbond heeft een aantal tips om bij sneeuw toch te kunnen fietsen: zet het zadel lager, laat wat lucht uit de banden lopen, let goed op gladde plekken op de weg en houdt afstand van de rand van de weg.


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.